Pragnę w tym roku zrobić super niespodziankę mojemu mężowi i przyrządzić na kolację coś, czego jeszcze nie jadł! Jak na razie zaplanowałam zrobienie pomidora z mozzarellą i mini pizze serowe, z różnymi rodzajami sera. Mój mąż uwielbia sery, im bardziej śmierdzący, tym lepszy! Dlatego szukam fajnego "serowego" przepisu na ciepło lub na zimno. Proszę o pomoc
Szukam również przepisu na sałatkę z suszonymi pomidorami, bo ostatnio bardzo mi zasmakowały i chcę do nich przekonać mojego męża i dzieci
Witaj
my bardzo lubimy sun-dried tomatoes i czesto je uzywam
mozesz zrobic faszerowane piersi (ser kozi, suszone pomidory, bazylia)
albo dodaj do frittaty (omlet)
lub do faszerowanych grzybow (tych duzych - portabella)
oczywiscie mozesz dodac do salat lub sosow do pasty
jesli chodzi o sery to mozesz kontynuowac wloskie menu (pizza) i opanierowac i usmazyc ser mozzarella albo zrobic krokiety ryzowe, ktore w srodku maja kawalki mozzarelli (bedac we Wloszech zajadalismy sie tym -nazywaja sie suppli al telefono)
a salaty - ja improwizuje, wiec ciezko mi podac ci dokladny przepis, ale co bys powiedziala na:
meslun (to mix roznych salat), ser (znow kozi - bo bardzo lubie, ale mozesz dac sery plesniowe-te smierdzace - pokruszone np. ROQUEFORT albo STILTON), gruszka pokrojona w kostke i dobry dressing: olej z oliwek, ocet balsamiczny (lub winny), musztarda Dijon, sol, pieprz, mozna dodac oregano i tymianek
albo meslun, ziarenka suchej zurawiny, gruszka, orzechy pekan i dressing - cos innego, prawda?
jesli chcesz dodac suszone pomidory (te w oleju) do salaty to ja uzywam tego oleju, w ktorym one sie marynowaly do dressingu
jesli potrzebujesz dokladny przepis na faszerowane piersi - napisz
pozdrawiam serdecznie
urszula
zielona sałata (masłowa lub lodowa) z fetą lub serem pleśniowym ( w wyobraźni widzę ten z zieloną pleśnią). Do tego ogórek, papryka, pomidory, cebula, oliwki. W sosie winegre
Proponuję jako przystawkę sałatę lodową z serem typu rokpol. Sałata - w strzępy, rokpol - w kostkę, do tego uprażone na patelni ziarno słonecznika i winegret (oliwa, ocet winny, sól, cukier, musztarda sarepska). Do sosu daję też mały ząbek czosnku. Wszyscy się tym zajadają :)
Zapomniałam o równie prostym przepisie na makaron (spaghetti albo co kto woli) z sosem serowym. Nie jest to bardzo wykwintne danie, ale możesz je "uwykwintnić" sposobem dekoracji i podania :) Makaron ma być ugotowany al dente. Na patelnię wylewasz słodką śmietanę z odrobiną masła, do tego wrzucasz pokruszone różne gatunki sera: typu rokpol, topiony (najlepiej śmietankowy, bez przypraw), nawet camembert czy brie (byle miały mięciutkie skórki - bo inaczej zostaną twardawe kawałki), także parmezan albo jakiś polski żółty ser - co Ci tam wpadnie w rękę :) Koniecznie przypraw świeżo startą gałką muszkatołową, a potem świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i ziołami - wg upodobań (używam prowansalskich). Przypraw użyj bardzo ostrożnie, bo każda sypnięta zbyt szczodrze zdominuje smak i sos będzie niesmaczny. Powodzenia :)
a może spróbuj ser plus ciasto francuskie (jesli nie potrafisz je zrobić sama kup rulon w sklepie)
wykonanie:
nie mrożone, rozwiń, podziel na 8 równych częsci, na każdej połóż część sera camembert (najlepiej tego w trójkącie 200 gr wystarcza, ma jedna zaletę, super sie stapia a nie jest wodnity, nie uzywaj innego, a na pewno nie z pleśnia zieloną i niebieską, bo gorące stają sie tak słone,ze nie są zjadliwe ,i strasznie ciekną), zawiń ciasto w kwadrat, zabezpiecz brzegi przed wyciekaniem np. dociskając widelcem i wstaw już do nagrzanego wczesniej piekarnika do 200 stopni na 15 minut , wyciągaj gorące na talerze udekorowane koniecznie gruszkami w syropie (odsączone oczywiście) ,
gruszka plus ser w cieście francuskim-= pycha!
do tego schłodzone półwytrawne białe winko i masz super pyszne jedzonko.
p.s. jesli nie zaprawiasz gruszek to przygotuj kupione z puszki. miłej imprezki.
proponuje ser camembert panierowany , wykwintny i smaczny, kup kroazki camemerta obtocz w jajku i bulce tartej i na patenie, naprawde pyszne