Niedawno żenił się mój cioteczny brat, i wszyscy razem jego rodzone i cioteczne rodzeństwo postanowiliśmy ułożyć dla niego piosenkę, opowiadającą o naszym wspólnym dzieciństwie, dorastaniu, pierwszych miłościach itd. Niestety wersja naszego utworu nie przypadła do gustu pannie młodej, bo według niej była zbyt żartobliwa, sprośna?, i w ten sposób fajny pomysł spalił na panewce. (niestety mój brat nie potrafił jej przekonać, ale mnie sie tak wydaje, ze to nie chodziło o nią, ale o przyszła teściową, "a co ludzie powiedzą?") Skończyło się na tym, ze moi bracia wyszli na scenę i coś tam zaśpiewali z repertuaru orkiestry...........A zapowiadało się tak świetnie.Samych pogodnych dni dla twojego brata Duniaszo na nowej drodze zycia.
No tak, zawsze jest ten problem, że "co ludzie powiedzą". Ale znalazłam coś takiego:
(czytają dwie osoby, napisane fonetycznie)
Nie każdy wie, że Pan Młody przed ślubem należał do Klubu Starych Kawalerów. Cały klub przebywa teraz we Włoszech i przesyła telegram z życzeniami. Żeby udowodnić, że naprawdę przebywają we Włoszech będziemy czytać w oryginale i tłumaczyć.
Dzień dobry drogi ..........
Bongiorno ........... frajeri
bardzo nas cieszy
Kontato schizofrenio
że się ożeniłeś
Liberta kaput
w tym uroczystym dla Ciebie dniu
Akademio kabaretto
życzymy Ci wiele radości i szczęścia
La dyscyplina dyktatore
pojąłeś piękną żonę
Paloma maszkarone
po weselu rozpoczniesz normalne życie
Katorga, galera, patoga
wasz związek będzie pełen miłości
Finito amore...
potem może przyjdą dzieci
Cinquecento bambini
zostaniesz ojcem
Padre Virgilius
będziesz się cieszyć tą perspektywą
Silencio mortale
dbaj o teściową
Arszenikos cyjankare
i o teścia
Piwencjo kuflozo
a zostaniesz doceniony
Vizitato prokuratore
życzymy Ci
Gratulacjone
miłej współpracy
Non kolaboracjone
dużo pieniędzy
Forsa finito
ładnego mieszkania
Apartamento sutereno
dobrego samochodu
Karocze sireno
udanych wakacji co roku
Prego ciao Italia Bongiorno
ogródek, sekator, działka.
Tego wszystkiego życzą Ci koledzy ze słonecznej Italii
Cavalieros Sicilianos Italianos
podpisano koledzy z Klubu Starych Kawalerów
Kumplos smutatos
P.S. Pozdrowienia dla gości weselnych
Bongiorno stonka inwazione
Dobre, dobre.... Szkoda,że nie miałam tego wcześniej, myślę,ze to u mojej "cudownej" bratowej by przeszło. Ale w przyszłym roku wiosną chyba żeni się mój następny cioteczny brat, więc na pewno to wykorzystam. Dzięki.
A jest jakaś specjalna stronka z takimi weselnymi dowcipami? Bo ten mój nastepny brat, który dopiero będzie się zenił to jajcarz do kwadratu, a jego dziewczyna to chyba do szescianu, więc trzeba im wynaleźć coś naprawdę ekstra. Ta nasza sprosna piosenka odpada, bo on też był w to wkrecony, więc juz nie ma sensu.
ja szukałam wpisując w wyszukiwarkę hasło oczepiny. Alw w większości to raczej zabawy organizowane przez wodzireja. Ja szukam czegoś pomysłowego. Np. dla Panny młodej.