Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Pieczony indyk

Forum

Pieczony indyk

Autor: gosiekb
Data: 2008-11-25 23:13:12

Witam wszystkich, potrzebuje pomocy !!! Dostalam bojowe zadanie upieczenia indyka na Swieto Dziekczynienia w USA, indora mam tak okolo 8-kilowego i nie mam pojecia co z niego zrobic. Doradzcie cos jak mozecie, z gory dziekuje za podpowiedzi  pozdrawiam

Data: 2008-11-26 01:02:20

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5170.html
Zobacz tutaj ,nawet czas pieczenia podany,ja osobiscie natarlabym jeszcze innymi przyprawami.

Autor: papuzka
Data: 2008-11-26 01:07:02

Moj indor wlasnie sie rozmraza na balkonie,jutro tzn. we srode wkladam go do solanki na24 godz.Bede go piekla nadzianego jablkami pomaranczami i cytryna,ajesli chcesz wiecej szczegolow wejdz na strone"thanksgiving recipies"tam jestduzo porad i przepisow pozdrawiam i smacznego indyka(ja tez pieke po raz pierwszy mam nadzieje ze bedzie jadalny)

Autor: gosiekb
Data: 2008-11-26 02:52:41

Dzieki i wzajemnie, mam nadzieje ze sie uda bo na obiedzie ma byc tesciowa i rodzina meza

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 04:16:01

Gosiu, pieke indyka juz od 24 lat i robilam to roznymi sposobami ale od kilku lat robie w ten sam wyprobowany sposob. Pewnie juz jest za pozno zeby szukac brine bag, ale mozesz moczyc indyka jakiejkolwiek duzej plastykowej torbie. Woda czy jak juz ktos wczesniej napisal solanka, to duzo soli, pieprz, przyprawy, ziola i ja rowniez daje cukier. Solanka ma byc zimna i najlepiej przechowywac indyka w solance w zimnym miejscu. Moze to byc balkon jesli jest wystarczajaco zimno lub na samym dole lodowki. Ten worek z solanka najlepiej tez wlozyc do jakiegos pojemnika, lub duzego garnka, w ten sposob caly indyk bedzie zanurzony w wodzie. Okres marynaty ma trwac od 12 do 24 godzin. Tak wymoczonego indyka splukac lekko woda lub oczyscic z osiadlych na nim ziol. Wytrzec dokladnie papierowym recznikiem i na nowo przyprawic. Ja dodatkowo nacieram cale wnetrze maslem zmieszanym z ziolami (w/g gustu) rowniez tym samym maslem nacieram indyka pod skora. Czyli od szyi i tam gdzie tylko uda ci sie wlozyc dlon miedzy mieso i skore, nabierasz maslo na palce i smarujesz dosc obficie cale mieso pod skora. Do wnetrza wkladam zwykle owoce cytrusowe i galazki rozmarynu, lub innych ziol jakie lubisz. Moga byc tez jablka, niektorzy wkladaja warzywa.... no slowem co kto chce. Teraz wkladasz indyka do piekarnika i ja robie to tak, ze na pierwsze 20 min ustawiam temperature na 500F a potem dopiero zminiejszam do 350F. Te 20 min wysokiej temperatury powoduje, ze mieso i skora sie szybko scinaja zachowujac soki i dodatkowo skora robi sie chrupiaca. W czasie pieczenia jesli zobaczysz, ze jakies czesci ptaszydla  zaczynaja sie za bardzo przypiekac obloz je folia aluminiowa. Pod koniec pieczenia czasem obkladam calego ptaka plasterkami ananasa, ale to wszystko zalezy od tego, jakie mam inne dania na to swieto. Moj indyk jest zawsze indykiem ale co roku inny, inne nadzienie, inne przyprawy, inna woda do moczenia, Czesto dodawalam do wody soku pomaranczowego, czy tez ananasowego, no robie rozne kombinacje. Czasu pieczenia nigdy nie odmierzam na zegarku ale termometrem, w tej chwili nie pamietam dokladnie ale temperatura miesa w najgrubszej czesci uda powinna byc 165F bodajze, ale ta informacje latwo uzyskac na stronach z przepisami.
Mysle ze pomoglam i zycze udanego debiutu indykowego:))))

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 12:04:29

Nie wiem jak to podziala na takiego wiejskiego, chodowanego na otwartej przestrzeni, bo one maja miesnie jak olimpijscy biegacze;) ale moze sie uda. Pamietam tylko, ze moja Mama z takich wiejskich wyciagala jakies sciegna z nog przed pieczeniem co ponoc mialo spowodowac, ze mieso bedzie bardziej miekkie. Pamietajac o tym, jak tu przyjechalam to wlasnie tak rozbebeszylam mojego pierwszego indyka, w poszukiwaniu tych sciegien, ze bidok zalosnie wygladal. I okazalo sie to niepotrzebne, fakt, ze jakos trudno znalezc chetnego na inycze udko, bo wlasnie wtedy dopiero trzeba to wyciagac. Postaram sie po swietach wpisac ten przepis do mojej ksiazki.

