Jesteś tutaj: Strona główna/ Forum / Kuchenne porady / Szynkowar, własne kiełbasy, wędliny

Forum

Szynkowar, własne kiełbasy, wędliny

Autor: ekkore
Data: 2009-03-30 11:09:45

Zawsze wydawało mi się, ze z wyrobem własnym wędlin jest za dużo roboty, że nie ma warunków. Na pewno nie mam możliwości wędzenia.
Zauważyłam jednak, że od jakiegoś czasu nie jem wcale wędlin - na tydzień spróbuję plasterek i mnie odrzuca. To co sprzedaja w sklepach niczym nie przypomina smaku mięsa, jakie powinno się użyć do wyrobu. Robię sama mięska - tyle, że pieczeń jest za duża, aby dać jej radę a rozmrażanej nie lubię. Robienie po małym kawałku - zbyt drogie.

Ale juz nawet nie smak mnie natchnął - tylko galopujące ceny, z tygodnia na tydzień jest drożej i niestety gorzej jakościowo.

Ale wracając do sedna. pooglądałam sobie flaki, jelita, osłonki - nawet jestem gotowa do zakupu.
Pooglądałam też szynkowary - tyle, że dla mnie one są czarną magią. Rozpiętość cenowa a nie mam pojęcia co za to otrzymam.
 Czym należy sie kierować przy wyborze szynkowaru?
Drugie pytanie  -co zrobić z tym szynkowarem  -wsadzić w drugi garnek i gotować w wodzie - czy też samego postawić na gazie?

A co jak nie nabędę szynkowara - czy taki sam efekt uzyskam w zwykłym garnku? Czy wtedy wystarczy jak przygotowane miącho włożę w worku (foli, osłonce) do gara z wodą i ugotuję? A moze trzeba w dwóch garnkach - jeden w drugim? A może na parze?

Doświadczone dziewczyny radźcie - ratujcie zdrowie tych mniej doświadczonych.

Autor: Bilka
Data: 2009-03-30 11:39:31

Szynkowar najlepszy jest czeski-pamięta jeszcze lata siedemdziesiąte. Jego max możliwości przerobowe to 1400g mięsa ,natomiast optymalna ilość użytego wkładu to 700g Taką ilość zawsze przygotowuję i zazwyczaj udaje nam się to zjeść /chociaż i tak trochę za dużo na 4-osobową rodzinę/ Tak więc jeżeli już szynkowar to w miarę mały. Gotuje się go -a właściwie "pyrkoli" w drugim  garnku z wodą ,której to ma być powyżej wsadu mięsnego w szynkowarze. Temperatura wody ma mieć ok. 80 stopni i tak przez ok 2 godziny. Należy pamiętać,że wsad do szynkowaru umieszczamy w woreczku a ten ma być odporny na działanie wysokiej temperatury -najlepsze są w Lidlu -wyprodukowane z octanu /chyba:) / i posłużą i do gotowania i do zamrażania.Do tej pory posługiwałam sie szynkowarem ale podobnież te osłonki barierowe to ten sam efekt a można nadziać je różnymi smakami lub rodzajami mięs i jednocześnie "upyrkolić "kilka niedużych kiełbasek każdemu wg upodobań. Osobiście będę eksperymentować w tej dziedzinie ale może ktoś już wypróbował bo wydaje się to i tańsze i praktyczniejsze niż szynkowar.

Autor: chmurka
Data: 2009-03-30 15:52:00

Witam czy mozesz podać nazwe tych woreczkow,będę tez coś z nimi kombinowac,

Autor: Rzymianka
Data: 2009-03-30 16:31:07

Ja miałam kiedyś szynkowar, ale mi nie pasował więc go zlikwidowalam. Obecnie robię różne kiełbaski w osłonkach barierowych /można je kupić na targowiskach/. "Batony" robię najczęściej z mięsa drobiowego i doprawiam je w zależności od smaku np. suszoną papryką, różnymi ziołami i przyprawami. Ważne jest aby temeratura parzenia nie przekroczyła 80° C gdyż wtedy mięso robi się twarde. Pierwszy przepis wzięłam z "Wędliny domowe" - zaglądnij tam. Pozdrawiam!

Autor: asiaff
Data: 2009-03-30 18:34:30

Ja bym ci proponowała taki szynkowar  http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1250 

Bardzo się interesowałam szynkowarami dokładnie rok temy ale bałam się wydać na niego zbyt dyżo,bo nie wiedziałam jak taka szynka smakuje i czy go nie użyje tylko raz.

