Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Pieczony indyk

Forum

Pieczony indyk

Autor: gosiekb
Data: 2008-11-25 23:13:12

Witam wszystkich, potrzebuje pomocy !!! Dostalam bojowe zadanie upieczenia indyka na Swieto Dziekczynienia w USA, indora mam tak okolo 8-kilowego i nie mam pojecia co z niego zrobic. Doradzcie cos jak mozecie, z gory dziekuje za podpowiedzi  pozdrawiam

Data: 2008-11-26 01:02:20

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5170.html
Zobacz tutaj ,nawet czas pieczenia podany,ja osobiscie natarlabym jeszcze innymi przyprawami.

Autor: papuzka
Data: 2008-11-26 01:07:02

Moj indor wlasnie sie rozmraza na balkonie,jutro tzn. we srode wkladam go do solanki na24 godz.Bede go piekla nadzianego jablkami pomaranczami i cytryna,ajesli chcesz wiecej szczegolow wejdz na strone"thanksgiving recipies"tam jestduzo porad i przepisow pozdrawiam i smacznego indyka(ja tez pieke po raz pierwszy mam nadzieje ze bedzie jadalny)

Autor: gosiekb
Data: 2008-11-26 02:52:41

Dzieki i wzajemnie, mam nadzieje ze sie uda bo na obiedzie ma byc tesciowa i rodzina meza

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 04:16:01

Gosiu, pieke indyka juz od 24 lat i robilam to roznymi sposobami ale od kilku lat robie w ten sam wyprobowany sposob. Pewnie juz jest za pozno zeby szukac brine bag, ale mozesz moczyc indyka jakiejkolwiek duzej plastykowej torbie. Woda czy jak juz ktos wczesniej napisal solanka, to duzo soli, pieprz, przyprawy, ziola i ja rowniez daje cukier. Solanka ma byc zimna i najlepiej przechowywac indyka w solance w zimnym miejscu. Moze to byc balkon jesli jest wystarczajaco zimno lub na samym dole lodowki. Ten worek z solanka najlepiej tez wlozyc do jakiegos pojemnika, lub duzego garnka, w ten sposob caly indyk bedzie zanurzony w wodzie. Okres marynaty ma trwac od 12 do 24 godzin. Tak wymoczonego indyka splukac lekko woda lub oczyscic z osiadlych na nim ziol. Wytrzec dokladnie papierowym recznikiem i na nowo przyprawic. Ja dodatkowo nacieram cale wnetrze maslem zmieszanym z ziolami (w/g gustu) rowniez tym samym maslem nacieram indyka pod skora. Czyli od szyi i tam gdzie tylko uda ci sie wlozyc dlon miedzy mieso i skore, nabierasz maslo na palce i smarujesz dosc obficie cale mieso pod skora. Do wnetrza wkladam zwykle owoce cytrusowe i galazki rozmarynu, lub innych ziol jakie lubisz. Moga byc tez jablka, niektorzy wkladaja warzywa.... no slowem co kto chce. Teraz wkladasz indyka do piekarnika i ja robie to tak, ze na pierwsze 20 min ustawiam temperature na 500F a potem dopiero zminiejszam do 350F. Te 20 min wysokiej temperatury powoduje, ze mieso i skora sie szybko scinaja zachowujac soki i dodatkowo skora robi sie chrupiaca. W czasie pieczenia jesli zobaczysz, ze jakies czesci ptaszydla  zaczynaja sie za bardzo przypiekac obloz je folia aluminiowa. Pod koniec pieczenia czasem obkladam calego ptaka plasterkami ananasa, ale to wszystko zalezy od tego, jakie mam inne dania na to swieto. Moj indyk jest zawsze indykiem ale co roku inny, inne nadzienie, inne przyprawy, inna woda do moczenia, Czesto dodawalam do wody soku pomaranczowego, czy tez ananasowego, no robie rozne kombinacje. Czasu pieczenia nigdy nie odmierzam na zegarku ale termometrem, w tej chwili nie pamietam dokladnie ale temperatura miesa w najgrubszej czesci uda powinna byc 165F bodajze, ale ta informacje latwo uzyskac na stronach z przepisami.
Mysle ze pomoglam i zycze udanego debiutu indykowego:))))

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 12:04:29

Nie wiem jak to podziala na takiego wiejskiego, chodowanego na otwartej przestrzeni, bo one maja miesnie jak olimpijscy biegacze;) ale moze sie uda. Pamietam tylko, ze moja Mama z takich wiejskich wyciagala jakies sciegna z nog przed pieczeniem co ponoc mialo spowodowac, ze mieso bedzie bardziej miekkie. Pamietajac o tym, jak tu przyjechalam to wlasnie tak rozbebeszylam mojego pierwszego indyka, w poszukiwaniu tych sciegien, ze bidok zalosnie wygladal. I okazalo sie to niepotrzebne, fakt, ze jakos trudno znalezc chetnego na inycze udko, bo wlasnie wtedy dopiero trzeba to wyciagac. Postaram sie po swietach wpisac ten przepis do mojej ksiazki.

