dostałam dzisiaj od przyjaciłóki sms o treści:
..."Jesteś dzieckiem wszechświata! Nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo tutaj być..."
sms z okazji dnia dziecka :).. wspaniała treść...
nie mam pojęcia skąd to wzięła ale mnie zwaliło z nóg...
Boże , dziękuję Ci za przyjaciół, którzy potrafią o nas dbać.. pamiętają o nas.. myślą zwłaszcza wtedy, kiedy jest nam źle i smutno...
przesyłam Wam wszystkim - moim znajomym i nieznajomym z WŻ - ten cytat....
oraz życze samych wspaniałych przyjaciół....
Bazylia w kropce
przyłączam się to tego esemesika bazylko i nosek w góę
kamaxyz
Użytkownik kropka1976 napisał w wiadomości:
> ..."Jesteś dzieckiem wszechświata! Nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo
> tutaj być..."
>
To chyba ze sławnej "Dezyderaty"?
nie mam najmniejszego pojęcia.....
:(
ja też jestem pod wrażeniem i przyłączam się do zyczeń, inka21(p.s. Kamuś dzięki że jesteś)
Zgadza się, to "Dezyderata - zapis z kościoła w Baltimore z 1692 r
i kolejny wiersz: "I czy to jest dla ciebie jasne czy nie, wszechświat bez wątpienia jest na dobrej drodze." Cytat Bazylio świetnie wybrany przez Twoją przyjaciółkę. To i ja Ci życzę
a może by tutaj rzucić na forum całością?
proszę..
Jest tego dosyć dużo...Ale to część dalsza-,,Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem,czymkolwiek On ci się wydaje,czymkolwiek się trudzisz i jakiekolwiek są twoje pragnienia;w zgiełkliwym pomieszaniu życia zachowaj spokój ze swą duszą. Przy całej swej złudności,znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.....:)))
Robi się:
DEZYDERATA
Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy.
O ile to możliwe bez wyrzekania się siebie bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.
Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoja opowieść.
Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha.
Porównując się z innymi możesz stać się próżny i zgorzkniały, bowiem zawsze znajdziesz lepszych i gorszych od siebie.
Niech twoje osiągnięcia zarówno jak plany będą dla Ciebie źródłem radości.
Wykonaj swą pracę z sercem, jakakolwiek byłaby skromna, ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu.
Bądź ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa.
Niech Ci to jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty, wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie pełne jest heroizmu.
Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia.
Ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa.
Przyjmij spokojnie co Ci lata doradzają z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości.
Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.
Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny.
Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy, masz prawo być tutaj.
I czy to jest dla ciebie jasne czy nie wszechświat bez wątpienia jest na dobrej drodze.
Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek On ci się wydaje, czymkolwiek się trudzisz i jakikolwiek są twoje pragnienia, w zgiełkliwym pomieszaniu życia zachowaj spokój ze swą duszą.
Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.
Bądź uważny. Dąż do szczęścia.
Znalezione w starym kościele Św. Pawła w Baltimore. datowane 1692r.
Zgadza się:) Ja mam to wydrukowane na papierze,nie szukałam w kompie,dlatego nie skopiowałam wszystkiego.Ale pozdrawiam wszystkich.Pa...
dziękuję!!!!!!
jestem podwrażeniem
kamaxyz
już wydrukowałam i biorę się za czytanie.
dziękuję bardzo!
Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
> Znalezione w starym kościele Św. Pawła w Baltimore. datowane 1692r.
I tu jest problem. Prawdopodobnie to kościół Św. Pawła pochodzi z 1692 r., Dezyderatę napisano dużo, dużo później - na papierze, który był czymś w rodzaju "papieru firmowego" i miał wydrukowany taki rok.
Co w niczym nie umniejsza Dezyderacie
Tak. Datowanie nie jest pewne, bo to mogło być - od postawienia kościoła do daty znalezienia. Ale badania językowe wykazały, że to nie mogło być dużo później. Mnie ten tekst powalił, kiedy go pierwszy raz usłyszałem. Tak, usłyszałem bo powstała z niego sławna pieśń, taki "biały gospel", niestety nie mam Mp-3, słyszałem ją jako ilustrację do jakiegoś programu na TokFm.
piękne - naprawdę piękne - i zawsze na czasie -szkoda ,że niemam drukarki
Aż mnie w gardle ścisnęło. Takie optymistyczne... tego mi było trzeba dzisiaj, dzięki. Pozdrawiam wszystkich =)
emiloos
Calej nie pamietam. ale wiem ze spiewala to kiedys krakowska Piwnica pod Baranami... az zawsze mnie dreszczyk przechodzil
To fragment tzw Dezyderaty
Mi sie nabardziej podoba kwawlek : Przechodz spokojnie przez halas i pospiech i pamietaj jaki spokoj mozna znalezc w ciszy
A co powiecie na to:
Dzisiaj jest dzień aby być Szczęśliwym !
Właśnie dziś, nie jest ci dany żaden inny dzień,
tylko dzisiejszy.
Dany po to, aby żyć, być zadowolonym i radosnym.
Wczoraj: już przeminęło.
Jutro: dopiero nadejdzie.
Dzisiejszy dzień jest jedyny, niepowtarzalny.
Masz go w swoich rękach.
Uczyń ten dzień swoim najlepszym dniem.
Jeśli go dziś tak nie przeżyjesz,
Będzie stracony.
Nie zasępiaj swojej twarzy
Niepokojami i kłopotami jutra.
Nie obciążaj swego serca wczorajszą biedą.
Żyj świadomie tym dniem,
Dniem dzisiejszym!!!
Jeśli dziś nie potrafisz być szczęśliwy,
Nie spodziewaj się, że jutro zdarzy się cud!!!
Żeby rzeczywiście żyć, musisz żyć już teraz.
To właśnie dziś bądź szczęśliwy!
Milosc to nie patrzenie sobie w oczy...
Milosc to wspolne patrzenie w tym samym kierunku ...
Sprawdziłam na ich stronie _ Edycja Sw. Pawła , prawda jak zwykle leży pośrodku. Pozdrawiam