| Forma | Forma | Forma | Forma | |||||
| . 23 | . 24 | . 26 | . 28 | |||||
| jaja | . 5 | . 5 - 6 | . 6 - 7 | . 7 - 8 | ||||
| cukier dag | . 20 | . 22 | . 25 | . 30 | ||||
| c.wanil g | . 7 | . 8 | . 9 | . 10 | ||||
| mąka dag | . 16 | . 18 | . 20,3 | . 24 | ||||
| miód g | . 14 | . 15 | . 18 | . 21 | ||||
| masło g | . 43 | . 47 | . 55 | . 64 | ||||
| szczypta soli i nieco otartej skórki cytrynowej | ||||||||
| Na początek tylko pare kropel a później resztę. Wymieszać bardzo delikatnie! | ||||||||
| Piec na dolnej szynie 170-180 stopni (góra+dół) 30 - 35 minut. | ||||||||
| W zasadzie daje się nie miód tylko glukozę rozpuszczoną z masłem. Ponieważ w czasie | ||||||||
| ubijania masy nad parą część wilgoci odparuje, ma to uzupełnić jej ubytek! |
To wszytsko chyba dzięki moim namolnym postom. Dzięki bardzo. Nigdy nie słyszałam o miodzie w biszkopcie.
Użytkownik barbami napisał w wiadomości:
> To wszytsko chyba dzięki moim namolnym postom. Dzięki bardzo. Nigdy nie
> słyszałam o miodzie w biszkopcie.
W oryginale cukiernicy stosują glukozę. Miód podałem jako środek zastępczy, bo skąd jej nabrać w zwykłym gospodarstwie domowym.
Obecnie można ją kupić po krótszych lub dłuższych poszukiwaniach. Jeśli akurat nie ma jej na półkach supermarketu, należy udać się do najbliższej apteki i kupić ją mniej więcej dwa razy drożej.
Ja też dziękuję za tą informację ale mój biszkopt z 6 jaj pieczony na drugim poziomie od dołu tem. 180*C piecze się 45-50min.
Użytkownik as napisał w wiadomości:
> Ja też dziękuję za tą informację ale mój biszkopt z 6 jaj pieczony na
> drugim poziomie od dołu tem. 180*C piecze się 45-50min.
Każdy musi najlepiej znać swój piekarnik bo potrafi się bardzo różnić sprawnością. Ja na zmianę korzystam z trzech i każdy jest inny.
Moderatora strony proszę o pomoc w postaci wykasowania zbytecznego tekstu pod tabelą. Kopiowałem to z exela i tak głupio wyszło. Sam nie zdążyłem tego skorygować bo mi sią akurat urwała łączność z internetem.
Witam! Mam prośbę , czy ktoś ma sprawdzony przepis na biszkopt w formie 40cm -25cm
, z góry dziękuję
!
Użytkownik Beata70 napisał w wiadomości:
> Witam! Mam prośbę , czy ktoś ma sprawdzony przepis na biszkopt w formie 40cm
> -25cm , z góry dziękuję !
Ilość potrzebnej masy możesz sobie wyliczyć sama.
Jeżeli np. masz przepis na biszkopt pieczony w tortownicy 26 cm (standard)
Rachunek jest prosty. Z geometrii pamiętasz jak się wylicza objętość słupa?
"Pi" x r2 x wysokość pierścienia formy
Czyli "Pi" = stała liczba 3,14
Promień tortownicy = 13 cm, a wysokość ciasta w formie, powiedzmy 5 cm.
Rachunek: 3,13 x (13x13) x 5 = ca 2650 cm3
Forma, o której piszesz ma wymiary: 28 x 40 x 2 cm(ciasta) = 2240 cm3
Czyli do Twojej formy potrzebujesz o 20% mniej składników niż do tortownicy 26 cm.
Resztę sobie łatwo wyliczysz bo ilość składników powinnaś pomniejszyć o 1/5