W ksiązce MICHAŁA TOMBAKA- Jak żyć długo i zdrowo znalazłam przepis na bezdrożdżowy chleb
Przygotowanie:
4 szkl. mąki , 0,5 l wody mineralnej,wymieszać i wyrobić ciasto tak ,aby się nie przyklejało do rąk. Następnie uformować i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w lekko nagrzanym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dobry, Przechowywać w lodówce.
Przepisu nie sprawdzałam i nie wiem czy można dać mąkę żytnią. Pozdrawiam
hmm kawka, czytalas tego Tombaka?? mi swego czasu namącil troszcze w golwie tymi swoimi teoriami ze przez dlugi czas nie chcialam lączyc roznych rzeczy i inne takie :D teraz sie nie przejmuje tak bardzo. A niedawno byl u ewy drzyzgi nawet..
Michał Tombak gościł dziś w programie "Pytanie na śniadanie". Przeczytałam kilka książek tego pana i bardzo mi pasuje to co on mówi. Obecnie jestem zachwycona Michaelem Montignacem po przeczytaniu jego książki pt. "Jeść aby schudnąć". Polecam
Można tak upiec ale pod warunkiem posiadania solidnej siekiery do pokrojenia wypieku
Bahus
zobacz http://wielkiezarcie.com/przepis8152.html ale to chleb zakwasowy. Dosyć trudny w wyrabianiu - mąka żytnia jest kleista. Najlepsze chleby są na zakwasie.
Jak chcesz i bez drożdży i bez zakwasu to podejrzewam, że wyjdzie Ci plaskaty placek, bo nie będzie miał na czym urosnąć
Chleb wiejski żytni
4 kg grubo mielonej mąki
2 l wody
4 dag soli
rozczyn:
25 dag mąki żytniej razowej
50 dag ciasta chlebowego z poprzedniego pieczenia
1,5 dag drożdży
pół szklanki wody
0,25 szklanki zsiadłego mleka
Do pieczenia chleba wiejskiego trzeba przygotować rozczyn: wszystkie składniki wymieszać na gęstą papkę, dodać namoczony w ciepłej wodzie chleb z poprzedniego wypieku i pozostawić w cieple na jedną dobę.
Trzecią część mąki przeznaczonej na wypiek rozmieszać z ciepłą wodą i dodać wyrośnięty rozczyn.
Wymieszać, powierzchnię posypać mąką, dzieżę nakryć i postawić w ciepłym miejscu, aby całość urosła.
Powiększy ona swoją objętość dwu- lub trzykrotnie w ciągu 12-14 godzin.
Po upływie tego czasu dzieżę odkryć, a zawartość energieznie roztrzepać łyżką.
Dodać resztę mąki, osolić i zarobić ciasto.
Wyrabiać starannie licząc około 10 minut na 1 kg, po czym nakryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec oczyścić, wytrzeć mokrą szmatką.
Sprawdzić temperaturę, zasypać dno mąką.
Jeżeli mąka zarumieni się powoli, ciepłota jest odpowiednia.
Z wyrośniętego ciasta formować jednakowej wielkości bochenki, które układa się na łopacie wysłanej liśćmi kapusty, dębu lub tataraku i wstawia do pieca.
Taki chleb piecze się 2-2,5 godziny.
Wypieczone bochenki trzeba zwilżyć gorącą wodą i nakryć suchymi ściereczkami.
Chleb powinien stygnąć w ciepłym pomieszczeniu, dopiero później można wynieść go do zimnego.
Bochenków nie wolno układać jeden na drugim, gdyż odstanie skóra.
Chleb żytni
4 kg mąki żytniej
1,7 l wody
4 dag soli
kminek
0,5 kg rozczynu
Trzecią część mąki wsypać do dzieży, zalać gotującą wodą i dobrze wymieszać, aby całość się zaparzyła.
Dzieżę przykryć i zostawić na 2 - 3 godziny.
Rozczyn chlebowy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać zaparzonej mąki, energicznie roztrzepać łyżką.
Powierzchnię posypać mąką, dzieżę grubo nakryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn powinien rosnąć przez 18 - 20 godzin.
Po upływie tego czasu roztrzepuje się go łyżką i dodaje resztę mąki i kminek, następnie ciasto bardzo starannie wyrabia i odstawia do wyrośnięcia.
Chleb zaparzony rośnie nieco dłużej.
Formować z ciasta bochny i wkładać do pieca.
Po 1 godzinie pieczenia bochenki należy zwilżyć gorącą wodą, przełożyć w inne miejsce i piec jeszcze przez 1 godzinę.
Chleb zaparzony jest bardzo smaczny i długo utrzymuje
Dzięki za pomysły, chociaż nie wiem to dobry pomysł z chlebem bez drożdży?!
Przepis na chleb żytni jest ciekawy ale skąd wziąść zakwas i piec chlebowy w bloku. W domu mam książkę o chlebie - część przepisów jest tylko z dodaniem zwykłych drożdży ale są to chleby pszenne, żytnie są tylko na zakwasie - czy może to być specyfika tej mąki?
Ostatnio piekłam chleb z mieszanki kupionej w sklepie ale u siebie mogę kupić tylko mieszanki pszenno-żytnie. Są one wmiarę do polecenia, ale nigdy nie wiadomo co się w nich znajduje - ile konserwatów, ulepszaczy, spulchniaczy itp.
Wypróbuj chleb staropolski - spokojnie do zakwasu możesz dodadać jakieś 20 g drożdży, ewentualnie, tylko do ciasta jakieś 50 g. Wyjdzie super! Ale ja osobiście wolę chleby mieszane.
Gorąco polecam czarny chleb Borgii oraz mleczny Gusi (niby w przepisie jest pszenny - ale ja mieszam mąki), lub na zakwasie żytnim - jest w moich przepisach ( i tutaj mozesz zastosować różnego rodzaju mąki). Polecam chleb z mąki pełnoziarnistej - tam jest duży udział żytniej.
A najbardziej rewelacyjna jest weka (francuski chleb) Borgii - piekę z potrójnej porcji i znika w szybkim tempie. Zostań tylko przy drożdżach suszonych - na normalnych ciasto rośnie za bardzo wszerz i zamiast pięknych bułeczek wychodzi całoblachowy chlebek (da się rozdzielić, bo rowki zostają, ale to już nie to samo).
Polecam też bułeczki na zakwasie Gusi - tyle, że ja zamiast dyni daję siemię i słonecznik (dynia jakoś mi nie podchodzi).
Użytkownik dorka13 napisał w wiadomości:
> Dzięki za pomysły, chociaż nie wiem to dobry pomysł z chlebem bez
> drożdży?!Przepis na chleb żytni jest ciekawy ale skąd wziąść zakwas i piec
> chlebowy w bloku. W domu mam książkę o chlebie - część przepisów jest tylko z
> dodaniem zwykłych drożdży ale są to chleby pszenne, żytnie są tylko na
> zakwasie - czy może to być specyfika tej mąki?Ostatnio piekłam chleb z
> mieszanki kupionej w sklepie ale u siebie mogę kupić tylko mieszanki
> pszenno-żytnie. Są one wmiarę do polecenia, ale nigdy nie wiadomo co się w
> nich znajduje - ile konserwatów, ulepszaczy, spulchniaczy itp.
Koniecznie wejdź na stronę www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25353407&v=2&s=0 tutaj poznasz krok po kroku jak robi się zakwas i chleb. Potem wejdź na stronę www.sys21.de/index.php a znajdziesz tam informacje dotyczące przepisów na pieczywo. Jest też świetny adres z super informacjami, które mnie osobiście bardzo zainteresowały i spowodowały, że idę dziś na poszukiwanie odpowiedniej do wypieków mąki http://domowe.forumer.pl/index.php