Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Wołowina jak przyrządzić?

Forum

Wołowina jak przyrządzić?

Autor: beata1
Data: 2009-11-27 09:01:48

zakupiłam wczoraj ładny chudziutki kawałek wołowiny w sumie to przyznam pierwszy raz zawsze drób i wieprzowina poradźcie mi jak można ją smacznie przyrządzić i może jakieś wskazówki co do obróbki tego mięska ?

Autor: nonka4
Data: 2009-11-27 09:43:17

Możesz zrobić duszoną w warzywach wg upodobań, możesz zrobić zrazy, bitki, gulasz- choć jak ładny kawałek to trochę szkoda..

możesz zrobic tatar..

Żeby wołowina była krucha, trzeba ją szybko podsmażyć na gorącym tłuszczu,

a potem dłuugo albo baardzo długo dusić, nawet do kilku godz.

Ja osobiście lubię połączenie wołowiny, grzybów i kaszy gryczanej.

może coś wybierzesz z tych poniżej:

http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=wo%C5%82owina&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&recipeGroups%5B%5D=19&recipeGroups%5B%5D=35&date=0&date1=&date2=&offset=0

 

 

Data: 2009-11-27 10:05:56

beatko zlezy jaki to jest kawalek. Kazdy kawalek tuszkma inne zastosowane, inny czas pieczenia czy polecana jest nna jego obrobka. przyklad :poledwica to tatar, rostbaef to peczen albo tatar , Filet to steki, prega to super mieso na wywar czy rosol, piers na duszona gotowana wolowne w (NA PRZYKLAD) sosie chrzanowym

Autor: Zośka
Data: 2009-11-27 10:09:29

Zrazy na 2 razy (obiady)????
  Ostatnio w TV Sląsk słyszałam, że wołowiny nie soli się na początku, ani w trakcie gotowania, bo będzie się długo gotowała i będzie wiórowata. Solą powinno się doprawiać wołowinę na koniec, przed podaniem. Muszę to wypróbować sama

Data: 2009-11-27 10:22:32

Mom zdaniem ma to sens tylko w przyrzadzaniu stekow i nnych krotko smazonych kawalkow i to to tylko wtedy gdy meso marynujemy  badz lezy ono zasolone jaks czas. Peczen nieposolona moze nie smakowa tak jak pownna.

Autor: TrendCenter
Data: 2012-12-07 20:05:31

To niedokładnie tak. Wołowina nie może w żadnym wypadku leżeć zasolona "jakiś czas", bo po upieczeniu będzie podeszwa. Natomiast marynować kawałek mięsa na pieczeń można, a nawet należy. Gotujemy marynatę z wody, octu, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, ewentualnie innych warzyw i zimną zalewamy wołowinę. Marynaty też nie solimy. Zostawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu, przewracając co 12 godzin. Pieczemy i solimy na pół godziny przed końcem pieczenia. Większy kawałek wołowiny przed pieczeniem szpikujemy gęsto słoniną, bo wołowina jest mięsem chudym i może wyjść wiórowata. A co do potraw krótko smażonych - zdecydowanie masz rację, solimy po usmażeniu.

Autor: smakosia
Data: 2012-12-09 09:44:41

Mam prośbę - czy możesz podać nam proporcje tej marynaty do wołowiny? Głównie myślę o occie. Czy zwykły można zastąpić jabłkowym? A może to powinien być któryś z octów winnych (biały, czerwony)...? 

Autor: anna702
Data: 2009-11-27 18:02:22

My jadamy glownie wolowine, ale tak jak napisala Dorota zalezy jaki to kawalek...cienkie bitki z poledwicy wystarczy smazyc po minucie na stone, ale prege np. sie dusi dosc dlugo. wolowine dostepna w Polsce raczej trzeba dlugo dusic. zrob zrazy zawijane lub bitki w sosie, nie bedziesz zalowala

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 03:19:41

Zrobiłam bitki obtoczone w mące i przesmażone ,podduszone z warzywkami posoliłam na końcu i gotowałam godzinę w szybkowarze średnio miękka wyszła ,ale chyba jednak powrócę do drobiu bardziej mi smakuje.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 08:37:37

