W grudniu chciałabym kupic aparat cyfrowy przeznaczając na ten cel ok.800zł -chociaż nie wiem czy za te pieniądze mozna kupić coś "przyzwoitego".Bardzo prosiłabym o radę,na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie-czyli jakie najlepiej megapiksele,zoom czy może funkcje dodatkowe itd.Czy np polecilibyście jakiś konkretny model?Czy kupowaliście swoje aparaty tradycyjnie-w sklepie czy tez poprzez sklepy internetowe.?Ja do tej pory żadnego sprzętu jeszcze w sklepach internetowych nie kupowałam-jakoś boję się ewentualnych problemów np. z gwarancją,chociaż może moje obawy są bezpodstawne?
A aparat ma byc zwykły,do tzw.fotografii codziennej,rodzinnej.Za wszystkie sugestie i rady będę bardzo wdzięczna,gdyż wiedza moja w tym temacie jest naprawdę zerowa:)
Asia, rok temu w grudniu kupiłam Canona A620. 4xoptyczny zoom, 8mgpiksela.Jestem bardzo zadowolona. Do codziennej fotografii wystarczający. Kręci krótkie filmiki a zdjęcia wychodzą bardzo ładne. Kupowałam na raty w Tesco. Obojętnie na jaki model się zdecydujesz dokup sobie większą kartę,bo te w aparatach mają za małą pojemność.
Pozdrawiam:)))
moja córka kupiła sobie taki http://www.canon.pl/produkt/kategoria,Aparaty_cyfrowe,pro,PowerShot_A630,p,721.html
Dała za niego cos koło 800 zł (była promocja) i jest bardzo zadowolona ( nawet jej zazdoszczę, bo jest o wiele lepszy od mojego Kodaka :)
ma obrotowy monitor, dzieki czemu mozna robic zdjęcia nawet nie patrząc bezpośrednio na fotografowany obiekt. Jesli robi się zdjecia w pionie czy w poziomie to aparat automatycznie sam pokazuje je tak, że nie trzeba "kręcic aparatem". Zdjęcia wychodzą znakomite i filmiki nagrywane tym aparatem też .Polecam :)
Użytkownik Ave napisał w wiadomości:
> moja córka kupiła sobie taki
> http://www.canon.pl/produkt/kategoria,Aparaty_cyfrowe,pro,PowerShot_A630,p,721.htmlDała
> za niego cos koło 800 zł (była promocja) i jest bardzo zadowolona ( nawet jej
> zazdoszczę, bo jest o wiele lepszy od mojego Kodaka :)ma obrotowy monitor,
> dzieki czemu mozna robic zdjęcia nawet nie patrząc bezpośrednio na
> fotografowany obiekt. Jesli robi się zdjecia w pionie czy w poziomie to aparat
> automatycznie sam pokazuje je tak, że nie trzeba "kręcic aparatem".
> Zdjęcia wychodzą znakomite i filmiki nagrywane tym aparatem też .Polecam :)
Ten aparat rzeczywiscie jest fajny, ma calkiem niezla matryce i reczne nastawy ostrosci. A cena to jest bardzo przystepna.
Ciekawe jak sie spisuje przy iso 800.
Bardzo Wam dziękuję za pomoc!Ten canon rzeczywiscie ciekawie się prezentuje.Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
Użytkownik asia1975 napisał w wiadomości:
> W grudniu chciałabym kupic aparat cyfrowy przeznaczając na ten
> cel ok.800zł -chociaż nie wiem czy za te pieniądze mozna kupić coś
> "przyzwoitego".Bardzo prosiłabym o radę,na co zwrócić szczególną
> uwagę przy zakupie-czyli jakie najlepiej megapiksele,zoom czy może funkcje
> dodatkowe itd.Czy np polecilibyście jakiś konkretny model?Czy kupowaliście
> swoje aparaty tradycyjnie-w sklepie czy tez poprzez sklepy internetowe.?Ja do
> tej pory żadnego sprzętu jeszcze w sklepach internetowych nie kupowałam-jakoś
> boję się ewentualnych problemów np. z gwarancją,chociaż może moje obawy są
> bezpodstawne?A aparat ma byc zwykły,do tzw.fotografii codziennej,rodzinnej.Za
> wszystkie sugestie i rady będę bardzo wdzięczna,gdyż wiedza moja w tym temacie
> jest naprawdę zerowa:)
A powiedz do czego potrzebny Ci ten aparat? Czy potrzebujesz trybu manualnego? Czy wystarczy Ci autofocus?
Czy chcesz robić zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych? Np po południu w 4 ścianach? Bez używania zwykłej lampy błyskowej?
Nie licząc analogowych to korzystałam z canona serii A. Bardzo przyzwoity aparat dla kogoś komu wystarczy opcja automat, lub półautomat i nie ma specjalnych wymagań co do zdjęcia.
Powiem Ci też że na piksele to się nie patrz 4 mln w zupełności wystarczą. Zoom jakis kosmiczny też nie jest potrzebny, lepiej kupić sobie lornetkę :-P
Ja kupiłam przez internet.
Pozdrawiam
Myślałam o aparacie,którym zrobi się zdjęcia np przy okazji jakiś imprez rodzinnym,czasem jakiś krajobrazik-mąż mój niestety często jest poza domem i chciałabym chociaż część rzeczy,które Go omijają utrwalić aparatem.J arównież bardzo pozdrawiam
Użytkownik asia1975 napisał w wiadomości:
> Myślałam o aparacie,którym zrobi się zdjęcia np przy okazji jakiś imprez
> rodzinnym,czasem jakiś krajobrazik-mąż mój niestety często jest poza domem i
> chciałabym chociaż część rzeczy,które Go omijają utrwalić aparatem.J arównież
> bardzo pozdrawiam
To ta propozycja Ave jest anprawde dobra, mozna go kupic za 729zł w sieci. A jakbys sie potargowala to moglabys taniej kupic :)
Tylko,że ze mnie taki cykor i boję się zakupów jakichkolwiek sprzętów w sieci.Może dlatego,że zawsze zaczynam czytać opinie od tych negatywnych i myślę,że mnie na pewno takie same problemy dopadną:)Jeszcze raz dziękuję
Użytkownik aga1 napisał w wiadomości:
> My kupiliśmy w lipcu ten o to model
> http://www.allegro.pl/item269097257_samsung_l700_7_2mp_1gb_etui_aku_lad_pl_f_vat_c.html
> (niestety nie umiem na niebiesko),jesteśmy bardzo zadowoleni,zapłacilismy za
> niego 639 zł w sklepie,teraz ten model jest już tańszy(tutaj w linku
> propozycja z allegro ale lepiej poszperac jeszcze)
... no i już jest niebieski :))))))))))
To ja jeszcze coś dopowiem od strony technicznej, ale bez zagłębiania się szczegóły. Nie ulegaj marketingowi i presji cyferek. W aparatach w tym przedziale cenowym więcej nie oznacza lepiej, jak nam producenci próbują wmówić. Zawsze jest odwrotnie. Większa rodzielczość matrycy i większy zoom ZAWSZE oznaczają NIŻSZĄ jakoś zdjęć. A tutaj możesz więcej poczytac na ten temat: http://gospodarka.gazeta.pl/technologie/1,81028,4626907.html
Reasumując, można powiedzieć, że do normalnych zastosowań nie potrzebujesz matrycy większej niż 2-4 megapikseli i raczej nie bierz zooma większego niż x3. Raczej patrz na jasność obiektywu, to się bardziej przyda.
Dlatego wolałam się Was poradzić,bo dla mnie opinia kogoś,kto korzysta już z jakiegoś sprzetu jest o wiele więcej warta niż slogany reklamowe,tym bardziej ze nie znam się kompletnie na aparatach cyfrowych.Dziękuję i pozdrawiam(zaraz zajrzę do tego linka)
Użytkownik Pampas napisał w wiadomości:
> To ja jeszcze coś dopowiem od strony technicznej, ale bez zagłębiania się
> szczegóły. Nie ulegaj marketingowi i presji cyferek. W aparatach w tym
> przedziale cenowym więcej nie oznacza lepiej, jak nam producenci próbują
> wmówić. Zawsze jest odwrotnie. Większa rodzielczość matrycy i większy zoom
> ZAWSZE oznaczają NIŻSZĄ jakoś zdjęć. A tutaj możesz więcej poczytac na ten
> temat: http://gospodarka.gazeta.pl/technologie/1,81028,4626907.htmlReasumując,
> można powiedzieć, że do normalnych zastosowań nie potrzebujesz matrycy
> większej niż 2-4 megapikseli i raczej nie bierz zooma większego niż x3. Raczej
> patrz na jasność obiektywu, to się bardziej przyda.
Zgadza się ale pewnie dobrze wiesz że w tej klasie aparatów trudno o model z niewielką ilością megapikseli.
Sama mam problem z zakupem dobrego aparatu po rozsadnej cenie, bo najlepszy z hybryd wydaje sie byc fuji s6500, ale juz go nie robia a jego nastepca ma oczywiscie duzo wiecej pikseli
i zdjecia wychodza ziarniste juz przy 400iso..
A ten canon ma o dziwo matrycę większą niż niektóre hybrydy. Poza tym mozna recznie ustawic ostrosc.
Masz rację, ale chodziło mi o to, żeby wielkość matrycy i krotność zooma nie były głównym kryterium wyboru, że w przypadku tych wielkości zazwyczaj więcej znaczy gorzej.
Napisaliście już chyba wszystko, ale mimo to pozwolę sobie wtrącić swój grosik :-) Moim zdaniem baaaaardzo przydatny jest system automatycznej stabilizacji obrazu. Jeśli kiedyś będę zmieniała aparat, to właśnie tej funkcji będę szukała - duże ułatwienie dla osób, które robią zdjęcia amatorsko.
Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
> Napisaliście już chyba wszystko, ale mimo to pozwolę sobie wtrącić swój grosik
> :-) Moim zdaniem baaaaardzo przydatny jest system automatycznej stabilizacji
> obrazu. Jeśli kiedyś będę zmieniała aparat, to właśnie tej funkcji będę
> szukała - duże ułatwienie dla osób, które robią zdjęcia amatorsko.
Smakosiu wszystko fajnie o ile jest to rzeczywiscie stabilizacja obrazu, a czesto niestety jest to tylko przelaczenie na wysoka czulosc :-|
czyli pic na wode.
A propos to czy ktos moze mial do czynienia z aparatami marki ricoh?
pozdrawiam
A wiesz może jak to sprawdzić, czy to "pic na wodę", czy rzeczywiście stabilizacja obrazu? Przydatnej wiedzy nigdy za dużo :-)
O! Dziękuję! No to zagłębiam się w lekturze :-)
z doswiadczenia własnego (bo nie ze zdobytej wiedzy i doświaczenia) przyznam Ci rację - ja laik. Mam wrażnie, że stary aparat z dużo mniejszą ilością pikseli robił zdecydowanie lepsze zdjęcia niż nowy z podwojoną. Mówię oczywiście o zwykłych pstrykaczach.
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za naprawdę ogromną pomoc-teraz już wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.Gorąco wszystkich pozdrawiam
No i tym sposobem też dowiedziałam się czegoś pożytecznego:)Ja też zamierzam kupić aparat i także dzięki za podpowiedzi no i oczywiście ten wątek.
A moze cyfrowy ZENIT podobno do do konca tego roku ma wejsc do sprzedazy.
Wyobrazcie sobie klasyka i nowoczesnosc w jednym, maja tez wypusic kompakt.
http://www.celler.ru/forum/index-25/topic-119573.html 

pozdrawiam eryk