Użytkownik Aga*26 napisał w wiadomości:
> Pilnie poszukuje przepisu na bogracz, RATUJCIE !!!
oto linki:
http://www.mniammniam.pl/pu.php?p=2291
http://www.mniammniam.pl/pu.php?p=482
http://www.mniammniam.pl/pu.php?p=474
Użytkownik Aga*26 napisał w wiadomości:
> Pilnie poszukuje przepisu na bogracz, RATUJCIE !!!
BOGRACZ czyli węgierska zupa gulaszowa /bruno 17.06.2003/
-kilka różnych gatunków mięsa ale nie musi być najpiękniejsze - wołowego,
wieprzowego, może byc drób czy baranina. Razem ok. kilograma; drobno pokrojone
w małą kostkę (jeść się przecież będzie łyżką, a nie nożem i widelcem) - 3 duże
cebule - 3 papryki - 2 ziemniaki - 3-4 ząbki czosnku pokrojone w bardzo duże
kawały (można więcej :))) - fasolka z puszki (ja lubię jasia, ale może być
drobna, albo kolorowa)
- Przyprawy : sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
tymianek, może byc pasta paprykowa, przecier pomidorowy (lub pomidory) ziarna
gorczycy, kolendry - według uznania.
******
Mięso osmażyć na oleju lub smalcu, a jak będzie brązowe, to wsypać pokrojoną
cebulę, smażyć na złoto, dodać paprykę pokrojoną w słupki, jak wszystko
zacznie smacznie pachnieć, wsypać pokrojone pyry, fasolę i resztę przypraw, po
chwili wlać tyle wody, żeby powstała zupa, ale gęsta. Jeśli gotujesz w
szybkowarze - ok. 1 godziny, w normalnym garnku 2,5. Do zamrażania nie rób
zasmażki, zrobisz ją jak będziesz odgrzewać, ja wtedy zamiast niej robię
drobne kluski kładzione.
Przepis skopiowany z gazeta.pl
Najlepiej mięso jak na gulasz, podsmażyć z cebulką, jak wytwozy sie woda to zmniejszyć gaz, po odparowaniu wody dodać trochę przegotowanej ciepłej wody i dusić, przyprawić: jarzynka, chilli, pieprz, słodka papryka w proszku, dusić i co jakiś czas dolewać trochę wody, nie można za dużo wlewać, tylko małymi porcjami, po pół godzinie dodać najlepiej mrożoną sałatkę meksykańska, i drobno pokrojone ziemniaki, można dodać pieczarki, wszystko dusić przeszło godzinę aż mięso będzie miękkie, na koniec zrobić zakłutkę z mąki, i smietany. Polecam.
Użytkownik Aga*26 napisał w wiadomości:
> Pilnie poszukuje przepisu na bogracz, RATUJCIE !!!
Mięso gulaszowe zrumienić na smalcu,dołozyc cebulę pokrojoną niezbyt drobno, pokrojoną ostrą paprykę konserwową, czosnek, marchew, mieloną słodką paprykę, pieprz, sól i koniecznie 1/2-1 łyżeczki mielonego kminku. Podlać wodą lub bulionem i dusić. Po ok.15-20 min. dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dlej dusić. Kiedy wszystko jest miękkie dolać ok 200 ml. zalewy z papryki konserwowej lub innego "kwasu"(nada zupie żywszego smaczku - nie będzie mdła)i razem zagotować. Do zupy koniecznie dodać kluseczki kładzione lub lane. W najgorszym wypadku gotowe zacierki.
Przepraszam, ale proporcji nie podam - robie na oko, smak i węch:)
Użytkownik Aga*26 napisał w wiadomości:
> Pilnie poszukuje przepisu na bogracz, RATUJCIE !!!
Wszystkim baaaaaardzo dziękuję za przepisy. A może by tak umieścić któryś z Waszych przepisów w Przepisach??
http://wielkiezarcie.com/search.php?query=bogracz&search=Szukaj
Dopisano 12-03-10 12:42:31:
Trochę
http://wielkiezarcie.com/search.php?query=bogracz&search=SzukajDopisano
12-03-10 12:42:31:Trochę się spóźniłam z pomocą hihihihi