Ja też przed kupnem nowej lodówki pytałam się fachowców... Znajomy który ma serwis AGD doradził mi, żeby zwrócić oczywiście uwagę na klase energetyczną (najlepsza jest A) i ilość agregatów- 2 są potrzebne, jeżeli np. czesto wyjeżdżasz na długo i wtedy możesz jeden (ten z zamrażarki) wyłączyć- oszczędzasz prąd, ale jeżeli raczej nie wyjeżdżasz to 2 agregaty nie są potrzebne a ciągną więcej prądu. Poza tym zwróć uwagę na grubość ścian lodówki- podobno tylke te z grubszymi ściankami a więc grubszą izolacją chłodzą najlepiej.
No a poza tym to zwróć uwagę na różne funkcje dodatkowe jak automatyczne rozmrażanie, szybkie zamrażanie itp. Teraz lodówki mają pełno bajerów;D Dla mnie ważne też było żeby pułki były szklane (a raczej plastikowe).
Co do konkretnych marek to znajomy polecał mi polskie Polary albo Electroluxy, niezłe też są lodówki Amica a z tych droższych Lebkerr. Nie polecam włoskich marek- miałam i kuchenkę i lodówkę i szczerze nie polecam.
Tylko nie Polary, są strasznie głośne, znajomi mają są niezadololeni, moja mama kupiła i zgłosiła do serwisu że bardzo głośno chodzi, to jeszcze musiała zapłacić za przyjscie serwisanta bo wg jego pomiarów i norm tak ma być, a lodówka dlalej głośno chodzi a nawet rzęzi
Ja kupiłam ostatnio whirlpoop z jednym agregatem ale dwa programatory osobno ustawia się chłodziarkę a osobno zamrażarkę.Ma dużo mozliwosci ustawienia , ma tryb 1/2 mrozenia czli mrozi tylko jedną szufladę, szybkie zamrażanie, tryb wakacyjny samo rozmrażalna. Na razie jestem bardzo zadowolona mam ją dopiero dwa miesiące pracuje bardzo cicho.
Merry Ty nie patrz na markę bo ja właśnie się tak przejechałam na firmie Sony, moi chłopcy choć raz chcieli sobie kupić firmowy sprzęt no i ?????????????????????? sobie kupili i od razu tego pożałowaliśmy, bo sprzęt do dzisiaj nie działa tak jak powinien (był już 5 razy w naprawie i za 3 razem otrzymywaliśmy odpowiedź, że u nich w serwisie działa dobrze, co niestety nie jest zgodne z prawdą) no ale dużo by tu gadać, jeżeli mogę Ci coś doradzić to kup sobie taki sprzęt jaki Ci się będzie podobał (nawet w sklepie nie doradzą Ci dobrze) tylko najpierw poproś sprzedawcę żeby Ci dał przeczytać warunki gwarancji ( bo właśnie firma Sony ma takie że trzeba by się z nimi sądzić - nic do klienta tylko wszystko dla firmy - nie ma podanych ile musi być napraw wykonanych żeby dostać zwrot gotówki lub nowy sprzęt itp. w ogóle nic tam nie ma podane) więc radzę Ci przed zakupem dobrze sobie przeczytaj warunki gwarancji, a potem możesz kupować. Pozdrawiam serdecznie i rzyczę dobrego wyboru.
na Sony też się "przejechałam"
Marka to nie wszystko......
Popytaj sprzedawców, oni wiedzą najlepiej... doradzą napewno
Amica to tylko kuchnie- lodówki NIE.Mam Indesit-nie polecam/2 razy naprawiana/Bosh trochę drozszy ale lepszy.Mam zmywarkę i pralkę od kilku lat i działają bdb.Na Indesit namówili mnie w sklepie i załuję.
nie wiem jak obecne modele Whirlpoola, ale taką sprzed jakoś 5 lat okropnie się myło - mnóstwo zakamarków nie do wytarcia. Electrolux ma fajne rozwiązania w środku (półka na butelki i takie tam drobiazgi), prosty do mycia, u znajomych działa bez zarzutu. Polar u mnie zresztą też, ale odłamało mu się "skrzydełko" od półki. Powodzenia!
Rok temu mieliśmy ten sam problem.
Wiedzieliśmy że ma być:
Ja mam polar już prawie 11 lat. Dwuagregatowy - to zaważyło na wyborze (wtedy tylko polary tak miały).
Z wad to brak wyłącznika światła (ktoś ukradł w sklepie, a myśmy za późno zauważyli, że światełko się świeci cały czas) - ale mam wykręconą żarówkę i tyle. no i skapywanie wody z powodu systemu nie szroniącego nie do tuneliku, tylko pod kosze na warzywa. Ale tak ma nie tylko polar. denerwujące, ale wyciera się i już.
Wydaje mi się, że najlepiej wybrać lodówkę firmy, która specjalizuje sie od lat w produkcji sprzętu AGD i lodówek a nie tak jak ww SONY, LG itp. Pamiętaj, że im więcej w lodówce elektroniki i bajerów tym większe prawdopodobieństwo uszkodzenia i droższe naprawy. Ja mam zwykły Whirlpool bo wszystko w domu mam Whirlpoola (hihi) i nie narzekam ale jest mnóstwo innych dobrych firm a wybór i tak należy do Ciebie. Która lodówka Ci się spodoba, będzie miała takie bajery jaki chcesz i będzie miała dobrą instrukcję (!) i jasne warunki gwaracji - to będzie Twoja lodówka :-)
Możesz sprawdzić wiele lodówek, ich parametry i orientacyjne ceny na www.skapiec.pl <- to strona do porównywania cen w sklepach internetowych ale przy okazji są wszystkie parametry wypisane i zdjęcia.
Nie ma co liczyć że dzisiejsze lodówki będa działać tak długo jak dawniej. Wytrzymałość lodówek obecnie produkowanych przewidziana jest na maksimum 10 lat tak nam powiedziano w sklepie.
Ja mam Siemensa. Energooszczędna i 120 litrów zamrażarka - dlatego kupiliśmy. Jeden agregat.
Prawdziwym Rolls-Roycem wśród lodówek jest firma ARISTON, są wspaniałe. Moja pierwsza zakupiona jeszcze w Pewexie popsuła się po 18 latach. Niestety firma Ariston ceni się za jakość i jest droga. Teraz jednak z czystym sumieniem polecam Ci Whirpoola, duży zamrażalnik i dwa agregaty, mój już hula od 8 lat bez zająknięcia!
hehe, ja do tej pory mam jakąć staarą rosyjską :D nazwy nie podam bo nie znam języka i tych "krzaczków" Jednak ostatnio nosimy się z zamiarem pozbycia się jej i kupienia lodówki z zamrażarką firmy Gorenje. Czy ktoś ma taką? Jak się sprawuje?
czyżby jeszcze "minsk"? Egzemplarz nie do zdarcia.
Cyrylica nie ma nic wspólnego z krzaczkami, choć moja siostra, widząc jak mąż tłumaczy, czyta czy pisze po rosyjsku też twierdziła, że to krzaczki. Ale potem przypadła jej na studiach nauka tego języka.
z pomocą alfabetu odczytałam: tak! to "mińsk" :D:D. Nie do zdarcia ale i tak lód szybko się zbiera ....
Też polecam Aristona, mam od 3 lat i jestem zadowolona. Te większe mają specjalną szufladę do przechowywania mięsa i ryb, fakt , są dość drogie, ale trzeba poszukać, czasem są promocje - moją kupiłam z urządzeniem i pojemnikami do przechowywania próżniowego. Pozdrawiam.
ja mam polara, rzeczywiście dosc głosno chodzi, ael poza tym bez zastrzeżeń.
Mam lodówkę gorenje i nie polecam. Bardzo szybko połamały się plastikowe elementy i drzwiczki przy zamykaniu niemiłosiernie skrzypią. Nie pomaga żadne smarowanie. Znajomi maja taka samą lodówkę i te same usterki.