Witajcie...
Spotkała mnie bardzo nieprzyjemna sprawa związana ze stroną ,,Pobieraczek''Ktos posłużył się moim e-mail i zarejestrował się tam z fałszywymi danymi.To jest moja stara poczta której nie u żywam,wczoraj coś mnie dgrnęło i zajżałam z ciekawości a tu coś takiego:
Nie spałam całą noc,jestem w 8 miesiącu ciąży bałam się że mogę z tych nerw urodzić za wcześnie takie miałam wczoraj nerwy i nie ukrywam bardzo się wystraszyłam,czytałam na forach że to są krętacze i naciągacze trochę się uspokoiłam...
co o tym sądzicie??
Szanowna Pani .
Ze względu na nie wywiązanie się przez Panią do dzisiaj z zawartej z nami umowy z dnia 08.09.2009 będziemy zmuszeni wystąpić przeciwko Pani na drogę sądową w celu wyegzekwowania przysługujących nam wymagalnych należności. Na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204) doszło do zawarcia wiążącej obie strony umowy.
Pozew przeciwko Pani zostanie skierowany do właściwego miejscowo sądu przez współpracującą z nami kancelarię prawną na podany przez Panią podczas zawierania umowy adres:
----------------
-----------------
Przypominamy, że podawanie fałszywych danych osobowych mających na celu wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy stanowi przestępstwo oszustwa zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. Jeżeli podczas rejestracji podali nam Państwo fałszywe dane osobowe (otrzymamy wtedy zwrot listu z pozwem) o popełnionym przestępstwie niezwłocznie zawiadomimy właściwe organy ścigania. Do identyfikacji posłuży nam adres IP, z którego nastąpiło zawarcie umowy oraz jej dokładny czas i data. Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP, właśnie na wypadek ewentualnych przestępstw lub wyłudzeń dokonanych przez klientów.
Pani adres IP użyty podczas zawierania z nami umowy z dnia 08.09.2009 to 83.28.225.174. W związku z powyższym zastrzegamy sobie prawo do wykorzystania zgromadzonych o Pani danych w celu wyegzekwowania należności wynikającej z zawartej umowy oraz ewentualnego przekazania ich właściwym organom ścigania w przypadku podania fałszywych danych.
Niniejszym pragniemy poinformować, że wyznaczamy Pani ostateczny termin na dobrowolną spłatę zaległości. Jeżeli usługa Pobieraczek5 nie zostanie opłacona w przeciągu 3 dni od dnia otrzymania tej wiadomości, wówczas zainicjujemy czynności prawne opisane wyżej, co wiązać się będzie dla Pani z dodatkowymi kosztami (sądowymi i windykacyjnymi) oraz w wypadku podania fałszywych danych zawiadomieniem właściwych organów ścigania i poniesieniem związanych z tym konsekwencji.
Zaległą kwotę w wysokości 94,80 PLN należy zapłacić w ciągu 3 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa sposoby opłacenia należności:
1. Poprzez usługę Dotpay dostępną pod następującym adresem: https://ssl.dotpay.pl/?pid=CY12NK198LUZH4ZQNER4R48HRUHYK9EZ
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.
moim zdaniem jesli ktoś się posłużył twoim adresem to można to udownodnić w sądzie - inny nr IP , a kwota o jakiej jest mowa jest za niska aby wszcząś postępowanie sądowe więc to jakiś kit. Nic się nie martw i nie denerwuj sie .Więcej ci napisze wieczorem jak będzie w domu mój mąz on w tych sprawach internetowych jest biegły.
Pozdrowionka
Zapoznaj się dokładnie z tymi wątkami. Jest tam mnóstwo informacji na ten temat:
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/64452-umowa-z-pobieraczek-pl-wyludzaja-pieniadze.html
http://forumprawne.org/prawo-karne/76799-oszustwo-przez-internet-pobieraczek-pl.html
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/72328-rezygnacja-z-uslugi-pobieraczek-bez-koniecznosci-zaplaty.html
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/76806-wyludzenie-pieniedzy-przez-internet.html
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/69608-rejestracja-na-pobieraczek-pl.html
Przede wszystkim nie denerwuj się.
moim zdaniem nic ci nie mogą zrobić. Nie można zawrzeć żadnej umowy z numerem IP. Musi być konkretna osoba (firma). Pozew musi być wysłany do domu i odebrany, a nie na konto mailowe. Czyli do osoby, która się zarejestrowała (przy rejestracji trzeba podać dane imienne - nei ważne czy prawdziwe czy fałszywe)
Chyba, że ktoś się włamał na Twoje konto i posłużył Twoimi danymi. A to jest ewidentnie sprawa dla organów ścigania.
