szukam przepisu na ciasto z krakersami- nie chodzi mi o napoleonkę, gdzie na krakersy po prostu wykłada się krem. Był taki przepis gdzie były krakersy, herbatniki, masa (chyba z grysikiem), polewa... Niestety nie mogę go znaleść więc była bym wdzieczna, gdybyscie mi pomogli:)
Mam takie ciasto w swym komputerowym zbiorze, niestety nie wiem, skąd go ściądnęłam, wtedy jeszcze nie zapisywałam z jakiej to strony, bo teraz to już robię. Myślę, że ewentualny autor nie rozstrzela mnie za to:
Ciasto z Kaszą Manną:
około 80 herbatników (8 opakowań)
1 masa:
20 dkg cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
40 g kaszy mannej
2 masa:
20 dkg cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
40 g kaszy mannej
Sposób wykonania:
Przyrządzić 1 masę: mleko, margarynę i cukier zagotować. Po zagotowaniu wsypać kaszę mannę. Gotować około 10 minut mieszając. Na koniec dodać kakao.
Na spodzie formy ułożyć herbatniki. Wlać gorącą masę kakaową. Przykryć herbatnikami. Na to wylać 2 masę, zrobioną w taki sam sposób jak pierwszą, tylko nie dodawać kakao. Przykryć herbatnikami. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
albo takie - ale też nie wiem skąd, wiem że z netu a nie z mojego zeszytu
Toffi
Składniki:
6 op. herbatników
1 op. krakersów
Masa 1:
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 litr mleka
1 kostka masła
Masa 2:
1 puszka mleka słodzonego
Masa 3:
0,5 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń.
Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel.
Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu)
Na blachę wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się.
P.S. jak zaznaczyłam, są to przepisy z netu, nie wiem z jakiej strony ani kto jest autorem, nigdy jeszcze ich nie robiłam, ale podaję, bo może akurat o te Ci chodzi, a może one nawet są na tej stronie? nie wiem, no nie zaznaczyłam wówczas.
Mam przepis na ciasto z krakersami tylko gdzieś zapodziałam zeszyt. Jak go znajdę to od razu umieszczę na WŻ. Pozdrawiam.
TAK! To jest to! tego szukałam!:)) Dziękuję bardzo, wiedziałam, że mogę na Was liczyć!!
Kochana ten przepis to nic innego jak 3Bit z naszej stronki, przepis bodajrze w książce pika15, wypróbowany i mniamniuśny, zresztą sami zobaczcie ile ma poztywnych komentarzy, Pozdrówka
3 bit to nie jest, tutaj sa krakersy , a krem jest z krupczatką, są podobne , ale ten jest zdecydowanie lepszy:))
1 szkl.cukru, 1 litr mleka, cuk. waniliowy, 15dkg mąki (pół szkl.), 1łyżka mąki ziemn. , 2 jajka, 2-3 op.krakersów
Odlać trochę mleka, resztę zagotować z cuk. wani. i nie całą szkl. cukru. Jajka rozbić wsypać obie mąki, wlać mleko rozmieszać. Wlać na gotujące się mleko.
Przekładać gorącym.
Masa kakaowa:
1/4 margaryny
1/2 szkl.cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
SMACZNEGO!!!!!!