FOUNDE - to generalnie dwa typy dań : 1) mięsne
2)serowe
1) - mięso - najlepiej polędwice, schabik lub pierś z kurczaka;
najpierw rozgrzać olej w garnku, gdy jest dosyć gorący przełożyć na
podgrzewacz; kawałki mięsa ( ok 2x2 cm) nabite na szpadelek maczać
w gorącym tłuszczu aż się upieka - dosłownie 2-3 min; do mięsnego founde podajemy sosy - wg gustu; dobry jest czosnkowy na bazie majonezu, żurawinowy, tatarski; oraz warzywne dodatki; pasuje do tego butelka wytrwanegi wina;
2) serowe - można w marketach kupić zestawy serów wraz z przepisami;
ew. miękki ser rozpuścic w garnuszku do founde z kieliszkiem białego wytrawnego wina; bułkę najlepiej bagietkę pokroić w dużą kostkę - maczac w sosie serowym;
Dzięki za błyskawiczną poradę.Wypróbuję napewno gdyż w sobotę mam gości.Pozdrawiam
wypróbowałam "na gościach" -smakowało
ladnych pare lat temu zostalem obdarowany sprzetem i bardzo sobie go chwale. Na kameralne imprezy (nie wiecej niz 6 osob, czyli tyle ile widelczykow) jest to IDEALNE.
Osobiscie preferuje miesko z piersi kurczaka (polecam od razu kupic WIELKA ilosc, gdyz kazdy z biesiadnikow pochlania naprawde sporo) i NAJROZNORODNIEJSZE sosy. Nabylem ksiazeczke z przepisami, gdzie polecane sa takze inne rodzaje miesa (nawet wolowina macerowana odpowiednio dlugo przed biesiada), ale jednak wg mnie potrzebne jest miesko, ktore dosc szybko sie usmazy
Polecam foundee !!!!!
no i teraz mam dylemat. zajrzalem bowiem do regulaminu WZ i jest tam taki punkt:
"Dodane przepisy wolno udostępniać wyłącznie, jeżeli nie naruszy to praw autorskich innych osób. Zamieszczanie przepisów, fragmentów tekstów oraz zdjęć skopiowanych z innych stron internetowych bądź książek jest niedopuszczalne!"
jak rozumiem- punkt ten dotyczy przepisow dodawanych do wlasnych ksiazek utworzonych na WZ. Ale przeciez bywaly juz podawane przepisy na forum - z powolaniem sie na ich zrodlo, wiec chyba moge je tu zamiescic skoro zrodelko podam?????
Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
> no i teraz mam dylemat. zajrzalem bowiem do regulaminu WZ i jest tam taki punkt: "Dodane przepisy wolno udostępniać wyłącznie, jeżeli nie naruszy to praw autorskich innych osób. Zamieszczanie przepisów, fragmentów tekstów oraz zdjęć skopiowanych z innych stron internetowych bądź książek jest niedopuszczalne! jak rozumiem- punkt ten dotyczy przepisow dodawanych do wlasnych ksiazek utworzonych na WZ. Ale przeciez bywaly juz podawane przepisy na forum - z powolaniem sie na ich zrodlo, wiec chyba moge je tu zamiescic skoro zrodelko podam?????
mariniku, jak najbardziej możesz.
1. na Forum: forum jest miejscem publicznym, otwartym (inna sprawa, że na Wielkim Żarciu forum jest dostępne po zarejestrowaniu i zalogowaniu, ale to wynika z wewnętrznej struktury forum, w rozumieniu funkcji/opcji, np. "ignoruj"). A jeżeli forum publica, to można zamieszczać treści (stricto sensu przepisy), w myśl obowiązujących zasad, tj. podanie żródła przepisu, jeżeli jest znane, albo można dojść do źródła lub należy zamieścić informację, że np. autor nieznany, treść pochodzi z internetu etc.
2. w Książce z Przepisami: Również pod przepisem należy podać źródło, określić autora, zamieścić legendę = jeżeli przepis nie jest własnego autorstwa, a został zamieszczony, bo wart jest polecenia a i treść nie jest zmieniona.
Złamanie praw autorskich następuje wówczas, gdy przytaczający przepis (skopiowany skądś w formie pierwotnej) podpisuje się pod treścią imiennie, jako autor.
Złamaniem praw autorskich jest również fakt, gdy osoba odsłania nie swój przepis z zamiarem czerpania z tego korzyści, a nie uzyskała na to zgody autora.
