Mam pytanie do wszystkich WIELKICH ŻARŁOWICZOW . Kupilam kiedys w sklepie krewetki koktajlowe ( zamrozone ) , przyszlam do domu ugotowalam w wodzie , a nastepnie przypieklam na oleju . Tylko smak mialy jakis inny niz te co kiedys jadlam w restauracji . Moze mi ktos powie co zrobilam zle ?
Lucko, niekoniecznie zrobiłaś coś źle, może po prostu krewetki były inne. A czy zwróciłaś uwagę, czy były wcześniej ugotowane? Bo czasem są najpierw gotowane, a potem zamrażane. Generalnie, skoro je smażyłaś, to moim zdaniem niepotrzebnie najpierw gotowałaś, samo smażenie już rozmrożonych krewetek by wystarczyło, nie tracą wtedy smaku w wodzie. No i nie twardnieją tak bardzo. Na pewno wiele zależy od sposobu przygotowania, bo często są trudności z uzyskaniem "restauracyjnego" smaku. Krewetki to delikatne stwory, nie zniechęcaj się i spróbuj jeszcze raz, może z innego przepisu?
Ja niestety nie mialam przepisu tylko tyle co ktos mi powiedzial jak je zrobic ale mam nadzieje ze nastepnym razem wyjda mi lepiej
ja sie zgadzam, jak smazylas to nie gotuj! ja osobiscie wieeeeelkim fanem :) krewetek jestem i zawsze je tylko przysmazam. niewazne czy mrozone czy swieze, przed wrzyceniem na patelnie opruszam je troszke maka i zmaze na olivie z olivek tak ze 4 minuty max. jak je bedziesz smazyc dluzej to stwardnieja i nie beda takie soczyste i mieciutkie. ja zawsze zaczynam od przysmazania posiekanych paru zabkow czasnku i ewentualnie chillis, i potem krewetki.
aha! i jak sa mrozone to je oczywiscie najpierw rozmroz!
jak je podawalas?
to moze podasz jakies sprawdzone przepisy na krewetki???
pewnie! moj ulubiony przepis to spagetti z krewetkami. tylko nie wiem czy sie wszystkim przyda bo trzeba miec dostep do sun dries tomatos ( nie mam pojecia pod jaka nazwa istnieja w polsce - suszone pomidory??? ) moga byc poprostu suche - wtedy je moczymy zeby zmiekly i robimy z nich paste, albo takie gotowe, marynowane - i robimy paste :) U mnie istnieje rowniez gotowa pasta w sloiczku, wiec jeszcze prosciej :)
Bardzo prosty przepis:
Spagetti gotujemy jak zwykle.
w miedzyczasie na patelnie przysmazamy 2-3 zabki czosnku i 1 papryczke chilli. po minucie dorzucamy krewetki ( nawet koktajlowe sie zdadza ) i podsmazamy jakies 2 min. podlewamy 1/2 lampka bialego wina i przygotowana pasta z sun dried tomatos ( ok. 2-3 lyzki stolowe ) Trzymamy na ogniu przez nastepne pare minut. doprawiamy sola i pieprzem.
Mieszamy z ugotowanym spagetti. dorzucamy garsc rukoli ( rocket salad po ang ) i mieszamy. po nalozeniu na talerz na wierch rzycamy troszke pozostalej rukoli - rukola idzie w parze z tym daniem genialnie !!
ladnie wyglada i smakuje przepieknie. :)
SMACZNEGO !!! :)
poza tym, to wszystkie postacie stir fry z krewetkami, znaczy sie podsmazam ten czosnek i papryczki chilli, dorzucam krewetki i jakie warzywa mam w domu( pokrojone w podluzne straczku ): biala kapuste, marchewke, por, groszek zielony, papryke, fasolke zielona, brokul.... no cokolwiek, doprawiam sosem sojowym, sola, pieprzem i ziolami, smarze przez pare minut ( nie za dlugo bo wyjdzie papka, a warzywka maja byc lekko chrupiace ) i mieszam z ugotowanym wczesniej ryzem lub takim chinskim makaronem. Pycha i szybko.
czasem dorzucam luzke slodkiego sosu chili :)
Krewetki na maśle z czosnkiem i natką | |||||||||
|
Krewetki z imbirem 15 szt. Czas przygotow. 25 min. 15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych), 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru, 1 łyżka posiekanej białej części dymki, 2 ząbki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 125 ml wody, sol, tabasco. 1. Przygotować sos: 100 ml wody wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać miód, posiekany imbir, czosnek i dymkę. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z pozostałą wodą. Dodać do sosu i zagotować. Doprawić solą i tabasco. Ochłodzić. 2. Krewetki obracać, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie, osączyć na sicie. 3. Włożyć krewetki do przygotowanego sosu, marynować 1 godz. 4. Krewetki wyjąć z marynaty, ułożyć na aluminiowej folii, skropić sosem z marynaty, piec w grillu 5 min lub piekarniku. 5. Po wyjęciu z grilla lub piekarnika przekłuć każdą krewetkę wykałaczką. Podawać gorące. Czosnkowe krewetki 16 dużych obranych krewetek, główka czosnku, olej do smażenia, kilka listków zielonej sałaty, sól, pieprz. Sos: 6 łyżek majonezu, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, cukier, kilka kropel sosu tabasco, curry Główkę czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze szczyptą pieprzu i soli. Czosnkiem natrzeć krewetki i smażyć je - przez kilka minut - na rozgrzanym oleju. Majonez połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku sosem tabasco, curry i szczyptą cukru - tak, aby był bardzo pikantny. Dodać do sosu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Krewetki ułożone na listkach sałaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu; sos serwuje się oddzielnie w sosjerce. |
I jeszcze dodam, że jeśli krewetki mają różowy kolor, to NAPEWNO są już ugotowane. Najczęściej robi się to na statkach - przetwórniach tuż przed zamrożeniem. Takie krewetki po rozmrożeniu można od razu jeść. Broń Boże dłużej je gotować lub smażyć. Wystarczy podgrzać w sosie lub oliwie albo od razu użyć do sałatki na zimno.
Wszystko sie zgadza, a krewetki z czochem i pietruszka sa po prostu.....nawet nie wiem jak to opisac
Użytkownik casiek napisał w wiadomości:
> Wszystko sie zgadza, a krewetki z czochem i pietruszka sa po prostu.....nawet
> nie wiem jak to opisac
Czocho to jakieś nowe warzywo? ;) Pewnie meksykańskie
Bahus
Mam pytanie: czym się różnią krewetki koktajlowe od królewskich i które są lepsze??
Dzięki
koktajlowe sa mniejsze.
a co do smaku to wole krolewskie :)
pozdr....
Zdecydowanie krolewskie sa wieksze i smaczniejsze, np. panierowane w sezamie, czarnym lub bialym. Dekoracyjne a ten smak.........
Ostatnio kupuję w Lidlu krewetki tempura - czyli w cieście kruchym i chrupiącym, cieniutkim i baaaardzo smacznym :-) Polecam.