Wołowina wg mnie to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa. I jak większość innych, każdy kawałek z krówki smakuje troszkę inaczej, i nieco inaczej się go przygotowuje. Spośród tych dostępnych u nas mnie osobiście najbardziej pasuje mięso rasy limusine.
Na dodatek jest to mięso o wysokiej zawartości białka i polecane przez lekarzy i dietetyków w żywieniu (stosunkowo niska zawartość cholesterolu).
Niestety wymaga dość długiej i starannej obróbki.
Pewnie nie każdy mnie poprze, ale ja osobiście najbardziej lubię ozory wołowe. Ogony też)))
W ramach ciekawostki pozwole sobie tu przytoczyć kilka wygooglanych wiadomości o wołowinie.Może komuś się przyda.
http://pl.foodlexicon.org/r0000380.php

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 10:18:23

A można w mięsnym pytać z jakiej to rasy i oni będą wiedzieć?Stosuję dietę białkową to by mi to pasowało.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 12:50:01

W lepszych sklepach na pewno wiedza. Niedaleko mnie sa takie znane w całej Polsce zakłady mięsne i oni zawsze podają z jakiej jest mięso.W ich sklepach firmowych są specjalne stoiska z mięsem limusine.

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 15:26:42

A można wiedzieć jakie to sklepy?

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 17:01:13

Nie wiem, co na to moderatorzy))To sklepy firmowe wielkiej firmy mięsnej na północy Polski na M.
Dodam jeszcze, że mam kilkoro znajomych, którzy prowadzą badania na UWM na ten temat.Zaprosili mnie nawet kiedyś do swojej stacji naukowo-badawczej pod Olsztynem, gdzie m. inn. choduje się bydło w celach badawczych(limusine też).

Autor: jareksz
Data: 2009-11-28 18:36:15

Polędwicą wołową (oprócz sterydów) "posiłkują" się kulturyści. Tylko ta cena!

Autor: mysha2006
Data: 2009-11-28 23:04:44

Jak się jest kulturystą to stać :)

Autor: anna702
Data: 2009-11-30 02:25:00

u nas ok 30-40 euro za kg, ale warto od czasu do czasu, zwlaszca krwista 

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 07:13:23

to bardzo dużo u nas nie więcej niz 30 zł Jest to dużo ale jeszcze do przełknięcia.

Autor: jareksz
Data: 2009-11-30 10:59:02

Za 30zł to chyba nie polędwica:) Mielone na tatara kosztuje coś koło tego. Polędwica jest dwa razy droższa.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 15:57:03

wołowina na pieczeń ale co to to nie wiem u mnie kosztuje do 26 chyba dokładnie

Data: 2009-11-30 16:42:32

tzw na pieczen to "gorsze " kawalki niz rostbeaf czy poledwica. Taka "srednia jakosc czyli mieso nadajace sie na dluzsza obrobke. Oczywiscie wyzszej klasy niz rosolowe.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 18:06:50

aleście mnie zakęciły dziewczyny  hihi. Rostbeaf na pewno nie bo to biore na rosół. Kurka nie wiem jak pójdę do sklepu to sprawdzę co to jest  w tym sklepie co ja kupuje wołowine mam zawsze mięką i własnie długiej obróbce nie musze go podawać. Sama byłam zdziwiona, nigdy mi się nie zdarzyło aby była twarda czy  trzeba było  poddawać ją dłuższej odróbce. Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia jaki kawałek biore i tak jest mięka. Dlatego wołowine od ponad roku kupuje tylko w jednym sklepie. W  najbliższym czasie jak będę na zakupach to sobie wszystko sprawdze. Dla zaspokojenia własnej ciekawości to raz a dwa może faktycznie więcej kosztuje tzn mówicie że na pewno więc sprawdze:) Powiedzcie mi jak jesteśmy przy wołowinie jest coś takiego co się nazywa biała krzyżowa do czego mozna ją użyć ?

