Kochani, zbliżają się Swięta Bożego Narodzenia. Jak co roku mam problem z prezentami. Ciekawe pomysły już mi się wyczerpały i mam nie lada problem... Może Wy coś podpowiecie? Nie ukrywam, że obdarowuję, choćby najdrobniejszymi upominkami, męża, synka, rodzinę swoją oraz ze strony męża. Pomóżcie!!!
A gdzie nasze karykatury ???????????????????
Ja tez czesto robie sama drobne upominki. W tym roku zrobilismy likierek malinowy i cytrynowy, zakupilismy male ozdobne buteleczki (200 ml) i kazdy dostanie naleweczki naszej produkcji! Pyszniutkie i chyba fajny taki przencik. Pozdrawiam!
To ja z kolei mam pełną współpracę w tym względzie z Malućkim(dla zainteresowanych, poza tematem-Malućki to mój tata-tak na niego mówię)Ja maluję, ozdabiam butelki a on robi wino. To również dobry prezent:)
Gosiu64 możesz podać przepisy na te naleweczki??
To wszystkim mam trunki alkoholowe podarować??:)
Nie ma sprawy! Juz podaje. Cytryny powinny byc naturlane, ale jak nie macie musicie je dobrze umyc, wyparzyc i wyszorowac szczoteczka! Okrawamy cieniutenko ostrym nozykiem sama zolta skorke z 7-8 cytryn (absolutnie nie moze byc bialej bo jest gorzka!) i zalewamy 1 l spirytusu na 10 dni. Odcedzamy przez drobne sitko lub gaze. Gotujemy syrop z 1 l wody i 700 gr cukru. Laczymy zimny syrop ze spirytusem i zlewamy do butelek. Po kilku dniach jest gotowa do picia.
Uwaga! Okrojone cytryny nie trzymaja sie zbyt dlugo wiec proponuje wycisnac sok i zamrozic w woreczkach do lodu. Pyszny do herbatki!
Malinowa robimy podobnie. Zalewamy swieze malinki spirytusem Na 1 l spirytusu chyba z kilogram malin. Po kilku dniach zlewamy i laczymy z syropem. Proporcje j.w. Do piajnych malin wlewamy troche syropu i robimy "odzysk" tez pyszny, a malinki potem zjadamy! Pychotka! Uwaga! Latwo sie opic takimi malinakmi!
A moze wpiszesz w przepisy - przynajmniej nie ucieknie
Nie ma sprawy, wpisze, tylko mi powiedz jak to zrobic. Dziekuje! Pozdrawiam!
Jak jesteś zalogowana klikasz na moje. Przedostatnie masz dodaj przepis - klikasz.U góry masz nazwę i słowa kluczowe, po których mozna będzie odnaleźć przepis - mozesz je wpisać po przecinku lub oddzielając plusami. Wpisujesz przepis. U góry po prawej stronie jest okno udostępnij - zaznaczasz. Potem na dole wybierasz kategorie, w której umieścisz przepis. I na dole tylko akceptujesz
Dziekuje bardzo! Popoludniu sprobuje wpisac moje tam moje nalewczki! Milego dnia!
Czy może próbowałaś zrobić kiedyś nalewkę, ale używając skórek z pomarańczy w miejsce tych z cytryn?
Tak, robilam w tamtym roku, tez wpadlam na taki pomysl! Jest pyszna!!! Blagam tylko szukajcie naturalnych, biologicznych cytrusow, a jak nie znajdziecie to szorujcie dobrze te pryskane!
Tak, tak z prezentami to tylko same problemy. Ja często robie cos sama (małe witrażyki, wino Ciociosan), a jak jest kasa to wiadomo, więcej możliwości. Dla syna zawsze staramy się z mężem w przyzwoitych granicach cenowych spełnić marzenia. W zeszłym roku robiliśmy prezenty tylko dzieciom (chodzi o dalszą rodzinkę). W tym roku spodobał mi się na allegro taki długopis, który kopie prądem - mam zamiar kupić go szwagrowi (zasłużył). Dla mojego taty upatrzyłam (też na allegro) pięknie oprawiony tom "Leksykon zdrowia" - po otwarciu księgi widzimy mamy mini barek na piersiówkę i dwa kieliszki. Szukam pomysłów wszędzie, ale staram sie dobierać prezenty do konkretnej osoby.