Mam juz taka maszyne ponad 10 lat. Moja ma takie wyciagane dno, ktore musi byc przed uzyciem minimum 48 godz w zamrazalce. Potem wyciaga sie je, wklada do maszyny do lodow, i nalewa plyn z ktorego chcemy zrobic lody. Najprostsze, to byly lody cytrynowe taki sorbet, syn je uwielbial wiec nie bylo problemu. Sok cytrynowy i syrop z cukru i wody, extra uprzednio przegotowany. Inne bardzo latwe i czesto przezemnie robione lody, to byly lody jogurtowe, pod koniec dodawalam jakiegos owoca na krotko i byl bardzo ladny wyglad do tego. Bralam na to naturalny jogurt, cukier + waniliowy troche, dodawalam na wpol ubita smietane i do maszyny. Ona ma taki mieszak, ktory obracajac sie, zbiera z dna przymrozone lody a w tym miejscu natychmiast powstaja nowe lody, i tak ok 25-30 minut az wszystko tak sie przemiesza i przemrozi ze mamy gotowe lody. Mam tez przepisy na inne lody, wniliowe takie klasyczne na bazie zoltek ubitych na parze, ale rzadko robilam takie lody. Stweirdzilam, ze to bardzo duzo pracy a lodow na 1 raz dla 4-osobowej rodziny. Te sorbety czy jogurtowe to byly natychmiast i naprawde super orzezwiajace. Jesli Cie jeszcze cos interesuje, to daj znac. Bo nie chce sie tu rozpisywac. Znajdziesz mnie tez na GG. Papa
P.S. Dodam ze kupilam sobie wtedy odrazu dwa takie dna (mozna bylo dokupic extra) zebym mogla zrobic dwa rodzaje lodow naraz, niestety nie da sie tego z jednym dnem. Maszyna do lodow to dobra inwestycja, jesli sie ma male dzieci, a te wolaja co 5 minut o lody- przynajmniej wiesz co jest w srodku i ze swieze!!! No to koniec tego raportu o lodach! Pa
dzieki Glumunda serdecznie
ja mam " malego" fizia na punkcie rzeczy robionych samemu tym bardziej ze w dzisiejszych czasach to wszystko jest tak strasznie naladowane chemia, a to co pisze na etykietach nie zawsze zgadza sie z prawda jak bys miala chwile wolnego czasu wklep prosze pare przepisow ale takich od podstaw bez tych "proszkowych" U mnie na razie nie ma pociech ale robienie czegos od podstaw sprawia mi ogromna frajde a jak jeszcze komus smakuje to juz duma na calego chyba znasz to uczucie
No jasne!! sama robie prawie wszystko. Mam ci je napisac na forum albo chcesz zeby je dodac do przepisow? to beda na stale, moze i inni skorzystaja?
a masz juz maszyne do lodow???
Papa
Glumanda, przekonalas mnie, ze warto miec maszyne do lodow. Zastanawialam sie nad tym nie jeden raz i nie kupowalam, bo nie chcialam miec zbedenego sprzetu w kuchni. Ale przy nastepnej okazji kupie i bede robic pyszne lody sorbetowe!:)
do maszyny sie goraczkowo przymiezam. mam juz 2 faworyty!!!!przepisy mysle ze jak dodasz na stale do przepisow to moze jeszcze ktos sie skusi na taka maszynke? serdeczne dzieki za tak fachowa i szybka odpowiedz.
josephine, napisz prosze, jakie firmy bierzesz poid uwage. >Nie mam rozeznania w tym temacie:)
Ja nie jestem Josephine ale moja maszyna do lodow jest od Philips!!
Witaj Glumanda. Szukam cos o maszynie do lodów,dostałam w prezencie od Zięcia, ale z niemiecką instrukcją mam problem ,niewiem od czego zaczac.pozdrawiam zosia
Dziewczyny, chcialam dac przepisy na lody ale prosze Was o lekka zwloke, jestem juz trzeci tydzien chora do wczoraj myslalam, ze bedzie lepiej ale dzis mam nawrot i jestem k.o.
