Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Szparagi.Jak przyrządzić?

Forum

Szparagi.Jak przyrządzić?

Autor: ulla*
Data: 2009-05-06 10:14:19

Proszę Was o podanie sprawdzonego sposobu przyrządzania szparagów. Nigdy nie robiłam,nie mam w ogóle koncepcji,zaczęłam wertować po przepisach,ale mam mętlik. Chętnie spróbuję jako dodatek na obiad do ziemniaków i ...? Które są lepsze,widziałam na rynku białe i zielone? Pozdrawiam- głodna Ula.

Autor: Bodek
Data: 2009-05-06 10:41:45

ja lubie zielone -- wrzuc na wrzatek na 2 minutki a potem odsacz -- na patelni rozgrzej oliwe z oliwek i jak bedzie goraca to wrzuc szparagi i smaz tak okolo 1minuty i posyp sola oraz pieprzem a potem polej octem balsamicznym :)
mniam :):):)

Autor: Wkn
Data: 2009-05-06 13:20:24

Popieram w całej rozciągłości tego zielonego warzywa :)

Data: 2009-05-06 11:14:53

jesli chodzi o biale to ja robie tak. Wybieram grubsze z zamknietymi glowkami, swieze potarte jednym o drugi powinny tak skrzypiec- W domu obieram od miejsca pod glowka do konca takim nozykiem jak do kartofli. Trzeba dokladnie obrac gdyz skorka jest lykowata. Skorek nie wyrzucam lecz zbieram do miseczki - mozna z nich i wywaru po gotowaniu szparagow ugotowac pyszna zupe. teraz odcinam twarde konce tak ze dwa centymetry czasem ciut wiecej. Szparagi obierac podtrzymujac palcami delikatnie glowke a reszte szparaga ma lezec na dloni i przedramieniu wtedy nie polamia sie przy obieraniu gdyz sa dosc kruche. Zielone obieramy tylko w dolnej czesci.

Licze pol kilo szparagow a przynajmniej 40 dkg na osobe. Nastawiam w sporym garnku (sporym o duzej srednicy bym mogla wlozyc szparagi na lezaco wode. Sa tez specialne garnki do szparagow gdzie gotuje sie je na stojaco tak by glowki nie byly zanurzone gdyz sa delikatne i gotuja sie szybciej niz pendy. W zwyklym garnku wody ma byc tyle zeby szparagi byly lekko zanurzone. Do gotujacej sie wody daje pol lyzeczki soli, plaska lyzeczke cukru, orzeszek (laskowy) masla i pol filizanki mleka. Gdy zawrze ponownie, wkladam szparagi. Jesli ne sa one jednakowo grube mozna je powiazac w peczki podlug grubosci i najpierw wlozyc najgrubsze a po pieciu minutach te cienkie. Gotuje okolo 20 minut zalezy od grubosci bardzo grube czasem 25 a cienkie krocej. Gotowe maja miekkie glowki i ciut twardszy miazsz. Odcedzam i podaje z mlodymi ziemniakami i paroma plasterkami szynki. Mozna polac maslem, maslem z bolka, maslem i posiekanym jajkiem na twardo, sosem holenderskim... lupiny wrzucam do pozostalego wywaru i gotuje na nich zupke. jak szparagi nam zostan to mozna je pokroic na kawalki i podac z delikatnym winegrettem jako salatke.

Autor: dama_pik
Data: 2009-05-06 11:57:57

edytuj przepis
 
 
Składniki
1 kg bialych obranych szparagow 
20 dag szynki 
platy lazzania -paczka

sos :
150 dag masla 
1 szklanka mleka
2-3 lyzki maki 
wywar z obierek po szparagach 
galka muszkatalowa 

mozna uzyc gotowego sosu ale jest to mniej ekonomiczne  
 
 


 
szparagi pod beszamelem z szynka -PYCHA
szparagi gotujemy ok 10 mi z dodatkiem soli ,cukru odrobiny masla

