Czy to jest to samo?
Znalazłam w necie poniższy przepis, nie znam jednak na tyle dobrze j. angielskiego żeby go przetłumaczyć. Czy ktoś z Was Żarłoczki mógłby to zrobić?
Gum Paste
Ingredients:
1 tablespoon Gum-tex powder (Wilton)
1 tablespoon glucose (Wilton)
3-4 tablespoons hot water
1 pound (about 4 cups) powdered sugar
1 tablespoon extract (if desired)
shortening (for covering, kneading)
plastic wrap and zip lock baggie
Directions:
Mix about 3/4 the powdered sugar and Gum-tex together into a large bowl. (sifting will help to remove lumps) Set aside. Mix warm water and glucose until dissolved. Add the extract. Add the liquid mixture to the powdered sugar/Gum-tex mixture. Turn out onto a surface lightly dusted with powdered sugar and begin kneading the dough. Continue adding the rest of the powdered sugar, small amounts at a time, until you get a non-sticky workable dough that is pliable but holds it’s shape.
Use paste or gel type food colors if desired.
Always keep unused gumpaste covered well with plastic wrap while working to prevent it from drying out. You can use cornstarch, powdered sugar, a mixture of both, or a greased surface to roll it out on. If making individual petals for flowers, cut out all the petals for one flower, cover the cut out petals with plastic while shaping each petal so they don’t dry out.
Store double wrapped in plastic wrap and tightly covered in an air tight container or zip lock baggie. (a food saver is great if not going to be used for a long period of time)Store at room temp, in a dark pantry or cabinet. It will keep for several (6)months if stored properly.
Nie, to nie jest masa cukrowa.
Shortening to tłuszcz pochodzenia roślinnego.Ma białą lub kremową barwe i produkuje sie go z miąższu orzechów palmy kokosowej mozna go robic rowniez na bazie oleju rzepakowego
schortening to inaczej ceres . :
,,Ceres jest to tłuszcz jadalny otrzymywany bez udziału wody z rafinowanych tłuszczów roślinnych ciekłych i utwardzonych (olej rzepakowy, sojowy, arachidowy)oraz tłuszczów zwierzęcych (smalec, trany utwardzone) spulchniany powietrzem lub gazem naturalnym.
Zastosowanie: do smarowania, pieczenia, wyrobu pieczywa i mas cukierniczych.
1. Tłuszcze cukiernicze otrzymywane są z utwardzonych tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych z dodatkiem emulgatora i lecytyny. Używane są do produkcji wyrobów cukierniczych pieczywa, mas cukierniczych, oraz polew Tłuszcze cukiernicze zależnie od ich przeznaczenia różnią się pod względem cech fizycznych składu.
2. Tłuszcz piekarski specjał-jest to tłuszcz jadalny otrzymywany z rafinowanych uwodnionych tłuszczy roślinnych lub tłuszczów roślinnych połączeniu ze zwierzęcymi z dodatkiem lecytyny i emulgatora. Pod względem cech fizycznych tłuszcz ten podobny jest do tłuszczu cukierniczego jednak różni się smakiem, zapachem i barwa ze względu na dodatek lecytyny. Przeznaczenie do produkcji pieczywa i mas cukierniczych.
3. Tłuszcz kakaowy otrzymywany jest z ziarna kakaowego poddanego odpowiedniej obróbce. Tłuszcz ten ma swoiste cechy fizyko-chemiczne, bardzo dożą trwałość swoisty smak i dobrą przyswajalność przez organizm ludzki
Zastosowanie do wyrobu czekolady, polew i mas cukierniczych.
Tłuszcze kakaowo podobne otrzymywane są z olejów roślinnych, utwardzanych. Przeznaczone są do produkcji czekolady, kuwertury czekoladowej, polewy oraz wyrobów czekolado podobnych.,,
zrodło : http://www.technolog.friko.pl/3.surowce/10.htm
Moge ci to przetłumaczyc Daneczko ale nie wiem czy jest sens bo nigdzie nie dostaniesz tego proszku Wiltona a to najwazniejszy składnik Gum Paste
1 duża łyzka proszku Gumtex
1 duża łyzka glukozy
3-4 duze łyzki gorącej wody
4 szklanki cukru pudru
1 łyzka ekstraktu waniliowego ( jesli ktos lubi)
ceres do pokrywania i zagniatania
plastikowa torebka
Przesiac do miski 3/4 cukru pudru z proszkiem gumtex .Odstawic
Wymieszac glukoze z ciepłąwodą az glukoza sie rozpusci
Dodac wode z glukoza do cukru pudru z proszkiem gumtex
wysypac na stolnice posypaną cukrem pudrem, wyrobic
W trakcie wyrabiania dosypywac reszte cukru . Wyrabiac az masa bedzie plastyczna i nie bedzie sie przyklejac do blatu.
nieuzywaną mase schowac do plastikowego worka , który zabezpieczy ją przed wysychaniem
Do wałkowania uzywaj mąki kukurydzianej , cukru pudru lub wymieszaj oba skladniki .Mozesz tez naoliwić blat i rozwałkowac mase.
pozniej jest napisane jak zrobic z tego roze i w jaki sposób przechowywac
Ojeeeej... Dorotko... jesteś wielka :)
Dziękuję za te wszystkie informacje :) I zostaje jednak przy Twojej masie cukrowej, nie będę eksperymentować, wolę jednak sprawdzone rzeczy :) Pozdrawiam.
Ja się chciałam jeszcze zapytać odnośnie tych mas, ostatnio mój mąż na Clubie oglądał jak robili taką mase i pokrywali nią tort i mówił ze była jak ta masa cukrowa Dorotaxxx ale dodawali do niej jakiś skłądnik co można kupić w aptece i ta masa robiła się bardzo rozciągliwa i aksamitna, niestety gapol nie zapisał tego więc zaczełam mu wymieniać różne składniki gliceryna to nie była, mówił, że to była to jakaś długa nazwa, szukałam po necie i nie znalazłam, no i mam zagadkę, a że jestem ciekawska bardzo mnie strasznie nurtuje co to mozebyć, może ktoś z Was wie?
a co to jest guma arabska czasem stosują to w produktach spożywczych jako zagęstnik?
,,W przemyśle spożywczym guma arabska (E 414) służy do zagęszczania płynnych produktów (mleko, śmietana, jogurt, kefir, sok, dżem), do stabilizowania emulsji (np. zawierające olejki eteryczne). Opóźnia i przeciwdziała krystalizacji cukru w roztworach. Ułatwia uzyskanie drobnych kryształków lodu w lodach. Stabilizuje pianę w napojach alkoholowych, np. w piwie. Strąca garbniki i białka (klarowanie win, piwa itd.). Ma zastosowanie do glazurowania wyrobów cukierniczych.,,
<źródło>
,, Guma arabska jest bezbarwny, bezwonny i bez smaku i jest wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym handlowych do zagęszczania, emulgować i stabilizacji żywności, takich jak kandyzowanego, lody i słodkie syropy,,
<źródło>
mozliwe ze w tym programie byla wlsanie guma arabska. Jest tylko jeden problem... ona jest droga . 200 g gumy kosztuje 24 zł + koszt przesyłki jesli zamawiamy np. na allegro http://www.allegro.pl/item592756455_guma_arabska_brylki_200_g.html