Autor: elo
Data: 2008-11-26 15:06:59

Ja zawsze jestem chętna na indycze udko. Bardzo czesto piekę same uda indycze.

Autor: JolaFi
Data: 2008-11-26 14:53:04

gosiekb, 8 kg to wielka sztuka Ci się trafiła:) Mój największy indyk miał 5,5 kg. Ja zawsze indyka przed pieczeniem trzymam w solance z dodatkiem cukru ok. 2 dni w garnku na balkonie ( teraz pogoda sprzyja temu, latem zaś w lodówce). Czasami do środka wkładam suszone owoce  ale niestety nie wszystkim te dodatki pasują więc najczęściej indyk jest bez nadzienia. Cała sztuka polega na upieczeniu takiej ptaszyny . Na szczęście udało mi się opanować pieczenie indyka w przeciwieństwie do kaczki czy gęsi,  te zazwyczaj wychodza mi za twarde:(. Ja licze na każdy kilogram mniej więcej 50 min. pieczenia. Zawsze kładę indyka na blaszce piersią do góry i przykrywam go folia aluminiowa po 1,5 h zdejmuję folię piekę bez niej  żeby indyk nabrał złotego koloru. W połowie piecznia przekręcam go na druga stronę . Z tej strony pieczenie wyglada podobnie, tzn. najpierw z folią póżniej ja zdejmuję. Na blaszkę , na której kładę indyka wylewam trochę wody , żeby  indyk nie przywarł . W trakcie pieczenia polewam indyka sosem , który powstaje z jego wytapiania się i wcześniej wlanej wody.  Zawsze indyk jest mięciutki i mięso z piersi nie jest suche. Obowiązkowo do indyka zawsze podaję żurawinę bądź borówki.  Już nie mogę doczekać się świąt bo  tradcyjnie zagości  na  obiedzie.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 15:28:32

Witaj Jolu, tez dawniej polewalam indyka sosem wytworzonym z pieczenia, ale od kilku lat przestalam. Bo na foodnetwork mowili, ze to naprawde nic nie daje tylko wydluza okres pieczenia, bo za kazdym razem jak otwierasz piekarnik to obniza sie temperatura i w ten sposob caly proces pieczenia musi byc dluzszy. Ja mam taka brytfanne z wkladka, wiec indyk nie lezy bezposrednio na dnie brytfanny i tez nalewam wode na dno, zeby parowala, o czym zapomnialam napisac wyzej. Tylko jak Ty dajesz rade przelozyc tego drania na druga strone??? Ja mam w tym roku malego indyka bo ma tylko ok 6.70kg i to najmniejszy jaki znalazlam w sklepie, ale to nieistotne, zwykle mam indyka ponad 10kg i sie zastanawiam jak Ty sobie radzisz z tym przewracaniem?? Slyszalam, ze niektorzy pieka inydka od samego poczatku do konca kladac go na piersiach, bo w ten sposob wszystko splywa na dol czyli nawilza piersi. Przyznam, ze nigdy tego nie probowalam robic, bo jakos obawiam, sie ze pieczony w takiej pozycji bedzie mial plaskie piersi. Wiem natomiast, ze od czasu kiedy przestalam polewac i przykrywac moj indyk ma bardziej churpiaca skorke i to rowniez dzieki tym 20 min. w 500F. Tak czy inaczej;)) ciesze sie ze ktos jeszcze cieszy sie i lubi robic indyka, ja robie oczywiscie raz do roku tylko na Thanksgiving no i zawsze jestem ciekawa nowych sposobow. Co roku przed swietem Thanksgiving to jestem przykuta do telewizora i ogladam wszystko co nowego najlepsi kucharze Stanow polecaja.

Autor: JolaFi
Data: 2008-11-26 16:28:56

W Polsce na szczęście można kupić indyka tak ok. 5kg. W sumie z taką wielkościa nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę .  Mniejszego nie kupuję bo jest tylu zwolenników tego mięsa ,że prawie nic z niego nie zostaje.  Może faktycznie masz racje z wydłuzonym czasem pieczenia poprzez otwieranie piekarnika ale i tak zawsze stosuję taki przelicznik czasu pieczenia ptaszyny jaki napisałam wyżej:)

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 17:08:38

W miedzyczasie zerknelam na tutejsze mundre tabelki;) i podaja 20 min pieczenia na funt miesa, a to niecale pol kg. Wiec w sumie z Twoim polewaniem i otwieraniem piekarnika wychodzi na to samo;). Indyki nie sa chyba bardzo popularne w Polsce, pamietam, ze moja Mama robila tylko jak dostalismy od rodziny ze wsi, ale chyba nigdy nie kupowala. No to smacznego indyka zycze:))

Autor: gosiekb
Data: 2008-11-26 19:11:45

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi, z pewnoscia z nich skorzystam  , tak sie u mnie sklada ze mam dwojke malych dzieci i nie zawsze mam czas na "grzebanie" w internecie, jestem wdzieczna ze znalazlyscie czas zeby mi odpisac, pozdrawiam

Autor: erka
Data: 2008-11-27 00:34:40

O to zupelnie tak jak ja, tez slyszalam ze polewanie nic nie daje, robie indorka zupelnie tak samo jak Ty Marylko,  z ta roznica ze go pieke w worku do pieczenia, w ubieglym roku bylismy na "proszonym" Thanksgiving i gospodyni zaserwowala takiego pysznego indyka ze az mi szczeka opadala, ale jakos nie kwapila sie z podaniem przepisu ( ponoc tajemnica), tylko wspomniala ze go naciera smalcem.

Zycze wszystkim przebywajacym w USA  Happy Thanksgiving.

Data: 2008-11-27 08:20:24

Powiem wam ze te worki do pieczenia to fajna sprawa,nie potrzeba niczym podlewac ! sos sie sam zrobi.Pieklam indyka tylko raz,nie bardzo mi smakowalo moje dzielo,wole mniejsze ptaszynki:)) typu kurczak z nadzieniem lub kaczka,dlatego jak mamy ochote na indyka,kupujemy zawoze do mamy i ona juz go piecze,jej wychodzi swietny.Moja ciotka tez piecze indyka z owocami,ale u niej to cale ceregiele z tym ptakiemnacina mu jakos przy nogach skore,wyciaga sciegna,wiecej roboty niz to warte,nie powiem:) bo jest bardzo smaczny ! tylko nie wiem po co tak robi.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-27 13:44:46

No to ja Ci powiem dlaczego Ciotka tak wyciaga te sciegna;) Indyki chodowane na wolnych przestrzeniach (takie pewnie kupuje Twoja ciotka) maja tak straszne miesnie, ze zadne pieczenie i cudowanie z nim nie zapewnia, ze mieso bedzie smaczne. Jest lykowate i twarde, dopiero jak wyciagniesz te sciegna przed pieczeniem to caly miesien sie rozluznia i wtedy mieso jest dobre. Moja mama tak zawsze robila, wiec pamietam. I jak przyjechalam tutaj to mojego pierwszego indyka, tak pokiereszowalam, ze lo matulu;)) bo sie uparlam jak wol, ze te sciegna nalezy wyciagac nie zdajac sobie sprawy z faktu, ze moj indyk nie mial mozliwosci uprawiania zadnych sportow poza tyciem, bo byl chodowany na indyczej farmie w zamknieciu. Wlasnie w tym roku kupilam indyka mniejszego i tak patrze na niego jakis "mikry" mi sie widzi, bo tak na dobra sprawe to najsmaczniejsza jest piers ale co to za piers z indyka ktory ma ok7kg?? Normalnie kupujemy takie co maja 10-12kg no to wtedy to jest piers!!!! pozdrawiam:)

Data: 2008-11-28 00:19:10

Luckystar masz racje, to byl indyk biegajacy po podworku:) ktorego robila ciotka. Ostanio nasz byl kupiony w markecie,po upieczeniu byl super i mama nie wyciagala zadnych sciegien.Dla nas taki duzy indor 10-12 kg to za duzo:) nie wiem kiedy bysmy go zjedli ! a co robisz jak Ci zostanie miesa po upieczeniu? ja osobiscie lubie uda piers jest dla mnie za sucha,ale to rzecz gustu i smaku.Przypomnial mi sie fajny amerykanski film,ogladamy go w swieta z rozyczka co roku ,Witaj Swiety Mikolaju:)z Chevy Chasem w roli glownej,jak w Wigilie przyjezdza do rodzinki Griswoldow rodzina, stawiaja na stol olbrzymiego indyka upieczonego przez ich kuzynke,w pewnej chwili........ pan domu bierze noz i che kroic indyka wbija noz a indor wybucha,tak byl wysuszony:)))usmialam sie do lez,dlatego wole zeby moja mama piekla indyka. Pozdrawiam i dzieki za informacje o tym ptaku.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-28 02:11:37

Znam te komedie, popularna zwlaszcza w Thanksgiving:))) Wiesz normalnie to mam na Thanksgiving 10-15 osob, wiec duzy indyk ma sens. Nigdy nie mialam wysuszonego miesa, mysle, ze to zalezy od pieczenia i przygotowania do pieczenia. Postaram sie wpisac moje przepisy tutaj na strone, wiec bedziesz mogla zerknac, a moze nawet wykorzystac. Jesli mieso zostaje, a zawsze zostaje, to nie ma problemu, dzieciaki chetnie zabieraja ze soba. One zawsze przychodza juz przygotowane z wlasnymi pojemnikami:)) Mozna tez wykorzystac mieso do slatek, czy na kanapki. Ja robie duzo salat z zielonej salaty albo szpianku (surowy ten mlody) i jak do takiej salaty dodam kawalki resztek to juz mamy obiad. Taka jest juz tradycja, ze po Thanksgiving wszyscy az do niedzieli jedza resztki. To jest weekend, w ktory nie trzeba gotowac;)) Mozna zrobic zapiekanke, wiesz zawsze sie znajdzie sposob. A caly ten kadlub przecinamy nozem elektrycznym, dodaje warzywa i gotuje caly gar wywaru. Czesc zamrazam i uzywam jako podstawe do sosow a na reszcie robie zupy.

Data: 2008-11-28 12:57:50

Czekam z niecierpliwoscia na Twoje nowe przepisy:)Szkoda ze nie poprosilam o zdjecie indora wczesniej,teraz juz za pozno bo zjedzony.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-28 13:33:46

Nie jest za pozno, zdjecie bedzie w przepisie:))

Data: 2008-11-28 14:11:39

Dziekuje bardzo !  kochana jestes

Autor: luckystar
Data: 2008-11-28 18:54:33

Mamo Rozyczki:) wlasnie dodalam w artukulach cala notke ze zdjeciami na temat jak ja pieke indyka. Jakos nie bardzo umiem z tego zrobic normalny przepis;))

Autor: JolaFi
Data: 2008-11-27 12:26:59

erka, mogę zapewnić Cię ,że polewanie daje bardzo dużo, i to nie ze słyszenia a z własnego doświadczenia:)) a z kupnem worka do pieczenia na indyka 5,5 kg byłoby zapewne cieżko, nie wspominając ptaszyska 8kg.  W Polsce nie spotkałam się z tak dużymi workami. Chyba ,że  mnie oświecisz w tym temacie , będę wdzięczna ;)

Autor: erka
Data: 2008-11-27 13:53:30

Nie mam zielonego pojecia gdzie mozna takie worki w Polsce kupic, u nas sa specjalnie na indyka, od 8-24lbs.
a zpolewaniem jest zupelnie tak jak pisala Marylka-Luckystar, w momencie kiedy otwierasz piekarnik zeby polac indorka obniza sie temperatura.

Autor: Laugasel
Data: 2011-04-25 11:51:37

W grudniu piekłam indyka Luizjana . Był cudowny. Ale że jestem ciekawa , to wziełam inny przepis. Teraz już wiem,że Luizjnana to jest boski przepis, A ten drugi to  niesmaczne trociny. Teraz mam problem co z robić z tego mięska. Może krokiety? Jak z kurczaka, Obieram mięsko z ugotowanego kurczaka z rosolu, Na patelni przysmażam piecarki z cebulką , tak żeby sosiku trochę zostało.Potem to wszystko mielę doprawiam do smaku. I na naleśniki. Można robić krokiety, ale ja za leniwa jestem a moi i takie smakuja. Czy ktoś ma inny pomyśł na biednego indusia?