 sos beszamelowy :
roztapiamy maslo na patelni ,dodajemy make ,robimy zasmazke ,dodajemy powoli mleko ,caly czas mieszajac , nastepnie dodajemy wywar po  ugotowanych skorkach ze szparagow doprawiamy galka muszkatalowa ,sola ,cukrem do smaku 

w naczyniu zaroodoprnym ukladamy warstwami :
platy lazzania
sos
szynka
szparagi 
do wyczerpania produktow 

calosc powinna byc na gorze pokryta sosem 

piec ok 30 min 

smacznego 
Przepis udostępniony przez dama_pik
Inne przepisy autora

Autor: nutella
Data: 2009-05-06 12:11:43

Dla mnie najlepszy sposób to usmażyć na grilu lub patelni grilowej, polać sosem vinegret i posypać wiórkami parmezanu. Ewentulanie, jak nie masz grila czy takiej patelni możesz, tak jak radził Bodek, chwilkę podgotować, podsmazyć na oliwie i też polać sosem i posypać parmezanem.
Dobre są też zapiekane pod beszamelem:)

Autor: kasiqqq
Data: 2009-05-06 12:48:29

W sumie w smaku wiele się nie różnią:) ja wole białe

Autor: ulla*
Data: 2009-05-06 15:33:38

Dziękuję Wam za tyle propozycji,szczegółowo opisanych, teraz już coś wiem, ale zobaczę w praktyce,jak będę potrzebowała jeszcze rady ,to będę wołać Pozdrawiam

Autor: Kluko
Data: 2009-05-06 21:38:07

Ja tam wolę zielone. Co roku zbieram dzikie szparagi i w maju i na początku czerwca zawsze jesteśmy tak obzarci z żoną, ze starcza nam na cały rok ;) Ja lubię szparagi z wody z bułką tartą lub z sosem seowo- szynowym. Sos robie tak: podsmażam lekko cebulkę i pokrojoną w paseczki szynkę, dodaję smietany lub mleka i 1-2 (w zależności od ilosci szparagów) serki topione bez żadnych dodatków. Doprawiam solą, białym pieprzem i czosnkiem. Naprawdę rewelacyjne!!!! Sosik musi byc gęsty :)

Autor: Wkn
Data: 2009-05-06 22:34:05

Świetny pomysł, wykorzystam go na początku przyszłego tygodnia. No, może bez czosnku :)

Autor: ulla*
Data: 2009-05-07 09:18:15

O,dziękuję za kolejny pomysł. Podoba mi się, wykorzystam i pewnie kupię zielone.

A czy uda zamrozić szparagi? Jeśli tak,to jak je przygotować do mrożenia.

Autor: Kluko
Data: 2009-05-07 16:18:19


Pewnie, że sie udaje zamrażac szparagi. Co roku mroże. Nie trzeba przygotowywac:) Tylko umyc i wysuszyc.

Autor: ulla*
Data: 2009-05-07 17:53:42

Dzięki!

Autor: Wkn
Data: 2009-05-07 20:59:50

To też jest super pomysł, zawsze tak koło grudnia dostaję ślinotoku na myśl o kremowej zupie z zielonych szparagów.
Tym razem zamrożę dwa pęczki, z już obłamanymi końcówkami i porwnam smak.

Autor: Gluba666
Data: 2013-06-21 10:41:31

I jak udały się mrożone szparagi, bo też planuję sobie zamrozić na zimę? Warto mrozić?

Autor: kojonkosky
Data: 2009-05-07 16:21:50

A gdzie rosną takie dzikie szparagi ?
Bardzo mnie to zaciekawiło ...