Puszkę kupiłam w jednym z hiperkarketów a ostatnio kupiłam podobną w sklepie za 4 zł.

Sprężyne poszukał mi mąż w swoich szpargołach w garażu,ja się tylko sprecyzowałam jakiej to ma być mniej więcej wielkości (oczywiście ją wyszorowałam i wygotowałam).

Worki na szynkę – są to zwykłe worki na mrożonki z firmy jan niezbędny (bo tylko z takiej firmy znalazłam w naszym sklepie),bardzo dobrze znoszą wysoką temperature i gwarantuje że nie pękają.

Nakładkę,która znajduje się pomiędzy mięsem a sprzężyną mam z nakrętki do słoików.
Potem mąż mi zrobił obejmę i szynkowar miałam za parę złotych.

Była to tylko prowizorka a została do dzisiaj,szynka z niego jest pyszna.

Podaje jeszcze linka na pomysły innych szynkowarów,może cię to zachęci i sama sobie coś wykombinujesz,to nie takie trudne a efekt jest powajający.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=125

Pozdrawiam

Autor: gitan
Data: 2009-03-30 22:44:01

tego szynkowara nie polecam!!!!
Kosztował około 120zł i dopiero jak mąż go przerobił to nadawał sie do użytku,poza tym jest niewygodny bo trzeba do niego  wysoki a wąski garnek.

Polecam ten szynkowar,jest mniejszy mozna i dwa w jednym garnku gotowac.Na bazarach można go kupic za 30 zł.Woreczki używam zwykłe sniadaniowe.

Autor: Rzymianka
Data: 2009-03-30 23:11:31

Czy na pierwszym zdjęciu jest napewno szynkowar ? , mnie to wygląda na urządzenie do wyrobu kielbasy, ale może się mylę. Pozdrawiam !

Autor: bietka
Data: 2009-03-31 07:35:58

Zwykłych woreczków śniadaniowych nie polecam bo nie nadają się do temp 80 st.Te z lidla są do wysokiej i niskiej temp.Szynkowar stawiałam do piekarnika do pojemnika z małą iloscią wody.Pierwsze wyroby robiłam w osłonach kupionych w mięsnym przycisnietych np talerzykiem na którym postawiłam słoik z wodą w celu docisnięcia.

Autor: gitan
Data: 2009-04-02 15:28:11

Tak to jest szynkowar zakupiony na Allegro za 120 zł.Oczywiście,że przerobiony z maszynki do robienia kiełbasy to już zobaczyłam
jak otworzyłam przesyłke.

Autor: ekkore
Data: 2009-03-31 08:07:12

Na razie na szynkowar sie jeszcze nei zdecydowałam - nie mam pojęcia czy rodzinka wyrazi zgodę na takie jedzonko.
Zakupiłam natomiast osłonki i jelita. A także nasadkę masarską.

Oczywiście czekam na dalsze informacje, porady a za dotychczasowe dziękuje.

Juz niedługo będzie chlebek własnej roboty z domową wędlinką - ale nie pieczonym czy gotowanym mięskiem.
I może domowa biała na święta...

Autor: eyta
Data: 2009-03-31 11:21:21

W tym roku robiłam pierwszy raz w życiu samodzielnie kiełbasę (mam wędzarekę -szafę na podwórku), a przed samymi świętami będę robiła białą kiełbasę z zasobów naszej stronki , wż znaczy:)

Polecam jak najbardziej "wędliny domowe" tam się znają na przerobię miesa na pyszności.

Autor: chmurka
Data: 2009-04-02 18:56:32

Właśnie jestem po degustacj białej kiełbaski ktora sama zrobiłam, Parzyłam 25 min i jest pyszna!!!!!!!!!!!

Autor: Bilka
Data: 2009-04-03 12:10:43

Chmurko- woreczki nazywają się "Aromata" W opakowaniu jest 75 woreczków 3-litrowych wykonanych w 100% z octenu. Przystosowane są do temperatur od -40 do 110 stopni C na opakowaniu są truskawki,jagody i wiśnie. Kupione w Lidlu .Jeżeli jeszcze nie kupiłać to po południu poproszę syna aby wstawił zdjęcie opakowania /osobiście jestem analfabetą w tej dziedzinie/ Nie używaj woreczków śniadaniowych ani żadnych zrywek -i nie chodzi tu o pękanie lecz o migrację substancji chemicznych w głąb naszej "zdrowej szyneczki"
Chmurko , z jakiego przepisu robiłaś tą białą kiełbaskę? Ja przymierzam się do kiełbasy swojskiej wg Rzymianki to może przy okazji...