Wyjec

2015-05-19 19:44:03
dorotaibasia
i dla mnie to było naturalne....az usłyszalam ze "tresuję dziecko"....
2015-05-19 19:44:04
Beata500
Dorota, dziecko siedmio;etnie, to moim zdaniem powinno miec już nawyk mówienia dzień dobry
2015-05-19 19:44:42
dorotaibasia
ręce mi opadły....
2015-05-19 19:46:30
Beata500
Dorota, rób swoje i już . Sama wiesz jak chowasz swoje dziecko i zasady wpajasz
2015-05-19 19:46:49
dorotaibasia
bo papierki nauczyłam wyrzucać do kosza....bo "dzień dobry" kazalam mówić, bo jak Basia słyszy: jak Ty ładnie wygladasz-odpowiada z usmiechem: dizękuję za komplement....
2015-05-19 19:47:51
Beata500
a kiedyś zobaczymy, która mama będzie płakać, Basi , czy Zosi
2015-05-19 19:49:16
dorotaibasia
obawiam sie ze ja...jak usłysze ze ta inna mama jest fajna bo sie nie czepia
2015-05-19 19:50:59
Beata500
pewnie usłysz , bo przyjdzie okres buntu. A po kilku latach słysz od Basi - dziekuję, miałaś racje
2015-05-19 19:51:24
Beata500
usłyszysz miało być
2015-05-19 19:51:45
dorotaibasia
no mam nadzieję:)
2015-05-19 20:02:03
Beata500
Miłej nocy! Idę cos poczytać.
2015-05-19 20:55:32
megi65
Dobranoc
2015-05-19 21:34:50
mggi63
dobranoc :-)dobp
2015-05-19 22:50:51
aggusia35
Besta500 tak do końca nie wiem co miałaś, na myśli pisząc dziwolągi. Dla jednego coś jest dziwactwem dla innego nie. Ja akurat mieszkam blisko szkół i gimnazjum i LO. I wiem jak ubierają się nastolatki. Nie widze jakiś odstęp od normy,. Każdy wiek ma swoje prawa. I w pewnym wieku młodzież lubi na siebie zwracać uwagę. U mojej córki w szkole są zasady co do stroju. I powiem Ci, że do końca nie jestem do tego przekonana.
2015-05-19 22:52:50
aggusia35
Uczenie dzieciaków szarości, kolory córki, biały, szary, różowy. Nic innego nie kupuje bo przeciez większośc czasu w szkole spędza. Szaro nudno i nie chodzi o rewię mody. Tylko taką głupią zasadę, która ciągnie się w Polsce od wieków. Najpierw fartuszki i białe ołnierzyki, później luz, a później znów jakieś uniformy.
2015-05-19 22:54:38
aggusia35
dorotabasia; nie raz od dziecka usłyszysz coś przykrego. Mamy jako rodzice chyba to wpisane. Kiedy czegoś niepozwalam, respektuje zsady jakie ustalam w domu to tak właśnie jest. Ale wiem, że to im się w zyciu zwróci.
2015-05-20 06:14:25
Dżanina Fonda
Hejka wszystkim. Ale leje... :))
2015-05-20 06:14:58
Dżanina Fonda
a najlepsze, że zaktualizowana pogoda w komórce pokazuje, że mam za oknem piękne słoneczko :D
2015-05-20 06:15:07
Dżanina Fonda
nie ma to, jak ufać technice
2015-05-20 06:15:45
Dżanina Fonda
Aggusiu, ty chyba tak niezbyt dokładnie poczytałaś o czym była mowa na wyjcu!
2015-05-20 06:58:55
megi65
dzien dobry ... w rześki poranek ... lubie takie ..
2015-05-20 06:59:29
megi65
yerba mate z miętą na dobry dzień ...
2015-05-20 07:53:02
Dżanina Fonda
dzieki, ja już strzeliłam sobie garnuch czystej (znaczy... zielonej) i teraz przechodzę na wodę :))
2015-05-20 09:16:05
Bahati
Czesc :) czytam komentarze i ...powaznie ktos soli jeszcze baklazany? Przeciez juz dawno zostaly zmodyfikowane i nie sa gorzkie. Jablka w wiekszosci tez juz nie ciemnieja bez skrapiania sokiem z cytryny. Postep moi panstwo, postep. :)
2015-05-20 09:25:59
Dżanina Fonda
Bahati, młodziutka jesteś ale może pamietasz nasze polskie ogórki, które trafiały się gorzkie jak cholera? A teraz? Mooooże jeden na 10000
2015-05-20 09:35:02
megi65
Bahati .. postęp postępem ... zerknij na ciasto ...
2015-05-20 09:35:11
megi65
http://wielkiezarcie.com/recipes/952128658310516013
2015-05-20 09:35:34
megi65
daleko im od złotawego koloru ...
2015-05-20 10:19:21
Bahati
Zalezy od odmiany, te niemodyfikowane jablka chyba jednak zdrowsze
2015-05-20 10:19:26
Bahati
Ale trudno juz takie kupic
2015-05-20 11:10:13
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-20 11:34:23
mggi63
dzień dobry :)
2015-05-20 11:35:05
mggi63
ja to juz nie wiem co modyfikowane a co nie....oszukują wszędzie :/