Autor: gagnieszka1
Data: 2013-06-20 18:41:04

Ja tam wolę zielone. Co roku zbieram dzikie szparagi i w maju i na początku
czerwca zawsze jesteśmy tak obzarci z żoną, ze starcza nam na cały rok ;)
Ja lubię szparagi z wody z bułką tartą lub z sosem seowo- szynowym. Sos
robie tak: podsmażam lekko cebulkę i pokrojoną w paseczki szynkę, dodaję
smietany lub mleka i 1-2 (w zależności od ilosci szparagów) serki
topione bez żadnych dodatków. Doprawiam solą, białym pieprzem i
czosnkiem. Naprawdę rewelacyjne!!!! Sosik musi byc gęsty :)

przed chwilką miałam przyjemność zjeść szparagi wg Twojego przepisu z sosem serowo-szynkowym, niebo w gębie mmmmmm:-)))

moja jedyna modyfikacja - szparagi nie z wody, a ugotowane na parze, a do sosu odrobina gałki 

Wyjec

2015-05-05 10:46:55
Bahati
U nas ferie nie istnieja, za miesiac wakacje
2015-05-05 10:48:29
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-05 10:48:39
olaala
...aha po prostu mają wolne ...
2015-05-05 10:48:44
Bahati
Czesc :)
2015-05-05 10:48:55
Bahati
Nie, strajk w szkole
2015-05-05 10:48:56
Gluba666
nie mogłem się zalogować :/ też tak mieliście?
2015-05-05 10:49:10
Bahati
Dzis i jutro nie ma zajec, szkola zamknieta
2015-05-05 10:49:30
Bahati
Akurat typowo letnia pogoda wiec dzieciaki nie rozpaczaja
2015-05-05 10:49:59
Gluba666
pomogła dopiero zmiana hasła
2015-05-05 10:50:04
olaala
ja nie mogłam wejść na forum..a potem eklerek mi się podwoił:)
2015-05-05 10:50:18
Gluba666
"ostatnio na forum" też nie działało, nie znajdowało strony ale już jest okej
2015-05-05 10:50:41
Bahati
Czwartek zajecia krotko i pt jeszcze krocej, no placzu nie ma. W sobote wieczorem wyczekuja taty a w nd jest dzien mamy. Nienajgorszy tydzien
2015-05-05 10:51:05
Bahati
Forum nie dzialalo przez jakis czas
2015-05-05 10:51:13
olaala
najgorszy???dlaczego
2015-05-05 10:51:41
Bahati
Nienajgorszy. Najgorszy jest poniedzialek. Pozniej jakos leci
2015-05-05 10:52:36
Bahati
M. jedzie o 4 w nocy do Neapolu, mlode ida do szkoly i tak jest strasznie pusto do 17. Pozniej juz lepiej, a w okolicach czwartku to nawet przyzwoicie.
2015-05-05 10:52:40
olaala
a...zle przeczytałam...
2015-05-05 10:52:53
mggi63
nooo jak wpadniesz w rytm....
2015-05-05 10:53:21
mggi63
dzisiaj cos mi fiksował WŻ
2015-05-05 10:53:41
Bahati
Takie delegacje sa wykanczajace. W sumie to jestem sama ze wszystkim co sie dzieje w domu itp.
2015-05-05 10:54:06
olaala
na codzień masz malutką i jeszce psa:)
2015-05-05 10:54:16
Bahati
Moje zdolnosci i umiejetnosci naprawcze bardzo wzrosly przez ostatnie miesiace :D
2015-05-05 11:09:41
Dżanina Fonda
Bahati, ciesz się, że jeszcze młodym buty kupujesz
2015-05-05 11:09:57
Dżanina Fonda
moja nakupowała, a wszystkie takie "dorosłe", na obcasach
2015-05-05 11:10:20
Dżanina Fonda
powiedziałam, że nie dostanie kasy na nowe dopóki tych co ma - nie "znosi"
2015-05-05 11:10:56
Dżanina Fonda
zobaczymy, co będzie.... może też jej się gwałtownie pokończą, a może któregoś psa nmówi, żeby je pogryzł :)