Zamieszczane na forum/w ksiązkach wirtualnych treści poniekąd stają się własnością strony/witryny i aby skopiować fragment lub całość teksu i wkleić na innej stronie powinno się uzyskać na to zgodę i/lub patrz pkt. 1., 2.
pozdrawiam,
shiludek
\/
/..\
---o00- \-00o---
== shoffix ==
Bardzo prosty przepis na deserowe fondue:
40 dkg dobrej czekolady
2/3 szklanki smietany
1/4 szklanki likieru kawowego, mozna tez uzyc pomaranczowego lub mietowego /sok pomaranczowy lub kawa tez moze byc/
wszystkie skladniki rozpuscic w rondelku, gorace przelac do naczynia /fondue/ i trzymac na lekkim ogniu. Do tego sosu mozemy serwowac; pokrojone jablka, ananasy, pomarancze, truskawki,, banany, biszkopty lub to co lubimy z czekolada. Smacznego.
No to proszę uprzejmie:
Autor: Michael Spoetter
Tytul: Uczta w milym towarzystwie FOUNDUE
1. KREM ANANASOWY
- 1 kubek kremowki
- 2 plastry ananasa (utrzec)
- kilka kropli soku cytrynowego
- kilka kropli octu winnego
- kilka kropli rumu
- sol
- pieprz mielony
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta cukru
Kremowke wlozyc do naczynia razem z ananasem i utrzec na piane. Przyprawic do smaku.
2. KREM KOKTAJLOWY (sprawdzony – polecam, to jeden z moich ulubionych)
- 1 filizanka majonezu
- 1 kubek jogurtu
- 2 lyzki galaretki z czarnej porzeczki
- 2 lyzki ketchupu
- 1 lyzeczka curry
- sol
- pieprz mielony
- szczypta pieprzu cayenne
- kilka kropli soku cytrynowego
- kilka kropli brandy
Majonez utrzec razem z jogurtem, galaretka z czarnej porzeczki i ketchupem. Ostro przyprawic, dodac soku cytrynowego i brandy.
3. SOS CURRY
- 1 kubek kremowki
- ½ filizanki majonezu
- ½ filizanki bialego wina
- kilka kropli soku cytrynowego
- 2 lyzki sosu sojowego
- 1 lyzka miodu
- kilka kropli sosu Worchester
- 1 lyzka curry
- sol
- mielony pieprz
- szczypta cukru (nie wiem po co – wg mnie miod starczy)
Ubic na piane kremowke z majonezem, bialym winem, sokiem cytrynowym, miodem i Worchesterem. Przyprawic curry, pieprzem sola i cukrem.
4. KREM KOPERKOWY
- 1 kubek kremowki
- sok z 1 cytryny
- kilka kropli sosu Worchester
- kilka kropli octu owocowego
- sol
- mielony pieprz
- szczypta cukru
- peczek posiekanego kopru
- kilka kropli winiaku
Ubic kremowke z sokiem cytrynowym, Worchesterem i octem. Przyprawic pieprzem, sola i cukrem, dodac koper i wymieszac. Poprawic zapach przez dodanie winiaku
5. SOS AJERKONIAKOWY
- 1 filizanka majonezu
- 1 filizanka slodkiej smietany (ubic)
- 40 ml ajerkoniaku
- kilka kropli sosu Worchester
- kilka kropli octu owocowego
- 4 lyzki posiekanej Rzezuchy
- sol
- mielony pieprz
- szczypta cukru
Utrzec majonez ze smeitana, ajerkoniakiem, Worchesterem i octem. Dodac rzezuche, przyprawic.
6. SOS Z POSIEKANYMI JAJAMI
- 1 filizanka majonezu
- troche slodkiej smietany
- 1 lyzka lagodnej musztardy
- 1 lyzka miodu
- kilka kropli soku cytrynowego
- kilka kropli octu owocowego
- kilka kropli sosu Worchester
- 4 jaja ugotowane na twardo
- sol
- mielony pieprz
- 1 lyzecza curry
- szczypta pieprzy cayenne
Utrzec majonez ze smietana, musztarda, miodem, sokiem cytrynowym, octem i Worchesterem. Dodac posiekane jaja, wymieszac, przyprawic.
7. OSTRY SOS MIODOWY
- 3 lyzki miodu
- 1 ½ filizanki ketchupu
- 3 lyzki octu owocowego
- 1 lyzka szczypiorku
- melisa i natka pietruszki (posiekane)
- 2 zabki czosnku
- 2 male posiekane peperoni
- sol
- pieprz
- ½ lyzeczki curry
Wlozyc do naczynia miod, ketchup, ocet, ziola, czosnek i peperoni – dobrze wymieszac. Ostro pzyprawic. Przed podaniem schlodzic.
8. SOS KAWIOROWY
- 1 kubek kremowki
- sok z 1 cytryny
- kilka kropli octu owocowego
- 2 lyzki miodu
- kilka kropli sherry
- sol
- pieprz
- szczypta pieprzy cayenne
- maly sloiczek kawioru
Kremowke, sok cytrynowy, ocet i miod wlozyc do miski i ubic na piane. Dodac sherry i przyprawic ostro sola, pieprzem i cayenne.
Dorzucic kawior i wymieszac. Schlodzic.
9. KREM CZOSNKOWY
- 1 kubek kremowki
- sok z ½ cyrtyny
- 2 lyzki octu owocowego
- 1 lyzeczka soli
- 4 zabki czosnku
- pieprz
- kilka kropli sosu Worchester
- 4 lyzki posiekanego szczypiorku
Wlozyc do miski kremowke, sok z cytryny, ocet oraz utarty z sola czosnek i ubic na piane. Przyprawic sola pieprzem i worchesterem, dodac szczypiorek, schlodzic.
10. CHINSKI SOS CZOSNKOWY
- 4 zabki czosnku
- 1 lyzeczka soli
- po 1 peczku szczypiorku, i natki pietruszki (posiekac)
- 2 lyzki miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 filizanka wina ryzowego
- 2 lyzki sosu sojowego
- 4 lyzki oleju sezamowego
- 2 posiekane drobno ugotowane na twardo jaja
- sol
- pieprz
Zabki czosnku utrzec z sola a nastepnie wrzucic do miski razem z pietruszka, szczypiorkiem, miodem, sokiem cytrynowym, winem i sosem sojowym. Wymieszac. Dodawac po kropli olej sezamowy, ciagle mieszajac. Dolozyc jaja, pzryprawic pieprzem i sola
11. KREM Z KRABOW.
- 1 filizanka majonezu
- 1 filizanka kremowki
- 75 g utartych krabow
- kilka kropli soku cytrynowego
- kilka kropli octu owocowego
- kilka kropli sosu Worchester
- szczypta cukru
- sol
- pieprz
W misce ubic na piane majonez ze smietana. Dodac mieso z krabow. Przyprawic sokiem z cytryny, octem, Worchesterem, cukrem, sola i pieprzem.
12. KREM ZIOLOWY
- 1 filizanka majonezu
- 1 filizanka kremowki
- sok z 1 cytryny
- po 2 lyzki siekanej melisy, szcypiorku i natki pietruszki
- kilka kropli sosu Worchester,
- szczypta cukru
- sol
- pieprz
Ubic na piane majonez, kremowke i sok cytrynowy. Dodac posiekane ziola, ostro przyprawic, wymieszac, schlodzic.
13. DELIKATNY SOS ZIOLOWY
- 1 filizanka bialego wina
- 1 lyzki oliwy
- po 2 lyzki siekanej natki pietruszki, szczypiorku i melisy
- 2 zabki czosnku (drobno posiekac)
- 2 lyzki octu
- 1 lyzka lagodnej musztardy
- 1 posiekane jajo ugotowane na twardo
- sol
- pieprz
- szczypta cukru
Wymieszac biale wino z oliwa, ziolami, czosnkiem, octem, musztarda i jajem. Doprawic do smaku.
14. SOS CHZANOWY
- 1 kubek slodkiej smietany
- ½ filizanki majonezu
- 4-5 lyzek tartego chrzanu
- sok z ½ cytryny
- kilka kropli sosu Worchester
- pieprz
- szczypta cukru
Ubic smietane na sztywno i wymieszac z majonezem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Przyprawic Worchesterem i reszta przypraw.
15. SOS PIEPRZOWY
- 1 filizanka majonezu
- 1 kubek jogurtu
- sok z ½ cytryny
- 2 lyzki galaretki z czarnej porzeczki
- 4 lyzki ziaren zielonego pieprzu
- kilka kropli winiaku
- po 2 lyzki siekanego szczypiorku i natki pietruszki
Ubic majonez z jogurtem, sokiem cytrynowym i galaretka z porzeczki. Dodac pieprz, zaprawic winiakiem. Wsypac pietruszke i szczypiorek. Wymieszac.
16. SMIETANA BOROWKOWA
- 1 kubek slodkiej smietany
- 4-5 lyzek marmolady borowkowej
- kilka kropli cytryny
- kilka kropli winiaku
- sol
- pieprz
Smietane ubic na sztywno i wymieszac z marmolada, przyprawic sokiem cytrynowym, winiakem, sola i pieprzem.
17. SOS REMOULADE
- 1 ½ filizanki majonezu
- ½ filizanki kremowki
- 1 cebula
- 1 marynowany ogorek
- 1 rurka kapara (nie wiem o co chodzi)
- 4-5 filetow z sardynki
- po2 lyzki siekanej natki pietruszki, trybuli, estragonu i szczawiu
- 1 lyzka musztardy
- sok z ½ cytryny
- szczypta cukru
- sol
- pieprz
Wymieszac w misce majonez z kremowka. Posiekac drobno cebule, ogorka, kapary i filety. Dodac ziola, musztarde, sok cytrynowy. Wymieszac.
18. SOS ROQUEFORT
- 100 g bialego tlustego sera
- ½ kubka kremowki
- troche slodkiej smietany (???? A ta wyzej to niby co??????)
- 50 g roqueforta lub innego sera plesniowego
- kilka kropli soku z cytryny
- kilka kropli sosu Worchester
- szczypta cukru
- sol
- pieprz
- kilka kropli wisniowki
- 2 lyzki siekanej natki pietruszki
Bialy ser, kremowke smietane i rozgnieciony roquefort wlozyc do miski i ubic na piane. Mocno przyprawic sokiem cytrynowym, Worchesterem, cukrem, sola i pieprzem. Dodac wisniowki i wymieszac z natka.
19. SOS SZCZYPIORKOWY
- 1 filizanka majonezu
- 1 filizanka ubitej slodkiej smietany
- 1 peczek posiekanego szczypiorku
- kilka kropli soku cytrynowego
- kilka kropli sosu worchester
- kilka kropli winiaku
- sol
- pieprz
- szczypta cukru
- szczypta galki muszkatolowej
Wymieszac majonez ze smieana i szczypiorkiem. Przyprawic sokiem z cytryny, Worchesterem i winiakiem.
20. SOS MUSZTARDOWY
- 1 filizanka kremowki
- 1 filizanka majonezu
- 1 lyzki niezbyt ostrej musztardy
- sok z ½ cytryny
- kilka kropli sosu Worchester
- szczypta cukru
- sol
- pieprz
- 4 lyzki siekanego szczypiorku
Ubic na piane kremowke z musztarda, majonezem i sokiem cytrynowym.. Mocno przyprawic, dodac szczypiorek wymieszac.
21. SOS Z WEDZONEGO BOCZKU
- 50 kg pokrojonego w kostke przerosnietego wedzonego boczku
- 2 lyzki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 por pokrojony w paski
- 1 posiekany zabek czosnku
- 1 filizanka bialego wina
- 2-3 lyzki octu estragonowego
- 1 filizanka posiekanych ziol
- sol
- pieprz
- szczypta cukru
boczek z oliwa wlozyc na patelnie. Dodac cebule, czosnek i pora. Krotko zeszklic. Polac winem, dodac ocet estragonowy, gotowac na wolnym ogniu 5-6 min
Zdjac z ognia, dodac ziola, przyprawic.
22. BOROWKI NA WINIAKU
- 1 szklanka borowek
- 20 ml winiaku
- kilka kropli soku cytrynowego
- sol
- szczypta pieprzu cayenne
Wymieszac borowki z winiakem i sokiem cytrynowym. Dobrze przyprawic
23. SOS CYTRYNOWY
- 1 kubek kremowki
- ½ filizanki majonezu
- 1 mala cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 peczek melisy (może tez być otarta skorka z cytryny)
- szczypta cukru
- sol
- pieprz
Kremowke z majonezem drobno utarta cebula i sokiem cytrynowym ubic na piane. Dodac posiekana melise. Przyprawic
wg mnie lepiej zrobic wiecej sosow w mniejszej ilosci. Skladniki jak widzicie czesto sie powtarzaja, ale jednak efekt koncowy w kazdym sosiku jest inny
POWODZENIA
Marinik...jesteś Wielki....już przepisy są w moich zbiorach :D
Bahus
Karpia naszego powszedniego - zfiletować, pokroić w jadalną wielkość.
Wywar z lekkiej włoszczyzny (albo co komu wpadnie do głowy i do garnka) nastawić na rechaued.
Oną rybkę na harpunie krótko przegotować. Idzie jak szalona do purée (bardzo lubi towarzystwo kopytka cielęcego - oczywiście obranego z kości).
Należy liczyć dużo na gębę.
I nie gotować dłużej niż jedno oczko różańca, no może trzy oczka.
Ostry sos - np. chili - pomaga w trawieniu tej i tak bardzo lekkostrawnej rozkoszy podniebienia.
Coś mi ten "wynalazek" nie leży......no i ten czas liczony na paciorki? A jak się ktoś jąka?
Bahus
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> Coś mi ten "wynalazek" nie leży......no i ten czas liczony na paciorki? A jak
> się ktoś jąka?
> Bahus
nie wierz gębie, połóż na zębie,
a jak się ktoś jąka, to rybę wysuszy
bo tu chodzi o to, żeby rybka była i ugotowana, i soczysta
ja tam jestem podobnego zdania do borgii - karpiowi NIC nie pozmoze = to jest ryba niejadalna.