Nasza polska emigracja jest wszedzie ,jak sie żyje w Włoszech czy ciekawy Kraj![]()
Sylwkowa
Czesc! Dobrze sie zyje we Wloszech nawet ludziom przecietnym. To piekny kraj, ale moj Krakow jest najpiekniejszy na swiecie! Pozdrawiam!
Ciao ! Ja tez mieszkam we Wloszech (dokladnie w Modenie) od osmiu lat.A pochodze z Wroclawia.Pozdrawiam.
Ciao! Milo mi i ciesze sie! Jak masz ochote na kontakt mozesz mi zostawic wiadomosc na gg.(1705598) Pozdrawiam!
Szkoda, ze nie masz gg. Ale zawsze mozemy sie "spotkac" tutaj. Polubilam bardzo to forum. Pozdrawiam!
Ja jestem z Warszawy ... prosze mnie nie zjesc na obiad smoku wawelski ;) - z jakiej czesci Krakowa pochodzisz??
Skonczylam studia na UJ, w Krakowie - Instytut Socjologii, Wydzial Filozoficzny.
Obecnie przebywam w Dublinie, w Irlandii. Jednak nie jestem z tych co tu naplyneli po 1.05.2004, wraz z rozszerzeniem UE. Ja bylam pierwszy raz w Irlandii w 1999 roku. Potem spedzilam tam rok studiow na przelomie 2001/2002 i bylam tez akurat przy rozszerzaniu ... na przelomie kwietnia i maja 2004. Zbieralam materialy do pracy magisterskiej. Po obronie wyladowalam tu ponownie i pracuje dzielnie. Kiedy bylam tu wczesniej Polacy byli pewna rzadkoscia, nie slychac bylo polskiego na ulicach. Po rozszerzeniu to sie bardzo zmienilo - po angielskim i chinskim slychac glownie polski, co nie zawsze jest najprzyjemniejszym doznaniem .... zwlaszcza jak slychac dosadne " O zesz k...." Jak wszedzie sa ludzie i ludzie - i ci co sa cwaniakami i ci co uczciwie, ciezko pracuja.
Mi w Irlandii zyje sie bardzo dobrze, to jak moj drugi kraj ... sprzyja temu osobowosc i nastawienie irlandczykow - oni jeszcze pamietaha jak to bylo, jak za praca jechalo sie z kraju! Tesknie jednak za Krakowem, za Rodzinka i psami w Warszawie, ale tu jest normalnie !! Chcialabym zeby u nas bylo podobnie. Na razie jeszcze zamierzam wrocic.
Pozdrawiam WZ-towcow, Slantie !! - inaczej Na zdrowie!!
idzie luty - szykuj buty :-) i nie dalej... chyba przyjdzie osiąść w Monachium, co?
pozdrawiam,
shiludek ![]()
\/
/..\
---o00- \-00o---
== shoffix ==
No pewno :))
przyjdzie przyjdzie - w majatku Jamniorowo :))
Sciskam
Mrru
Witaj! Smok Wawelski juz od dawna nie zjada Warszawiakow! A ja lubie wszystkich ludzi! W Krakowie miszkalam w dzielnicy Krowodrza. Okolice ul. Krolewskiej. Dwa kroki od centrum. Irlandia to jedno z marzen mojej corci. Studiuje m.in.angielski na uniwersytecie w Turynie. To dobrze, ze masz mozliwosc mieszkac i pracowac za granica. Masz racje, ze za granica jest "normalnie". Popieram! Trzeba duzo pracowac, ale zyje sie o wiele latwiej. Pozdrawiam!
czesc --- ja mieszkam w Kanadzie od 2,5 roku a pochodze z Rzeszowa ,bardzo tesknie za Polska i nigdy tutaj nie bede sie czula jak "w domu" ale ... trudno sie mowi
Witaj! Mam kolege w Canadzie w Calgary i opowiada mi to samo. Wlosi sa mniej tolerancyjni i nie lubia obcokrajowcow. Canadyjczycy maja inna mentalnosc. Tylko pozazdroscic. Trzymaj sie cieplo, bo zima nadciaga! Pozdrawiam!
Kanada zawsze stanowiła dla mnie obiekt westchnień (te przestrzenie właśnie) ale na razie chyba tylko tym pozostanie... Aczkolwiek fajnie jest mieć choć obiekt westchnień...
zazdrosna mat.
Hej, ja mieszkam w USA od 7 lat, teraz tu jest moj dom i moja rodzina, do Polski przyjezdzam rzadko, tylko na wakacje- brak urlopu- niestety. W tym roku, zamiast rodzinnego kraju wybralismy Meksyk, dokad sie wybieramy za 6 tygodni, po slonce!!! Pozdrowienia
Witam wszystkich WZ.
Ja mieszkam Regensburgu na Bawari juz 15 lat.