Właśnie jestem przed znacznym zwiększeniem wartości materialnej mojego dziecka. Musi mieć aparat na zęby, tzw "klamerki".
Jeszcze tylko jedna dziura do załatania i zarośnięcie ostatniego miejsca po mleczaku (13- latek nadal miał mleczaki).
Powiedzcie mi jaki koszt takiej "ekstrawagancji" jest u Was? Ja musze za sam aparat zapłacić 2000. Plus pewnie dojdą jeszcze jakieś środki pielęgnacyjne - ile to kosztuje i na ile wystarcza?
Miałam aparacik stały, było to jakies 11 lat temu. Wtedy sam aparat kosztował 350 zł ( z tego co pamietem ). Dostałam od ortodontki specjalna szczoteczke do zebów, z specjalnymi wgłębieniami. Musiałam co miesiąc chodzić na wizyty, kosztowały po 50 zł każda i około 1,5 godziny leżenia na fotelu. Wymiana jeszcze wtedy drucików, dopiero po 1,5 roku dostałam pierwsze "gumki". Miałam także dodatkową sprężynkę pomiędzy dwoma zębami, na rozszeżenie. Bolało mnie przez 2 do 3 dni po wymianie. Cięzko było jesć, więc wszystko kroiłam na malutkie kawałeczki. Picie przez słomkę. Katusze nie małe, ale przez pierwsze 3 miesiące, jak do 3 lat noszenia. Później przyzwyczaiłam się. Oczywiscie żadnych gum do żucia, ani lepkich cukierków, pestek i orzeszków, bo mogą wejsc za druciki. Ja innych srodków nie miałam, ale podkreslam że to było dawno. Nie wiem jak to jest teraz. Pozdrawiam i życze dużżżżżooo cierpliwosci i wytrwałosci :D
Moja córcia też będzie miała aparat na zęby ,już miała robione odlewy szczęki . Leczenie dentystyczne w Szwecji jest darmowe dla dzieci ,ale .... no właśnie taki aparat ? może kosztować . Prawdę mówiąc nikt mnie nie poinformował o kosztach ,więc może będzie gratis ???.
Moja córka ma aparat od 1,5 miesiaca.Góra i dół, kosztowało nas to 3600.
Teraz będzie miała pierwszą wizyte po założeniu, koszt wizyty 50 zł.
Wydaje mi się że cena aparatu zależy tez od wady uzębienia,bo pierwotna cena to 3800,
a po zrobieniu odlewu spadło na 3600.
Pozdrowienia
Moja córka nosiła aparat 1 rok i 3 miesiące. Zgryz był paskudny ale teraz jest cudo. Koszt założenia aparatu 3800 zł. Jest to metoda Damanda.
Wizyta gratis ale jeśli urwie zamek to koszt 70 zł. wymiana drutu naciągającego 120 zł., do tego komplet gumek zakładanych na zamki 30 zł.(Wymiana gumek szt 2 co dwa dni). Koszt u mnie całkowity zbliżył się do 5000 zł. Efekt jest niesamowity.
Użytkownik Lusy napisał w wiadomości:
> Moja córka nosiła aparat 1 rok i 3 miesiące. Zgryz był paskudny ale teraz jest
> cudo. Koszt założenia aparatu 3800 zł. Jest to metoda Damanda.Wizyta gratis
> ale jeśli urwie zamek to koszt 70 zł. wymiana drutu naciągającego 120 zł., do
> tego komplet gumek zakładanych na zamki 30 zł.(Wymiana gumek szt 2 co dwa
> dni). Koszt u mnie całkowity zbliżył się do 5000 zł. Efekt jest niesamowity.
Do tego jeszcze silikonowe nakładki po zdjęciu aparatu po 100 zł sztuka , na każdy łuk
Do tego wybielanie zębów po 350 zł jeden łuk raz na rok .
cennik na olsztyn :)
aparat gora i dół w zaleznosci od materiału wykonania czy zameczki palstikowe czy metalowe to koszt 3000- 7000 zl
koszt wizyty zalezy od lekarza 80-100 zł
na poczatku wizyty co miesiac potem zaleznie od postepów u mnie byly nawet co 3 miesiace
przy mojej wadzie leczylam sie ponad dwa latka zamknelam sie w calkowitym koszcie 8000 zl
ale wyglad bezcenne :)))
Ekkore! Tak dla informacji- mój Młody jeszcze ma mleczne 3 i 4 u góry(ostatnio stwierdził, że chyba mu się ząb rusza) , choć w październiku 18-tka. Pani doktor nie mogła wyjść z podziwu. Ja też- bo po takiej ilości słodyczy i Coca-Coli w ogóle nie powinien mieć zębów. No w ojca się wrodził...
Marcin pozbył się mleczaków tylko dlatego, że za jednym podejściem wyłuskał mu 3 - choć wcale nie miały ochoty się wynosić z jego paszczy.
Ale dziecię ma mocne zęby - do tej pory plombowany jeden. Przy tej ilości słodyczy i innego paskudztwa. Rówieśnicy już są po kanałówkach.
Czyli możemy obie Bogu dziękować, choć akurat pomysł ,,zęby" mu nie wypalił (przynajmniej ja tak sądzę).
Ekkore akurat ile to kosztuje nie umiem powiedziec ,bo nie mieszkam w Polsce .Ale corka ma rowniez aparat na zebach gornych i dolnych.Mnie wyliczyli 4900euro z czego kasa zaplacila 3tys euro a ja reszte musialam doplacici,poniewaz ta suma byla jak na jeden raz mi troche za duza rozlozylam ja na raty przez okres dwoch lat.Co do wizyt to sa one co 3-4tygodnie za ktore nie place,ale ewentualne zmiany drucika(ostatnio to bylo z cienszego na grubszy mocniejszy) to dostaje po wizycie poczta rachunek do zaplacenia,ostatnio za wymiane drucika w gornej szczece placilam 120euro,tak jak juz ktos wyzej napisal przez pierwsze 2 dni po wizycie sa klopoty z jedzeniem bo boli.Zdarzylo nam sie tez ze drucik w szczece byl za bardzo napiety chyba i sie zlamal,przy czym corce troche poranil policzek od srodka i za ta wymiane tez zaplacic musialam,zdarzylo sie tez ze klamerka na zebie sie odkleila trzeba bylo rowniez za to zaplacic,wiec oprocz comiesiecznej raty ,dostaje rowniez rachunki za ewentualne wymiany drucikow itd.Czasowo tez corka miala zalozone sprezynki ale po jakims czasie zostaly usuniete ,ale czasem je zakladaja,co do gumek tez miedzy gorna 3a 5 byly zalozone,ale corka dostala paczuszke gumek z przykazaniem ze ma je zakladac do nastepnej wizyty co drugi dzien nowa,pokazano jak ma to robic,wiec musiala to robic sama.Moja corka bedzie miala w grudniu 15lat i tez usuwalismy niedawno przed urlopem gorna 4 bo to byl jeszcze mleczak a nastepny byl cos leniwy zeby sam wypchal mleczaka,wiec trzeba bylo mu pomoc.
Co do specjalistycznych szczotek powinnas je dostac w Rossmanie rowniez,w kazdym razie ja czasem kupuje.Pierwszy caly zestaw zakupilismy w gabinecie ortodonty,byl tam wszystko od nitek ,wosku ,specjalistycznych szczoteczek po lusterko dentystyczne(nie wiem jak to sie fachowo nazywa).Czesto corka myje zeby szczotecka elektryczna ,ktora dostala w prezencie przy pierwszej wizycie u orodonty ale z koncowka inna przystosowana do aparatu na zeby.Mam problem z zakupem tych koncowek w normalnych sklepach,dlatego kupuje te koncowki w aptece internetowej,badz poprostu w sklepie internetowym z takimi rzeczami.Corka ma aparat na zebach poltora roku,mowi ze mozna sie przezwyczaic,niestety o niektorym jedzeniu trzeba zapomniec,chociaz guma do zucia corce nie przeszkadza
Mam nadzieje ze synowi aparat nie bedzie za bardzo przeszkadzal i sie tez przyzwyczai.Pozdrawiam
O kurcze - czytam czytam i jestem coraz bardziej zielona....Jakoś inaczej sobie to wyobrażałam - a raczej nie wyobrażałam.
Już się boję pierwszych dni po założeniu. Przecież on będzie wył z bólu - nie ważne, że może nie będzie to jakieś silne, ale będzie ból - a to powód do ciągłego dźwięku ałłł....
aparat założony. W pierwszy wieczór było trochę szpanu (wizytę u stomatologa mieliśmy o 19, syn był po kolacji) - córka nawet powiedziała, że też chce aparat. Ale dzisiaj zaczęły się schody...Bo dziecko nie może jeść. Tylko same płynne i półpłynne rzeczy. Co innego, nawet drobno pokrojone powoduje uderzanie zębami o aparat i ból. No i płacz. Może nawet nie z fizycznego bólu, a z głodu
Powiedzcie mi czy tak będzie przez cały okres aparatowy czy też da radę się przyzwyczaić i nauczy się gryźć?
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale
Bardzo prosze moderatorow o pomoc moj post rozmnozyl sie niewiarygodnie,a tylko jeden wyszedl napisany w sumie w calosci,porosze o usuniecie calej reszty zdublowanych postow
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na poczatek
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na poczatek Dentoix
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na poczatek Dentoix gel
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na poczatek Dentoix gel w
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na poczatek Dentoix gel w aptece
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na poczatek Dentoix gel w aptece dla dzieci zabkujcych,zmniejsza troche bol.Corka ma miec chyba jednak do konca roku sciagniety aparat jak dobrze pojdzie,ale wizyty z raz w miesiacu zamieniono na co 2 tygodnie,i ostatnio bolalo ja przez chyba 5 dni,bo tak mocno scisnieto drut.A to ja czeka teraz co dwa tygodnie ,nie wyobrazam sobie jak bedzie dalej,bo teraz przez kilka dni jeczala ze ja boli.Wiec chyba tez wrocimy do zelu
Ekkore nie bedzie to caly czas,napewno przez pare dni zanim sie wszystko unormuje,oczywiscie i do nastepnej wizyty,po kazdej wizycie znow bol przez kilka dni,ale pozniej sie do tego nauczy i ten bol bedzie trwal 1do 2 dni,tak bylo w przypadku mojej corki,powiedziala ze mozna sie do tego przyzwyczaic.Tak jak juz wczesniej pisalam kup mu na poczatek Dentoix gel w aptece dla dzieci
Od lekarza dostał wosk - który ma nakładać na bolące klamerki.
Podejrzewam, że po każdej wizycie będzie łatwiej - bo wtedy będziemy znali wątpliwości i będziemy wiedzieli o co pytać
Tylko ze ten wosk nie zawsze pomaga,mozna go tez stosowac na miejsca ktore najbardziej uwieraja,narazie syn bedzie musial jesc wszystko plynne,lub siekane na male kawaleczki,jesli naprawde bedzie bardzo glodny to zje ,nie bedzie nawet mu bol w tym przeszkadzal(to z doswidczenia corki)
Ekkore moze bede umiala ci troche przyblizyc jak wyglada taki aparat,z tego co pamietam umiesz porozumiec sie po niemiecku,wiec mam nadzieje ze cos wyczytasz tam a i obrazki sa zalaczone jak taki aparat wyglada.Niestety co do cen ,nie pomoge ci bo nie wiem ile w Polsce moze to kosztowacTo jest strona ortodonty do ,ktorego chodzimy,notabene corka ma dzis wizyte i przed chwilka maz z nia pojechal.Tutaj masz ogolna strone http://www.spange-hanau.de/de/hometitlekieferorthopaedie-kieferorthopaeden-in-hanau-drmeddenttoepfertitle/index.html tutaj jest pokazane jak wyglada taki aparat zewnetrzny i wewnetrzny,przy wewnetrznym prawie nic nie widac ale koszt jest jeszcze raz taki jak aparatu zewnetrznego ,acha i drugi obrazek to animacja tak wlasnie wyglada ta klamerka ktora jest wlasnie przyklejona na kazdym zebie i do do tych klamerek wklada sie drucik ,klamerke sie zatrzaskuje i wtedy drut sie napina i jest umocowany na ostatnich zebach http://www.spange-hanau.de/de/behandlung/feste-spange/index.html tutaj rowniez pokazany jest od srodka aparat http://www.spange-hanau.de/de/behandlung/unsichtbare-spange/index.html a tutaj mozesz zerknac jak gabinety wygladaja http://www.spange-hanau.de/de/praxis/index.html.Musze przyznac ze jest czysto ,dosc sprawnie to idzie pomimo duzej ilosci pacjentow(zawsze kazdy pacjent jest umowiony na dana godzine),dla mnie plusem jest to ze przyjmuja i rano i popoludniu,zawsze na raz jest okolo 4 lekarzy ortodontow,jedynie czym jestem troche rozczarowana to czasem ,na poczatku lekarz powiedzial ze bedzie to trwalo okolo poltora roku wszystko,poltora roku minelo,okazuje sie ze jeszcze okolo roku,zobaczymy co bedzie za rok.Mam nadzieje ze choc troche ci to przyblizylam od strony wizualnej.Pozdrawiam
Dzięki - wszystko przestudiuję dokładnie. tego naszego ortodontę dosyć chwalą. teraz mi się przypomniało, że syn mojej koleżanki ma klamerki (już się tak do tego przyzwyczaiłam, że zapomniałam), muszę ją wypytać o wszystko.
Nam powiedział , że minimum dwa lata - a potem się zobaczy na ile się zęby będą prostowały