2015-05-05 12:59:29
megi65
zarobiłam drożdżówke .... z rabarabarkiem będzie ..
2015-05-05 13:00:09
megi65
ale taka tradycyjna ..zagniatana z 1000 bąbelków ... jakoś nocna nie przypadała mni do gustu ..
2015-05-05 13:00:25
megi65
a co z tego wyjdzie .... ano zobaczymy ...
2015-05-05 13:00:49
megi65
oczywiście lukier cytrynowy i kruszonka też będzie ..
2015-05-05 13:03:30
olaala
witaj megi..posmak cytrynowy...musi być:)
2015-05-05 13:06:18
megi65
no ba ... oluś .. inczej ni da rady .. :))
2015-05-05 13:06:28
megi65
Basiu ... list .. :))
2015-05-05 13:06:59
megi65
oczywiście już widzę mine męża... jego piegowaty nos skurczony ...
2015-05-05 13:07:32
olaala
Nie lubi rabarbaru?
2015-05-05 13:12:28
Bahati
Jest tak goraco, ze poczekam na autobus, nie ma opcji pod gorke, nie chce mi sie :) buty kupione
2015-05-05 13:41:53
mggi63
megi to dawaj drożdżówe na talerzyku z obrusikiem i kwieciem:D i z kubasem mleczka wsiowego od krasulki:)
2015-05-05 14:00:23
megi65
hmm .... na razie rośnie ... dobra drożdżówa wymaga czasu ..
2015-05-05 14:00:55
megi65
skuche zrobiłam .. mogłam sok w cukrze zostawić ... ale zobaczymy ..
2015-05-05 14:56:45
as
Witam. U mnie wszystko super. Pogoda wspaniała. Dziś w cieniu 26 stopni
2015-05-05 15:06:18
megi65
as świetnie ..... swietnie .... ;))
2015-05-05 18:39:40
mggi63
co tak pusto?
2015-05-05 18:40:24
mggi63
u mnie też super i pogoda tyż ;-)
2015-05-05 18:51:54
Wkn
Jeśli chłop za rabarbarem nie przepada, zawsze można dodac dla niepoznaki nieco jabłek - i pocukrzyć, pocukrzyć - jego połowe ciasta :)
2015-05-05 19:10:19
Beata500
cześc wieczornie
2015-05-05 19:11:47
Beata500
rano deszcyk ciepły, potem upał, a teraz nie wiadomo co, niby zapowiadają burze
2015-05-05 19:14:43
Bahati
28 stopni w gej chwili, dobrze, ze pochmurnie i wietrznie. :)
2015-05-05 19:15:30
Beata500
Bahati , no to dla mnie ciut za gorąco
2015-05-05 19:16:00
Beata500
lubię ciepło, tylko mnie słońce nie lubi
2015-05-05 19:18:52
Beata500
megi, proszę przyjdź i mnie oświeć. Proszę o przepis na drożdżowe z rabarbarem.
2015-05-05 19:22:03
Bahati
Dla mnie tez ciut za cieplo dzisiaj
2015-05-05 19:22:56
Beata500
a jak Stefan reaguje na takie temperatury?
2015-05-05 19:23:12
Bahati
Wybieram ciasto na dzien mamy, dzieciaki szykuja mi jakies laurki, ktorych urody watpliwej co roku nie umiem docenic, niestety. Za rok poprosze o odszkodowanie za straty moralne. ;)
2015-05-05 19:24:22
Bahati
Stefan jak to pies Wloskiej rasy pasterskiej radosnie reaguje na wszystko, byle mogl sie polozyc i ilosc stada mu sie zgadzala :)
2015-05-05 19:24:51
Beata500
Bahati, ja mam do tej pory laurki, listy od mojej córki
2015-05-05 19:25:36
Beata500
listy z kolonii
2015-05-05 19:27:03
Beata500
moje czarnuchy wybierają zimne płytki przy takiej pogodzie
2015-05-05 19:27:40
Beata500
ale to już ze względu na wiek, kiedyś upał im nie przeszkadzał
2015-05-05 19:43:45
megi65
Beatko .. już wsio opisane ...
2015-05-05 19:44:10
megi65