Data: 2009-12-01 08:55:26

kochana Rostbeaf na rosol? Lo matko toz to swietokradztwo nemal. Tak jakbys szynke wzela na salceson. Jesl to naprawde rostbeaf to szkoda.Z ego zrobsz pyszna peczen, dobry steak bo najlepszy z fleta, albo upieczesz pyszne meso do chleba. Na rosol to prega a jak chcesz mec dobre mesko to pers a taczej kocowka tejze to klasyczne zupowe jednak dosc chude meso . Ta mozesz potem podac z sosem chrzanowym, zemnakam i warzywamy z rosolu. Pyszne danie.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 10:11:44

no to juz się pogubiłam Dorotko albo w moim sklepie napisy są pomieszane idę do sklepu popatrzeć co oni mi tam dają

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-06 08:10:43

Byłam sklepie i z Ciekawości sobie popatrzyłam na mięsko . Polędwica wołowa u nas kosztuje 75 zł za kg. Kawałek który kupuje na rosól nazywa się Rozbratef kosztuje 18,50 za kg. Kawałek który kupuję na pieczeń nazwywa sie pieczeniowe i kropka. Moja próba dowiedzenia się w sklepie z jakiego kawałka wołowiny pochodzi to mięso stanęła na niczym, gdyż pani stwierdiła że to mięso nazywa się pieczeniewe i koniec :) Wołowiny w siatce nigdy nie widziałam nawet w supermarketach ale może nie zwracałam uwagi. U nas w lokalnych sklepach rzadko mozna spotkać mięso w siatce prędzej w supermarketach.
Natomist jeśli chodzi o samą wołowinę to u nas jest dostępnych z 6 pozycji z czego 3 to rosołowe:) Więc wyboru wielkiego nie ma .

Autor: jareksz
Data: 2009-12-01 19:22:41

Może się mylę ale biała krzyżowa to chyba inaczej ligawa czyli jeszcze inaczej fałszywa polędwica. A z czym się ją je to już fachowcy podpowiedzą:)

Autor: anna702
Data: 2009-12-01 18:20:18

tak, ale taki filet na 2 min kladziesz na patelnie...i mniam...przez pol roku to pamietasz...najlepsza jest dunska i argentynska, przynajmniej u nas...

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 21:02:43

kiedyś jadłam a było to z 15 lat temu w bardzo dobrej restauracji befsztyk wołowy krwisty. Nie jestem zwolenniczką takich lekko przysmażonych mięs  ale smak tego befsztyka do dzis pamiętam - był tak niebiański  :) Wielokrotnie póżniej zamawiałam takie befsztyki w innych restauracjach ale nigdy ten smak się nie powtórzył.  Zrezygnowałam  już z poszukiwania tego smaku

Data: 2009-12-02 09:07:58

Nie rezygnuj. Tylko kup wlasnie steki z fileta DOBREJ wolowiny. U nas najlepsze sa argentynskie - a w miare zwykla kieszen zeby nie zmankrutowac . rozumie sie. Dlaczego? Dlatego, ze bydlo tam chodzi sobie po lakach swobodnie  ma duzo ruchu. W zwiazku z tym wolniej nabiera masy ciala, miesnie sa delikatnie poprzerastane niteczkami tluszczu. Bydlo hodowane w oborach masowej produkcji szybko przybiera na wadze ale niestety bezruch, rodzaj karmy  i antybiotyki  powoduja pogorszenie jakosci miesa i to znaczne. Moze w posledniejszych potrawach mniej wyczowalne ale steki czy rostbeaf niczego nie wybaczaja. Przez to, ze obrabia sie je krotko badz stosunkowo krotko.

Dziewczyny a tak na powaznie: Czy nikt dzis jiuz nie wie jak rozbiera sie tuszke wolowa? Nie nie chodzi moii o praktyczny uboj tylko o znajomosc rodzajow i przeznaczenia mies z tuszki. Czy to czarna magia? Czemu pytam: Moja Babcia doskonale wiedziala na co prega na co piers, filet, rostbeaf, falszywy rostbeaf (moze taki sprzedano aggusi w sklepie - to jest mianowicie mieso z piersi tez smaczne ale na pewno nie takie delikatne jak rostbeaf wlasciwy), antrykot czyli kawalek miedzyzebrowy  - z niego pyszna pieczen i dobre bitki wyjda itd....Tutaj link

Potem w czasie wielkiego kryzysu nie bylo mowy o kapryszeniu. Bralo sie jak leci i probowalao cokolwiek smakowitego wycczarowac....Wiec nie wiem, moze wielu przez to zapomnialo co jest czym? Nawet jezeli - przynajmniej panie ekspedientki powinny wiedziec....W sumie i kazda gospodyni kupujaca w markietach samoobslugowych...Szkoda by bylo gdyby znajomosc takich podstaw odeszla w zapomnienie bo wolowina ma takie rozne smakowo mieso i tak wazny jest dobor miesa zaleznie od potrawy ktora chce sie wykonac...Kazdy kawalek wymaga troche innej obrobki ale dobrze potraktowany okazuje sie czesto bardzo wdziecznym smakowo miesem. Od tej umiejetnosci i znajomosci  zalezy czesto czy ktos wolowine polubi czy tez zrazi sie na zawsze.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-02 10:46:37

Ja praktycznie prawie wcale nie mam wiedzy o mięsach. Przyszło mi do głowy, że fajnie by było gdyby ktoś zechciał napisać w artykułach taki przewodnik. Wiecie...np. wołowina z podziałem która jej częśc na co się nadaje, wieprzowina itd. A do tego praktyczne porady gospodyni w stylu kiedy solić, w czym marynować itp. To by była super szkoła nie tylko dla początkujących.

Data: 2009-12-02 14:25:56

Hmmm... no to dalas mi pomysla. Bede cos klecic ale po dziesiatym teraz ksiegowosc czeka grrrr...

Autor: smakosia
Data: 2009-12-03 12:06:04

Oj Dorotko, to by było super mieć pod ręką taki przydatny artykuł. Kiedyś kupiłam ligawę. Pomyślałam sobie, ęe upiekę na święta, bo tak mi doradziła pani w małym sklepiku mięsnym. Ależ się cieszyłam. Byłam dumna, że raz będzie trochę inaczej, bo wiecznie albo wieprzowina albo drób. No i na tym zakończyła się moja radość. Mięso było jak kawał drewna. Wiem, że są jakieś tajniki, że mięso dzieli się na pieczeniowe i inne, że można je przyprawić tak, że potem szybko kruszeje i że niektóre przyprawy bywają baaaardzo wskazane przy pewnym gatunku mięsa ale... Co,  do czego, jak, kiedy...dla mnie to zagadka. Póki co piekę tylko schab, karkówkę i łopatkę, robię gulasz itp. Jednym słowem wszystko co nie wymaga większej wiedzy. Steki to dla mnie zagadka a bardzo bym chciała umieć je robić tak, żeby się rozpływały w ustach. Taki wielki kawał wołowiny, którą dało by się upiec do chleba, to też moje marzenie. Super by było mieć tutaj taki artykuł. Wiem, że to kawał roboty, ale może...znajdziesz czas i będziesz miała chęć podjąć się tego?  Pozdrawiam ciepło. Uściski.

Autor: anna702
Data: 2009-12-04 23:22:37

Smakosiu, jak mowisz taki wielki kawalek wolowiny do chleba to nic trudnego. Z reguly kupuje sie juz zwiniety ciasno sznurkiem, spagiem, podsmazasz na patelni na oliwie i odrobinie masla, z kazdej strony po kilka minut, solisz, pieprzysz i podlewasz szklanka wina (czerwonego) i jesli trzeba goraca woda, wino odparowywuje. Umieszczasz pieczenn w naczyniu zaroodpornym, zamknietym,, lub przykrywasz folia. Wkladasz do piekarnika na 180°. W polowie czasu przekrecasz mieso. Czas pieczenia zalezy od ilosci miesa, jesli jest to 1kg to na 1 godzine. Ja robie jeszcze na tej samej patelni sos, kroje drobno marchew i cebule i dusze razem z miesem. Po upieczeniu mieso sie studzi, rozcina sie sznurek i kroi na cienkie plastry. Podajesz w naczyniu i polewasz sosem warzywnym. pycha. Skus sie.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-05 00:11:22

Brzmi apetycznie. Tylko ja nie wiem o jaki kawałek wołowiny prosić żeby potem nie było  tak, jak z tą ligawą, którą upiekłam i wyszło mi drewienko. Ja się jeszcze nie spotkałam z wołowiną obwiązaną sznurkiem. Chyba nie ma takiej w moich sklepach. Czy to wino powoduje, że mięso kruszeje, czy chodzi o smak? No proszę...sami widzicie jaki ze mnie laik w temacie mięsa 