Autor: elo
Data: 2008-11-26 15:06:59

Ja zawsze jestem chętna na indycze udko. Bardzo czesto piekę same uda indycze.

Autor: JolaFi
Data: 2008-11-26 14:53:04

gosiekb, 8 kg to wielka sztuka Ci się trafiła:) Mój największy indyk miał 5,5 kg. Ja zawsze indyka przed pieczeniem trzymam w solance z dodatkiem cukru ok. 2 dni w garnku na balkonie ( teraz pogoda sprzyja temu, latem zaś w lodówce). Czasami do środka wkładam suszone owoce  ale niestety nie wszystkim te dodatki pasują więc najczęściej indyk jest bez nadzienia. Cała sztuka polega na upieczeniu takiej ptaszyny . Na szczęście udało mi się opanować pieczenie indyka w przeciwieństwie do kaczki czy gęsi,  te zazwyczaj wychodza mi za twarde:(. Ja licze na każdy kilogram mniej więcej 50 min. pieczenia. Zawsze kładę indyka na blaszce piersią do góry i przykrywam go folia aluminiowa po 1,5 h zdejmuję folię piekę bez niej  żeby indyk nabrał złotego koloru. W połowie piecznia przekręcam go na druga stronę . Z tej strony pieczenie wyglada podobnie, tzn. najpierw z folią póżniej ja zdejmuję. Na blaszkę , na której kładę indyka wylewam trochę wody , żeby  indyk nie przywarł . W trakcie pieczenia polewam indyka sosem , który powstaje z jego wytapiania się i wcześniej wlanej wody.  Zawsze indyk jest mięciutki i mięso z piersi nie jest suche. Obowiązkowo do indyka zawsze podaję żurawinę bądź borówki.  Już nie mogę doczekać się świąt bo  tradcyjnie zagości  na  obiedzie.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 15:28:32

Witaj Jolu, tez dawniej polewalam indyka sosem wytworzonym z pieczenia, ale od kilku lat przestalam. Bo na foodnetwork mowili, ze to naprawde nic nie daje tylko wydluza okres pieczenia, bo za kazdym razem jak otwierasz piekarnik to obniza sie temperatura i w ten sposob caly proces pieczenia musi byc dluzszy. Ja mam taka brytfanne z wkladka, wiec indyk nie lezy bezposrednio na dnie brytfanny i tez nalewam wode na dno, zeby parowala, o czym zapomnialam napisac wyzej. Tylko jak Ty dajesz rade przelozyc tego drania na druga strone??? Ja mam w tym roku malego indyka bo ma tylko ok 6.70kg i to najmniejszy jaki znalazlam w sklepie, ale to nieistotne, zwykle mam indyka ponad 10kg i sie zastanawiam jak Ty sobie radzisz z tym przewracaniem?? Slyszalam, ze niektorzy pieka inydka od samego poczatku do konca kladac go na piersiach, bo w ten sposob wszystko splywa na dol czyli nawilza piersi. Przyznam, ze nigdy tego nie probowalam robic, bo jakos obawiam, sie ze pieczony w takiej pozycji bedzie mial plaskie piersi. Wiem natomiast, ze od czasu kiedy przestalam polewac i przykrywac moj indyk ma bardziej churpiaca skorke i to rowniez dzieki tym 20 min. w 500F. Tak czy inaczej;)) ciesze sie ze ktos jeszcze cieszy sie i lubi robic indyka, ja robie oczywiscie raz do roku tylko na Thanksgiving no i zawsze jestem ciekawa nowych sposobow. Co roku przed swietem Thanksgiving to jestem przykuta do telewizora i ogladam wszystko co nowego najlepsi kucharze Stanow polecaja.