a teraz wychodzę .... z ciastem . bo ''ten mój '' nie bedzie jadł.. ((( hiihih
2015-05-05 19:49:40
Beata500
meguś dzięki. Do druku poszło, ale sobie zrobię w sobotę. Bo to ciasto . które należy robić mając czas. W biegu nie da rady. Muszę zrobić, bo M. takie lubi.
2015-05-05 19:54:41
mggi63
megi bo zes rozbestwiła swojego chłopa ciastami ciastowymi a teraz z drozadżowym podchodzisz :-D
2015-05-05 20:02:33
Beata500
mggi, mój bardzo lubi drożdzowe . Moja teściowa piekła super drożdżówki, ale z głowy. nigdy nie potrafiła podać przepisu . Nie to ,że nie chciała, ona po prostu robiła na oko , miała wprawę . Widziałam jak bez żadnej miarki sypała prosto z torebki mąkę i inne składniki.
2015-05-05 20:05:01
Bahati
M tez nie lubindrozdzoweho ciasta, ale za cynamonowevrolki, domowe pieczywo, bulki z budyniem i owocami, wytrawne buly z nadzieniem davsie pokroic. :) ze o paczkach, long johnachi donutach nie wspomne. :)
2015-05-05 20:05:48
Bahati
Beata moje najlepsze drozdzowe tez sa od czasu, gdy odstawilam miarki. :)
2015-05-05 20:06:00
Beata500
i tak jak megi, zawsze rozdawała. Ponieważ mój tato bardzo lubi , to zdarzało jej piec specjalnie dla niego , bo akurat cos tam jej pomógł
2015-05-05 20:07:39
Beata500
Bahati, ale Ty to jesteś mistrz, a ja według przepisu, krok po kroku
2015-05-05 20:09:01
Beata500
Bahati, Ty takie cuda wymienasz , a ja marzę o zrobieniu prostej zwykłej , pulchnej drożdżówki
2015-05-05 20:09:09
Bahati
Nauczylam sie, ze wyrahiam az ciasto przy tozciaganiu nievrwie sie tylko powstaja dziury, wyrastajace jest rowne i gladkie, jesli ma cellulit znaczy, za suche
2015-05-05 20:09:49
Bahati
I ze 25 g drozdzwy na 500 g maki to absolutny max
2015-05-05 20:10:24
Beata500
a jak suche , to coś wtedy mogę dodać, żeby uratować?
2015-05-05 20:10:32
Bahati
A dodanie 1/3 szklanki wodnego zaczynu dziala cuda :)
2015-05-05 20:11:18
Bahati
Mleka cieplego wlbo wody
2015-05-05 20:12:07
Beata500
wodny zaczyn ?
2015-05-05 20:13:13
Beata500
rozumiem ,że woda i drożdże , ale dać na początku, czy wtedy , gdy widzisz , że za suche?
2015-05-05 20:13:18
Bahati
Tak, zobacz przepis na moj japonski chleb, tam opisalam, teraz czesto stosuje do wypiekow drozdzowych, nawet paczkow, jest duuuza roznica
2015-05-05 20:14:11
Beata500
już lecę zobaczyć
2015-05-05 20:23:00
Beata500
poczytałam . Drożdżowka bedzie pieczona w sobotę, może sobie coś z tych przyswoję do soboty
2015-05-05 20:23:26
Beata500
Teraz lecę psy wyprowadzic. Dobranoc!
2015-05-05 20:55:49
janeczka669
dobry wieczór:)
2015-05-05 21:01:47
Bahati
Dobry :)
2015-05-05 21:03:38
janeczka669
o Bahati na posterunku :)
2015-05-05 21:03:54
janeczka669
reszta z ciepłego wieczoru pewnie korzysta:)
2015-05-05 21:04:41
Bahati
Bo mam akcje szpitalna
2015-05-05 21:04:55
Bahati
Kolezanki maz w szpitalu a jej dziecie u nas na noc
2015-05-05 21:05:24
janeczka669
a co się stał?
2015-05-05 21:05:31
Bahati
Szal po prostu, bo nikt nic nie wie, u mnie awaria wody, w zapasach z 10 litrow do picia i drugie tyle uzytkowej
