Ponieważ nie mogę doczekać odpowiedzi od twórców tego serwisu na list wysłany 19.05.br. przytoczę go tutaj i może w ten sposób doczekam się odpowiedzi:
Witam,
nie przypominam sobie, by ktoś mnie pytał o zdanie w sprawie zamieszczenia
MOICH tłumaczeń przepisów p. Ambasadorowej Meksyku.
W związku z tym, że tłumaczenia te wykonałam dla zupełnie innego serwisu
proszę o usunięcie ich z Państwa strony.
Tu podaję linki:
http://wielkiezarcie.com/przepis4906.html
Pozdrawiam
Aanita z MM
Zawsze bardzo szanowałam osoby z innych forów kulinarnych i mam nadzieję, że pozwolicie mi nadal wierzyć w ludzi.
znow sie zaczyna???
Florciu, Aanito, zwracam Ci uwage, ze przepis wskazany przez Ciebie nie zostal tu zamieszczony przez Tworcow strony a jedynie przez uzytkownika, ktory przyjal nick PRZEPISY NADESLANE. A przepisy nadeslane figurowaly swego czasu na MM i nawet jesli bys zastrzegla sobie tam prawo do ich nierozpowszechniania to wybacz, ale pretensje mozesz miec tylko do osobnika PRZEPISY NADESLANE.
A swoja droga jakze niby ten osobnik mogl Cie pytac o zdanie????????
no i jeszcze jedna refleksja:
autor zostal podany, tlumacz takze. Wiec o co chodzi??? Tam upubliczniasz przepis???? A Tu nie wolno?????
I jeszcze jedno:
chwala nickowi PRZEPISY NADESLANE, ktory uratowal to, co wiele osob bezinteresownie publikowalo i co bez ich wiedzy i aprobaty raptem zniknelo, bo taka byla wola wlascicieli.
Owszem - "ów" osobnik zapytał mnie o zdanie.
Wiesz marinik - nie podoba mi się, że ściągnęliście sobie z innego serwisu sporo przepisów zamiast zakładac własna bazę.
Ale jeszcze bardziej nie podoba mi się, że ten kto założył ten serwis nie odpowiada na listy.
Po prostu za nic macie pewne zasady.
1. Skoro polenizowalas wczesniej z "owym" osobnikiem, to moze kontynuuj te polemike z nim, a nie publicznie.
2. Ktos, kto serwis zalozyl, nie ma obowiazku sledzic kazdej korespondencji i natychmiast na nia odpowiadac, te osoby maja swoje zycie a niniejszy serwis nie jest jego istota.
3. Co znaczy "-scie"???? znaczy kto?? Jak wyglada baza - to sobie obejrzyj zanim takie uogolnienia zaczniesz stosowac.
4. Nie udokumentowalas rowniez zgody Pani Ambasadorowej na tlumaczenie przez Ciebie JEJ przepisu i jego upublicznianie.
5. Nie podoba ci sie tutaj - nie zagladaj
6. Wyluzuj
7. " border="0" />
MArinik - właśnie luz! Wiem, że osoba, dla której tłumaczyłam ten przepis nie zamieściła go na tym forum. Wiem, bo pytałam. Natomiast osoba umieszczająca przepis na MM miała zgodę p. Ambasadorowej
Na odpowiedź czekam ponad 2 dni. Owszem - adresaci tego listu nie muszą odpowiadać na niego, ale myślę ,że nie chodzi tu o to by chować głowę w piasek.
Jak zauważyłeś nie zaglądam tu (zresztą co za gościnność bije z Twych słów) - chciałam tylko wyjaśnić pewną kwestię.
no raz jeszcze:
1. nie oceniaj pochopnie mojej goscinnosci, bo to moga zrobic jedynie osoby, ktore mnie znaja.
2. moje slowa sa jedynie reakcja na ton Twojej wypowiedzi, ktory jest zaczepny.
3. ja tez moge powiedziec, ze mam zgode Pani Ambasadorowej na tlumaczenie i umieszczanie Jej przepisu. Nie zeskanujez tu pewnie potwierdzonego notarialnie dokumentu, z ktorego wynikac bedzie ta zgoda, wiec dajmy sobie spokoj takim sledztwom.
4. Podkreslam raz jeszcze - dzieki osobnikowi o nicku PRZEPISY NADESLANE wiele przepisow nie ulecialo w kosmos i to mnie cieszy, to cieszy szerokie grono osob i jakos jestem przekonany, ze Pani Ambasadorowa nalezy do tego grona.
Florcia, skoro jesteś tylko tłumaczką....to o co Ci chodzi? Masz uprawnienia do pretensji? Myślę, że nie. Więc proszę ...."idź bić pianę" gdzie indziej. Nie jesteś tu mile widziana. Jestem gościnny ale nie cierpię takich ludzi. Może użytkownik "nadesłane przepisy " ma Ci zapłacić za tłumaczenie? Ok. załatw to z nim, a nam nie zawracaj głowy
Bahus
Rozmawiałem dziś z Panią Ambasadorową i powiedziała mi, że bardzo się cieszy, że jej przepisy mają taką popularność...i że nie zna żadnej Florci, ani Aanity....no cóż i komu tu wierzyć?
A mnie wisi pani ambasadorowa i jej przepis.
Ja rozumiem, że potomek Mickiewicza walczy przeciw nadużyciom nazwiska praszczura, ale żeby z kuchennego brulionu taką aferę robić?
Ale może masz za dużo czasu i niedopieszczoną miłość własną - to wtedy też rozumiem...
Zadna korespodencja od Ciebie do nas nie dostarła. Czy na pewno wysłałaś to na nasz adres?
pozdrawiam
Pampas
Coś mi się wydaje, że ta pani pomyliła "twórców" serwisów
Bahus
Coś mi się wydaje, że co jakiś czas ktoś "obcy" wpada do nas i celowo rzuca na forum temat "kopiowania przepisów" lub temu podobny, aby wywołać burzę, skłócić nas, a tym samym popsuć dobrą atmosferę, a jak się da, to przyciągnąć do siebie, na inne podobne strony.
Nie pozwólmy na to !
Ignorujmy wszystkie takie tematy, nie zabierajmy głosu w takich dyskusjach !
A jeżeli ktoś faktycznie ma jakieś "ale" co do pochodzenia przepisu, to nic prostszego, jak zamieścić uwagę na ten temat pod danym przepisem, niech się autor wypowie.
Wg mnie ta stronka jest najlepsza z wszystkich fajnych, stąd i zazdrość innych zżera.
Pozdrawiam wszystkich Wielkich Żarłoków, a szczególnie Twórców strony,
Jesteście W I E L C Y ! ! !
wielkie.zarcie@wkl.pl - wysłane 19.05.2005 o 21.26
Niestety nic nie dostało. Dodatkwo sprawdziłem jeszcze w logach serwra pocztowego i nie ma śladu po Twojej korespondencji.
pozdrawiam
Pampas
ale się uśmiałam - dziecinada - nas nikt nie skłóci - a jeżeli ktoś lubi się pokłócić to polecam inne strony - nie NASZĄ - wystarczy pieniaczy bez powodu - dam Ci mój przepis( UŚMIECHNIJ SIĘ) - hahahaha to nie jest chyba mój przepis - upsss - irenka
Popieram Inkę - ja też się uśmiałam. Florciu aż się prosi "fląderko" nie ma o co kopii kruszyć. !!!!!!!!!!
Prawdę mówiąc nie lubię na forum takich wypowiedzi. Czepianie się o wszystko i wszystkich.
Myślę, że teraz jest pięknie w okół nas
wiosna, słońce kwiaty, a Ty Florciu wyjeżdżasz z pretensjami do siebie do nas -- nie wiem właściwie o co Ci chodzi ,że tłumaczysz!!!!! no to chwała Tobie!!!- nie warto pianę bić!!!! o nic tak o nic!!!!! i dąsać się na wszystkich - na siebie też.
Marinik wytłumaczył Tobie i to co przeczytałam dla mnie jest wystarczająco jasne, że nie masz absolutnie racji, ale póki co mam prośbę -- nie wracaj do tego tematu
pozdrawiam słonecznie kamaxyz
![]()
![]()
![]()
Użytkownik kamaxyz napisał w wiadomości:
> Popieram Inkę - ja też się uśmiałam. Florciu aż się prosi "fląderko" nie ma o
> co kopii kruszyć. !!!!!!!!!!
> Prawdę mówiąc nie lubię na forum takich wypowiedzi. Czepianie się o wszystko i
> wszystkich.
> Myślę, że teraz jest pięknie wokół nas
> wiosna, słońce kwiaty, a Ty Florciu wyjeżdżasz z pretensjami do siebie do nas
> -- nie wiem właściwie o co Ci chodzi ,że tłumaczysz!!!!! no to chwała
> Tobie!!!- nie warto pianę bić!!!! o nic tak o nic!!!!! i dąsać się na
> wszystkich - na siebie też.
> Marinik wytłumaczył Tobie i to co przeczytałam dla mnie jest wystarczająco
> jasne, że nie masz absolutnie racji, ale póki co mam prośbę -- nie wracaj do
> tego tematu
>
> pozdrawiam słonecznie kamaxyz
> ![]()
![]()
![]()
przepraszam za zaistniały błąd już poprawiłam pozdrawiam
Użytkownik Florcia napisał w wiadomości:
>
> Zawsze bardzo szanowałam osoby z innych forów kulinarnych i mam nadzieję, że
> pozwolicie mi nadal wierzyć w ludzi.
Ależ wierz sobie, wierz. Ja Ci pozwalam.