Witam wszystkich. Moja stara 13 letnia kuchnia wali sie i sypie. Czy moglibyscie wypowiedziec jaki sprzet cieszy sie uznaniem uzytkownikow i na co zwracac uwage przy zakupie. Slyszalam w pracy zeby niekoniecznie kupowac kuchnie marki Amica. Bede wdzieczna za porady. Marzena
to powazny dylemat. Rok temu mialem podobny. Zdecydowalismy sie na kuchnie do zabudowy - Gorenje - piekarnik elektryvczny - z nawiewem i specjalnymi prowadnicami na roznych poziomach. plyta szklana - pod palniki gazowe - ladna ale cholernie widac wszystko na niej - kazda kropelke wody i kazda odrobinke tluszczu. Z uzywania sprzetu jestesmy jednak zadowoleni- wg mnie mial calkiem niezla relacje ceny do tego co soba prezentuje.
co do Amiki ja osobiście użytkuję model Elektronic z 3 palnikami gazowymi i jedną płytą grzewczą. Piekarnik elektryczny z termoobiegiem, rożnem i opcją grilowania. Sterowanie zegarem elektronicznym typu alatmy, nastawienia czasów gotowania, pieczenia itp. Fajną zaletą tego modelu jest głęboko tłoczona płyta górna co już kilka razy wypróbowałem jak coś mi się "kipnęło" gdy siedziałem przy kompie.
Ja polecam MASTERCOOK gazowe palniki a piekarnik elektryczny z termoobiegiem ,opiekaczem.
Kupiłam 2 lata temu i naprawdę jestem zadowona , placki piekę na 250 C i wogóle nie przypala, piecze równomiernie.
Zresztą moja sąsiadka ma taką samą kuchenkę i też ją chwali.
Polecam.
O ja też mam coś podobnego z cyfrowym zegarem.
Przekonałam się, że gazowa płyta ma wiele zalet szczególnie gdy nie ma prądu :)))))
Klio
~(*_*)~
Ja mam 2 mastercooki-i Jeden z termoobiegiem a drugi bez termoobiegu. Termoobieg jest super ale zmniejsza pojemność piekarnika. Mam dużą blachę, która mimo takich samych wymiarów kuchenki w piekarniku z termoobiegiem się nie mieści a w tej drugiej bez się mieści. Może to nieistotne ale napisałam.
ja kupiłam Amikę z elektrycznym piekarnikiem w zeszłym roku i bardzo chwalę sobie polecam natomiast tą szerszą wersję chyba że nie ma miejsca w kuchni na taką .piekarnik mam bez grila i nie narzekam ma ażtyle funkcji że jeszcze wszystkich nie wykorzystałam
kupilam kuchnie gazowo - elektryczna, ale dalam do tak zwanego pieca :), kupilam kuchnie z grilem, bez termoobiegu - NIE ZROB TEGO BLEDU!!!!!!!!!!!!!!! gril sie nie przydaje - natomiast termoobieg, jak najbardziej
buziaki gośka
TAK! TAK!
Termoobieg jest idelany jak trzeba szybko coś wysuszyć np. spodnie ;))))
Klio
~(*_*)~
Ale włosy to chyba lepiej suszarką...?
Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
> Ale włosy to chyba lepiej suszarką...?
bardzo Cię lubię!
ja mam drugi rok kuchenkę "całą" na prad i już takiej gazowej nigdy bym sobie nie sprawiła, przy gotowaniu na płycie jest dużo czysciej w kuchni, nie mam nigdzie takiej "mazi" z tłuszczu jak przy palnikach gazowych/pomimo, że miałam dobry pochłaniacz/.
Ja tez stwierdzilam to samo.Przez dobrych 11 lat mialam kuchenke gazowa i w kuchni wiecznie trzeba bylo sprzatac ten tluszcz ktory zalegal przewaznie na szafkach kuchennych na samej gorze.Jak raz w tygodniu tam sie nie przetarlo to ciezko potem bylo go usunac tak wiec sila rzeczy co tydzien gruntownie cala kuchnie sprzatalam.Teraz mam kuchenke elektryczna i kuchnia jest latwiejsza w utrzymaniu czystosci i garnki tez czysciejsze od dolu.Na gazowej kuchence jak czasem zrobilam wiekszy plomien to garnki trzeba balo potem czyscic bo byly od dolu czarne w elektryczej kuchence tego problemu nie ma.Pozdrawiam i zycze udanego zakupu
Dobrym rozwiazaniem jest zakup kuchenki gazowej z jedną taflą elektryczną. Jezeli kuchenki elektryczne pozwalaja utrzymać lepszy porządek w kuchni, to na gazowych łatwiej jest ustawiać mocniejsze i słabsze grzanie. Na gazowym palniku wystarczy tylo go przykręcić i od razu mamy mniejszą temperaturę, a elektryczna płyta stygnie powoli. Z osadzaniem tłuszczu na meblach na górze radzę sobie w ten sposób, że wyscielam je papierem pakowym którego nie widac z dołu i tylko od czasu do czasu go zmieniam.
ja mam indesit z piekarnikiem elektrycznym z termoobiegiem.Różnica pomiędzy nią a moja starą kuchenką jest nie do opisania.
Nie wiem czy chcesz kuchenkę do zabudowy czy w całości ale podobnie jak Uleczka polecam palniki 3 gazowe plus 1 elektryczny. W tym roku wymieniłam płytkę elektryczną (pochłaniała dużo prądu) na model 3+1 choć ta poprzednia miała tylko rok. Wybierając płytkę palnikową (do zabudowy) kierowałam się też możliwością łatwego utrzymania w czystości żeliwnych kratek, na których stawia się garnki. Znalazłam indywidualne na każdy palnik łatwe do umycia firmy Brandt, do tego jest ceramiczna. Natomiast piekarnik jednak elektryczny koniecznie z termoobiegiem, przydaje się też gril i rożno. Ja mam firmy Ariston z programatorem czasowym, tym bardziej jestem z tego zadowolona, że mam tylko 1,5 godz. na obiad więc wstawiam rano danie do piekarnika i programuję tak, żeby piekarnik sam się włączył i wyłączył. Wybór zależy od Twoich potrzeb i możliwości finansowych. Jeśli nie zamierzasz korzystać z niektórych funkcji nie przepłacaj ale z drugiej strony jak masz przeznaczone większe fundusze na jej zakup, wybieraj najlepszą! Pozdrawiam!
Witaj! Ja również jestem zainteresowana tym tematem. Upatrzyłam sobie kuchnię elektryczną Mastercooka, natomiast płytę chcemy właśnie 3+1 i nie możemy się zdecydować. Gdzie można dostać taką płytę firmy Brandt, bo jakoś nigdzie nie mogę trafić na nią. Jakbyś mopgła dać jakieś namiary to byłabym wdzięczna. Pozdrawiam almad
Almad, ja kupiłam swoją płytę we Francji, bo tu mieszkam ale myślę, że tego typu płyty dostaniesz też i innych firm, widziałam np whirpoola. W dobrych sklepach powinni mieć duży wybór, a jeśli nie mają na stanie to poproś o katalogi lub zapytaj czy mogą sprowadzić na życzenie ( ale najpierw zapytaj o koszty ), no i próbuj targować się - to nic nie kosztuje, a czasem pomaga. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru!
Ja od prawie 5 miesiecy mam Amice - dla mnie priorytetem bylo zabezpieczenie przeciwwyplywowe gazu. Urokiem przeniesienia sie na wies jest gaz w butlach, ktorego sie panicznie boje i stad ta koniecznosc. Gora - 4 palniki gazowe, piekarnik elektryczny z termoobiegiem i roznem. Termoobieg rzecz wspaniala i niezastapiona, uwielbiam te funkcje. Wahalam sie miedzy Mastercookiem a Amica - przewazylo to, ze Amica jest polska firma i nalezy jej sie bardziej wsparcie ;), moja mama ma taka kuchenke (starszy model, reszta jak moja) od 5 czy 6 lat i dziala bez zarzutu, Amica od wielu lat produkuje kuchenki - to w lodowkach sa raczej nowi w branzy, choc lodowka w domu tez amiki ;), no i ostatnie - cena - kuchenki z zabezpieczeniem przeciwwyplywowym gazu zaczynaly sie od 1500zl, ja kupilam swoja za 1100, a z okazji akcji promocyjnej cif dostalam gratis mleczko do czyszczenia :) Sprawuje sie elegancko, ladnie i latwo mozna domyc. Indesit, z ktorego korzystalismy na stancji przed slubem byl gorszy.
Witam,właśnie zastanawiam sie nad wymiana kuchni gazowej dlatego tez wrocilam do tego dosc starego watku.Interesuje mnie kuchnia wolnostojaca,z termoobiegiem.Moze znajdzie sie ktos,kto podpowie czym sie kierowac wybierajac producenta,model itp.Obecnie na rynku jest tak wiele marek,ze nie wiadomo na co sie zdecydowac,a w sklepach wiadomo,czasami chca sie pozbyc zalegajacego sprzetu i wciskaja go klientom.Z gory dziekuje i pozdrawiam.