2015-05-05 21:05:42
janeczka669
ja jakos też miałam urazowy dzień
2015-05-05 21:05:42
Bahati
Kiedy naprawia cholera wie...
2015-05-05 21:06:39
janeczka669
jestem " podarta", obita, "popruta" i mam nadzieję, że to już konieć:)
2015-05-05 21:06:48
Bahati
Luciano ( maz kolezanki) bedzie najprawdopodobniej operowany, cos z kregoslupem
2015-05-05 21:07:21
Bahati
Ale oni sami jeszcze nic nie wiedza, bo lekarze jeszcze nic nie wiedza, wiec ostatecznie nie wiem nic i ja.
2015-05-05 21:07:59
Bahati
Co to sie dzis z toba dzialo?!
2015-05-05 21:09:04
janeczka669
uuu to poważna sprawa
2015-05-05 21:11:17
janeczka669
doktory " spruły" mi szwy, nadziała się na szpikulec i poobijałam nogi o taczki, sierota jak nic :(
2015-05-05 21:12:27
janeczka669
tylu przypadków w jeden dzień nie miała nigdy
2015-05-05 21:12:52
janeczka669
wolałbym kumulację w totka :):):)
2015-05-05 21:17:05
Bahati
Tez bym wolala :)
2015-05-05 21:19:31
janeczka669
:)
2015-05-05 21:19:54
janeczka669
idę spać, pora zakończyć ten " ciekawy " dzień
2015-05-05 21:20:06
janeczka669
dobrej nocy wszystkim życzę
2015-05-05 21:22:00
Bahati
Spij dobrze :)
2015-05-06 07:12:19
mggi63
dzien dobry:)
2015-05-06 07:12:27
mggi63
parno i duszno....
2015-05-06 07:47:02
mggi63
jezeli chodzi o ciasta drożdżowe to u mnie nie jadają a ja z kolei nie jestem wyrywna do ich tworzenia....
2015-05-06 07:47:42
mggi63
owszem zrobie ale jak sie przy nim duzo nie robi czyli drozdzowe tzw.nocne....:D
2015-05-06 07:49:23
mggi63
Beatko,moja mama na pierogi ciasto to na oko zagniata....i super zawsze....czasami ja proszę bo moje ręce nie nadaja sie do takich prac....
2015-05-06 07:49:42
mggi63
ciasto miekkie...super plastyczne....:)
2015-05-06 07:50:19
mggi63
kiedyś dałam jej przepis swój ale gdzie tam dalej wróciła do swojego "na oko" :D
2015-05-06 08:26:53
megi65
dzien dobry ... pochmurny i po desszczowy ..
2015-05-06 08:27:01
megi65
w nocy fajnie padało ....
2015-05-06 08:27:34
megi65
po drożdzowym jest tylko mały ślad .....
2015-05-06 08:27:49
iwciaG
doberek po nieobecności.....:))
2015-05-06 08:28:01
megi65
małgoś .. ''u mnie '' też nie jedzą .. ale ja lubie ciasto drożdżowe .... zganiatać ..
2015-05-06 08:28:37
megi65
a wyrabianie to sama przyjemność ... nigdy żadnymi hakami czy maszynami ...
2015-05-06 08:29:14
megi65
dotyk kuli drożdżowej , której nadajesz kształ i smak .. to jest to .. :DD
2015-05-06 08:35:31
megi65
ale młodzi albo nie lubią albo boją sie drożdzy w kuchni ....
2015-05-06 08:35:52
megi65
a to taka fajna zabawa ... prawda bahati ..
2015-05-06 08:36:29
megi65
Beatka ... post od wczoraj .... nieprzeczytany ..
2015-05-06 08:36:50
megi65
no własnie teraz Iwka .. tłumacz sie gęsto ....
2015-05-06 08:37:09
megi65
gdzie zanikłaś nam ?
2015-05-06 08:37:44
megi65
a Dżanna gdzie jest ... zparacowana ?
2015-05-06 08:50:01
mggi63
tak przyjemnośc jak sie ma rączki sprawne....:)
2015-05-06 08:50:15
mggi63
teraz młodzi sa wygodni....
2015-05-06 08:50:46
mggi63
byle szybciej....łatwiej....i przyjemnie:)
2015-05-06 08:51:12
mggi63
Dżani ma zapewne pilna robótkę
2015-05-06 08:51:22
mggi63
zajrzy potem....
2015-05-06 08:52:16
mggi63
Iwcia to tylko doberek robi i myka.....ale dobrze,ze przynajmniej sie przywita :)
2015-05-06 09:07:12
Lea2
Dzień dobey :)
2015-05-06 09:09:03
Lea2
ja tż zagniatam ciasta wszelakie tylko własnymi rączkami... :)
2015-05-06 09:10:43
matani
jestem na 3 sekundy :) witajcie wszyscy, szczególnie mggi63 :) dzięki tobie poczułam się młodo :P Ja drożdżowe tylko hakami, bo nie mam czasu :P
2015-05-06 09:13:14
Lea2
teraz każdy zapracowany i szybko umyka, ja też tylko na maleńką chwilinię... :)
2015-05-06 09:13:26
iwciaG
tak nawijacie w sensie wyyjjeecie, że nie sposób Was poczytać..... się oczywista jak jestem witam:))
2015-05-06 09:14:18
iwciaG
a teraz lecę na zakupy i potem pierogi ze szpinakiem na komunię i ruskie na dziś robić....:))
2015-05-06 09:15:09
iwciaG
urwanie tyłka mam, bo synuś w niedzielę ,,komuniuje"
2015-05-06 09:17:55
iwciaG
Po komunii się poprawię z frekfencją:))
2015-05-06 09:26:29
mggi63
matani ! A cóż ja takowego zrobiłam??? :D
2015-05-06 09:27:52
mggi63
Iwciu łoooo matulu to Ty masz roboty ogrom.....
2015-05-06 09:28:16
mggi63
to szykuj tam....szykuj....:)
2015-05-06 10:11:30
Beata500
Witam,
2015-05-06 10:12:37
Beata500
Megus już przeczytane. Ale ja dopiero włączyłam komputer. Dzisiaj pracuję od 14.oo , więc nawet nie zaglądałam .
2015-05-06 10:13:02
Beata500
mggi, ja na pierogi tez robię na oko
2015-05-06 10:13:44
Beata500
u mnie dzisiaj deszczy, w nocy lało i błyskało się . Ale teraz powietrze takie świeżutkie
2015-05-06 10:13:54
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-06 10:14:05
Beata500
nie posiedzę, bo zaraz wybywam na zabiegi
2015-05-06 10:30:07
Dżanina Fonda
Witam, człowieki. :)
2015-05-06 10:30:39
Dżanina Fonda
Dałam ciała rano i przyjechałam do pracy bez ani jednego klucza "służbowego".... gupia jakaś jestem
2015-05-06 10:30:55
Dżanina Fonda
przeprowadzałam się do innej torebki no i nie pomyślałam...
2015-05-06 10:31:36
Dżanina Fonda
a teraz siedzę i "dziubię" dokumentację
2015-05-06 10:32:09
Dżanina Fonda
ale będę zaglądała... w najbliższym czasie mam strasznie napięty harmonogram służbowo-prywatny
    Beata500: nie posiedzę, bo zaraz wybywam na zabiegi
    Dżanina Fonda: Witam, człowieki. :)
    Dżanina Fonda: Dałam ciała rano i przyjechałam do pracy bez ani jednego klucza "służbowego".... gupia jakaś jestem
    Dżanina Fonda: przeprowadzałam się do innej torebki no i nie pomyślałam...
    Dżanina Fonda: a teraz siedzę i "dziubię" dokumentację
    Dżanina Fonda: ale będę zaglądała... w najbliższym czasie mam strasznie napięty harmonogram służbowo-prywatny

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63731 przepisów
1212 artykułów
261011 opinii
534997 wypowiedzi na forum
142007 zdjęć
70324 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij