A ja bym chciała wiedzieć, dlaczego przepis behemotki ma zostać usunięty? Przecież nie został skopiowany i ma inne proporcje i składniki.
Proszę o bliższe wytłumaczenie mi, o co chodzi, zanim udzielę ostrzeżenia.
Na razie unoszę zdziwioną brew.
jaki plagiat?! w Twoim przepisie nie ma migdałów w płatkach ani orzechów włoskich, poza tym proporcje składników wcale nie są identyczne! tu wiele jest bardzo podobnych przepisów, w których np. różnicą jest tylko nazwa a nikt nie twierdzi, że to plagiat, plagiatem byłby przepis skopiowany od Ciebie i wklejony jako własny; janosik wpisałes jeden przepis choć jesteś z nami juz kilka miesięcy i od razu się awanturujesz, myślę, że tak naprawdę nie ma o co. Pozdrawiam. "Bądźmy ludcy gdy z ludźmi wciąż nam życ przystało"
Uwielbiam tę stronę, zaglądam tu prawie codziennie już kilka lat i nie zamieściłam jeszcze żadnego przepisu... Często wstyd mi z tego powodu... Korzystam z wszystkiego a sama nie daję nic w zamian. Niestety -sama nic nie wymyśliłam a nigdy nie mogę mieć pewności,że to co mam w swej skarbnicy przepisowej nie jest tu gdzieś opublikowane pod inną nazwą. Po prostu powalają mnie z nóg te wielkie awantury plagiatowe -a było ci ich tu dostatek... Doprawdy nie wiem czemu ma służyć ta zażarta walka o wyłączność. Wielkie słowo PLAGIAT do pospolitego ciasta z jabłkami... jest ich na WŻ wiele więcej niż te dwa ,o których mowa. Często zdarzają się tu bardzo złośliwe komentarze typu "to musi być niedobre , wygląda nieapetycznie "itp. Nigdy nie spotkałam się z tego typu komentarzami np na cincinie..Życie i tak nie jest łatwe ,czy musimy je jeszcze bardziej sobie komplikować???
No własnie czemu to ma slużyc?Ja też jestem tu od niedawna i wstawiam tu swoje własne przepisy ,mało mnie to obchodzi czy ktoś już taki wstawił czy nie.Od nikogo nie kopiuje nie chodzę po stronkach i nie sprawdzam, czy juz ktos wstawił taki czy nie.Gotuję jak umię i dzielę się z innymi.Chyba że przypadkowo sie znajdzie taki sam przepis .Uważam że behemotka84 nikomu przepisu nie zabrała.Janosik masz tylko wstawiony 1 przepis to niby skąd miala go skopiować?Zapomnialam dodać każdy użytkownik tej strony powinien wstawiać swoje przepisy, a nie tylko korzystać z innych.Denerwują mnie osoby które komentują przepisy innych a same nic nie wstawiają .
Uważam sprawę za zamkniętą, a janosikowi udzielam ostrzeżenia za bezpodstawne posądzenie.
Użytkownik malutka_megi napisał w wiadomości:
> Zapomnialam dodać każdy użytkownik tej strony powinien wstawiać
> swoje przepisy, a nie tylko korzystać z innych.Denerwują mnie osoby które
> komentują przepisy innych a same nic nie wstawiają .
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. Nie odnoszę się tutaj do zachowania Janosika ani innej osoby, ale konkretnie do zacytowanego zdania. Moim zdaniem ze strony korzystają (również) osoby, które dopiero uczą się gotowania i nie czuja się na siłach eksperymentowac i wstawiać własne przepisy. Nie widzę w tym nic złego, że korzystają z przepisów i jednocześnie nie tworzą własnej "książki kucharskiej". "WŻ" jest tak bogate w treść, że może obdzielić "pół świata" i jeszcze zostanie :-) A jeśli chodzi o komentarze - tu również się nie zgodzę. Czy to, że ktoś nie ma "wklepanego" przepisu oznacza, że nie może mieć własnego zdania na temat potrawy, którą wykonał? Jeśli tylko krytykuje (by "zmącić wodę"), to łatwo "wychwycimy" taką osobę i damy sobie z nią radę ;-) No, może nie konkretnie my, ale moderatorzy i właściciele strony z pewnością :-)))
Ach te kumoterstwo szkoda słów,dziwi mnie że niektórzy na tej stronce nie mają własnego zdania tylko popierają innych.Ale to już ich problem,brać od innych to dawać też coś od siebie .Ale pijawy górą gratuluję dobrego smaku.Tyle tylko że nie swojego.
do kumoterstwa mi daleko ale zgadzam sie ze smakosia. Sama jestem raczej uzytkownikiem wykorzystujacym przepisy, swoich mam malenko i raczej nie sa to gwiazdy Wuzetu. Co mam Twoim zdaniem zrobic? POswiecic zycie na pisanie przepisow i tworzenie nowych potraw. Dzieki, ze istnieja ludzie tacy jak nutella, Wkn, smakosia czy anay (i wiele wiele innych), ktorzy udostepniaja przepisy i ja moge gotowac korzystajac z nich bez zadnych wyrzutow, absolutnie zadnych ze sama nie wstawiam. NIe wstawiam bo nie mam czym sie dzielic, a jak mam to sie dziele.
Pozdrawiam z szerokim usmiechem pizzowego obzartucha :) (wlasnie zakonczylismy obzarstwo)
Malutka megi ale zobacz, jeśli ktoś się zaloguje na wż..... załóżmy .... nie potrafi piec, gotować i korzysta z przepisów i rad innych użytkowników, bardziej doświadczonych, to jest od razu pijawką?? Skąd wiesz że np. za kilka miesięcy kiedy już nauczy się pichcić, nie zacznie sam improwizować w kuchni , tworzyć nowe potrawy i dzielić się nimi z innymi ...
Kobieto, co Ty z tym kumoterstwem??? Już nie w pierwszym poście o tym piszesz. Radzę Ci przeczytaj, regulamin WŻ!!! Są ludzie na tej stronce, którzy nie mają wklejonych przepisów, ale udzielają się na forum, dodają otuchy innym, wklejają zdjęcia do galerii, które moga być inspiracją dla kogoś innego itp. Podzielam zdanie moich poprzedniczek, w sprawie wklejania przepisów!!! Mam wrażenie, że lubisz kręcić aferki, a przy tym obrażasz ludzi !!! Nie rób tego, bo to niczemu nie służy!!!
Ja jestem na tej przecudnej stronce juz dluggggggggggo i fakt czasami czulam sie jak pijawka bo sama nie zamiescilam zadnego przepisu ale co innego jak sie tak sama o sobie mysli a co innego jak ktos inny to powie.Przepraszam ze jestem pijawką .pozdrawiam JADZIA
A mi jest po prostu przykro, że ktoś nazywa mnie pijawką.
Nie martw się, pijawki też są bardzo mile widziane na tej stronie :)
Użytkownik malutka_megi napisał w wiadomości:
> Ach te kumoterstwo szkoda słów,dziwi mnie że niektórzy na tej stronce
> nie mają własnego zdania tylko popierają innych.Ale to już ich problem,brać od
> innych to dawać też coś od siebie .Ale pijawy górą gratuluję dobrego
> smaku.Tyle tylko że nie swojego.
odnośnie tej wypowiedzi nasuwają mi się na myśl 2 stare hasła:)
PIJAWOM MÓWIMY ZDECYDOWANE NIE!!!
PIJAWY WŻ ŁĄCZCIE SIĘ!!!!!!!!
Pozwolisz na "powielenie:...?
dobrze powielam czyli cytuję Twoje słowa:
odnośnie tej wypowiedzi nasuwają mi się na myśl 2 stare hasła:)
PIJAWOM MÓWIMY ZDECYDOWANE NIE!!!
PIJAWY WŻ ŁĄCZCIE SIĘ!!!!!!!!
...był taki Prezydent, też mówił :jestem za , a nawet przeciw....a jak to jest po Twojemu?
A mnie malutka megi denerwują komentarze tego typu:
Właśnie sie je ziadło hehhehe wiedziałam ze mnie poprawi jakaś życzliwa dusza
niedawno był temat na forum o błedach i zrobilam go specjalnie znając wredność pewnych osób na tym forum.Reakcja byla natychmiastowa , tak jak się spodziewałam.
lubie jak się coś dzieje.Pozdrawiam
Z jednego korpusu to zaden rosół,ale cóz faceci jak coś gotują to myślą o dupce a nie o zupce .pozdrawaim![]()
hhehehehe Nutella naprawde dziwne te twoje zdjecia ,znów tylko 3 pączki zrobiłaś takie same jak tamte? czemu nie zrobisz zdjęć jak pączki, rosną ? Znów wpuszczasz nas w maliny?. te pączki też są kupne inaczej byś pokazała wszystkie ktore zrobiłaś
poznajesz czyje to??
dla mnie 100 razy gorsi są na WZ tacy zadymiacze jak Ty a nie osoby które nie mają swoich przepisów a starają się w jakiś inny sposób tworzyć tą stronę, jestes tu od niedawna i robisz wszystko aby Cię zauważono, szkoda tylko ze wyznajesz zasadę nieważne co gadają byle gadali ;-( dla mnie jestes smieszna
Jak na dobrą kumoterkę przystało, popieram wszystko co napisała Małgoska. Ręce mi opadają jak czytam komentarze lub wypowiedzi malutkiej_megi. Poza tym wcale nie czuję się pijawką, korzystając z przepisów innych osób. W końcu po co one tutaj są? Po to żeby stronka ładnie wyglądała? A Ty, Jadziu wcale nie przepraszaj tylko korzystaj. Jakoś inni w przeciewieństwie do malutkiej_megi
nie mają pretensji i cieszą się, że ich przepisy są próbowane i komentowane :).
Malgoska BRAWO!!! Komentarze i wypwiedzi malutkiej_megi śledzę już od jakiegoś czasu i ....ehh szkoda gadać. Dziewczyna ma chyba jakąś obsesję i czerpie satysfakcję z robienia aferek, tylko czemu ma się wyżywać na WŻ????????????
no i znowu cos sie dzieje a ja pracuje???
popatrzmy tu:)
mamy 2 przepisy co niby sa plagiatem z czego wyszlo ze nie sa:) hehehehe
janosik sie bedzie targal na swoje zycie z tego powodu??? hmmmm ........... mysle ze nie powinnien.:):):):)
> ... jest ich na WŻ wiele więcej niż te dwa ,o których mowa.
co do tej czesci mowa to ja moge sie pochwalic:)
http://wielkiezarcie.com/przepis22768.html
http://wielkiezarcie.com/przepis25550.html
i tak wlasnie wyglada plagiat??? hmmm
moze krysia mnie nie pobije:) hehehehe
pozdr.. i zycze milego................
Użytkownik Bodek napisał w wiadomości:
> no i znowu cos sie dzieje a ja pracuje???popatrzmy tu:)mamy 2 przepisy co niby
> sa plagiatem z czego wyszlo ze nie sa:) hehehehejanosik sie bedzie targal na
> swoje zycie z tego powodu??? hmmmm ........... mysle ze nie
> powinnien.:):):):) > ... jest ich na WŻ wiele więcej niż te dwa
> ,o których mowa.co do tej czesci mowa to ja moge sie pochwalic:)
> http://wielkiezarcie.com/przepis22768.htmlhttp://wielkiezarcie.com/przepis25550.htmli
> tak wlasnie wyglada plagiat??? hmmm moze krysia mnie nie pobije:)
> hehehehepozdr.. i zycze milego................
Ewidentny plagiat. ![]()
Bahus
No ale zescie mnie skrytykowali dzieki,napewno sie poprawie. JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM ZA TO ZE ZYJE !!!!!!!!!
za zycie nie przepraszaj bo szczerze mowiac to nie Twoja wina :)
ale pomysl jest tu wiele podobnych przepisow. Jesli kazdy by sie czepil kazdego to trzeba by strone zamknac. Nikt slowo w slowo nie zerznal Twojego przepisu wiec wez oddech i usmiechnij sie :)
Moim zdaniem wiele hałasu o nic! Janosiku- nie ma co sie obrażać, ludzie maja rację- to nie jest PLAGIAT, oba przepisy różnią sie od siebie, nie są skopiowane słowo w słowo. Następnym razem poprostu waż bardziej słowa i tyle. Moge cos powiedzieć na temat plagiatu, kiedy mój przepis "jakas panna" skopiowała slowo w słowo razem ze zdjęciem i umieściła go na innej stronce kulinarnej- tu możemy mówić o plagiacie! Ale takie rzeczy były, są i będą sie działy, niestety wystawiając swój przepis w internecie, musimy sie z tym liczyć, że wcześniej czy później może nas to spotkać...:((
Użytkownik janosik napisał w wiadomości:
> No ale zescie mnie skrytykowali dzieki,napewno sie poprawie. JESZCZE RAZ
> PRZEPRASZAM ZA TO ZE ZYJE !!!!!!!!!
Przeprosiny (aczkolwiek z pewnymi oporami) zostały przyjęte. Koniec tematu.
Można dalej "bić" pianę.
(plagiat czy nie plagiat)
Bahus
Nie lubię poezji, brrr......za to dobra książka trzymająca w napięciu bardzo chętnie znajdzie się w moich łapkach ;)
popieram , szkoda życia na nerwy i spory , za oknem słoneczko i wiosna w pełni
Dzisiaj przez zupełny przypadek trafiłam na forum i znalazłam oskarżenie Janosika. Powiem szczerze że mnie zamurowało! Kompletnie, totalnie zamurowało. Nie wiem nawet czy jest sens i od czego zacząć. Po pierwsze tak jak większość z Was kocham gotować, jestem na WŻ od dwóch lat, systematycznie z pasją gotuję, fotografuję i dodaję przepisy, posiadam ich ponad 70 i jestem dumna z mojej strony na WŻ. Przepisów na rosół znalazłam 696, wszystkie są podobne i nikt nikogo o plagiat nie posądza. Ciasto o którym mowa znalazłam w gazecie w poczekalni u dentysty, zapisałam w komórce jako sms, wysłałam na swój drugi telefon, podrasowałam po swojemu i dodałam na WŻ. Powiem Wam szczerze że z jednej strony ubodło mnie to co napisał ten koleś, bo jestem perfekcjonistką i krytyki nielubię, jak chyba nikt. A z drugiej serdecznie dziękuję moderatorowi. Nie chodze po cudzych stronach i nie kopiuję przepisów, bo niby po co mam to robić. Jeszcze nie brak mi fantazji i polotu (mam nadzieję), o czym może świadczyć moje oczko w głowie, moja strona komentowana ponad 150 razy, a każdy przepis odwiedzany ponad 1000!!! To chyba świadczy o czymś miłym:) Człowiek się uczy całe życie i buty i pokory, a przede wszystkim śmiać się do siebie samego:) Pozdrawiam