Kochani tak sobie mysle, ze moze by otworzyc dzial dla poczatkujacych WZ-owiczow? Wiem, ze sa miedzy nami tacy czlonkowie ktorzy w kuchni stawiaja swoje pierwsze kroki. Byc moze byloby dobrze dodac watek z latwymi przepisami, poradami odpowiedziami na nawet najbanalniejsze pytania. Wiem ze niektorzy krepuja sie pytac przy przepisach sadzac ze sie wyglupia widzac wiele odpowiedzi i komentarzy zaawansowanych w gotowaniu zarlokow. Co o tym myslicie?
Myślę, że dział " porady kuchenne" , to taka szkoła gotowania.
A co do "łatwych " przepisów, to była już o tym mowa. Bo dla jednych łatwy a dla innych nie.
Pojęcie względne.
Mówią, że kto pyta - nie błądzi.
Nie jestem początkującą w kuchni, a i tak czasami zadaję banalne pytanie.
Zawsze dostaję grzeczną odpowiedź.
jasia
Milo Cie widziec Jasiu. Ciesze sie ze cala i zdrowa z Angli wrocilas moze nawet z jakims przepisem? A juz na pewno z pieknymi zdjeciami.... Az mi ochoty na podroz narobilas Mi chodzilo o szczegolowe porady z ktorymi sie raczej w poradach nie spotkalam. Jest to normalne bo porady to taka pierwsza pomoc i chodzi przede wszystkim o szybka odpowiedz przy problemach a nie o raczej szczegolowe instrukcje o ktorych ja pomyslalam.
Pozdrawiam serdecznie
Użytkownik jasia napisał w wiadomości:
> Myślę, że dział " porady kuchenne" , to taka szkoła gotowania.A co
> do "łatwych " przepisów, to była już o tym mowa. Bo dla jednych
> łatwy a dla innych nie.Pojęcie względne.Mówią, że kto pyta - nie błądzi.Nie
> jestem początkującą w kuchni, a i tak czasami zadaję banalne pytanie.Zawsze
> dostaję grzeczną odpowiedź.jasia
Dorotka, wróciłam i powiem ci , na uszko, że wcale bym nie wracała.
Ale parę zdjątek wstawiłam tutaj http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=64678&post=64678&offset=0
Może nie do końca zrozumiałam twój postulat.
Ale nic straconego. Może GÓRA wysłucha...
Z pozdrowieniami jasia
A ja myślę, że to całkiem niezły pomysł. Każdy "stary wyjadacz" dodałby coś oczywistego typu: "jak ugotować jajo na miękko" i napewno przybędzie nam "świeżynek" - znaczy "młodych wyjadaczy". Hihihihi.
wiesz ja sie o tym przekonalam jesli chodzilo o przepis na kluski slaskie pewnnego bardzo milego Forumowicza albo w pewnym przepisie nutelli. Chodzi o to ze nie bylo przy nim dokladnego opisu i poczatkowicze nie wiedzieli jak sie za to zabrac. Wielu z nas pisze przecierz: "ugotowac do miekkosci" nie podajac dokladnego czasu albo jak rozpoznac czy gotowe bo dla tych ktorzy czesto gotuja rozumie sie to samo przez sie. Dla Nowicjuszy to czarna magia a dla wprawionych kucharzy to banal o ktorym sie nie wspomina bo sie nawet o tym nie pomysli. Pozatym wiele przepisow wymagaloby wtedy bardziej dokladnego opisu co oczywiscie zabiera czas ktory nie kazdy ma. Dlatego pomyslalam o nowym watku.
Ano, mnie też się czasem zdarza nie wiedzieć rzeczy banalnych. Każdy z nas by na tym skorzystał.
A no całe życie się człowiek uczy i głupi umiera prawda????
Uważam, że to bardzo dobry pomysł - jestem za!!!
Bardzi dziekuje Wam wszystkim za tyle pozytywnych odpowiedzi. Mam rownież nadzieje, ze gora wyslucha. Wszystkim wz-owcom milego 1-go maja zycze....
A może po prostu w artykułach stworzymy grupę pod tytułem "szkoła gotowania" i tam zamieścicie pare tekstów dla początkujących?
hej Pampas tak tez mozemy. Chodzi przeciez o to by ten watek latwo bylo znalezc i aby "poczatkujacy " czuli sie u nas jak najlepiej a szczerze mowiac i "stare wygi" pewnie nieraz skorzystaja - w koncu czlowiek uczy sie cale zycie. Oczywiscie sluze chetnie rada i pomoca jesli trzeba. Pozdrawiam "Gore" bardzo serdecznie :-) i dziekuje za odpowiedz.
No i co? Wszyscy są za a efktów nie widać
Na przyszłość się nie dziwcie, że jestem sceptycznie nastawiony do różnych genialnych pomysłół, bo zazwyczaj się kończy na dobrych chęciach.
