Jeśli chodzi o sos czosnkowy to jeśli chcesz możesz zrobić na samym jogurcie naturalnym z czosnkiem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem
sos czosnkowy
jogurt naturalny
czosnek
kostka knorr czosnkowa
sos czosnkowy knorr w prooszku do salatek
pychotka
Nie znam, ale znalazłam takie coś...
LINK
sos cesarski proporcje przyblizone trzeba skorygowac do smaku:
100 g anchovies takie male rybki w oleju
troszke czosnku
80 g startego parmezanu
troche octu winnego bialego
1 L majonezu
wszystko wrzucic do blendera oprucz majonezu i zmiksowac na papke, wymieszac z majonezem i chyba wszystko.
A na sos czosnkowy polecam upiec czosnek w glowkach, albo co bardziej wole usmazyc w oleju.
Kilka obranych zabkow wrzucamy do goracego oleju glebokiego i smazymy az sie zezloci, trzeba go wtedy szybko wyjac zeby sie nie spalil i rozetrzec na miazge, dodac jogurt albo majonez i to wszystko.
A olej po wystudzeniu mozna uzyc jako olej do salatek delikatnie czosnkowy o ile nie jest spalony.
Sosy z tak przygotowanym czosnkiem nie sa tak ostre i nie ma obawy o czosnkowy oddech.
Ciekawy jestem jak wam posmakuje.
Pozdrawiam eryk
lekkie sprostowanie do sosu który używa się w sałatce Cezara- miksuje się żółtko dodaje czosnek, musztardę, oliwę, anchovies, parmezan i sos worcester.Zastowanie gotowego majonezu zmienia smak klasyki.
pozdrawiam ewa
Sos czosnkowy light polecam zrobić z jogurtu naturalnego dodając przyprawę tzatziki i trochę czosnku granulowanego albo w proszku.
Mnie się zawsze zdawało, ze majonez psuje smak sosu czosnkowego...
Ze robi z sosu, który ma być odświeżający i ma złamać smak innych mdłych rzeczy, coś wręcz przeciwnego.
Ja zawsze robię tak- na kubek jogurtu biorę 3-4 ząbki czosnku ( lubię dużo), dodaję sól, pieprz,cukier. koperek i pietruszkę ( posiekane na mgiełkę), słodką paprykę w proszku i dosłownie ćwierć łyżeczki oliwy- dla dodania "perlistości". Jogurt wybieram taki gęstszy...
I tyle.
Chociaż jeszcze...bardzo ciekawy smak otrzymuję dodając trochę ananasa do sosu czosnkowego...
Jeszcze nikt mi nie powiedział, ze sos jest zły- wręcz przeciwnie, robię zawsze kilka, bo nie kazdy toleruje czosnek, ale właśnie czosnkowy ma największe "branie". Zresztą wszystkie sosy ( dipy) robię na bazie jogurtu- serowy ( ze zmiksowanym serem plesniowym), paprykowy ( zmiksowane z jogurtem ostre paryczki- ze słoika, albo świeże- obojętne), ziołowy- posiekane na mgiełkę zioła- koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorek- jakie mam pod ręką...
Zgadzam się z Tobą Agik co do majonezu. Ja do jogurtu naturalnego dodaję serek Bieluch naturalny, sól, pieprz i dużo czosnku i to wszystko.
dziekuje za wszelkie rady, na pewno sie przydadza :)