2015-05-20 11:55:18
Dżanina Fonda
więc najlepiej się tym nie przejmować :)
2015-05-20 11:57:34
Gluba666
dokładnie tak jak piszesz Dżanino :)
2015-05-20 12:20:58
Beata500
Witam.
2015-05-20 12:21:26
Beata500
Tak ładnie u mnie pada deszczyk majowy.
2015-05-20 12:22:40
Beata500
megi, powiem Ci ,że ja chyba bym się nie przejmowała kolorem tych jabłek w szarlotce.
2015-05-20 12:24:37
Beata500
A teraz , o tej porze roku, to nawet jak jabłko wygląda ppieknie, to nie wiadomo jaki jest środek. Psują sie od środka. Tak już bedzie dopóki nie będzie tegorocznych.
2015-05-20 12:30:01
mggi63
masz rację Beatko :)
2015-05-20 12:30:29
mggi63
teraz jabłka nie maja żadnej wartosci....stare są już....
2015-05-20 12:33:12
Beata500
mggi, a niektóre takie piekne z wyglądu
2015-05-20 12:40:54
mggi63
fakt....
2015-05-21 05:40:41
Dżanina Fonda
Witajcie deszczowo :)
2015-05-21 06:29:04
megi65
a ja śłonecznie mówię dzień dobry ..
2015-05-21 07:37:03
aggusia35
Dzień dobry Megi :)
2015-05-21 08:50:18
mggi63
dzień dobry :)
2015-05-21 08:51:10
mggi63
pogoda sie popsuła....tylko 15 stopni i popaduje....migrenka mnie obusziła o 4 godzinie wrrrrr......
2015-05-21 09:36:59
iwciaG
doberek:))
2015-05-21 10:55:13
megi65
a ja lekko spocona wróciłam rowerkiem z targu ..
2015-05-21 10:55:37
megi65
miłam tylko po rabarbar ...a zrobił sie pełen kosz ...
2015-05-21 11:26:51
Bahati
Ziiimno... Biedni turysci. :)
2015-05-21 11:28:05
Bahati
Targ zaliczony. Brzoskwinie, morele, czeresnie...mrrr uwielbiam. Wszystko lokalne. Przeplacilam za pomidory, ale do najlepszej na swiecie mozzarellli warto bylo.
2015-05-21 11:30:41
Lea2
Dzień dobry :)
2015-05-21 11:32:04
Lea2
Bahatek, tak pozytywnie zazdraszczam Ci tamtejszego targu z wszelakimi owockami i warzywkami... :)
2015-05-21 11:41:29
Dżanina Fonda
eeeee.... na pewno z robakami te owoce... :D
2015-05-21 11:42:40
Bahati
Uwielbiam czwartki :) prezbcaly tydzien sa tylko dwa stoiska a w czwartek cale mnistwo. Swieze warzywa, owoce, ryby, sery...
2015-05-21 11:47:14
Lea2
Dżaninko, robaczki też pożywne, to dodatkowy atut... :))
2015-05-21 11:56:39
mggi63
bleeee.....
2015-05-21 11:57:45
mggi63
megi oj niedobrze,że spocona wróciłas....znaczy kondycja szwankuje
2015-05-21 11:59:58
Bahati
Czyste bialko :) ryska juz wszamala pol kilo czeresni, uwielbia. Pierwsze w tym roku. Truskawki ciagle w szalonej cenie i bylejakie
2015-05-21 12:01:03
Bahati
Bede miala meza w domu przez cale dwa dni, swieto po prostu. Awansowal na szefa grupy i od razu lepiej.
2015-05-21 12:04:17
mggi63
wooow ! :)
2015-05-21 12:04:31
mggi63
to musisz sie przestawić:)
2015-05-21 12:05:21
Bahati
I jak tu nie byc frutarianka... ;)
2015-05-21 12:05:46
Bahati
Najbardziej mi sie podoba, ze marchewki, selery, natka, bazylia itp sa za darmo
2015-05-21 12:06:21
Bahati
Wiec co stoisko to wiazka i tym sposobem nie kupilam juz takich dodatkow od 2 lat :)
2015-05-21 12:06:21
Lea2
Bahatek, to super, gratuluję..., to teraz trochę więcej czasu będziecie spędzać razem... :)
2015-05-21 12:07:31
Bahati
Niewiadomo, zaraz konczy sie praca w Neapolu, zobaczymy, czy dalej na miejscu czy Mediolan
2015-05-21 12:10:04
Bahati
Wraca jutro wieczorem i jedzie w poniedzialek o 4 rano. To najdluzszy czas spedzony w domu od kilku miesiecy. Kupilam mu w nagrode dwie pary spodni, tshirt, gacie i skarpety, bo wczoraj adwokat mnie zmusil i posprzatalam mezowska czesc szafy. Adwokat sie wykonczyl, dzis robie nowy.
2015-05-21 12:19:16
Lea2
Mniam, uwielbiam adwokata...
2015-05-21 12:24:34
Lea2
zakupiłam 700 ml wódki i teraz zastanawiam się do czego jej użyć, bo mam kilka opcji, czy do materiału zielarskiego, czy nalewki lub likieru, ot i jest zagwostka... :)
2015-05-21 12:39:18
Bahati
Na fb wrzucilam latwy przepis :) zaraz zrobie podwojna porcje, pol z kawa, pol normalnie
2015-05-21 12:40:01
Bahati
U nas wlasnie tez stala bez sensu wodka, to juz nie stoi. :)
2015-05-21 12:43:15
Lea2
Fajnie, to trzeba będzie wykorzystać...:)
2015-05-21 12:43:43
Dżanina Fonda
Bahati! One nie są za darmo! Tak tylko usprawiedliwiasz to, co robisz! :((((
2015-05-21 12:44:31
megi65
:) u mnie zawsze % ma sens :DD
2015-05-21 12:44:44
megi65
ale nie o tym ... po drzemce juz ok ..
2015-05-21 12:45:10
megi65
Lea .. nasza koleżanka robi świetny adwokacik .. zawsze flaszeczke podrzuci dla mnie...
2015-05-21 12:46:36
megi65
Basiu .. zerknęłam na Soopt .. a tam słonko na molo .. nie tak żle ..
2015-05-21 12:46:49
megi65
zmykam .. pazur robić i ''się'' :DD
2015-05-21 12:53:01
Bahati
U mnie wodka tylko kulinarnie wykorzystywana, za duzo ciekawych trunkow innego rodzaju do testowania :) no i glownie do obiadu/ kolacji ewentualnie wspolnych wieczorow z M na kanapie i relaksacji ;)
2015-05-21 12:53:33
Bahati
Adwokata zrobilam do ciasta, ale wychlalam i musze znow zrobic :)
2015-05-21 12:54:38
Bahati
Obiad dzis za darmo droga Dzani. Odori w sosie z passata co zalegala i woda zrodlana co to z fontany dzieci przyniosly. :) makaron w sumie tez prawie darmowy, Barilla 1 kg za 60 centow :)
2015-05-21 12:55:09
Bahati
I sie na buty zaoszczedzi. Zwlaszcza, ze kupilam dwie pary ostatnio i sukienke przez przypadek.
2015-05-21 12:56:15
Lea2
meguś, to masz świeżą dostawę adwokaciku...:)
2015-05-21 13:01:27
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-21 13:04:22
Dżanina Fonda
B - :)))))
2015-05-21 13:16:55
Bahati
Uznalam, ze moja rodzina ubiera sie jak lumpy i postanowilam nie pytac ich o zdanie
2015-05-21 13:17:11
Bahati
Kupuje co mi sie dla nich podoba, im jest itak wszystko jedno
2015-05-21 13:17:49
Bahati
Co jest dosc dziwne, bo mlode powinny sie juz interesowac moda, a one tylko ksiazki, ksiazki...
2015-05-21 13:29:42
Lea2
Miłego dzionka, idę coś w domu i ogrodzie ogarnąć... :)
2015-05-21 13:31:59
Dżanina Fonda
B - bo są zepsute do szpiku kości! Nie bój żaby, moja też tak miała... przeszło.
2015-05-21 13:33:37
Bahati
Tez mysle, ze sa zepsute... :)
2015-05-21 20:46:24
anrubi
Ta, do śpiku kości ;)
2015-05-21 20:49:12
anrubi
Megi, odwapniłam ekspres i te kawowe krążki zlatują jakieś rozlazłe, nasączone wodą, czemu to?
2015-05-21 20:50:29
anrubi
Rodzaj kawy czy co? Młynek?
2015-05-21 20:51:32
anrubi
Jak często odwapniasz?
2015-05-21 21:11:24
megi65
an .. ja nigdy taka nie mam..
2015-05-21 21:11:53
megi65
an ..... mąz pyta czt=ym odwapniłaś ?
2015-05-21 21:13:16
megi65
jestem z doskoku .... teraz ja odwapniam się ...
2015-05-21 21:15:03
anrubi
ecodecalk, typowy do delonghi
2015-05-21 21:15:14
janeczka669
dobry wieczór:)
2015-05-21 21:18:44
anrubi
Do pojemnika z wodą to wlać ten odkamieniacz i włączyć ekspres czy nie?
2015-05-21 21:42:34
anrubi
Napiszę PW
2015-05-21 21:52:18
megi65
an ... jutro mąż odpisze . :)))
2015-05-21 21:52:24
megi65
Jasiu post ...
2015-05-21 21:52:33
megi65
dobranoc .....
2015-05-21 22:31:23
Basialis
Wszystkich serdecznie pozdrawiam.Madziu, informuje ze Sopocie jest zimno,leje i pizdzi.Dobrze ze wzielam kozaki i zimowe kurtki. Smugglerek nas ogrzewa, buziaczki
2015-05-22 06:45:40
megi65
dzien dobry ....
2015-05-22 06:46:03
megi65
ooo ja dzisiaj pierwsza zaczynam dzień ?
2015-05-22 06:46:36
megi65
Dżani, mggi ... macie urlopy ?
2015-05-22 07:15:51
megi65
Basiu ... widzę molo spockie ...a tam pięknie słoniecznie ....
2015-05-22 07:16:03
megi65
no to masz dobrą pogodę .. :DD
2015-05-22 07:54:28
mggi63
dzień dobry:)
2015-05-22 07:54:34
mggi63
pada bleeeee
2015-05-22 07:56:10
mggi63
ja na urlop ide na przełomie maja i czerwca bo mam rehabilitacje a potem sierpień-wrzesień wyjezdzamy na wywczasy :D (czyt.turnus rehabilitacyjny )
2015-05-22 07:56:35
mggi63
oj bede na molo....bede a jakże....nie ominę :)
2015-05-22 07:56:43
mggi63
aby nie padało .....
2015-05-22 07:57:16
mggi63
grzej miejsce Basiu bo tam bede :)
2015-05-22 08:10:29
Dżanina Fonda
Posłusznie melduję, że jestem. I chciałabym sie napić gorącej herbatki. Ma ktoś zrobioną?
2015-05-22 08:34:48
mggi63
proszę bardzo częstuj się :)
2015-05-22 10:25:01
megi65
gorącej .. ?? ja poprosze czerwoną lub zieloną ..
2015-05-22 10:29:25
iwciaG
doberek:))
2015-05-22 11:08:51
mggi63
oj o tej porze to juz zimna....zaraz zrobię drugą :)
2015-05-22 11:18:02
iwciaG
rabarbaros kupiony, ciasto na ślimaczki Megusiowe rośnie....
2015-05-22 11:18:48
iwciaG
...syna ze szkoły dziś kolega przywozi, po drożdzówkach koszenie trawiszcza jeszcze i można ,,łikendować"
2015-05-22 11:20:42
Beata500
witam
2015-05-22 11:22:53
iwciaG
:D
2015-05-22 11:24:53
Beata500
anrubi, przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi . Oprócz odwapniania , przynajmniej w moim Saeco trzeba czyścić raz na jakiś czas blok zaparzający.
2015-05-22 11:26:27
Beata500
w moim poprzednim Saeco nic mi się nie działo, wysiadł po 8 lub 9 latach i to był jego koniec. W obecnym mam ten sam problem co Ty.
2015-05-22 12:10:12
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-22 13:14:47
anrubi
Witam majowo z Polski :)
2015-05-22 13:19:20
kaki1020
witam,
2015-05-22 13:19:54
kaki1020
mam pytanie, po zmianach - nie widzę opcji do wydrukowania przepisu - pomoze ktoś?
2015-05-22 13:20:51
anrubi
Beata, bardzo dbam o sprzęt, raz w miesiącu obowiazkowe czyszczenie. Wszystko było OK, po odwapnieniu te kawowe krązki zaczęły się roazpadać...
2015-05-22 13:22:37
anrubi
Znalazłam stonkę elektroda.pl i tam jest mnóstwo porad DELONGHI...
2015-05-22 14:07:34
Dżanina Fonda
Kaki, musisz pstryknąć Ctrl+P i wydrukować stronę
2015-05-22 15:23:53
megi65
zapiekanka w ekspresowym tempie w piekarniku .....
2015-05-22 15:24:11
megi65
to wina pana notariusza ... ze tyle zabrała mi czasu ..
2015-05-22 15:24:41
megi65
ale z przyjemnym kultruralnym człowiekiem to można ... czas mitrężyć .. :DD
2015-05-22 15:27:07
megi65
liczę na to ,ze korki na miescie męża zatrzymają i .. zapiekanka załapie fason ..
2015-05-22 15:56:04
Beata500
an, ja też dbam o sprzet . Mimo to , krążki też mi się rozpadają. W poprzednim nic takiego nie miało miejsca. Gdzieś woda się dostaje. Dawałam do serwisu i niby wszystko jest ok. Jak umyje ten blok zaparzający jest lepiej, ale na krótko.
2015-05-22 18:41:20
megi65
a ja sprawdziłam ... krążki jak z betonu ... wyciśnięte ..
2015-05-22 18:41:46
megi65
łyk kawy i spadam .... ciacho z truskawkami pora spłodzić ..
2015-05-22 18:46:58
Beata500
megi, w moim poprzednim też tak miałam, do samego konca jego żywotności. Teraz trafiłam na moim zdaniem bubel . Kawa jest ok, ale wymaga mojej wiekszej uwagi, a i tak według mnie poprzedni był lepszy.
2015-05-22 21:33:53
megi65
zmykam lulu .... jutro wyjazd ciacho na drogę upieczone .. wyszło pikne .. :))
2015-05-22 21:34:18
megi65
udanego weekendu Wam zycze...
2015-05-22 21:34:36
megi65
Basiu .. pogoda się poprawiła ... smuglerek pomaga .. prawda ?
2015-05-22 21:40:22
Basialis
Oj pomaga Madziu.Dzisiaj rzeczywiscie bylo bardzo slonecznie i bardzo zimno.......10° !
    megi65: łyk kawy i spadam .... ciacho z truskawkami pora spłodzić ..
    Beata500: megi, w moim poprzednim też tak miałam, do samego konca jego żywotności. Teraz trafiłam na moim zdaniem bubel . Kawa jest ok, ale wymaga mojej wiekszej uwagi, a i tak według mnie poprzedni był lepszy.
    megi65: zmykam lulu .... jutro wyjazd ciacho na drogę upieczone .. wyszło pikne .. :))
    megi65: udanego weekendu Wam zycze...
    megi65: Basiu .. pogoda się poprawiła ... smuglerek pomaga .. prawda ?
    Basialis: Oj pomaga Madziu.Dzisiaj rzeczywiscie bylo bardzo slonecznie i bardzo zimno.......10° !

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63792 przepisów
1212 artykułów
261279 opinii
535682 wypowiedzi na forum
142615 zdjęć
70354 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij