Witaj,
Osobiście lubię wszystkie wariacje na temat winegreta. Można eksperymentować z dodatkami. Na przykład zamiast octu winnego dać sok z cytryny lub nieco ostrzejszy ocet ryżowy. Inaczej smakuje z gęstą oliwą, inaczej z dobrym olejem. Można do przepisu "bazowego" dodać łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę płynnego miodu. Zamiast pieprzu wrzucić drobno pokrojoną oczyszczoną papryczkę chilli i poczekać, żeby się chwilę "przegryzło". Można dodać posiekany świeży rozmaryn, posiekaną drobniutko cebulkę dymkę razem z zieleniną. Dodać utarty z solą ząbek czosnku itp itd.
Nie przepadam za sosami z majonezem, więc ich nie robię.
Natomiast lubię gęsty grecki jogurt przyprawiony jak do tzatziki z dużą ilością koperku i pietruszki.
Miłego eksperymentowania !
A mogłabys podać jakieś konkretne proporcje do zrobienia tego sosu!
Dzieki
Oczywiście ! :)
Mam taki mały sprytny słoiczek, bodaj po pasztecie herbowskim, w którym mieści się dokładnie tyle sosu, ile mi potrzeba do miski sałaty.
Vinegret w proporcji 1 : 3, czyli jedna porcja soku z cytryny, octu winnego lub octu ryżowego na 3 porcje oleju lub oliwy.
Jeśli dodaję musztardę, to od razu po wlaniu soku wkładam 1 łyżeczkę musztardy i ucieram na gładko drewnianą, małą łyżeczką, żeby nie zostały jakieś musztardowe "kłaki".
Wsypuję cukier i sól, pieprz lub dodaję 1/2 do 1 łyżeczki miodu.
W tym momencie też dodaję utarty z odrobiną soli mały ząbek czosnku.
Rozcieram na gładko.
Teraz dolewam olej lub oliwę, zakręcam słoiczek i bardzo mocno potrząsam, aż wszystko dobrze się połączy w gęsty sos.
Na końcu dodaję posiekaną dymkę albo papryczkę chilli lub inne farfocle i powtarzam "trzęsionkę" ;) słoikiem.
Potem odstawiam na chwilę, żeby się przegryzło.
Smacznego!
Witaj
Może takie będą ci odpowiadać
Sosy małokaloryczne
Sos paprykowy: jogurt naturalny należy połączyć z posiekaną drobno papryką konserwową.
Sos koperkowy: jogurt naturalny należy połączyć z drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Sos czosnkowy: ucieramy lub bardzo drobno siekamy czosnek i łączymy z jogurtem naturalnym.
Sos chrzanowy: jogurt naturalny łączymy z małą ilością startego świeżego chrzanu. Może to być także chrzan ze słoiczka.
Sos ziołowy: jogurt naturalny łączymy z dowolną ulubioną mieszanką ziołową
Sos jajeczny: 3 jaja ugotować i zetrzeć na tarce. Połączyć ze świeżym startym chrzanem, 5 łyżkami majonezu, dodać kilka łyżek szczypiorku drobno posiekanego, posolić i popieprzyć do smaku.
Sos musztardowy: 5 łyżek stołowych majonezu, 3 łyżki musztardy stołowej, 3 łyżki szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do wszystkiego zetrzeć jedno jajo lub samo żółtko ugotowane na twardo.
Sos szafranowy: Ugotować trzy jaja i same żółtka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do tego dodać łyżeczkę płaską szafranu, łyżeczkę kropel soku ze świeżej pomarańczy. Posolić, można dodać odrobinę pieprzu. Wymieszać z 6 łyżkami majonezu light
Reginko, dlaczego sosów i suszonego schabu nie wstawisz do przepisów?
Witam ja mam nazbieranych przepisow bardzo dużo z różnych stron z tej równiez.byłoby mi bardzo głupio gdyby okazało się ze podprowadzilam komuś przepis,ale co ciekawsz spróbuje wpisać,najwyzej dopiszę że jest niewiadomego pochodzenia.Regina![]()
Mam nadzieję że mnie nikt nie ustrzeli
fajne te Twoje sosy, już sobie wydrukowałam. Pozdrówka
A może jeszcze trochę: OSTRA CZERWONA SALSA
Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi.
2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami
¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego)
⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą
⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry,1 łyżka drobno posiekanego czosnku,½ łyżeczki soli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,3 łyżki keczupu,2 łyżki wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
OSTRA PRZYPRAWA W STYLU CAJUN
2 łyżki papryki ,2 łyżki pieprzu cayenne,1 łyżka ziaren czarnego pieprzu , rozgniecionych , sól ,2 ząbki czosnku, obranego i rozgniecionego ,3 łyżki suszonych płatków cebuli ,2 łyżki suszonego oregano,
Rozgnieć wszystkie składniki w moździerzu, gotową mieszanką natrzyj mięso.
SOS CURRY
5 łyżek oleju roślinnego,2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,1 łyżeczka nasion kozieradki,
3 świeże zielone papryczki chili bez nasionek, cienko pokrojone, garść liści curry, porwanych na małe kawałki,2 kawałki imbiru wielkości kciuka, drobno posiekane, 3 cebule, obrane i drobno posiekane6 pomidorów, pokrojonych,
1 łyżeczka kurkumy,1 łyżeczka chili w proszku1-1½ szklanki wody400 ml mleka kokosowego (z puszki)sól
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć nasiona gorczycy. Kiedy zaczną podskakiwać dodaj nasiona kozieradki, posiekane chili , liście curry i imbir, zamieszaj i smaż przez kilka minut. W malakserze rozdrobnij cebulę i dodaj do podsmażonych ziół. Kiedy całość zbrązowieje i będzie miękka, wsyp chili w proszku i kurkumę. Następnie rozdrobnij pomidory i dodaj, gotuj kilka minut, dolej wodę i mleczko kokosowe . Gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i przypraw solą. Sosu używaj jako bazy do curry z kurczaka, ryby lub warzyw.
OSTRY SOS BARBECUE
1 cebula,2 łodygi selera,150 ml keczupu,150 ml wody lub warzywnego bulionu, 4 łyżki octu winnego,1 łyżeczka pieprzu krajeńskiego,85 gramów cukru trzcinowegoRozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy, dodajemy startą cebulę, drobno posiekanego selera i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty. Wlewamy keczup i wodę lub bulion oraz ocet. Dodajemy pieprz i cukier. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 – 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno
SOS NUOC CHAM-80 ml czarnego octu ryżowego ,2 łyżki sosu sojowego ,sok z limonki,2 utarte ząbki czosnku, drobno posiekana ostra papryczka,2-3 łyżki cukrułyżeczka tartego korzenia imbiru,łyżeczka sosu rybnego (do smaku),
Wymieszać składniki sosu. Powinien być przejrzysty z kawałeczkami pływających przypraw: skórką limonki, kolendrą, plasterkami papryczki, stróżkami marchewki. Słodko - kwaśno - pikantny w smaku.
SOS POMARAŃCZOWY (BRZOSKWINIOWY, MORELOWY)
dżem pomarańczowy (brzoskwiniowy, morelowy),szczypta szafranu,starty imbir (płaska łyżeczka), ząbek czosnku (wyciśnięty),2 łyżki oliwy,kropla sosu ostrygowego,2 łyżki białego wina, Na patelni podgrzać wszystkie składniki. Dodać trochę wody i zagotować. Kiedy się przestudzi przetrzeć przez sito i przełożyć do czegoś z czego będzie można łatwo wyciskać cienkie strużki.
SOS PORZECZKOWY (FIOLETOWY
dżem porzeczkowy,4 ziarenka jałowca,3 goździki,2-3 szczypty czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy,2 łyżki pieprzówki albo jałowcówki,sól do smaku, Na patelni podgrzać dżem z przyprawami i oliwą bez wódki i soli. Gdy będzie gorący wlać wódkę zamieszać i podpalić. Na koniec posolić do smaku. Dodać trochę wody i zagotować. Kiedy się przestudzi przełożyć do czegoś z czego będzie można łatwo wyciskać cienkie strużki
SOS ZE SŁODKIEJ PAPRYKI I CHILLI-2 czerwone papryki ,½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
4 średnie lub duże czerwone papryczki chili z nasionkami, drobno posiekane ,½ ząbka czosnku, drobno posiekanego
8 łyżek oliwy z oliwek ,1 łyżka czerwonego octu winnego ,garść drobno posiekanej natki pietruszki,
garść drobno posiekanej bazylii,sól i świeżo mielony pieprz,
Upiecz paprykę na grilu lub w piekarniku, obracając tak, aby cała skórka zrobiła się czarna. Gorącą paprykę przełóż do miski i przykryj plastikową folią, zostaw, aby trochę odparowała (ten zabieg pozwoli łatwiej obrać paprykę ze skórki). Usuń skórkę i nasiona, miąższ drobno posiekaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Przypraw do smaku. Zostaw na godzinę, aby sos się przegryzł. W razie potrzeby dopraw jeszcze przed samym podaniem.
ZIELONA OSTRA SALSA
1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę owoców miechunki peruwiańskiej (tomatillo) (około 240 g, 3 lub 4 zależnie od wielkości),½ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki,1 ½ szklanki drobno posiekanego czosnku,⅓ szklanki drobno posiekanej ostrej papryki,½ szklanki grubo pokrojonej świeżej kolendry, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,½ łyżeczki grubej soli,2 łyżki wody,
Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią aluminiową. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Cury warzywne0cebula, świeży imbir, czosnek,pomidory ,chili, kurkuma ,
gotowa mieszanka masala pav bhaji chili mielony kmin rzymski, mielona kolendra i kurkuma)
kalafior ,ziemniaki ,zielony groszek Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać imbir i czosnek, smażyć przez chwilę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę pomidory. Dodać chili, kurkumę oraz masalę. Możemy użyć gotowej masali albo zmieszać składniki sami. Dodać różyczki kalafiora, groszek i ugotowane ziemniaki. Podgrzewać jeszcze pięć minut
Właśnie o takie pomysły mi chodziło cos niskokalorycznego do różnego rodzaju mieszanek warzywnych (żeby nie było majonezowo)
Pozdrawiam i dziękuję
Powinnaś to wszystko powrzucać do przepisów. Dziekuję
I jak sobie wydrukowałąm też przepisy na sosy, sa super :)