Proszę podjcie jakieś przepisy do których można zastosować rzeżuchę ,jakieś fajne sałatki .
Rzeżuchę można wykorzystać do farszu i zrobić pyszne jajka faszerowane.
Farsz na ok. 6 dużych jajek: 6 łyżek tłustego twarogu, 3 łyżki rzeżuchy, żółtka z tych jajek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka miękkiego masła, przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka).
Polecam następujące sałatki :
"Sałatka z rzeżuchy wodnej "
Składniki:
20 dag rzeżuchy,
3 dag oleju,
sok z cytryny lub kwas z buraków,
sól,
cukier.
Sposób przyrządzenia:
Młode liście opłukać, osączyć z wody. Rzeżuchę pokroić. Olej rozmieszać z dwiema łyżkami wody, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwasem z buraków. Zalać rzeżuchę, wymieszać.
"Sałatka z rzeżuchą I”
Składniki:
Po 1 strąku żółtej i pomarańczowej papryki,
1 biała rzodkiew,
garść rzeżuchy
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Paprykę starannie umyć, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Rzodkiew oskrobać, pokroić w cienkie słupki. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny i oliwę. Rzeżuchę umyć , osuszyć.Wymieszać wszystkie składniki sałatki, skropić sosem, wstawić do lodówki.
"Sałatka z kiełkami II i rzeżuchą"
Składniki:
6 dag kiełków soczewicy,
6 dag kiełków słonecznika,
6dag rzeżuchy
5 łyżek octu jabłkowego,
3 łyżki soku jabłkowego,
1 - 2 łyżki cukru,
sól,
pieprz,
5 łyżek oleju słonecznikowego,
2 duże jabłka,
40 dag marchewki,
13 dag sera mozzarella,
0.5 pęczka bazylii,
8 liści sałaty.
Sposób przyrządzenia:
Kiełki słonecznika i soczewicy przebrać. Opłukać, przełożyć na sitko i pozostawić do ocieknięcia.
Sos winegret (w międzyczasie): ocet dobrze utrzeć z cukrem i sokiem jabłkowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając małymi porcjami dolewać olej.
Jabłka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć na krzyż, usunąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka wymieszać z sosem. Opłukać liście sałaty , rzeżuchę i bazylię, osuszyć. Oderwać listki bazylii od gałązek. Oskrobać marchewkę, umyć, pokroić w zapałkę. Osączyć z zalewy mozzarellę. Ser pokroić w kostkę. Marchewkę wymieszać z serem, kiełkami i jabłkami. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 min.
Gotową sałatkę przełożyć do czterech wyłożonych liśćmi sałaty miseczek. Posypać listkami bazylii. Podawać z sokiem pomarańczowym i ciemnym pieczywem cienko posmarowanym masłem.
na święta robię rzeżuchęi mam jej trochędo wykorzystania wtedy. W zasadzie wrzucam jądo wszystkiego, jako dodatek na kromki z jajkiem czy wędlinką, do serka białego (robionego ze śmietaną), do jajecznicy (tak samo ze szcypiorkiem ogrodowym robię), Do sałatek dodaje też jako dodatek nawet jak nie ma tego w przepisie.
Odświeżam wątek. Zbliża się wiosna... taka prawdziwa :) Może macie jakieś nowe pomysły na tą pyszną roślinkę?
Ja rzeżuchę używam do kanapek zamiast cebuli na biały ser czy pomidor.
Jak w wyszukiwarkę wpisałam rzeżucha i kazałam szukać w przepisach to znalazło to:
18 przepisów... większość wypróbowałam :) Może ktoś ma więcej inwencji twórczej!