Proponuję troszkę usystematyzować naszą wiedzę na temat odchudzania poprzez wpisywanie tu przepisów i diet z pominięciem w tym przypadku dyskusji. Mam nadzieje, że zgrupowanie wiadomości w jednym miejscu ułatwi nam dokonywanie wyboru, np. diety i nie będziemy musieli zaglądać do kilku różnych miejsc. Ponieważ jestem zwolenniczką odchudzania przez niskokaloryczne odżywianie podaję na starcie przepisy
1. TERIYAKI.
S k ł a d n i k i:
1 łyżka oleju archaidowego,
4 skośnie pokrojone w plastry piersi kurczaka (bez skóry i kości),
1 posiekana dymka do dekoracji.
G l a z u r a:
0,5 szkl. ciemnego sosu sojowego,
0,5 szkl. półwytrawnego sherry,
3 łyżki cukru.
W y k o n a n i e:
Przygotowujemy glazurę: podgrzewamy sos sojowy, sherry i cukier w rondelku 3 min., mieszając, aż cukier się rozpuści.
Rozgrzewamy olej na dużej patelni o pogrubionym dnie (wok) i smażymy kurczaka 3-5 minut, aż lekko się zarumieni. Polewamy mięso glazurą.
Smażymy jeszcze 5 minut, delikatnie mieszając, aż kurczak dokładnie pokryje się glazurą i usmaży, a płyn niemal całkowicie wyparuje.
Podajemy posypany siekaną dymką z ryżem.
Zamiast kurczaka możemy użyć mięsa wołowego lub chudej wieprzowiny.
Danie zawiera 247 kcal, 1g tłuszczu. Porcja dla 4 osób.
======================================================
KREOLSKI INDYK Z PIECZARKAMI
S k ł a d n i k i:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 posiekana cebula,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 oczyszczona i posiekana czerwona papryka,
2 posiekane łodygi selera naciowego,
2 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
1 łyżeczka chili,
szczypta pieprzu cayenne,
1 łyżeczka mielonej papryki,
szczypta suszonego tymianku,
500 g pokrojonych w paseczki sznycli z piersi indyka,
1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek.
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu i smażymy na małym ogniu cebulę, czosnek, paprykę i seler 10 min., aż warzywa zmiękną.
Dodajemy pomidory, chili, cayenne, paprykę oraz tymianek, mieszamy i podgrzewamy 1-2 min., aby uwolnić aromaty przypraw.
Wrzucamy indyka i grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 min., od czasu do czasu meszając, aż mięso będzie miękkie.
Danie zawiera 250 kcal, tłuszcz 1g. Porcja dla 4 osób.
Przepisy: "Świeże i smaczne. Dania niskotłuszczowe. W-wa 2003"
Oczywiście 4 piersi nie 44 .Ale numer. Przepraszam
poprawiłem błędy i trochę ogładziłem przepisy. Mam nadzieję, że się nie obrazisz
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
kurczak w panierze ziolowym:
- 1 szklanka bulki tartej
- 1 zabek czosnku, zmiazdzony
- 1 lyzeczka tymianku
- 1 lyzeczka oregano
- 1 lyzeczka bazylii
- 6 poledwiczek (wewnetrznych filetow) z piersi kurczaka
- 1/3 szklanki odtluszczonego naturalnego jogurtu.
do bulki tartej dodac czosnek, przyprawy i ziola, dokladnie wymieszac. na bache do pieczenia (lub na patelnie) rozpylic niewielka ilosc oleju w areozolu ( badz rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek, ewentualnie oleju). poledwiczki zanurzyc w jogurcie, obtoczyc w panierze, ulozyc na blasze i piec w bardzo cieplym piekarniku (180 stop) przez ok 30 min az panier sie zarumieni ( na patelni smazymy troche krocej).
2 porcje
1 porcja: 9,7 g tluszczu, 350 kcal
ryba z ryzem:
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 mala cebula, pokrojona w kostke
- 1 zabek czosnku, zmiazdzony
- 1 puszka pomidorow konserwowanych, bez soli
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2-3 torebki ryzu, wczesniej ugotowanego
- 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
- 1 mala pokrojona w kostke czerwona papryka
- 1 mala pokrojona w kostke zielona papryka
- filety rybne bez skory (ok 400g)
w garnku rozgrzac oliwe, dodac cebule, smazyc az cebula bedzie miekka. dodac czosnek, rozgniecione pomidory z puszki z zalewa, wino, papryke, natke. gotujemy pod przykryciem az papryka bedzie miekka.
gdy to nastapi dodajemy pokrojone filety rybne, gotujemy az ryba bedzie ugotowana. doprawiamy ewentualnie bazylia, oregano itp. na koniec dodajemy wczesniej ugotowany ryz.
2 porcje
1 porcja: 11,9 g tluszczu, 539 kcal