witajcie! mam ogromna prosbe czy ma ktos jakis sprawdzony dobry przepis na krewetki, bo te ktore ogladalam na WZ jakos do mnie nie przemawiaja chcialabym przepis na jakies konkretne danie z krewetkami w roli glownej pracy sie nie boje, ale danie musi byc dobre i syte . pozdrawaim
Ja robię risotto z krewetkami albo spaghetti
MAKARON 1
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 1/2 kg świeżego szpinaku,
- ok. 500 g krewetek (w zalewie lub mrożone)
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- 1 śmietana,
- kilka łyżek wody,
- 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler,
- oliwa lub olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
1. Gotujemy spaghetti.
2. Umyty szpinak kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek (2 ząbki).
3. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależności od tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy go na ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-8). Solimy do smaku.
4. Krewetki podsmażamy na oliwie z posiekanym 1 ząbkiem czosnku.
5. Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, starty ser, który musi się rozpuścić, cały czas mieszamy.
6. Szpinak mieszamy z sosem, krewetkami, dodajemy makaron i znów mieszamy.
MAKARON 2
- 400g makaronu spaghetti
- 100g wędzonego łososia
- 500 g krewetek
- 100g serka topionego
- 8 łyżek śmietany
- 4 jajka
- 60g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
2. Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni.
3. Krewetki podsmażyć na oliwie, na której smażył się czosnek. Pod koniec dodać pokrojonego w paseczki łososia.
4. W misce roztrzepać widelcem jajka ze śmietaną, dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
5. Serek topiony drobno pokroić.
6. W garnku rozpuścić masło. Dodać makaron, krewetki z łososiem i serek. Podgrzewać na malutkim ogniu aż serek się rozpuści.
7. Na koniec dodać masę jajeczną, wymieszać i zdjąć ognia.
8. Każdą porcję posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
RISSOTTO Z KREWETKAMI
- 40 dag ryżu (najlepiej Arborio ale niekoniecznie)
- 1,25 l bulionu z kostki
- 1 spora cebula
- 2-3 łyżki masła
- 50 g tartego parmezanu
- 1 żółtko
- 150 g śmietany 18 lub 22%
- sól, pieprz
- 500 g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- natka lub szczypiorek do posypania
1. Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
2. W tym czasie siekamy cebulę
3. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż.
4. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty.
5. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtórzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany.
6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem.
7. Na odzielnej patelni na oliwie szklimy w całości (nie posiekany ząbek czosnku), zdejmujemy go z patelni i na tej oliwie smażymy krewetki.
8. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Dodajemy krewetki i odgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą, posypujemy posiekną natką lub szczypiorkiem.
Już był taki wątek -krewetki , zajrzyj http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=72677&post=72677&offset=45 ,
Pozdrawiam.
ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM I KREWETKAMI
Krewetki w sosie koperkowym:
Krewetki pieczone
Skladniki:
· 350 g świeżych krewetek
· Marynata:
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka soli
· 2 łyżki miodu
· 150 ml soku pomarańczowego
· 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 jajko, 50 g mąki
· szczypta proszku do pieczenia
· 1/2 łyżki oleju
· 2-3 łyżki wody
· olej do pieczenia
Sposób przygotowania:
·