Witam
W tym roku u nas wyjątkowo obrodziły jeżyny. Owoce wprost pachną słoneczkiem. Chciałabym z nich zrobić winko, tylko nie wiem jak:-(. Nigdy w życiu nie robiłam winka i sama nie wiem co myśleć o poradach typu: rób z drożdżami, lub rób bez drożdży. Kiedy te drożdże i ile, kiedy cukier, itd. Chciałabym tylko nadmienić, że lubię słodkie winka, takie lekko "wchodzące", choć później mogą szunieć :-).
Bardzo proszę o porady. Pozdrawiam
mój mąz robil wino z jeżyn,pysznie smakuje po 3-4 latach ,mniam,mniam,niestety męża nie ma obecnie w domu, na przepis musisz jeszcze kilka dni poczekać, jeśli chcesz
A ja z jeżyn robię nalewkę. Jezyny zasypuję cukrem i jak puszczą sok ( na drugi lub trzeci dzień) to zalewam wódką (taniej) lub spirytusem. Po miesiącu lub dłużej można smakować. Naleweczka może stać bardzo długo.
Smak wina z jeżyn pamiętam sprzed 10 lat, nigdy potem już takiego nie piłam, było przepyszne, chyba się skuszę i zrobię nalewkę , :)
Specjalnie dla ciebie przesluchalam moja byla sasiadke, ktora do dzis sama robi wina i umiescilam jej przepis.
http://wielkiezarcie.com/przepis19201.html
Bardzo, ale to bardzo dziękuję za przepis. Ale co to jest ten fosforan amonowy?
Pozdrawiam
Angelika
Hallo to znalazlam dla ciebie w necie.Na stronie: http://www.winka.net/teoria/nliwd/drozdze Pozdrawiam serdecznie![]()
Drożdże
| Do win białych | ||
| Słodkie | Półsłodkie | Wytrawne |
| Bingen (Węgry) Tokaj (Węgry) Madera (Portugalia) Sherry (Hiszpania) | Bingen (Węgry) Steinberg (Niemcy) Sauternes (Francja) Tokaj (Węgry) Johannisberg (Niemcy) | Chablis (Francja) Sauternes (Francja) Riesling (Niemcy) |
| Do win czerwonych | ||
| Słodkie (deserowe) | Stołowe | Lekkie (niskoprocentowe) |
| Portwajn (Portwein) (Portugalia) Malaga (Hiszpania) Burgund (Francja) | Burgund (Francja) Chambertin (Francja) Bordeaux (Francja) Bingen (Węgry) | Bordeaux (Francja) |
Hmm przejrzalam ta stronke..ciekawa ale szkoda, ze pelna wulgaryzmow. No rzecz gustu - ostrzegam tylko by ostrzec wrazliwe uczy badz oczy.
Dorotko --- masz rację : aż szkoda , bo ja tam do "świętych" się nie zaliczam , ale faktycznie mało przyjemnie się TOTO czyta :(
Pozdrawiam - Elek
no niestety bo wiele ciekawostek na niej jest. Ja sie na powyzsza strone natknelam poniewaz szukalam wiadomosci o tej pozywce do win (fosforan amonu) i poniewaz akurat ta informacja byla bardzo przejzyscie opisana sadzilam, ze cala stronka taka jest
. Zajrzalam wiec ponownie z ciekawosci no i ...niestety dopiero wtedy spostrzeglam jakim jezykiem posluguje sie ktos tam (zaznaczam ze nie na kazdej stronie). Szkoda niestety ze link do tej stronki juz podalam, dla lepszej informacji i zachowania praw autorskich, a i usunac nie mam jak. Wiec przepraszam i jesli ktos takiego czegos nie lubi to powinien ta strone raczej ominac.