Autor: JolaFi
Data: 2008-11-26 16:28:56

W Polsce na szczęście można kupić indyka tak ok. 5kg. W sumie z taką wielkościa nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę .  Mniejszego nie kupuję bo jest tylu zwolenników tego mięsa ,że prawie nic z niego nie zostaje.  Może faktycznie masz racje z wydłuzonym czasem pieczenia poprzez otwieranie piekarnika ale i tak zawsze stosuję taki przelicznik czasu pieczenia ptaszyny jaki napisałam wyżej:)

Autor: luckystar
Data: 2008-11-26 17:08:38

W miedzyczasie zerknelam na tutejsze mundre tabelki;) i podaja 20 min pieczenia na funt miesa, a to niecale pol kg. Wiec w sumie z Twoim polewaniem i otwieraniem piekarnika wychodzi na to samo;). Indyki nie sa chyba bardzo popularne w Polsce, pamietam, ze moja Mama robila tylko jak dostalismy od rodziny ze wsi, ale chyba nigdy nie kupowala. No to smacznego indyka zycze:))

Autor: gosiekb
Data: 2008-11-26 19:11:45

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi, z pewnoscia z nich skorzystam  , tak sie u mnie sklada ze mam dwojke malych dzieci i nie zawsze mam czas na "grzebanie" w internecie, jestem wdzieczna ze znalazlyscie czas zeby mi odpisac, pozdrawiam

Autor: erka
Data: 2008-11-27 00:34:40

O to zupelnie tak jak ja, tez slyszalam ze polewanie nic nie daje, robie indorka zupelnie tak samo jak Ty Marylko,  z ta roznica ze go pieke w worku do pieczenia, w ubieglym roku bylismy na "proszonym" Thanksgiving i gospodyni zaserwowala takiego pysznego indyka ze az mi szczeka opadala, ale jakos nie kwapila sie z podaniem przepisu ( ponoc tajemnica), tylko wspomniala ze go naciera smalcem.

Zycze wszystkim przebywajacym w USA  Happy Thanksgiving.

Data: 2008-11-27 08:20:24

Powiem wam ze te worki do pieczenia to fajna sprawa,nie potrzeba niczym podlewac ! sos sie sam zrobi.Pieklam indyka tylko raz,nie bardzo mi smakowalo moje dzielo,wole mniejsze ptaszynki:)) typu kurczak z nadzieniem lub kaczka,dlatego jak mamy ochote na indyka,kupujemy zawoze do mamy i ona juz go piecze,jej wychodzi swietny.Moja ciotka tez piecze indyka z owocami,ale u niej to cale ceregiele z tym ptakiemnacina mu jakos przy nogach skore,wyciaga sciegna,wiecej roboty niz to warte,nie powiem:) bo jest bardzo smaczny ! tylko nie wiem po co tak robi.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-27 13:44:46

No to ja Ci powiem dlaczego Ciotka tak wyciaga te sciegna;) Indyki chodowane na wolnych przestrzeniach (takie pewnie kupuje Twoja ciotka) maja tak straszne miesnie, ze zadne pieczenie i cudowanie z nim nie zapewnia, ze mieso bedzie smaczne. Jest lykowate i twarde, dopiero jak wyciagniesz te sciegna przed pieczeniem to caly miesien sie rozluznia i wtedy mieso jest dobre. Moja mama tak zawsze robila, wiec pamietam. I jak przyjechalam tutaj to mojego pierwszego indyka, tak pokiereszowalam, ze lo matulu;)) bo sie uparlam jak wol, ze te sciegna nalezy wyciagac nie zdajac sobie sprawy z faktu, ze moj indyk nie mial mozliwosci uprawiania zadnych sportow poza tyciem, bo byl chodowany na indyczej farmie w zamknieciu. Wlasnie w tym roku kupilam indyka mniejszego i tak patrze na niego jakis "mikry" mi sie widzi, bo tak na dobra sprawe to najsmaczniejsza jest piers ale co to za piers z indyka ktory ma ok7kg?? Normalnie kupujemy takie co maja 10-12kg no to wtedy to jest piers!!!! pozdrawiam:)

