ty wiesz ze nie robilem :)
hmmmm ale jak bys miala troszke czasu to wez wklej link tu do watku prosze :):):):):):)
pozdr...
Nigdy takich nie robiłam. Więcej...ja prawie wcale nie robię pierogów, ale tak sobie myślę, że farsz można zrobić np. z gotowanej wołowiny a do tego przesmażona cebulka i oczywiście śliwki. Sądzę, że trzeba by je było pogotować z 10 minut w bardzo małej ilości wody a potem wszystko razem dokładnie zmielić. Na koniec pieprz sól i to już chyba wszystko :-) Może pokombinuję z takim farszem ale krokiety, bo pierogów lepić to mi się nie chce. Głównie dlatego, że cieńko mi to idzie :-)
Użytkownik lucjatoja napisał w wiadomości:
> Robił ktoś może pierogi z mięsem i śliwkami suszonymi? Jesli tak to prosze o
> przepis.
Kochana lucjatoja, skoro robimy schab ze śliwką... jest też przepis na karkówkę z jabłkami i suszonymi śliwkami tu masz link do tego przepisu..http://gotowanie.onet.pl/29553,0,1,karkowka_z_jablakmi_i_suszonymi_sliwkami,ksiazka_przepis.html,
to i pierogi można także zrobić, ja do bigosiku zwsze wrzucam obowiązkowo śliwki suszone więc i pierożki muszą wyjść smaczne.
WARTO POEKSPERYMENTOWAć. Pozdrawiam
Użytkownik Teresa.Marcjan napisał w wiadomości:
> Użytkownik lucjatoja napisał w wiadomości: > Robił ktoś może pierogi z
> mięsem i śliwkami suszonymi? Jesli tak to prosze o > przepis. Kochana
> lucjatoja, skoro robimy schab ze śliwką... jest też przepis na karkówkę z
> jabłkami i suszonymi śliwkami tu masz link do tego
> przepisu..http://gotowanie.onet.pl/29553,0,1,karkowka_z_jablakmi_i_suszonymi_sliwkami,ksiazka_przepis.html, to
> i pierogi można także zrobić, ja do bigosiku
> zwsze wrzucam obowiązkowo śliwki suszone więc i
> pierożki muszą wyjść smaczne. WARTO POEKSPERYMENTOWAć. Pozdrawiam
Wracając jeszcze do sprawy w moich przepisach jest sos śliwkowy do wędlin i mięs zrobiony na ostro... pychotka, więc i pierogi będą mniamniuśne.
Ja również ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale w ramach skojarzeń smakowych - ciekawe, czy byłyby dobre pierogi z farszem podobnym do bigosowego (z mieszanej kapusty) z dodatkiem śliwek :)
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Ja również ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale w ramach skojarzeń
> smakowych - ciekawe, czy byłyby dobre pierogi z farszem podobnym do
> bigosowego (z mieszanej kapusty) z dodatkiem śliwek :)
Są smaczne, właśnie niedawno się skusiłam ponieważ bigoś nam się przyjadł a zostało go jeszcze trochę i w związku z tym, że był już rozmrożony nie można go było powtórnie zamrozić..no i odcedziłam z nadmiaru sosu, dodałam odrobinę kaszy manny i .pierogi wyszły super!1!!
wzięłabym jakieś mięso, które zwykle w tym zestawieniu się sprawdza - np. schab. upiekłabym, zmieliła, wymieszała z solą, dużą ilością pieprzu, dodała jakiegoś majeranku a potem pokrojone suszone śliwki. Albo pójść w bardziej wykwitną wersję, czyli mięso zmielone, podsmażone z czerwonym wytrawnym winem, sól pieprz gałka muszkatołowa i śliwki w kawałkach na koniec. Dobrze wymieszać i podsmażać, żeby śliwki puściły trochę soku i smaku do mięsa - potem ten farsz włożyć do pierogów. Na pewno znakomite połączenie :) tzn śliwki i mięso. Podoba mi się myśl Wkn o kapuście. I od razu myślę też "kapusta-jabłko" :D
Tak...robiłem. Kiedyś po przygotowywanym przeze mnie bankiecie zostało dużo schabu faszerowanego suszoną śliwką. Organizator pozwolił mi część zabrać do domu bo zostało dość sporo. W domu zmieliłem, dodałem jajko, trochę zmielonego boczku (surowego), bułki tartej tyle aby masa nie była za rzadka, wszystko doprawiłem solą i pieprzem. Nadziałem pierogi...wyszły rewelacyjnie. Podawałem ze stopioną słoniną i zrumienioną z nią cebuką. Pycha.
Bahus