Okoliczne koty uwielbiają odwiedzać mój ogródek. Wiosną okrywam grządki włókniną żeby roślinki mogły wzejść. Obecnie zrobiły sobie u mnie toaletę i plażę. Jak widzę te place z wyschniętymi roślinami to ryczeć mi się chce. Kupowałam różne środki, ostatnio Tatgeta bodajże " pies, kot - stop" i guzik, chyba je tylko rozśmieszyłam. Czy znacie jakieś sposoby, żeby się pozbyć tych niechcianych gości?
Podzielam Twój żal. U mnie natomiast okoliczne wróbelki elemelki w grządkach warzywnych robią dołeczki kąpielowe. Na rośliny już nie ma miejsca i tez nie mogę sobie poradzić.
Coś tu znalazłam, może spróbujecie: BROS - ODSTRASZA KRETY, PSY, KOTY Preparat w proszku, stanowi doskonałą ochronę ogrodów i miejsc zabaw dzieci. Pozwala uniknąć kretowisk, odchodów psów i kotów. Produkt naturalny oparty na specjalnie dobranej kompozycji zapachowej. Zawartość opakowania: 350 ml lub 900 ml albo to: FEE - REPELENT NA PSY I KOTY Preparat odstraszający psy i koty do użycia na zewnątrz pomieszczeń. Przeznaczony do ochrony trawników, drzew i krzewów przed szkodliwym działaniem moczu tych ssaków, kopaniem dołków itp. Zawartość opakowania: 100g
Na odstraszanie kotów i psów są też następujace preparaty:
1.
WASH & GET OFF SPRAY 375ML-środek zniechęcający psy i koty do zanieczyszczania w domu i ogrodzie
Wash & Get Off Spray -Preparat zniechęcający psy i koty do zanieczyszczania trawników i ogrodów • wysoce efektywny preparat zniechęcający psy i koty do zanieczyszczania obiektów, a następnie powrotu w to samo miejsce • najpierw dokładnie oczyszcza, a następnie neutralizuje nieprzyjemny zapach zwierzęcego moczu • zawiera środek bakteriobójczy, który w ciągu 30 min. neutralizuje nieprzyjemne zapachy, pozostawiając po sobie aromat cytrusów • przeznaczony jest do stosowania zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz pomieszczeń • nadaje się do stosowania zarówno w domu – na dywanach oraz meblach, jak i na zewnątrz – na podjazdach, dróżkach, tarasach, trawnikach, grządkach, śmietnikach, słupkach ogrodzeniowych, oponach samochodowych
cena ok.28 zł
2.
GET OFF - Preparat zniechęcający do zanieczyszczania trawników i ogrodu - 225g lub 375g
Get Off My Garden - Preparat zniechęcający koty i psy do zanieczyszczania trawników i ogrodów • zniechęca psy i koty do zanieczyszczania i kopania na terenach wokół domu, w ogrodach, na trawnikach, ścieżkach i grządkach kwiatowych • kryształki rosną w deszczu i kurczą się w słońcu, stopniowo wydzielając mocny, silnie perfumowany, cytrynowy zapach, który odstrasza psy i koty • w przeciągu kilku tygodni zwierzęta przyzwyczajają się do omijania obszarów, gdzie zostały rozrzucone kryształki • preparat może być stosowany na powierzchniach betonowych, wybrukowanych oraz na trawnikach i grządkach • użyty zgodnie z instrukcją jest całkowicie bezpieczny i nieszkodliwy dla zwierząt i ludzi. Dwie wielkości opakowania : mała 225g , duża 375g
cena ok.19-25 zł
3. BEAPHAR Catty Home 10ml
Catty Home jest naturalnym preparatem przywabiającym o atrakcyjnym dla kota zapachu. Preparat nie zawiera żadnych szkodliwych dla kota substancji.
Sposób użycia:
kilka kropli preparatu nanieść w miejscu wydzielonym, np. takim, w którym kot powinien ostrzyć pazury.
Uwaga: preparat może pozostawiać plamy. Stosować w miejscu gdzie ewentualne plamy nie będą widoczne.
Nie stosować na zwierzę.
Nie podawać zwierzętom.
Catty Home zawiera ekstrakt waleriany.
cena ok.14 zł
4.
Dziękuję serdecznie dziewczyny za porady. Jutro udam się na zakupy w poszukiwaniu tych środków. Kocham koty, ale ostatnio już mniej. Robić im krzywdy nie mam zamiaru, bo taka ich natura. Jestem Wam bardzo wdzięczna i gorąco pozdrawiam :-)))))))))
Użytkownik niutka napisał w wiadomości:
> Dziękuję serdecznie dziewczyny za porady. Jutro udam się na zakupy w
> poszukiwaniu tych środków. Kocham koty, ale ostatnio już mniej. Robić im
> krzywdy nie mam zamiaru, bo taka ich natura. Jestem Wam bardzo wdzięczna i
> gorąco pozdrawiam :-)))))))))
Czesc! Jeśli nie skutkują powyższe metody :)to kup w aptece "krople walerianowe",które działają na koty jak najlepszy afrodyzjak i rozlej gdzieś daaaaleko od ogrodu .Gwarantuje że kociaki się przeniosą a zapach bedą wyczuwały jeszcze po roku .U mnie zadziałało a miałam co noc kilkanaście kocich odwiedzin .
PS.wystarczy kilkanascie kropelek (z 15) :)