Niedawno po licznych badaniach lekarz zalecił mi dietę bogatoresztkową jednak nie poinformował mnie na czym ona polega, poszperałam troche po internecie ale niewiele informacji na ten temat i jakos nie wychodzi mi wprowadzanie nowych dodatkow do posiłków np kiełki, otręby:) może ktoś ma jakies przepisy na jadalne potrawy i wskazówki dla mnie:)
dodam jeszcze ze cały czas mam anemie i od jakis 2 lat nie moge sie jej pozbyc, leki dzialaja tylko na chwile. Nie należę do niejadków, kocham jeść a mój organizm ładnie świruje :)
A to link do mojego wątku o błonniku. Są tu też przepisy.http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=30420&post=30480
Nie napiszę nic o diecie, ale na anemię chcę Ci polecić kiszony sok z buraków (oczywiście jeśli jeszcze go nie pijesz).
A to czytałaś? : "Do produktów i potraw zalecanych w diecie bogatoresztkowej należą: mąka pszenna i żytnia niskiego przemiału, pieczywo czerstwe – razowe, żytnie, mieszane, z otrębami, chrupkie, kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, potrawy z kasz nie przecierane, mleko, jogurt, kefir o niskiej zawartości tłuszczu, twaróg i białe sery z chudego mleka, białka jaj, żółtka do 2 sztuk tygodniowo, chude mięsa, gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu, chuda szynka i polędwica, chudy drób, gotowany, duszony lub smażony bez tłuszczu, chude ryby – karmazyn, dorsz, sandacz, szczupak, leszcz, lin, świeże masło w ograniczonych ilościach, śmietana o niskiej zawartości tłuszczu w niewielkich ilościach, olej słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek w ograniczonych ilościach, ziemniaki gotowane, warzywa i owoce bez ograniczeń, surówki, soki, warzywa gotowane lub duszone bez tłuszczu, cukier i słodycze w bardzo ograniczonych ilościach, dżemy niskosłodzone, przyprawy łagodne, ostre przyprawy w niewielkich ilościach, słaba herbata i kawa zbożowa, napary ziołowe, zupy na wywarach z jarzyn, zagęszczone mąką i mlekiem, zupy owocowe, jarzynowe, mleczne, z kaszami lub ziemniakami, sosy na wywarach z jarzyn, na odtłuszczonych wywarach z mięsa i drobiu, zagęszczone mąką.
W diecie bogatoresztkowej zabronione są produkty i potrawy: mąka kukurydziana, ziemniaczana i pszenna wysokiego przemiału, pieczywo z białej maki, pieczywo cukiernicze, ryż, kasza manna, kukurydziana, tłuste mleko, napoje mleczne i sery tłuste, masło solone lub świeże w większych ilościach, tłusta śmietana, tłuszcze zwierzęce, masło kokosowe, tłuste mięsa i wędliny, wyroby wędliniarskie, pasztety, dziczyzna, podroby, gęsi, kaczki, dzikie ptactwo, tłuste ryby, ziemniaki odsmażane, frytki, placki ziemniaczane, kakao, czekolada, kawa, mocna herbata, napoje alkoholowe, zupy na tłustych wywarach z kości lub mięsa, wszystkie potrawy z mięsa, drobiu i ryb smażone, duszone lub pieczone na tłuszczu, bigos, golonka, paszteciki, naleśniki, pyzy, ciasta francuskie, makarony i kluski z białej mąki, słodycze zawierające alkohol, tłuszcze, dżemy i konfitury wysokosłodzone, czekolada i wyroby czekoladowe, torty, ciasta, kremy, lody, bita śmietana."
czytałam ale jakos przychodzi motywacja dopiero w czasie gdy nie wytrzymuje bólów brzucha, ale mysle ze wkoncu sie zmusze:)
A ja mam podobny problem z córką. Ma 4 latka i cierpi na zaparcia tak od półtora roku. Dodatkowo nie toleruje laktozy. Ale wyeliminowanie laktozy z diety bardzo pomogło w walce z zaparciami. A paskudztwo to znajduje się [rawie wszędzie, większość przetworzonych artykułów spożywczych jest zabroniona. Zupki w proszku, "pyszne" bułeczki maślane, ciastka, chrupki, cukierki, czekolada.....
Jeśli kupujesz chleb to zwracaj uwagę czy nie jest barwiony karmelem, "ciemny" nie zawsze znaczy zdrowy. Możesz piec chleb sama, długo zachowuje świerzość, kupujesz mąkę pełnoziarnistą, na większości podany jest przepis, jeśli nie to polecam odwiedzenie strony www.chlebpolski.pl, do ciasta radzę też dodać ugotowany i rozgnieciony ziemniak, może być wczorajszy, ziarna, rodzynki lub śliwki. Pycha :))) Ziemniak aby chleb był pulchniejszy, ziarna do smaku. Otręby przenne, ale wtedy więcej wody.
Cukier zastąp miodem.
Warzywa i owoce ile się da. Jedynie kalafior, kapusta, banany i jabłka tarte wyeliminuj. Wcinaj za to jabłka ze skórką, kiwi na czczo, dużo dyni. Zupa z dyni jest wyśmienita, odrobina imbiru dla zaostrzenia smaku....Kapuśniak z pekińskiej też niezły.
Generalnie jest to dieta prosta, jak najmniej prztworzonych produktów, bardzo zdrowa, minus taki, że zmusza do gotowania regularnego, w moim przypadku nakłada konieczność własnych posiłków wożonych do przedszkola.
Gotuj na parze, przygotowane tak potrawy mają zupełnie inny smak. Według mnie lepszy. Co do spożycia większej ilości błonnika, otręby owsiane są niezastąpione. Aby nie "kłuły" w zęby posypuję nimi chleb posmarowany masłem przed położeniem kanapki, posypuję nimi co tylko się da, ziemniaki, warzywa, surówki. To samo kiełki. Polecam też ziarno sezamu. I szpinak. Ma bardzo dużo żelaza a także najwięcej wśród warzyw błonnika. Dodatkowo naleśniki z otrębów ze szpinakiem..... mniam:)))
Az się dziwię, ale moje dziecko to uwielbia.
Jeśli kupujesz jogurty naturalne, kefiry..... jeśli zawierają mleko w proszku, maślankę w proszku lub zagęstniki, znaczy, że nie nadają się, jest w nich za dużo "chemi", Zapychają, nie ułatwiają wypróżnień.
Znalazłam także patent na słodycze i ciasta. Takie zdrowe wcale nie są mniej smaczne. Sernik bez sera i mleka to wyzwanie, ale przy odrobinie inwencji, uda się. Ciasto marchewkowe, do którego pakuję mnóstwo otrębów, ziaren i owoców suszonych jest wyśmienite, smakuje jak piernik świąteczny.
Pozdrawiam i zdrowia życzę. Przepisy mogę podać jeśli kto zainteresowany.
Powinnas jesc wszystkie produkty tzw. nieoczyszczone, ciemny cukier, razowy chleb z ziarnem, kasza gryczana, ciemny nieczyszczony ryz, ciemny makaron, platki owsiane, kawa zbozowa, i duzo duzo warzyw i owocow, warzywa o zielonych lisciach, wszelkiego rodzaju salaty, szpinak, kapusta, na anemie jedz indyka jest lekki i zawiera wiecej zelaza niz czerwone mieso...
dziekuje za informacje :) ale trudno zmienić nawyki i produkty używane w kuchni
Może i trudno, ale możesz nabyć mąkę pszenną razową, otreby owsiane i pszenne. Jeśli tylko mogę ograniczam ilości cukru w przepisach, zamieniam 25% pszennej zwykłej mąki na razową i dodaję otręby, czasem siemię lniane odtłuszczone. Jabłka w cieście, jeśli sa w kawałkach często piekę ze skórką, no i kupuję pieczywo ciemne,wieloziarniste, bardzo rzadko białe. Na anemię moja mamuśka robi 2 razy w tygodniu wątrobkę wołowa na obiad i kupuje kilo kaszanki. Po tygodniu wyniki są w normie, a ma 80 lat i faszeruje się lekami na kilka chorób co powoduje u niej skłonności do anemii. Spróbuj, jeśli lubisz i chcesz. Błonnikowe produkty możesz wprowadzać powoli modyfikując swoje przepisy. Powodzenia!
Ja wlasnie od tygodnia jestem na podobnej diecie, odtruwajacej organizm...wyniki sa niesamowite...regularnie chadzam do lazienki...wyeliminowalam moje kochane mleko i kawe ze sniadania, bialy makaron i bialy chleb
Kupuje tylko pumpernikiel, na sniadanie pije herbate i jem suchary z bialym jogurtem, lub miodem
Zamiast bialego makaronu czy ryzu ciemny
Mieso tylko raz w tygodniu
Zadnych produktow z puszek i wedlin, polproduktow, alkoholu
Warzywa i owoce
ale przede wszystkim przed kazdym posilkiem, plaster swiezego ananasa! ma niesamowite dzialanie na trawienie, polecam