jak w tytule, ma ktoś może przepis na taką biała kapustke od chińczyka --taka co do zestawów dodaja -ona jakby była kiszona w occie taka troche na słodko w zalewie
bardzo mi smakuję i w domu bym do obiady moze zrobiła
ktos się orientuje jak to zrobić??
dzięki
Wiem, o co Ci chodzi:) Nawet mój mąż ją lubi:) Mam nadzieję razem z Tobą, że ktoś pomoże:)
Kilka lat temu dostałam od siostry przepis na surówkę od chińczyka. Siora studiowałam w Częstochowie i często w Auchan jadały z koleżanką właśnie w barze u chińczyka. Najbardziej im smakowała surówka nieco inna niż Twoja a mianowicie na bazie zielonego ogórka.
Robiło się ją mniej więcej tak 2 długie ogórki zielone (ze skórą), 2 marchewki (obrane) wrzucić razem do gara i zagotować, po około 2 min gotowania wyjać najpierw ogórka a po kolejnych 5 min marchewkę. Po wystudzeniu pokroić wszystko w średniej grubości plasterki (ogórki ze skórką), dodać kukurydzę (mała puszka) i (wtedy były w sklepach) takie JOGOMAJO. Myślę że można też dodać pół na pół majonez z jogurtem naturalnym. Do smaku odrobina soli i pieprzu (niekoniecznie)
Polecam naprawdę dobra ta surówka
Ja też uwielbiam tą surówkę i już kiedyś szukałam przepisu ale nie udało mi się znaleźć. Także razem z Tobą czekam na przepis.
http://pl.youtube.com/watch?v=IeBR91ypxk4 :))
Ja tez bardzo długo szukałam przepisu na tą surówke i znalazlam tutaj, na wż-cie . Probowalam roznych przepisów ale tylko z tego wychodzi taka surówka jak w chinskiej knajpie
Skladniki:
ćwierc kapusty
marchew
ząbek czosnku
sos do surówki :
pół szklanki wody
3 łyżeczki cukru
ćwierć szklanki oleju z pestek winogron
3 łyżki octu winnego
1 łyzeczka imbiru mielonego
sól do smaku
Do posypania:
dowolna ilosć drobno pokrojonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Kapuste szatkujemy w bardzo drobne paseczki
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach
Czosnek przeciskamy przez praske
Mieszamy w misce
Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy surówkę , mieszamy dokładnie
Każdą porcję surówki posypujemy orzeszkami
Przepis znalazlam tutaj: http://wielkiezarcie.com/przepis20905.html
zmienilam tylko proporcje sosu bo w oryginalnym przepisie jet za duzo imbiru i surowka wychodzila gorzka .
ale ja napisałam olej z pestek winogron
Użytkownik Dorotaxx napisał w wiadomości:
> ale ja napisałam olej z pestek winogron
faktycznie
skąd ta dynia mi się wzieła![]()
ups przepraszem ;)
Tineczko, mnie sie wydaje (ale moze zle sie wydaje, bo to tez zalezy od regionu), ze nalezy do owego chinskiego "deepu" wpuscic pare kropelek sosu rybnego i pare kropelek tzw Sriracha, mniej lub bardziej pikantnego. Fakt, ze ten ostatni glownie uzywany przez Tajow i Wietnamczykow. Ale na targu w Alma-Acie z cala pewnoscia dodawali do kapusty. A tam tacy sami popaprancy chinscy, jak w grodzie nad Wisla! A juz w Pekinie, w zaleznosci od "budy", jedne pikantne, jedne slodkie, a i tak czlowiek nie dowiedzial sie co i skad, bo niby jak, jesli jedyna ekspresja jest wlasnie brak jakiejkolwiek ekspresji. Moim zdaniem. Chetnie bym uslyszala jakies donosy o Chinach, tych co je troche przemierzyli, bez wycieczki, bez przewodnika. Mysmy przemierzyli ze trzy tysiace kilometrow w calkowitym horrorze, i wyobrazcie sobie, ze mam wielkie marzenie na powtorke, i wlasnie rozgladam sie jak BY TU........ zamienic horror w przyjemnosc.
Jednym slowem zamieniam nadwislanskie wakacje z pierogami , pyzami itd na nie wiadomo co.
Jesli ktokolwiek wie na co, to prosze o male gadu gadu.
Kokliko , podany prze ze mnie przepis dostalam od znajomej chinki i takie same podaja u nas w chinskich restauracjach. Chiny, to ciekawy i ogromny kraj, kazda prowincja ma swoje specjaly.
Od lat wybieram sie do Chin, moze niedlugo zrealizuje marzenia:)
Na WŻ jest Sałatka Colesław, przed awarią ona jakoś inaczej się nazywała.Do szatkowania kapusty biorę siatkę buraczaną(elektryczna maszynka do mięsa z dostawką do warzyw),drobno ścieram i dodaję przepyszny sos wg przepisu.Spora ilość cukru pudru nadaje jej słodyczy,a ocet winny i cytryna wiadomo...Taka surówka postoi w lodówce i ze trzy dni, i jest mniam.
A ja ciemniak
zawsze myślałem, że do surówek chińskich używa się kapustę pekińską
...
ja kiedys, dawno temu mialam taki przepis i robilam nawet - bardzo podobny smak...
tajemnica lezy w ubiciu kapusty (np. tluczkiem do miesa lub bardzo dokladnym wygniecieniu w garsci; tak, zeby puscila sok). do tego tarta marchew i troche (nie za duzo - do smaku) tarty ogorek kiszony. troszke cukru i olej lub oliwa - pyyycha
ewag prosze wstaw ten przepis do swoich zbiorów będzie łatwiej znaleść