... "dobrymi chęciami piekło brukowane..."
Pampasie bo dostaniesz od pomysłodawców "bana"....
A co do sceptycyzmu, przepraszam Cię, miałeś i masz rację. Smutne ale prawdziwe.
powolutku - podejrzewam, że jeszcze nie wszyscy zauważyli istnienie działów. Jako, że wcześniej tam się za wiele nie działo - po jednorazowym obejrzeniu się tam już raczej nie zaglądało.
hi pampas a co powiesz teraz ? dopiero dzis zaowazylam ze jest... Pozdrawiam serdecznie
No, Dorota, Dorota , w południe rosół , teraz już dwa następne .... ale się rozkręcasz ;)))))
Dla uczczenia zobowiązuję się zrobić kluski śląskie ;)))))
Szkoła gotowania , no, no,no .....Brawo !
Użytkownik till napisał w wiadomości:
> No, Dorota, Dorota , w południe rosół , teraz już dwa następne .... ale się
> rozkręcasz ;)))))Dla uczczenia zobowiązuję się zrobić kluski śląskie
> ;)))))Szkoła gotowania , no, no,no .....Brawo !
No wlasnie: slowo sie zeklo kobyla u plotu hihi. Pozdrawiam serdecznie
a może Dorotka u płotu - tylko z drugiej strony??
No wlasnie hihi... slowo sie zeklo
Witam, od czasu do czasu tu wchodze i podkradam wam przepisy,ktore świetnie się sprawdzają u nas na stole. Mam jednak pewien problem,mianowicie, 12sierpnia czyli juz za pare dni odbędą się moje zaręczyny i wiadomo że to wielka uroczystość i chciałabym poprosić was o pomoc, gdyż niewiem co ugotować na obiad, a chciałabym by to było naprawde "coś" chciałabym zaimponować swoim przyszłym teściom, Kochani prosze was o pomoc. czarownica155@wp.pl
Myślę , że jak założysz nowy wątek dotyczący zaręczyn , to zauważy to znacznie wiecej osób ... i będziesz miała więcej podpowiedzi ;)))))
A zanim się do tego zabierzesz : http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=50702&post=50722 , parę rad tam pewnie znajdziesz
WIELE OSÓB ZAINTERESOWANYCH JEST GOTOWANIEM W SZYBKOWARZE LECZ NIE WIEDZĄ ILE CZASU NALEŻY POŚWIĘCIĆ NA GOTOWANIE DANEJ POTRAWY.
TABELA GOTOWANIA W MINUTACH W ILOŚCI 500 g.
1/MIĘSO WOŁOWE
1.1 Pieczeń duszona 25
1.2 Gulasz
20
1.3 Pieczeń 15
1.4 Klops 10
1.5 Rolada 20
1.6 Pieczeń z dzika 30
1.7 Ozór 40
1.8 Bitki 30
2/MIĘSO WIEPRZOWE
2.1 Pieczeń 20
2.2 Gulasz 20
2.3 Golonka 30
2.4 Zeberka 20
2.5 Wieprzowina gotowana 15
2.6 Flaki 15-20
3/MIĘSO CIELĘCE
3.1 Pieczeń 20
3.2 Gulasz 15
3.3 Ozór 30
3.4 Serce cielęce 25
3.5 Mięso cielęce duszone 25
3.6 Nerki 10
4/ DRÓB I DZICZYZNA
4.1 Kurczę 25
4.2 Kogut 25
4.3 Kurczę pieczone 15
4.4 Królik 20
4.5 Gołąb
10
4.6 Kaczka 25
4.7 Gęś 30
4.8 Zając 20
4.9 Sarna 25
4.10 Dzik 30
5/INNE POTRAWY
5.1Strączkowe nie moczone 25
5.2 Kasze /krupy/ 25
5.3 Grysik 5
5.4 Płatki owsiane 5
5.5 Kluski 7
5.6 Ryż 10
5.7 Zupa z drobiu 20
5.8 Zupa z wołowiny 25
5.9 Zupa ogonowa 30
6/RÓŻNE
6.1 Knedle 8
6.2 Ryby 8
6.3 Rosół 20
6.4 Grzyby od gatunku 10-25
7/JARZYNY
7.1 Groszek,fasolka 8
7.2 Fasolka szparagowa 5
7.3 Groch ,fasola 12
7.4 Kalafior 4
7.5 Karotka marchew 7
7.6 Marchew 12
7.7 Kalarepa 4
7.8 Kwaśna kapusta 8
7.9 Seler 8
7.10 Szparagi 5
7.11 Szpinak 3
7.12 Rzodkiew 8
7.13 Kapusta 8
7.14 Czerwone buraki
25
7.15 Ziemniaki 8
7.16 Ziemniaki w mundurkach 10
Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.Dodatkowo przypominam, że aby otworzyć gorący szybkowar należy go wstawić od razu do zimnej wody lub polać zimną wodą.