Autor: chmurka
Data: 2009-04-03 16:34:35

Bilka przepis jest dodany.Kiełbasa była degustowana i wszyscy oświadczyli ze pyszna ,To jest moj stary przepis wiele razy sprawdzany.

Autor: Bilka
Data: 2009-04-04 11:37:47

Dzięki! Będę próbowac - o efektach powiadomię

Autor: barabra
Data: 2009-04-30 22:34:00

Wyjec

2016-02-04 14:12:11
Dżanina Fonda
tak sobie myślę, że dzisiaj spróbuję pączki wrzucić na chwilę do wrzątku przed smażeniem
2016-02-04 14:12:18
Dżanina Fonda
praktykowała to któraś?
2016-02-04 14:13:10
jolka60
Jak był ten konkurs.to jeszcze miałam stary monitor,taki z grubym ''tyłkiem''.Widziały/
2016-02-04 14:19:26
jolka60
Dżanina,nie mam pojęcia.Słyszałam o takich praktykach,ale nigdy nie próbowałam.Co by to miało dać//Że zamkną pory i mniej tłuszczu wsiąknie//
2016-02-04 14:20:11
jolka60
To może dać ciut spirytusu,jak do faworków.
2016-02-04 14:20:50
iwett
moje psy się gapią na telewizor jak coś szczeka, miauczy......ale wyglądają jakby nic nie widziały....gapią sie w 1 punkt.
2016-02-04 14:21:32
iwett
może z nimi coś nie tak ? To dobrze bo nie wyobrażam sobie co rusz kupować nowe TV :)
2016-02-04 14:21:58
Dżanina Fonda
ponoć w ogóle tłuszczu nie wchłaniają
2016-02-04 14:22:26
Dżanina Fonda
spirytus czy ocet niestety tego całkowicie nie blokuje
2016-02-04 14:22:36
Dżanina Fonda
najwyżej spróbuję na kilku
2016-02-04 14:31:55
iwett
No tak chyba Dżani było w tym artykule o Cwierczawikowej ..czy jak jej tam. To tak jak bajgle tylko te się później piecze.
2016-02-04 14:33:51
iwett
Nastepnym razem upiekę pączki w piekarniku ......pewnie mniej tłuste. Niestety mój tyłek domaga się zmniejszenia objętości :))
2016-02-04 14:56:46
jolka60
U mni eteraz tylko koty dostąpiły zaszczytu przebywania w pokoju,ale do czasu,póki grzeczne.One naprawde widzą to,co się dzieje na ekranie.Być może nie tak,jak ludzie,ale widzą.Reaguja na ruch na pewno.Jak jeszcze żył nasz owczarek,Czarek,jako młodzieniec często tez przebywał w pokoju.Miał nawet swój fotel..Leciał taki serial..''ZŁOTOPOLSCY''.No i jak padało hasó...Czaruś,ogladamy 'Złotopolskich'',to on..hop,na fotel i sledził,naprawdę,każdy ruch.Dobrze,ze nie komentował..
2016-02-04 15:21:18
megi65
no to jestem w samym centrum Alauf ... :))
2016-02-04 15:22:46
megi65
oby nie nie pomylić Helauf ... :))
2016-02-04 15:23:14
megi65
no nic skoro tubylcy tak mają ...
2016-02-04 15:23:36
megi65
pani w aptece w zielonej peruce , druga w niebieskiej...
2016-02-04 15:24:21
megi65
pan w kasie w spożywczaku clown ..a za ladą w mięsnym .. Pipi Lamstrumpf ...
2016-02-04 15:25:15
megi65
za oknem sciana deszczu ... ale co tam nespresso i ciasteczka musli wszystko wynagradzają ..
2016-02-04 15:26:17
ekkore
Dzani, w ten sposób się przygotowuje bajgle.
2016-02-04 15:26:40
megi65
Basiu .... wybiersza sie na Weiberfastnacht ??
2016-02-04 15:27:25
ekkore
tutaj w hotelu dla kotów mają swój telewizor. opiekunka mówiła, że mają też ulubione programy.
2016-02-04 15:28:35
ekkore
maurycy polowal na ptaki na ekranie, z całą pewnością je widział.
2016-02-04 15:32:45
iwett
zrobiłam 10 pączków.......teraz mają rosnąć hmnnn . Nadziałam wiśniami ale nie chciały mi się pozlepiać.....pewnie wszystko wypadnie przy smażeniu.
2016-02-04 15:33:08
iwett
oj chyba 1 i ostatni raz pąchy.........
2016-02-04 15:49:37
Bahati
Mocny rzut laczeniem do dolu na omacony blat i slowo daje, nic sie nie rozklei. :)
2016-02-04 15:56:02
as
Witam wszystkich. Bahati moje dzieci cieszą się bardzo z nowego piórnika czy plecaka. Małe rzeczy ich jeszcze cieszą i to cieszy mnie.
2016-02-04 15:56:45
as
Dziś upiekłam pączki sama. 28 szt. Jeszcze duuuuużo zostało
2016-02-04 15:57:32
as
dodam, że żaden mi się nie rozkleił chociaż się obawiałam
2016-02-04 15:59:03
Bahati
Napisalam, ze fajne byly czasy, kiedy male rzeczy cieszyly...czasy dziecinstwa wlasnie. Juz z tej radosci z nowych butow itp nie ma w doroslym zyciu...
2016-02-04 15:59:26
Bahati
Nie jest to ten sam rodzaj radosci, zazdroszcze im tego troszke. ;)
2016-02-04 16:00:13
Bahati
Mi sie pusza pakuszki chlebowe a kazaniowy dip czeka na swa kolej w piekarniku.
2016-02-04 16:00:36
Bahati
Ryska wytlukla ciasto na faworki baaardzo dokladnie :)
2016-02-04 16:02:48
Bahati
M. ma jechac do Werony na 3 tygodnie, zastapic dotychczasowego szefa ekipy...pisze, zeby zapeszyc, nie na reke nam ten wyjazd tera. :D
2016-02-04 16:05:29
Bahati
Teraz*
2016-02-04 16:11:11
Bahati
wlasnie zapytalam ipada, gdzie moj maz i okazuje sie, ze juz 4 km od domu. Akurat na jedzenie. :)
2016-02-04 16:11:25
iwett
as piekłaś ponadziewane już czy nie?
2016-02-04 16:12:27
iwett
Bahati moje jeszcze rosną (no tak jakby) jak smażyć? W środku mam wiście całe drylowane........łączeniem do góry czy na dól?
2016-02-04 16:12:41
as
Tak piekłam od razu nadziane marmolada wieloowocową.
2016-02-04 16:13:58
iwett
nie wiem ja wykrawałam pokalem do piwa......ale jakieś takie małe są......tzn. rosną przy kominku ale ogólnie w salonie zimno ok. 18 st.
2016-02-04 16:14:31
iwett
czy one na patelni jeszcze urosną? Uuu dobrze, że mam psy..:))
2016-02-04 16:14:32
Bahati
Wyrosnieta czescia do dolu, czyli laczenie na gorze
2016-02-04 16:15:23
as
moje ciasto rosło w lodówce. Gotowe pączki na stole w kuchni rosły.
2016-02-04 16:15:25
Bahati
Urosna, ale powinny byc dobrze napuszone, puszkowe przed smazeniem.
2016-02-04 16:16:30
iwett
Bahati, żeby nie dzieci to z nim byś pozwiedzała ..........
2016-02-04 16:16:30
Bahati
Dzemem, jablkami nadziewam zawsze przed smazeniem, masa adwokatowa, cukiernicza, czekolada po smazeniu
2016-02-04 16:17:15
iwett
Nocowalismy pod Rzymem podczas zwiedzania. 2 noclegi w miastczku na wzgórzach.....pięknie........
2016-02-04 16:17:37
Bahati
Nie pozwiedzalabym, bo musialabym w hotelu z banda innych pracownikow mieszkac :) podziekuje. Na krotkie wyjazdy, w ktore jezdzi sam zabiera nas jaknajbardziej.
2016-02-04 16:17:57
Bahati
Moze we Fiuggi :)
2016-02-04 16:18:24
Bahati
To "sypialnia Rzymu"
2016-02-04 16:18:35
iwett
pamiętam jak jechaliśmy do jakies knajpy na Wieczór Włoski -taka impreza w knajpie na szczycie. Jeny jakie serpentyny, strach się bać.,że autokar runie w przepaść.....Pięknie!
2016-02-04 16:21:03
iwett
wiesz chyba tak.......coś mi to mówi......skleroza.....
2016-02-04 16:23:37
Bahati
No to wlasnie moja wies :)
2016-02-04 17:25:29
iwett
a tą knajpę kojarzysz........wyjeżdżało się z miasteczka i potem wysoko na sam szczyt.......
2016-02-04 17:25:52
iwett
no a jak tak mieszkasz.........fajnie.......zazdraszczam:))
2016-02-04 17:26:44
iwett
musiałabym zerknąć na zdjęcia, żeby sobie przypomnieć jak ten hotel się zwał..........
2016-02-04 17:27:25
iwett
tylko, że ciasnota masakryczna.....dom przy domu.......
2016-02-04 17:52:13
Bahati
To chyba w centrum historycznym dom przy domu :)
2016-02-04 17:52:51
Bahati
Moze ta knajpa Torre Cajetani byla?
2016-02-04 18:41:45
iwett
Jutro poszukam płytki.......choć to tylko w 2012 było .........ale skleroza........
2016-02-04 19:09:56
Basialis
Witam, nie Madziu nigdzie sie nie wybieram............choruje.
2016-02-04 19:19:14
mggi63
iwett, na zgagę len kochana...miętka na niestrawność :-)
2016-02-04 19:20:18
mggi63
jak pączki udały się ?
2016-02-04 19:35:03
iwett
noo , kochana wylazły....każdy inny jak od innego ojca.....mały, duży, czarny i biały.........a co tam mój stary wciagnął ze 4.......
2016-02-04 19:36:20
iwett
no i kondon z budyniem walnął bo za gęsty.........ale co tam.......dałam na wierzch.......
2016-02-04 19:38:06
iwett
a polewa czeoladowa za rzadka i splynęła z dechy na podłogę........no i psiory miały afrodyzjaka.........
2016-02-04 19:40:35
iwett
helooo
2016-02-04 20:16:51
megi65
Basiu .. i dlatego jesteś usprawiedliwiona .... czeam od pół wieku na list...
2016-02-04 20:17:06
megi65
a tak to ja przylecę z fliżanka tee do Ciebie .
2016-02-04 20:17:26
megi65
Dorcia .. odpisane .. ))
2016-02-04 20:22:31
edziopedzio
Witam , jak długo smażyć pocięta pierś z kurczaka na grillu elektrycznym ?
2016-02-04 22:19:15
Basialis
Magda, nie wiem czy ta poczta dziala............zajrzyj na pw.
2016-02-04 22:28:32
megi65
Basiu .. już odpisałam .. :))
2016-02-04 22:29:26
megi65
Dobranoc Wam ))
2016-02-04 22:34:40
Basialis
Dzieki, dobranoc.
2016-02-05 06:13:30
Dżanina Fonda
Pobudka, śpioszki. Miłego dnia :)
2016-02-05 06:30:27
Beata500
Cześc
2016-02-05 06:30:55
Beata500
Bialutko u mnie. ale śnieg jest bardzo mokry .
2016-02-05 06:38:30
agusia040675
Dzień dobry
2016-02-05 07:05:20
Dżanina Fonda
A ja musiałam sobie szybke poskrobać w samochodzie. Wczoraj popadał mokry snieg a w nocy zamarzło.
2016-02-05 07:46:00
mggi63
dzień dobry :)
2016-02-05 09:05:50
megi65
Hello .....
2016-02-05 09:06:09
megi65
Dżanno jakie śpiochy .... tu prace wre od 4.50 :DDD
2016-02-05 09:06:34
megi65
kolejna fala deszczu przede mną ... ale niech tak będzie ....
2016-02-05 09:06:48
megi65
buźkę nawilży ....
2016-02-05 09:43:57
iwett
Witam!
2016-02-05 10:14:44
Beata500
u mnie meguś pada lekko śnieżek , niech pada- dzieci mają ferie
2016-02-05 10:35:44
Dżanina Fonda
Megi - ale na pewno co niektórzy to się dopiero pod kołderką na drugi bok obracali :)
2016-02-05 10:43:16
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-02-05 10:52:48
megi65
Dzani czyli mówiąc kuriozalnie "gnili""
2016-02-05 11:24:51
Beata500
nie no meguś , jak ktos nie musi tak wcześnie pracowac, to o tej porze smacznie śpi
2016-02-05 11:27:54
megi65
Beatko .. ja jestem szczęśliwa że wcześniej wstaje ...
2016-02-05 11:28:18
megi65
ale to może taki wybryk natury jestem .. :))
2016-02-05 11:32:26
Beata500
ja nie narzekam na wczesne wstawanie , kwestia przyzwyczajenia . Nawet jak nie muszę to wstaję, ale nikomu snu nie żałuję
2016-02-05 11:46:48
mggi63
a ja narzekam ...:)
2016-02-05 12:01:59
Beata500
mggi, rozumiem Cię
2016-02-05 12:02:38
mggi63
Beatko jaka Ty dobra duszyczka wszystkich rozumiesz :)
2016-02-05 12:02:53
Beata500
ja po prostu budze się nawet jak nie muszę wsatwać , przewracam się z boku na bok i musze wstac, bo zaczyna mnie wtedy boleć kręgosłup
2016-02-05 12:10:26
jolka60
Dzień dobry.Basiu,a co Ci to,kobito///
2016-02-05 12:56:02
Basialis
Witam, Jolu juz drugi tydzien trzyma mnie jakies "swinstwo"............zasmarkana, zakaslana i ogolnie slaba jestem.
2016-02-05 14:03:52
Dżanina Fonda
a wiecie co... uwielbiam w lecie, kiedy są upały... wstać raniutko i wyjść na huśtawkę z herbatką, ze zwierzakami...\
2016-02-05 14:04:41
Dżanina Fonda
cała okolica jeszcze spi, samochody nie jeżdżą, ptaki świergolą i jest jeszcze chłodno, rzesko, resztki nocnej wilgoci w powietrzu... bajka
2016-02-05 14:06:00
Dżanina Fonda
i jeszcze z dobra książką.... mmmm.... ideał wolnego poranka
2016-02-05 14:06:18
Dżanina Fonda
i dlatego chcę iRobota, żeby to robić zamiast zapieprzać na szmacie :D
2016-02-05 14:06:49
Dżanina Fonda
życie jest za piękne i za krótkie, żeby ciągle sprzątać
2016-02-05 14:16:47
ekkore
dzani to dwa naraz. jeden odkurza. a drugi leci na mokro. roomba lubi otwarte przestrzenie, jak ma za dużo kabli i stolkow to glupieje. dlatego nie kupiłam
2016-02-05 16:05:03
mggi63
ooo Dżani ja tez uwielbiam letnie poranki tak fajnie jest,świeżo :-D
2016-02-05 16:08:24
mggi63
ja nie jestem niewolnicą sprzątania owszem lubię czystość,ład i posrządek ale bez przesady ;-) w kuchni ma byc zawsze ład to mam zakodowane i łazienka tyz :-)
2016-02-05 16:12:35
mggi63
kurcze jakas infekcja mnie bierze ...kolezanka zza biurka 3 dni łazi i kicha reszta towarzystwa tez to człek zaraza się :-/
2016-02-05 16:13:19
mggi63
albo Bahati ! a mówiłam ,że zarazisz :-)
2016-02-05 16:42:20
ekkore
wirusy lubią zmianę osób
2016-02-05 16:43:02
ekkore
niestety
2016-02-05 16:45:19
Dżanina Fonda
Mggi ale wiesz.... przy 6 zwierzakach to sprzatac musze na okraglo :)))
2016-02-05 16:46:23
Dżanina Fonda
I czasami mam dosyc, a ten by sobie lazil i polykal :
2016-02-05 17:12:38
mggi63
no niestety zwierzątka wymajgają dodatkowych obowiązków :-/ pokaźną gromadkę masz ...
2016-02-05 17:13:49
mggi63
ech dla mnie wirus to same problemy :-/
2016-02-05 23:46:48
megi65
Basiu ... odpisałam .. taaadam .. ))
2016-02-05 23:46:55
megi65
Dobrej nocy .. ))
2016-02-06 07:12:48
mggi63
dzień dobry :-)
2016-02-06 07:28:15
Beata500
Dzień dobry.
2016-02-06 07:28:38
Beata500
Jeszcze ciemnawo, ale może potem wyjrzy słoneczko.
2016-02-06 07:29:59
rolnik
witam , zapowiada się słoneczny dzień
2016-02-06 09:18:16
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-02-06 10:35:26
jolka60
Dzień dobry.U mnie wiosna za oknem.
2016-02-06 10:36:35
jolka60
Zdrowiejcie,zasmarkańce.Ja też słabiutka,ale przy takiej pogodzie moż emi się poprawi.
2016-02-06 10:41:19
megi65
witam .. już południowo ....
2016-02-06 10:41:32
megi65
czas pomyka .. dzisiaj miałam pracującą sobotę .. :DDD
2016-02-06 10:41:59
megi65
ale teraz już z górki .... zapijam się ... maślaneczką ... pyszna ..
2016-02-06 10:42:28
megi65
oooo nieee nic z tego .... to nie kac tylko zwykła ochota .. :DD
2016-02-06 10:47:52
jolka60
http://www.e-bogatynia.pl/artykuly/10257
2016-02-06 10:48:40
jolka60
Niestety,to niedaleko ode mnie.Panikować nie ma co,bo zwykła grypa zbiera chyba większe żniwo,ale pewne zagrozenie jest.
2016-02-06 11:35:08
agusia040675
Dzień dobry
2016-02-06 12:15:39
jolka60
Megi,też lubie takie trunki,jak mnie najdzię to i litrdziennie wypiję.''Chodzi'' za mną taka prawdziwa serwatka.W sklepie nie ma,robiła nie tak dawno twaróg z kupnego,niby jednego z najlepszych,mleka i jednak to nie taka sama.Krowę mam sobie kupić///
2016-02-06 15:39:24
iwett
Dzień dobry! Byłam dzisiaj na targu po rybkę. Dorsza kupiłam patroszonego na obiad. I tak sie kręcę po ryneczku do rybki to trza kapuchy. U pana zakupiłam wiaderko po 4 zeta za kila.
2016-02-06 15:40:35
iwett
No i teraz otwieram wiadereczko ......kapucha prawie surowa, gorzka jak piołun ...bleeee jednym słowem. Naklejki producenta brak.
2016-02-06 15:41:27
iwett
Pojadę za tydzień i mu każę skosztowac co sprzedaje :) A najfajniesze, że pan również sprzedaje duże beki plastkowe do kiszonek.
2016-02-06 15:42:22
iwett
Widnieje na nich napis uwaga........NA SPŻEDASZ.......myślałam ,że pęknę ze smiechu.......normalnie Teleexpress. :))
2016-02-06 15:42:47
iwett
Może za tydzień cyknę po kryjomu fotkę to wrzucę.........hi, hi........
2016-02-06 16:47:47
mggi63
tej rybki to Ci zazdroszczę :-) po ile kg ?
2016-02-06 16:48:48
mggi63
to nadziałaś się kupując kapuchę
2016-02-06 16:59:12
iwett
mggi.....dorsz patroszony bez łba 15 zł/kg..........ale jakoś cienko teraz z rybką...chyba tak po swietach..........
2016-02-06 16:59:42
iwett
ale ceny to mają uważam zabójcze biorąc pod uwagę, że z 1 reki............
2016-02-06 17:00:09
iwett
sandacz np. 28 zeta/kg.......
2016-02-06 17:00:54
iwett
tyle ,że wiadomo ........świeże.......
2016-02-06 17:03:07
iwett
no najwyzsza pora kupić wędkę, pozwolnie na łowienie i do dzieła...........
2016-02-06 17:05:56
iwett
Jola ja krowy też nie kupię..........:)) na razie mleka nie biorę.......zobaczę za m-c.....
2016-02-06 18:13:54
jolka60
hi,hii,Iwett,ja też nie....
2016-02-06 18:39:35
rolnik
och, rybka i jeszcze swieża pomarzyć
2016-02-06 18:46:50
iwett
rolnik mieszkasz na wsi.........zrób se stawik .......narybek i masz swoje świeże.............
2016-02-06 18:59:15
jolka60
Dobranoc,pchły na noc..
    iwett: no najwyzsza pora kupić wędkę, pozwolnie na łowienie i do dzieła...........
    iwett: Jola ja krowy też nie kupię..........:)) na razie mleka nie biorę.......zobaczę za m-c.....
    jolka60: hi,hii,Iwett,ja też nie....
    rolnik: och, rybka i jeszcze swieża pomarzyć
    iwett: rolnik mieszkasz na wsi.........zrób se stawik .......narybek i masz swoje świeże.............
    jolka60: Dobranoc,pchły na noc..

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

64178 przepisów
1243 artykułów
265193 opinii
545308 wypowiedzi na forum
149392 zdjęć
71402 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij