Cześć kochane żarłoczki proszę o podpowiedzi bo całkiem brak mi koncepcji. W sobotę wyprawiam własne imieninki i już od kilku lat przyzwyczaiłam swoich gości że robię zawsze coś nowego, jakąś sałatkę czy nowe ciasto (wiedzą że jestem wielbicileką tej stronki)
W tym roku przyszła kolej na IMPREZOWA SAłATKA AGUSI i na SERNIK PUSZEK natomiast nie mam pojęcia co podać na gorąco. Gościły już u mnie flaki, fasolka po bretońsku, bigos, udka faszerowane, leczo... tym razem chciałabym coś innego. Niestety ograniczona jestem budżetem, bo wiadomo, wszystko kosztuje. Dlatego proszę podpowiedzcie co podajecie u siebie na imprezach. Oczywiście cieszyłabym się gdyby to nie było bardzo pracochłonne bo przy moich 3 facetach żaden nie wykazuje ochoty na pomoc w kuchni. Dzięki z góry i pozdrówka
Witaj, moj pomysl: http://wielkiezarcie.com/przepis16488.html ppolecam szczerze baardzo pyszne i mozna robic na raty. Pozdrawiam serdecznie!
Droga Renato!
Mam świetny przepis na kurczaka z ananasem. Moja rodzina i znajomi uwielbiają to danko. Jest baaardzo proste w przygotowaniu i aż dziw bierze, żę takie smaczne.
Podaję przepis:
3 piersi kurczaka
puszka ananasa
łyżeczka curry
ostra papryka
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
olej
Wykonanie: Piersi kroimy na małe kawałki, obsypujemy papryką i solą i zostawiamy na 10 min. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, kurczaka posypujemy mąką i kładziemy na rozgrzany olej - smażymy na złoty kolor (zapach w kuchni jest boski w tym momencie). Przekładamy do garnka lub wysokiej patelni. Do usmażonego kurczaka dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, pół puszki soku z ananasa, lyżeczkę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i DUSIMY ok. 10 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy resztę soku z ananasa i dusimy znowu 10 min. Danko jest już gotowe pod warunkiem, że masz już ugotowany ryż bo tylko z nim kurczaczek smakuje najlepiej.
To jest pyszne i mam nadzieję, że tobie i twoim znajomym również będzie smakowało.
Udanej imprezki.
Beata
Ja często robię schab po bałkańsku. To jest bardzo proste i bardzo smaczne danie. Co ważniejsze można zastosować wersję oszczędnościową :-) czyli schab zastąpić np. piersią z kurczaka. Moim znajomym bardzo smakuje http://wielkiezarcie.com/przepis11683.html A! Jeszcze jeden plus! To danie możesz przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać. Polecam.
Może nie uznasz tego za wyszukane, ale polecam udka na kiszonej kapuście - samo się robi, znika w tempie (u mnie będąc daniem rezerwowym pobiło pieczeń główną), jak się nie zje zawsze można podgrzać, a kapustę później wykorzystać (jak zostanie, choć ona jest najsmaczniejsza) do bigosu czy łazanek. http://wielkiezarcie.com/przepis4165.html
Albo polecam czerwony barszcz z pasztecikami z tego przepisu - możesz je zrobić wcześniej, zamrozić i potem tylko podgrzać http://wielkiezarcie.com/przepis7282.html albo z podobnym farszem tylko z ciasta ala francuskiego (smakuje i wygląda jak ono, a robi się dziecinnie prosto) http://wielkiezarcie.com/przepis4048.html.
Ewentualnie jako zapiekankę http://wielkiezarcie.com/przepis7915.html, wzbogacając ją o piersi z kurczaka
a może to:
http://wielkiezarcie.com/grp_przep.php?grp_prz=61&user_id=119809
jest proste, tanie i mało pracochłonne
Ja proponuję zupę cebulową. Łatwa w wykonaniu a jak się ją poda w specjalnych bułeczkach to na prawdę jest efektowna.Moi przyjaciele jak słyszą że będzie u mnie zupa cebulowa - liczą dni do imprezki. Ewa
A może to http://wielkiezarcie.com/przepis12863.html
dzięki za podpowiedzi, myśle że nie szukam czegoś szczególnie wyszukanego. Poprostu może jest coś co wy podajecie we własnym domku a może to będzie dla mnie nowością. Chciałabym raczej cos prostego i niezbyt drogiego
Nie wiem, czy robisz jajka faszerowane w skorupkach, na ciepło. Dla mnie to było normalne, ale okazało się, że moi znajomi nigdy takich nie jedli. ,,Zeżarli wszystkie",
a jaka byłam dumna. Służę przepisem, choć na WŻ też był.Pozdrowienia!
Renata kiedys zupelnie przez przypadek zrobilam cos co pozniej i pewnie do dzisiaj kroluje na stolach moich przyjaciol w takich sytuacjach.
Makaron ...... Jes to jakby salatka makaronowa do ktorej mozesz dodac co masz lub na co cie stac (przy duzej ilosci osob nawet kurczak moze nadwyrezyc budzet).
Ja uzylam do tego makaron kokardki gotujesz i odstawiasz. Na duzej patelni rozgrzej oliwe i dodaj czosnek a po minucie jak zacznie ladnie pachnac dodaj warzywa jakie tylko masz pod reka (papryka roznokolorowa, brokuly, fasolka szparagowa, pestki slonecznika.....daj upust inwencji trworczej) Warzywa maj byc al Dente czyli lekko twardawe i na koniec mieszasz ten caly balagan z makaronem. Oczywiscie sol pieprz do smaku.
Ta potrawa rownie dobrze smakuje na goraco jak i na zimno i to cala za leta bo nie wymaga stania w kuchni.
i jeszcze dodam ze im wiecej uzyjesz kolorowych warzyw tym efektowniej wyglada.
A ja Ci polecam coś pysznego, niezbyt drogiego, ale przepysznego. Wystarczy schab (albo pierś zkurczaka), marchew, cebula, majonez i troszkę sera żółtego czyli SCHAB PONOć PO CYGAńSKU http://wielkiezarcie.com/przepis6690.html. Ja podaję z ryżem. Przeczytaj komentarze a na pewno sie skusisz i nie pożałujesz
Możesz podac gościom parówki, nacięte w to paseczek sera owinąć paseczkiem boczku wędzonego i do piekarnika , aby się zapiekło. Proste ale fajne.
wracam z uporem maniaka do wątku bo imprezka w sobotę a ja się nie zdecydowałam, ostatnio myślałam że może gołąbki? tylko nie wiem jak zrobić by udusiąc taką ilośc bo potrzeba mi około 25 szt. hmmm. POMOCY!!!
albo po grecku? albo http://wielkiezarcie.com/przepis4087.html albo kurczak w zupie cebulowej - jest kilka przepisow albo karkowka na impreze uzytkownika maniaa?
Mówisz masz: rewelacyjny, prosty i bardzo smaczy mintaj (ja robię pangę) z przepisu joking http://wielkiezarcie.com/przepis16736.html
Podoba mi się ta rybka:-) ale chyba jej nie zrobie bo dla kołchozu tj dla 25 osób zbankrutuje heheheh
To ja jeszcze proponuje:
wielkiezarcie.com/przepis17702.html
wielkiezarcie.com/przepis18966.html
wielkiezarcie.com/przepis19046.html
wielkiezarcie.com/przepis17731.html
wielkiezarcie.com/przepis18945.html
moze cos z tego wybierzesz.
a moze http://wielkiezarcie.com/przepis15927.html, moi goscie bardzo je lubia
a moze jeszcze jajka faszerowane?zoltko, kielbaske drobno pokrojona, majonez, sol, pieprz,wszystko razem mieszasz i napelniasz bialko, ewentualnie mozesz dodac cebulke czy szczypiorek, tanio, szybko i smacznie.