Awokado smakuje w sałatce jak tłuszczyk!! ale to dobry, nienasycony tłuszcz. Sprobuj dojrzały awokado rozkroic na pół, pestkę wyjąć, obrac ze skórki i pokroic na małe kostki, posolić i popieprzyć świeżym pieprzem!!!
Jest też taki awokado mix, zwany Guacamole, tam dodaje sie czosnek, sól, pieprz, paprykę i chili, troche creme fresh i sok z cytryny (aby nie ściemniało) powstanie dodatek do grilowanego mięsa lub dip do chipsów, Awokado jest bardzo zdrowe.
bardzo prosze http://wielkiezarcie.com/przepis7781.html
A ja bardzo lubię posmarować chleb lub bułkę, osolę, popieprzę (pieprzem!!!
) i wcinam! Pycha!!! Ale awokado musi być dojżałe !
W przypadku gdy nie jest zupelnie dojrzale, dajemy awokado do papierowej torebki i chowamy w ciemne miejsce na 2-3 dni.
Glumanduś ! Dzięki za poradę ! O tym nie wiedziałam !
Zapiekane awokado
| Składniki: | |
| | 2 dojrzałe awokado 100 ml słodkiej śmietanki 36 % pół kostki bulionu warzywnego 150 g sera gorgnzola 1 łyżka soku z cytryny tłuszcz do smarowania naczyń do zapiekania sól, pieprz |
Sposób przyrządzania: | |
| | Awokado delikatnie obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie i długie kawałki, a następnie pokropić sokiem z cytryny. W śmietance rozpuścić pół kostki bulionowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonych naczyniach do zapiekania ułożyć kawałki awokado i polać śmietanką. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki sera gorgonzola. Zapiekać przez 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika w tych naczyniach, w których zapiekaliśmy. |
Uwagi: | |
| | Do awokado należy zaserwować lekko grillowaną bagietkę z masłem czosnkowym. |
Byłam kiedyś w Brazylii i tam serwowano mi awokado na słodko, przesmaczny deser, delikatny i oryginalnyw rankingu smaczności na samej czołówce.
Miąższ awocado miksowany z mlekiem skondensowanym i sokiem z limetki, niczego więcej tam nie dodawano łatwe i pyszne.
Coś czuję ze kupię sobie ten owoc bo przypomniałaś mi ten smak.
Trzeba deser przygotować przed podaniem bo awokado ciemnieje.
hi, hi, też jadłam ! PYCHA ! A lody z avocado jadłaś?CHmmmm...... miodzio!
dziekuje serdecznie za wszystkie przepisy i rady,na pewno skorzystam i podziele sie odczuciami. na razie czekam az moje owoce troche dojrzeja bo sa twarde(a moze takie maja byc??juz sama nie wiem...)pozdrawiam!!
Calkiem twarde sa niedojrzale, powinny lekko poddawac sie przy naciskaniu, jak np. sprawdzasz czy brzoskwinia jest dojrzala. A w razie czego, pisalam Ci, do torebki papierowej , 2-3 dni w ciemne miejsce i beda ok.
dodałam właśnie jeszcze jeden przepis z avokado, może będziesz lubiła : http://wielkiezarcie.com/przepis18666.html