Przepisow mam duzo, dodam je jako podstawowe recepty na waniliowe, czekoladowe, jogurtowo-truskawkowe, i sorbety. Jesli bedziecie chcialy jakies inne wyszukane recepty na lody to pytajcie. Bo wszystkich nie mam sily pisac. Papa
szybkiego powrotu do zdrowia Glumando. Maddaleno wyszukalam jeden juz z kompresorem chlodzacym UNOLD 8875 cena straszna ale zastanawiam sie czy aby taki wydatek mi sie w sumie oplaci ze wzgledu na to ze mimo iz jestesmy fanami lodow to musimy sie mocno pilnowac chyba zebysmy drzwi powiekszyli i chyba kupie cos tanszego wlasnie z Philipsa HR 2300 lub z ELTY SE 100 co nie bedzie mnie serce bolaalo ze tyle kasy lezy w szafie
hej maddaleno wczoraj po poludniu mialam przyjemnosc obejrzec" na zywo" Philipsa to sa 2 HR 2303 jest na 0,8 l ma wyjmowana miske ktora wklada sie do zamrazary a HR2304 ma tylko wklad ktory sie wklada do zamrazary a caly duzy pojemnik o poj. 1,0 l zostaje i mam obawy ze ta masa zanim zgestnieje po prostu czesc splynie po bokach . pozdrowienia
Nic z tego, w mojej jest tylko zamrozone dno, a boki wcale nie, mimo to lody wychodza ok.
Hallo josephine! Wlasnie chcialam zaczac dodawac przepisy na lody ale najpierw zerknelam do przepisow tutaj i znalazlam tam mnostwo przepisow na lody. Takie wlasnie od ubijania jajek na parze poczawszy.
Mam nadzieje, ze te rowniez beda sie nadawac. Moje przepisy mam z zeszyciku , ktory byl zalaczony do urzadzenia. W dalszym ciagu cierpie, dostalam teraz konskie dawki antybiotyka i dalej nie moge sie pozbierac. Odezwij sie i daj znac czy znajdujace sie tutaj przepisy na lody zaspakajaja twoj apetyt na lody!!! Pozdrawiam
hallo Glumando Ale ´Cie polamalo mam nadzieje ze jednak w koncu pokonasz to paskodztwo co Ci sie przyplatalo. znalazlam je jeden nawet juz wyprobowalam w smaku wyszly pyszne ale tak slodkie ze az nam bylo niedobrze. teraz bede probowac nastepne tylko obawiam sie troche tych surowych jaj bo ten jeden przepis co wybrobowalam byl ze te jaja sie ogrzewa a pozostale sa ubic i do zamrazary no nic ale bede testowac i szukac dalej pozdrawiam
Oj, chyba sie jednak pozbieram do kupy, i napisze ci tu jakies przepisy. Zeby bylo lepiej, zalalam dzis moja klawiature od komputera i pisze ze zdwojona iloscia liter, Tak sie podpisuje GLUMANSDA POZSDROWEIWENIA ;)
Hej, josephine! w artykulach dodalam jak robic lody - sorbety. MozeCie zainteresuje. c.d.n.
serdeczne dzieki juz znalazlam brzmi pysznie pozdrowienia
Ja tak na przyczepkę: A gdzie taką maszynę można kupić, bo nawet w sklepach internetowych nie uświadczysz.
nie mam pojecia gdzie w polsce mozna cos takiego kupic
W Niemczech widzialam te maszyny w Media Markcie i Saturnie. Dodam, ze przepisy na lody byly dolaczone do urzadzenia.
Dzięki serdeczne. Jeszcze dowiedziałam się, że Ta firma je produkuje: http://www.ariete.pl/ariete.pdf., ale w sprzedaży nie spotkałam.
Duniasza
Jeśli to jeszcze aktualne - poszukaj na allegro ja tam kupiłam i jest ok.
Maszyna do lodow .Gdzie moge dostac instrukcje w polskim języku,mam tylko w niemieckim pozdrawiam zosia
zosiu zeskanuj to ci chetnie via mail przetlumacze . O szczegolach chetnie na gg.
dzieki za odpowiedz Dorotko ,odezwie sie na gg.pozdrawiam zosia