Jeżeli będą Cię nękać - napisz, że nie zawierałaś z nimi żadnej umowy - a jeżeli uważają że tak - to niech przyślą umowę. I też ich postrasz - zawiadomieniem policji i prokuratury o próbie wyłudzenia. Bo tylko do tego kwalifikuje się ten czyn
I kolejne pytanie - czy rejestrowałaś się na tym pobieraczku, aby skorzystać z 10 dniowej usługi. z tego co tam jest podane w niejsany sposób przedłużenie jest automatyczne i trzeba je wypowiedzieć.
A IP które tu podali nie należy do Ciebie?
IP z tego wynika że nie należy do mnie.Jestem spokojniejsza po przeczytaniu tego wszystkiego.Dzięki
Olej to...Strachy na lachy..?Weź pod uwagę koszta sądowe.Akurat będą je ponosić dla niepewnego i niewielkiegu zysku!Ale jeśli to było z twojego nr-u IP to już bardziej poważna sprawa.
Akurat koszty sądowe Ty ponosisz - jeżeli to jest uczciwie nie zapłacona faktura, sprawa sądowa odbywa się bez ciebie.
Ja się z tym spotkałam - tzn nie zapłaciłam czegoś. W sumie nawet nie wiem dlaczego, bo nie mam zaległości w rachunkach - kwota była w granicach 100 zł. Może chciałam przetestować czy działa nie ściąganie małych kwot, bo monity olewałam - wiem, że to głupie.
Ale w końcu zapłaciłam - i tą fakturę i drugie tyle za koszty postępowania sądowego. Do windykacji nie doszło, bo już zapłaciłam sama.
I wiem na własnej skórze, że nawet małe kwoty są ściągalne. Wtedy to mnie kosztowało niewielkie pieniądze, teraz byłby jeszcze wpis na czarną listę (czy jak ona się tam nazywa)
Ale przeciez tzw zalożenie sprawy w śadzie kosztuję sporo zakładającego-czyli osobe wnoszącą pozew(w tym wypadku te oszukańcża firme). Jak nie sciągna(a nie sciągna w tym wypadku na pewno)sa w plecy koszta sadowe!
w tym wypadku tak - to ewidentni naciągacze, którzy żerują na ludzkiej naiwności
Z tego co wiem wynika, ze za każdym logowaniem do internetu jest inny IP, chyba, że podpisana jest umowa internetowa ze stałym IP. Wniosek dalszy, tylko ktoś kto przejmie kontrolę nad komputerem on line mógłby użyć naszego IP. Hakerzy dla marnych groszy tego nie robią - musi być kasa, albo ideologia. W tym przypadku jest to jak najbardziej próba wyłudzenia i kwalifikuje się do zgłoszenia na policję.
To chyba nie tak do końca.
Owszem jest stałe IP (wtedy gdy masz DSL) i zmienne (wtedy gdy korzystasz z łącz neostradowych lub inaczej zwanych od innych operatorów).
Ale też jest IP przyłącza - to, że potrafią Cię namierzyć - np gdy ściągasz nielegalne filmy, muzykę. Zmienne IP nic nie uratuje
Nie znam sie na tym jednak...
Ja mam ten komfort, że mam stałe ip chociaż w mojej miejscowości chyba ma mało kto. Mąż poszedł się zapytać do operatora i bez żadnej dodatkowej opłaty mu przyznali tylko nie kazali się chwalić. Większość u nas ma prędkość 380, my po zapytaniu mieliśmy zwiększone do 509. Po niewielkiej dopłacie mamy już 1024 i to w obie strony porównywalnie. dodam, że to na radiówce.
Moja siostrzenica też się tam zarejestrowała..traf chce, że z mojego komputera. Ale nie o to chodzi...Na wstępie miała dostać jakiś tam transfer testowy (bezpłatnie). Test ten nie działał. Nie szło nic ściągnąć. Napisała o tym do nich, nie dostała odpowiedzi. A więc zrezygnowała. A teraz ja (a właściwie moja skrzynka pocztowa) dostałem od tej oszukańczej spółki wezwanie do zapłaty (treść identyczna). Nic nie zapłacę...bo z jakiej racji ?, Ja umowy nie zawierałem, a z tego co wiem komputer nie posiada osobowości prawnej. Zobaczcie jak jest np. na Allegro tam wpierw się należy zarejestrować podać adres (pocztowy) oni przysyłają umowę, którą się podpisuje i odsyła. Wtedy jak coś zamawiasz i podpisujesz nickiem wiadomo, że to Ty i nie ma wtedy możliwości "wykręcenia" się. Ci naciągacze bazują na naiwności i nieznajomości prawa "klientów". Ich pismo jest tak pomyślane (stworzył go dobry psycholog) aby wystraszyć...Wielu się na to nabierze. Najlepiej nie odpisywać i powiadomić wszystkich swoich znajomych o naciągaczach.
Już wszystko wiem wg polskich przepisów umowa zawarta na odległość nie opatrzona własnoręcznym podpisem nie jest w żaden sposób wiąrząca. Sugeruje zgłoszenie sprawy na policje jako nieautoryzowane użycie Twoich danych osobowych. Jak pisałam sąd nie ściga za takie pieniądze chyba od 500 zł teraz jest.
Słoneczko zgłoś na policje, bo może jest takich poszkodowanych wiecej!
więcej to na pewno wystarczy w googla wpisać Pobieraczek i całkiem spore archiwum
wiecie co, przypomina mi się, jak kiedyś, kiedy jeszcze płaciłam racunki na poczcie, pewna starsza pani wstydliwie dopominala sie przed mna o wyjasnienie skąd pochodzi list, który dostała. Wszyscy w kolejce sarkali, bo pani baardzo przeciągała.W końcu zniecierpliwoina kobika z okienka spytała: a co pani naprawdę chodzi?!!!i ta kobieta powiedziała, ze dostała list(pewnie jakis cwaniak wysłal takich z 1000),ze jak nie wysle mu to 50 zl to umrze!Cała poczta pokładała się ze smiechu.Ja niestety też:(A ile było ludzi, którzy przestraszyli sie i wysłali pieniądze temu draniowi!!!!Z pewnością byli to starsi ludzie.
A oto co moja siostrzenica dziś dostała :
Szanowna Pani XXXXXX,
Ze względu na nie wywiązanie się przez Panią do dzisiaj z zawartej z nami umowy z dnia 18.09.2009 będziemy zmuszeni wystąpić przeciwko Pani na drogę sądową w celu wyegzekwowania przysługujących nam wymagalnych należności. Na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204) doszło do zawarcia wiążącej obie strony umowy.
Pozew przeciwko Pani zostanie skierowany do właściwego miejscowo sądu przez współpracującą z nami kancelarię prawną na podany przez Panią podczas zawierania umowy adres:
Sxxxxxx Kxxxxxxx
60-321 Poznań
Kxxxxx 38/112
Przypominamy, że podawanie fałszywych danych osobowych mających na celu wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy stanowi przestępstwo oszustwa zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. Jeżeli podczas rejestracji podali nam Państwo fałszywe dane osobowe (otrzymamy wtedy zwrot listu z pozwem) o popełnionym przestępstwie niezwłocznie zawiadomimy właściwe organy ścigania. Do identyfikacji posłuży nam adres IP, z którego nastąpiło zawarcie umowy oraz jej dokładny czas i data. Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP, właśnie na wypadek ewentualnych przestępstw lub wyłudzeń dokonanych przez klientów.
Pani adres IP użyty podczas zawierania z nami umowy z dnia 18.09.2009 to XX.XXX.XX.XX. W związku z powyższym zastrzegamy sobie prawo do wykorzystania zgromadzonych o Pani danych w celu wyegzekwowania należności wynikającej z zawartej umowy oraz ewentualnego przekazania ich właściwym organom ścigania w przypadku podania fałszywych danych.
Niniejszym pragniemy poinformować, że wyznaczamy Pani ostateczny termin na dobrowolną spłatę zaległości. Jeżeli usługa Pobieraczek5 nie zostanie opłacona w przeciągu 3 dni od dnia otrzymania tej wiadomości, wówczas zainicjujemy czynności prawne opisane wyżej, co wiązać się będzie dla Pani z dodatkowymi kosztami (sądowymi i windykacyjnymi) oraz w wypadku podania fałszywych danych zawiadomieniem właściwych organów ścigania i poniesieniem związanych z tym konsekwencji.
Zaległą kwotę w wysokości 94,80 PLN należy zapłacić w ciągu 3 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa sposoby opłacenia należności:
PS Dane osobowe siostrzenicy zaiksowałem.
Ja bym absolutnie nie zapłaciła, a podała im nr adwokata(zprzyjażnionego;))I postraszyła wyjsciem na drogę sadową z powodztwa cywilnego.Na koniec drobna sugestia na temat ugody;)))
Kiedys jakaś taka oszukańcza firma(wapster, czy coś) zaczeła mnie nekać smsami(w nocy!).ciekawe skąd wiedzieli, ze pracuje w taki miejscu, ze musze odbierać wiadomości równiez w nocy?Zanim się zorientowałam umknęło mi z konta przeszło 50 zł.Jeden sms do nich kosztował 10 zl!Nastepnego dnia skontaktowałam się z kumplem(pracuje w jednej z najlepszych kancelarii adwokackich w Polsce).Zrobił im taka kaszankę, że do dziś łobuzy pamiętają!Niedawno czytałam, że na(miłosne;)))) smsy nacieli mnóstwo kobiet;))))
Tam podobno siedzi kilkunastu cwaniaków i na wielkim ekranie mają twoje odpowiedzi. Wszyscy kombinują, jak cię naciąć.A te bidne kobitki myślały, że maja wielbiciela!Mnie nacięli(całe szczescie niedużo) na pracę.OSTRZEGAM!!! Uważajcie na telefony i smsy których n-ry sa krótkie i zaczynają się 7.Takich nacinaczy nie brakuje. Myslę, ze wasz przyklad jest podobnym przypadkiem.