jeśli już zaczęłam wątek mąki żytniej i widzę odzew; to super. chciałabym też poznać jakieś przepisy na ciasto naleśnikowe z mąki żytniej, na jakieś racuchy itp. jeśli ktoś ma, ktoś zna i jest dobre to proszę o odzew, z góry dzięki :)
Ciasto naleśnikowe:
-2 jaja
-2/3 puszki dużego żywca
-szczypta soli
-3 łyżki mąki żytniej razowej
-mąka pszenna np. tortowa
- olej do smażenia
piwo i jaja zmiksować, dodać mąkę żytnią sól i mąkę pszenną, tak aby
powstało niezbyt gęste ciasto.
(ja wlewam od razu olej do ciasta - potem nie muszę smarować patelni)
Odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
usmażyć dobrze podpieczone niezbyt grube naleśniki - UWAGA przy
przewracaniu - są dużo delikatniejsze od zwykłych, najlepiej podrzucić - to
minus mąki razowej, ale jej smak w połączeniu z piwem jest niepowtarzalny.
Farsz:
-Duży brokuł, lub 2 mniejsze
-1/2 paczki mrożonego szpinaku, lub 2-3 pęczki świeżego
-2-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy ciemny.
Brokuł obgotować w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodać szpinak -
wszystko pognieść niezbyt dokładnie np. tym czymś do gniecenia ziemniaków,
wcisnąć czosnek, doprawić przyprawami, czasami warto dodać szczyptę cukru
jak się wydaje gorzkawe.
Farszu grubo nakładać na naleśniki zwijać i układać w żaroodpornym naczyniu.
Posypać żółtym serem i zapiec aż brzegi naleśników będą chrupiące.
Podawać z zimnym piwem.
Omlet
Składniki:
- 5 białek
- 1 całe jajko
- 1 łyżka mąki żytniej
-szczypta soli
Przygorowanie:
Wszystko razem zmiksować i wlać do rozgrzanej patelni (posmarowanej oliwą)
- smażyć na wolnym ogniu aż do ścięcia się białek.
Na wierzch proponuje serek wiejski (naturalny) lub przyrządzone wcześniej pieczarki.
dzięki bardzo, czekam na jeszcze. jak tak dalej pójdzie zażytnię się na amen :D
Steki sojowe w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 1 opakowanie steków sojowych
- 1 całe jajko
- 2 białka
- 1 łyżka mąki żytniej
- kostka bulionu
-szczypta soli
Przygotowanie :
Przygotować jeden litr wrzącego bulionu
wrzucić do niego sojowe steki i gotować w nim kotlety przez 3 – 5 minut.
Odsączyć.
Przygotować ciasto naleśnikowe, jajko, białka, mąkę szczyptę soli
wrzucić do jednej miski i zmiksować.
Każdy kotlet obtoczyć i smażyć na patelni na złoty kolor.
Naleśnikowe krokiety ze szpinakiem
Składniki na 4 porcje• Ciasto na krokiety:1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól, • 1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia, • Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych • w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka • sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku, • 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy
Składniki na 4 porcje• Ciasto na krokiety:1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki żytniej , sól, • 1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia, • Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych • w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka • sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku, • 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy
Etapy przygotowania1. Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. UWAGA WEGETARIANIE: zamiast słoniny używacie oleju. 2. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu. Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę inaczej krakowską zwaną. Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki. Potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto. Serwujemy z surówkami. Dobrze jest na środku krokieta rzucić kleksa z sosu Cumberland.
Ciasto ołatkowe z warzywami .
Składniki ciasta:
1 łyżka mąki żytniej razowej,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
5 łyżek
mąki pszennej tortowej,
sól,
1 łyżka oliwy z oliwek ,
trochę cukru,
woda lub mleko
w ilości która pozwala na rozrobienie ciasta aby było w miarę gęste,
1. 2 jajka w których należy oddzielić żółtko od białka a następnie żółtko dołożyć do
ciasta, z białka ubić pianę i dodać ją także do ciasta. Wymieszać wszystko razem.
Ciasto ma być o konsystencji gęstej śmietany.
2. Można z tego ciasta smażyć placki lub rozrzedzając trochę wodą –naleśniki
na oliwie z oliwek lub na oleju z pestek winogron.
3. Warzywa do ciasta ołatkowego rzadszego czyli naleśnikowego - należy
wykonać jak w przepisie warzywa duszone, tylko odparować zupełnie.
4. Smarować naleśnik ołatkowy warzywami, złożyć w chusteczkę i podsmażyć.
pikantne naleśniczki