Data: 2008-11-28 00:19:10

Luckystar masz racje, to byl indyk biegajacy po podworku:) ktorego robila ciotka. Ostanio nasz byl kupiony w markecie,po upieczeniu byl super i mama nie wyciagala zadnych sciegien.Dla nas taki duzy indor 10-12 kg to za duzo:) nie wiem kiedy bysmy go zjedli ! a co robisz jak Ci zostanie miesa po upieczeniu? ja osobiscie lubie uda piers jest dla mnie za sucha,ale to rzecz gustu i smaku.Przypomnial mi sie fajny amerykanski film,ogladamy go w swieta z rozyczka co roku ,Witaj Swiety Mikolaju:)z Chevy Chasem w roli glownej,jak w Wigilie przyjezdza do rodzinki Griswoldow rodzina, stawiaja na stol olbrzymiego indyka upieczonego przez ich kuzynke,w pewnej chwili........ pan domu bierze noz i che kroic indyka wbija noz a indor wybucha,tak byl wysuszony:)))usmialam sie do lez,dlatego wole zeby moja mama piekla indyka. Pozdrawiam i dzieki za informacje o tym ptaku.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-28 02:11:37

Znam te komedie, popularna zwlaszcza w Thanksgiving:))) Wiesz normalnie to mam na Thanksgiving 10-15 osob, wiec duzy indyk ma sens. Nigdy nie mialam wysuszonego miesa, mysle, ze to zalezy od pieczenia i przygotowania do pieczenia. Postaram sie wpisac moje przepisy tutaj na strone, wiec bedziesz mogla zerknac, a moze nawet wykorzystac. Jesli mieso zostaje, a zawsze zostaje, to nie ma problemu, dzieciaki chetnie zabieraja ze soba. One zawsze przychodza juz przygotowane z wlasnymi pojemnikami:)) Mozna tez wykorzystac mieso do slatek, czy na kanapki. Ja robie duzo salat z zielonej salaty albo szpianku (surowy ten mlody) i jak do takiej salaty dodam kawalki resztek to juz mamy obiad. Taka jest juz tradycja, ze po Thanksgiving wszyscy az do niedzieli jedza resztki. To jest weekend, w ktory nie trzeba gotowac;)) Mozna zrobic zapiekanke, wiesz zawsze sie znajdzie sposob. A caly ten kadlub przecinamy nozem elektrycznym, dodaje warzywa i gotuje caly gar wywaru. Czesc zamrazam i uzywam jako podstawe do sosow a na reszcie robie zupy.

Data: 2008-11-28 12:57:50

Czekam z niecierpliwoscia na Twoje nowe przepisy:)Szkoda ze nie poprosilam o zdjecie indora wczesniej,teraz juz za pozno bo zjedzony.

Autor: luckystar
Data: 2008-11-28 13:33:46

Nie jest za pozno, zdjecie bedzie w przepisie:))

Data: 2008-11-28 14:11:39

Dziekuje bardzo !  kochana jestes

Autor: luckystar
Data: 2008-11-28 18:54:33

Mamo Rozyczki:) wlasnie dodalam w artukulach cala notke ze zdjeciami na temat jak ja pieke indyka. Jakos nie bardzo umiem z tego zrobic normalny przepis;))

Autor: JolaFi
Data: 2008-11-27 12:26:59

erka, mogę zapewnić Cię ,że polewanie daje bardzo dużo, i to nie ze słyszenia a z własnego doświadczenia:)) a z kupnem worka do pieczenia na indyka 5,5 kg byłoby zapewne cieżko, nie wspominając ptaszyska 8kg.  W Polsce nie spotkałam się z tak dużymi workami. Chyba ,że  mnie oświecisz w tym temacie , będę wdzięczna ;)

Autor: erka
Data: 2008-11-27 13:53:30

Nie mam zielonego pojecia gdzie mozna takie worki w Polsce kupic, u nas sa specjalnie na indyka, od 8-24lbs.
a zpolewaniem jest zupelnie tak jak pisala Marylka-Luckystar, w momencie kiedy otwierasz piekarnik zeby polac indorka obniza sie temperatura.

Autor: Laugasel
Data: 2011-04-25 11:51:37

W grudniu piekłam indyka Luizjana . Był cudowny. Ale że jestem ciekawa , to wziełam inny przepis. Teraz już wiem,że Luizjnana to jest boski przepis, A ten drugi to  niesmaczne trociny. Teraz mam problem co z robić z tego mięska. Może krokiety? Jak z kurczaka, Obieram mięsko z ugotowanego kurczaka z rosolu, Na patelni przysmażam piecarki z cebulką , tak żeby sosiku trochę zostało.Potem to wszystko mielę doprawiam do smaku. I na naleśniki. Można robić krokiety, ale ja za leniwa jestem a moi i takie smakuja. Czy ktoś ma inny pomyśł na biednego indusia?

Wyjec

2015-06-30 21:24:21
megi65
ale wiecie co ... ja zastanawiam sie gdzie .. ???
2015-06-30 21:24:37
megi65
jeżdzę tylko po zakupy .. sklep i wioo do domu ..
2015-06-30 21:25:00
megi65
na targu parkuje przy pani z firanami i zerka na mój mobilek ...
2015-06-30 21:25:23
dorotaibasia
widocznie juz kiedys pod netto komus sie rowerek spodobał
2015-06-30 21:26:17
megi65
po nocach i wieczorach nie szlajam się ..
2015-06-30 21:27:09
megi65
widocznie ...
2015-06-30 21:27:39
megi65
ale płakałabym w głos .... bo to rower moich marzeń ...lekki , pakowny , wysoki ..
2015-06-30 21:32:49
megi65
a teraz sobie przypomniałam ... pierwszy razproblem miałam z odpieciem kiedy rowerek w samo płd zaprkowałam przed naszą pocztą ..
2015-06-30 21:33:23
megi65
Dorocia z boku ale przpięłam do barierki ..
2015-06-30 22:17:17
megi65
dobrej nocy ....
2015-07-01 00:51:12
makusia
dobrej :)
2015-07-01 06:05:35
agusia040675
dzień dobry wszystkim
2015-07-01 06:21:33
Dżanina Fonda
Dzień dobry!
2015-07-01 07:13:21
mggi63
dzień dobry :)
2015-07-01 07:13:36
mggi63
nie krzycz Dzani słyszę :)
2015-07-01 07:16:29
mggi63
Wz fiksuje też mam w tej chwili pogrubioną czcionkę....
2015-07-01 08:13:34
megi65
witam .....a ja jako gruba baba nie mam pogrubionej czccionki .. :DDD
2015-07-01 08:13:50
megi65
czy to jest fer ..... wszyscy mają a ja nie.... :DDD
2015-07-01 08:14:31
megi65
fala ciepeła dociera ... to i fala wypadaków nad wodą ....
2015-07-01 08:15:15
megi65
niestety ..... ale ja nie wodniczka ... ryzyko utonięcia mam znikome ...
2015-07-01 08:17:07
megi65
w każdym bądz razie uważajcie nad wodą i na drogach ...
2015-07-01 08:17:48
megi65
dzisiaj nie ale jutro wyruszam w stronę morza .....
2015-07-01 08:28:00
Dżanina Fonda
hmmmm.... to nie ja krzyczałam
2015-07-01 08:39:21
mggi63
no jak nie Ty? a wykrzyknik kto postawił ? :)
2015-07-01 08:39:38
mggi63
Madziu gdzie pomykasz nad morze?
2015-07-01 08:40:19
mggi63
niestety ludzie musza rozumki właczyc nad wodą....
2015-07-01 08:45:26
Dżanina Fonda
hmmm... pewnie makusia dopisała :>>
2015-07-01 09:08:49
iwciaG
doberek...
2015-07-01 09:40:26
mggi63
doberek...doberek :)
2015-07-01 09:49:16
iwciaG
zmykam trawiszcze kosić... wczoraj większość, a dziś już niedobitki tylko zostały do dokończenia roboty :)
2015-07-01 10:16:38
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-01 11:50:46
mggi63
po ile u Was bób?
2015-07-01 12:28:57
Dżanina Fonda
a u nas? poważnie, nie wiem... Słońce Moje kupowało
2015-07-01 12:30:45
mggi63
u nas 7-8 zł a zdechły to po 6 zeta
2015-07-01 13:17:53
Dżanina Fonda
aha
2015-07-01 13:18:02
Dżanina Fonda
ja to w ogóle nie w temacie
2015-07-01 13:18:13
Dżanina Fonda
nie mam czasu powędrować po targu :(
2015-07-01 13:24:43
mggi63
ja na to muszę miec czas...zwykle przed pracą :)
2015-07-01 13:33:11
Dżanina Fonda
ja po 6.00 wyjeżdżam z domu... trudno by było jeszcze dołożyć do tego dojazd i zakupy na targu
2015-07-01 13:33:27
Dżanina Fonda
zazwyczaj jestem skazana na Lidla, bo mam koło siebie
2015-07-01 13:33:41
Dżanina Fonda
ale bobu to chyba nie mają
2015-07-01 13:37:21
Bahati
U mnie po 0,99 euro za kg nieluskanego :)
2015-07-01 13:39:32
Dżanina Fonda
w strączkach czyli?
2015-07-01 13:39:58
Bahati
Upieklam ciasto ze sliwkami, w piekarniku najlepsza z najlepszych lazania, milion stopni za oknem w domu podobnie...a ja siedze przy rozgrzanym piekarniku. Ale mi dobrze :)
2015-07-01 13:40:40
Gluba666
:)
2015-07-01 13:43:05
Bahati
Zrezygnowalam z wloskiej szkoly przekladania lazanii beszamelem na rzecz amerykanskiej metody ricotta z parmezanem i jajkiem.
2015-07-01 13:43:44
mggi63
ja mam po drodze do pracy targówek...w lidlu w ogóle nie kupuje bo mam daleko...blisko mam Biedronke ale tez tylko ulubiony asortyment...
2015-07-01 13:43:56
mggi63
Bahati czyli sauna :D
2015-07-01 13:44:23
Bahati
W miedzyczasie gram w WORD WITH FRIENDS z mezowskim. :)
2015-07-01 13:44:58
mggi63
:)) Wooow męzowski w domku??
2015-07-01 13:53:26
Bahati
Tak i pisze do mnie z sypialni :) niczym mlode ze swojego pokoju...juz zamiast ruszyc tylek pisza na Whatsappie za ile obiad. ;) lenie wstretne, teraz pojechaly do przyjaciol, wroca wieczorem. Juz mi przyslaly zdjecia obiadu :)
2015-07-01 13:54:12
Bahati
Jutro musze kulic sobie jeszcze jedna dluga sukienke bo wszystkie krotkie dzieki Stefanowi powisza w szafie tego lata
2015-07-01 13:54:48
Bahati
Mam zyliard siniakow od jego lap...tak mnie kocha, ze skacze i sie przytula, a ze silny i ciezki to wygladam jak ofiara przemocy
2015-07-01 14:00:08
Dżanina Fonda
zmienia już zęby?
2015-07-01 14:08:01
Dżanina Fonda
to dopiero będzie radosny fakt w twoim życiu!
2015-07-01 14:12:37
Gluba666
a czemu radosny? pytam bo się nie znam :)
2015-07-01 15:15:48
Dżanina Fonda
bo jak zmienia zęby, to go swędzi dziąsła i radośnie gryzie wszystko - najczęściej ręce właścicieli
2015-07-01 15:33:38
Gluba666
:)
2015-07-01 16:27:15
Bahati
zmienia :) radośnie zeżarło krzesło i rower Klary. :D
2015-07-01 16:28:34
Bahati
kurcze...na mojej liście 100 deserów najlepszych na świecie czas na "baked Alaska" chyba z powodu zalegającego biszkoptu i koszmarnych lodów Algidy zaraz zrobię.
2015-07-01 16:29:23
Bahati
no i mam jeszcze słoik marshmallow fluff, zrobię pojedyncze desry , dla każdego po jednym
2015-07-01 18:04:57
megi65
jestem za .... :))
2015-07-01 18:12:09
Bahati
Lody sie juz chlodzacw miseczkach wylozonych folia :)
2015-07-01 20:45:59
as
znowu tekst mam pogrubiony
2015-07-01 20:48:09
as
i już nie jest
2015-07-01 21:37:12
megi65
witam wieczornie ...
2015-07-01 21:37:32
megi65
mnie tam nic nie pogrubiało ... bo i tak już jestem gruba.. :DD
2015-07-01 21:38:32
megi65
coraz oporniej idzie mi pakowanie .
2015-07-01 21:39:19
megi65
ale przynajmniej wiem czego mam nie zabiearć .: kaloszy , przeciwdeszczówek ..
2015-07-01 21:40:14
megi65
miłej nocy .... do jutra ..
2015-07-01 21:48:15
mggi63
dobranoc ...
2015-07-01 21:54:24
as
znowu grubo. Dzieje się tak jak wchodzę w wątek gejowski
2015-07-01 22:55:07
makusia
:D
2015-07-01 22:59:14
Basialis
as, u mnie Ci homoseksualni tez sa na grubo............ale to dobrze, lepiej widze.
2015-07-02 07:33:44
mggi63
dzień dobry :)
2015-07-02 07:34:00
mggi63
znaczy,że temat bardzo wazny :D
2015-07-02 07:38:09
Beata500
Dzień dobry.
2015-07-02 07:40:22
Beata500
Od wczoraj szukam kotków. Chyba kotka oburzyła sie takim zainteresowaniem i gdzies je przeniosła. \jest to normalne. Mam nadzieję,że są gdzieś u mnie, a nie w opuszczonych szklarniach sąsiadów.
2015-07-02 07:45:45
mggi63
tak,mamy - kotki takie są....przenoszą się ze swoimi dziećmi w swoje miejsce:)
2015-07-02 07:46:33
mggi63
ale wiesz co zostawiaj jej jedzenie tam dgzie u Ciebie była bo ona może po nie przychodzić
2015-07-02 07:48:15
Dżanina Fonda
Witam, piękna pogoda dzisiaj w Lublinie :)
2015-07-02 07:49:01
Beata500
mggi, tak robię
2015-07-02 07:50:08
Beata500
to nie są moje pierwsze koty . W domu coprawda miałam jednego przez 10 lat, ale podwórkowych przez 33 lata przewineło się sporo.
2015-07-02 07:50:33
Beata500
miało byc co prawda
2015-07-02 07:51:50
megi65
dzień dobry ...
2015-07-02 07:52:19
megi65
zmykam do wieczora ...
2015-07-02 08:10:27
mggi63
tak,piekna pogoda Dżani :)
2015-07-02 09:38:35
Dżanina Fonda
Beatko, mamuśka przyjdzie na papu!
2015-07-02 09:39:02
Dżanina Fonda
mggi - nie możesz być miła dla mnie, weźże mnie obrzuć błotem!
2015-07-02 09:48:33
mggi63
a może ja jestem homo i nawt nie wiem???!!! :D
2015-07-02 09:48:52
Dżanina Fonda
a widzisz!
2015-07-02 09:49:27
Dżanina Fonda
ale może to być tez przeziębiony pęcherz... podobno takie same objawy :>>
2015-07-02 09:49:41
mggi63
jak widac co niektórym przeszkadza i normalna sytuacja na forum....ja nie ogarniam już....:((
2015-07-02 09:58:01
Beata500
dziewczyny , ale poprawiacie mi humor, taki zdrowy smiech .
2015-07-02 09:58:47
Beata500
Dżani ja mam cztery nerki, tzn . dwie podwójne , czysta patalogia. Może coś tez ze mna nie tak .
2015-07-02 09:59:23
mggi63
cooo masz 4 nerki??
2015-07-02 10:00:24
Dżanina Fonda
no tak, równie pazerna jak Bahati
2015-07-02 10:00:34
Dżanina Fonda
mggi - ano przeszkadza
2015-07-02 10:00:59
Dżanina Fonda
ja wyraziłam swoje zdanie o gejach, wiecej się staram nie odzywać, bo po co?
2015-07-02 10:01:11
Dżanina Fonda
ja ostatnio taaaaaka spokojna jestem i nie zaczepna
2015-07-02 10:01:17
Dżanina Fonda
normalnie, jak nie ja :))
2015-07-02 10:01:20
Beata500
no mam , patologiczne
2015-07-02 10:01:41
Dżanina Fonda
ale to dlatego, że postawowiłam byc lepszą żoną, matką i ogólnie lepszym człowiekiem
2015-07-02 10:01:46
Dżanina Fonda
ale nie wiem, jak bedzie
2015-07-02 10:01:51
Beata500
dawcą nie mogę być , one są podwójne i wieksze od normalnych
2015-07-02 10:01:58
Dżanina Fonda
podobno dobrymi chęciami piekło wybrukowane :))
2015-07-02 10:02:36
Dżanina Fonda
a może z tych dwóch cynaderki w sosie? Cooo?
2015-07-02 10:02:58
Dżanina Fonda
podobno zasmaczniste ale nie albo nie wyszły, albo zupełnie nie mój smak
2015-07-02 10:03:00
Beata500
zdarza się najcześciej, że ktos ma trzy , mnie obdarzyło czterema
2015-07-02 10:03:21
Dżanina Fonda
pomijam zapach w całym domu, syn przyjechał i aż go cofnęło z drzwi
2015-07-02 10:03:32
Dżanina Fonda
spytał, czy to koty cały dom zasikały?
2015-07-02 10:04:11
Dżanina Fonda
to ja już bym wolała trzecią rękę, np. na plecach
2015-07-02 10:04:29
Dżanina Fonda
mogłabym się sama drapać zamiast prosić... przechodniów
2015-07-02 10:04:37
mggi63
kurcze ale Ci sie trafiło Beatko :)
2015-07-02 10:04:51
mggi63
Dżani jakaś przemiane przechodzisz:)
2015-07-02 10:05:05
Beata500
e tam, ja bardzo lubię cynaderki
2015-07-02 10:06:57
Beata500
Dżani , mnie tam maz powiedział , że ostatnio sie niedobra zrobiłam
2015-07-02 10:52:56
Dżanina Fonda
o widzisz! to musisz coś postanowić!
2015-07-02 10:54:15
mggi63
oj tam od razu postanowić,chłop raz zajęczał i juz sie będzie zmieniała....:))
2015-07-02 10:55:09
mggi63
a co Ty tak wszystkich nawracasz Dżani tak w ogóle???
2015-07-02 10:55:19
mggi63
cooo????
2015-07-02 10:55:27
mggi63
tłumacz sie tu....:)
2015-07-02 10:55:30
Dżanina Fonda
no nie wiem.... mówię, że jakas dziwnie dobra się robię
2015-07-02 10:55:39
Dżanina Fonda
może to wizja urlopu????
2015-07-02 10:55:45
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-02 10:56:28
Dżanina Fonda
jutro ostatni dzień ... lalala..... a jak wyjadę, to mnie nie zobaczycie, bo tak netu nie ma... uwolnię was na trochę od siebie
2015-07-02 11:04:47
Dżanina Fonda
heloł, Gluba :)
2015-07-02 11:36:56
mggi63
ale Ci superrrr Dżani :)
2015-07-02 11:37:28
mggi63
wspaniałego i zdrowego wypoczynku Ci życzę :)
2015-07-02 11:38:00
mggi63
szkoda,że nie bedziesz na łaczach
2015-07-02 12:05:21
Gluba666
właśnie sąsiadka z kwiaciarni obok przyniosła do skserowania wydrukowany przepis i mówi, żebym sobie też skserował bo dobra sałatka z buraczków jest, no to patrzę, a tam źródło "wilekiezarcie.com" :D
2015-07-02 12:28:17
mggi63
hahahaha :D
2015-07-02 12:50:12
Dżanina Fonda
ej, no to zapodaj ten przepis :D
2015-07-02 13:03:01
Gluba666
znalazłem :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30007155
2015-07-02 13:03:31
Gluba666
nie wiem czy fajne bo nie robiłem :)
2015-07-02 13:08:54
mggi63
mam w swoich przepisach podobną i polecam jest bardzo smaczna a ja robie zawsze z podwójnej porcji bo u mnie schodzi ta sałatka :)
2015-07-02 13:09:12
mggi63
oczywiście dla tych co lubia buraczki :)
2015-07-02 13:10:14
mggi63
http://wielkiezarcie.com/recipes/30110952
2015-07-02 13:32:20
Gluba666
ja bardzo lubię buraczki, wczoraj miałem do łobiadu zasmażane na maśle podane do ziemniaków i strogonowa :)
2015-07-02 13:40:16
mggi63
ja dzisiaj mam do obiadu do szyneczki w sosie mniammm:)
2015-07-02 13:41:12
mggi63
moje dziecię szczególnie pochłania buraczki :)
2015-07-02 13:42:34
Dżanina Fonda
a ja dzisiaj nie mam! ale na zimę też robię, chyba z tego przepisu co mggi
2015-07-02 13:44:52
Dżanina Fonda
chyba z tej.... ale komentarza dlaczego nie dałam?
2015-07-02 13:45:00
Dżanina Fonda
http://wielkiezarcie.com/recipes/30011365
2015-07-02 13:49:53
mggi63
bo Ciebie trzeba gonic bys dodała :) zapominalska!
2015-07-02 13:50:57
Dżanina Fonda
łojtam, łojtam! :>
2015-07-02 13:51:12
mggi63
ten przepis stary jak świat...
2015-07-02 13:52:56
mggi63
niii ma łoj tam
2015-07-02 13:53:12
mggi63
zbieram sie do domku...narka :)
2015-07-02 13:56:41
Dżanina Fonda
pa pa
    mggi63: bo Ciebie trzeba gonic bys dodała :) zapominalska!
    Dżanina Fonda: łojtam, łojtam! :>
    mggi63: ten przepis stary jak świat...
    mggi63: niii ma łoj tam
    mggi63: zbieram sie do domku...narka :)
    Dżanina Fonda: pa pa

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63872 przepisów
1213 artykułów
261822 opinii
537494 wypowiedzi na forum
144115 zdjęć
70478 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij