Nie bardzo wiem o co Ci chodzi czy te muszelki z nadzieniem czy jakoś inaczej wygladają, popatrz na kasznaki może ciasto wykorzystasz z tego przepisu
http://wielkiezarcie.com/przepis14153.html
hi hi hi z ciekawości zajrzałam jakie jest ciasto do kaszanki
, jedna zjedzona literka tylko....
Faktycznie Basieńko miało być oczywiście kasztanki
dzeki za tak szybkie odpowiedzi ale kaszanki to nie to chociaz wygladaja podobnie. muszelki sa jasne sklejone powidlami a koncowki oblane czekolada.
A moze to byl ten przepis?
200g masła,
150 g cukru pudru,
6 jajek,
200 g mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
150-200 g.marcepanu,
rum.
(najlepszy marcepan zrobiony z migdałów mielonych ze skórką)
czekolada.
Utrzeć masło z cukrem pudrem.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Gdyby się masa warzyła dosypywać powoli przesianą mąkę z proszkiem.
Wyciskać dowolne kształty na blaszkę wyłożoną papierem(ciasto rozlewa się podczas pieczenia dlatego wyciskać w odstepach).
Piec aż placuszki lekko się zezłocą.
Utrzeć marcepan z taką ilością rumu-aby powstała gładka pasta-dajaca się rozsmarowywać.
Smarować jeden placuszek-zlepiać z drugim.
Zamaczać końcówki ciasteczek w roztopionej czekoladzie lub polewie.
A może taki przepis
Muszelki rumowe
Składniki na 30 sztuk:
1 i 1/2 szklanki mąki (ok. 25 dag),
9 czubatych łyżek cukru pudru (około 18 dag),
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag),
4 czubate łyżki cukru,
1 jajko,
1 torebka cukru waniliowego,
8 dag mielonych migdałów,
3 dag rodzynek,
1/3 buteleczki aromatu rumowego,
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki,
1 łyżka rumu,
mąka do posypania blatu,
tłuszcz do blachy
Zagnieść szybko mąkę z tłuszczem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem rumowym na jednolitą masę. Wstawić na pół godziny do lodówki. Podgrzać w rondelku marmoladę porzeczkową, wymieszać z mielonymi migdałami. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość około 3 milimetrów. Wyciąć z ciasta 30 kółek o średnicy 6-7 centymetrów. Na środku każdego kółka położyć trochę migdałowego nadzienia. Z trzech stron zawinąć brzeg do środka, a następnie udekorować każde ciastko rodzynką. Ułożyć muszelki na posmarowanej tłuszczem blasze piekarnika. Piec około 12 minut w temperaturze 175 stopni. Kiedy ostygną, posmarować lukrem z cukru pudru, rumu i łyżki wody.
Czas gotowania: około 1 godziny
| Muszelki |
| Składniki: - 30 dag mąki - 3 jaja - 2 czubate łyżki cukru - 2,5 dag masła - 5 łyżek słodkiej śmietanki - szczypta soli - tłuszcz do smażenia - cukier puder do posypania - herbatka turecka owocowa (czerwona, np. malinowa lub z owocu granatu) Wykonanie: Jaja utrzyj z cukrem i do utartej masy, mieszając, stopniowo dodawaj roztopione masło, śmietankę i mąkę z solą. Po dokładnym wyrobieniu wstaw ciasto na godzinę do lodówki, a następnie uformuj z niego wałek o średnicy 2-2,5 cm. Pokrój go na półcentymetrowe kawałki, każdy z nich bardzo cienko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozciągnij. W rondlu rozgrzej tłuszcz i do gorącego wkładaj po kilka placuszków naraz. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osącz na bibułce i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z owocową herbatką turecką. |
Duże muszle (np. Agnessi) podotowuję na lekko twardawo. Do naczynia żaroodpornego wrzucam na spód ze dwie puszki pomidorów dodając bazylię i czosnek. Muszelki nadziewam trzema rodzajami nadzienia układając w rzędach.
|