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:12:15

właśnie ja też :) i powiem, że dopiero nasza dyskusja skłoniła mnie do tego aby poszukać wiedzy na ten temat w necie.
Dawniej zwierzęta się ubijało w gospodarstwach domowych pewnie stąd  nasze abcie posiadaja taką wiedzę . Teraz sprawę mi bajmniej ułatwiaja panie w sklepie ( nie kupuję mięsa w marketach zazwyczaj są to małe lokalne sklepiki). Mówię do czego potrzebuję mięso wołowe i panie mi dają tym samym  jestem nieświadoma co to jest.  Artykuł by się przydał może znajdzie się ktoś kto posiada wiedzę na ten temat. Mięso wołowe jest bardzo zdrowe i ja zapewne częściej bym je podawała na swoim stole gdybym wiedziała co z czego można zrobić.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:17:59

Ha ha Dorotko przeczytałam juz prześniej załączonego linka :) Powiem Ci że ja osobiście nie robiłam krwistego steka z wołowiny i nie wiem nawet jak się do tego zabrać. Pamiętam że na tym co jadłam był położony kawałek masełka  i ten niebiański smak i tyle. Nawet nie wiem na czym taki stek usmażyć.  Jakiego tłuszczu użyć do tego. Oj artykuł by się przydał

Autor: anna702
Data: 2009-12-02 18:38:50

Masz racje i jak sie nie myle, to tego chyba uczono w szkole, bodajze na zpt...
ja niestety nie potrafie przetlumaczyc jasno z wloskiego na polski. we Wloszech zrobilam tez kurs przetworstawa spozywczo chemicznego, pracowalam w laboratoriu w mleczarni, zwiedzalam ubojnie i hodowle bydla, winnice, bylam przy produkcji oleju i zbiorce oliwek. Bardzo interesujace i przydatne na codzien.
W Polsce wolowina kojarzy sie ze sztywna podeszwa, a w sklepach miesnych goruje wieprzowina i drob.

Autor: kamila258
Data: 2009-11-29 01:11:34

Zrob zrazy tradycyjnie w rondlu, dus na malutkim ogniu tak dlugo, az zmieknie - nie narzucaj sobie czasu. I zawsze uwazaj, jaka kupujesz. Jesli jest tak twarda, ze tluczek nawet nie chce sie wbic, nic jej nie zmiekczy:(((

Autor: drakas
Data: 2009-11-29 02:12:32

Dziś właśnie robiłam to, co oprócz zrazów lubię z wołowiny najbardziej - tzw rumsztyk. Pokroiłam wołowinę na cienkie plastry - wszerz włókien!!, obsmażyłam w rondlu, posoliłam, popieprzyłam i dodałam mnóstwo pokrojonej byle jak cebulki, zalałam wodą i około godziny dusiłam. Uwielbiamy z kaszą gryczaną, lub ziemniakami. Acha, zwykle na koniec po doprawieniu, zaklepuję sos mąką.
Zyczę smacznego!!

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-29 07:27:50

Ja najbardziej lubię roladki wołowe z boczkiem cebulką, marchewką i ogórkiem kiszonym. Nie wiem od czego zalezy miękość wołowiny też jestem skłona przytaknąć że to zależy od rasy krów. Mam taki jeden sklep u siebie w którym kupuje wołowine i nie zależnie jaki to jest kawałek i do czego wołowinnę mam zawsze mięciutką i specjalnie długo jej nie gotuję. Kupię w innym sklepie to albo muszę bardzo długo gotować albo zostaje twarda. Chyba wiek krów ma tu jakieś znaczenie im starsza krowa tym twardsze mięso.

Autor: Chrystiana
Data: 2011-09-01 19:53:19

zrobiłam kawałek(0,75 kg) udźca wołowego po swojemu czyli w foliowym rękawie gotowany w wodzie ok 1ha.

natarlam przyprawami, dalam cebule, kostke rosolowa i wyszedl superowy, miękki, dobry...

Wyjec

2015-07-05 09:49:41
Beata500
mgii, nie znalazł siś. Ale przychodzi matka do jedzenia i jeszcze jakiś kot . Wyglada na to , że zrobiałam stołówkę dla obcych kotów.
2015-07-05 09:50:55
Beata500
nie wyjadają do końca, więc doszłam do wniosku, że nie są tak bardzo głodne, czyli mają gdzieś dom
2015-07-05 11:27:19
Dżanina Fonda
mggi, to dobrze, że wolny... gorzej jutro tym, co w pracy
2015-07-05 12:06:55
Beata500
Dżani, mnie w pracy taka tempuratura nie przeszkadza , powiem więcej , jest mi wtedy cieplutko
2015-07-05 12:24:28
Dżanina Fonda
a ja nie znoszę wysokich temperatur
2015-07-05 12:25:33
Dżanina Fonda
dzisiaj to już jestem wymoczona w jeziorze, siedzę w cieniu i jem owoce :)))
2015-07-05 12:29:27
mggi63
Beatko bo pewnie sobie upolują coś :-)
2015-07-05 12:30:51
mggi63
ja jutro do pracy ale okna mam od strony zacienionej a zanim sie rozbuja to ja do domku o 14 :-D
2015-07-05 12:31:14
mggi63
ale dlamnie masakra taki upał
2015-07-05 12:31:43
mggi63
Dzani dobrze Ci na wodą :-)
2015-07-05 15:58:25
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-07-05 15:59:58
dorotaibasia
chylę czoła przed tymi którzy muszą pracowac przy takiej pogodzie
2015-07-05 16:00:19
dorotaibasia
ja ledwo dycham siedzac w domu :(
2015-07-05 16:21:28
Beata500
ja też nie lubię takich temeratur, ale ja w pracy mam na ogół bardzo zimno , a jestem zmarzluchem .
2015-07-05 19:59:56
mggi63
jak tam kochani żywotność? ;-)
2015-07-05 22:34:46
megi65
wróciłam do domowych pieleszy ...
2015-07-05 22:35:18
megi65
po drodze jak zwykle jagody zakupione .... dziewczyna ujęła mnie odpowiedzią ..
2015-07-05 22:35:59
megi65
''zbieram na życie, mam brata niepełnosprawnego ..'' .. dostała pre zeta więcej ...
2015-07-05 22:36:11
megi65
jutro jagodowe ciacho ...
2015-07-05 22:37:08
megi65
i oczywiście jeszcze zdążyliśmy kupić pyszne czereśnie, pogawędką z hodowcą czerśniowego sadu gratis...
2015-07-05 22:37:26
megi65
cudownie soczyste, słodkie ...
2015-07-05 22:37:52
megi65
pranko recznie na balkonie , maszynowe w maszynie ...
2015-07-05 22:38:35
megi65
ooo wyczaiłam fajne jedzonka na tarsie do Koszalina i w samym Koszalinie ..
2015-07-05 22:40:05
megi65
as nie zapomnij o .. drobiazgach, bo to czasem one decydują o udanym wyjeżdźie ..
2015-07-05 22:40:28
megi65
szkoda ,ze nie lecicie nad wielką wodę .. bardzo przyjemnie ..
2015-07-05 22:40:44
megi65
Lea .. dobrego wieczoru ...
2015-07-05 22:41:33
Lea2
Witam wieczorkiem :)
2015-07-05 22:41:54
megi65
dotarliśmy szczęśliwie .... pod Piłą była stłuczka 3 aut ..ruch wahadłowy ... ale ogólnie ok ..
2015-07-05 22:42:38
megi65
mase polizei w oznaowanych i nie oznakowanych autkach ..
2015-07-05 22:42:40
Lea2
Dzięki meguś i wzajemnie miłego wieczorku ...
2015-07-05 22:42:58
megi65
trochę wariatów na 1 kole cyklistów ...
2015-07-05 22:43:37
megi65
zmykam pod prysznic ...a Ty .. lulu .. jutro musisz być fit ..
2015-07-05 22:44:33
megi65
dobranoc.... kolorowych snów .. ))
2015-07-05 22:44:51
Lea2
ja już poleguję i piszę z łóżeczka...
2015-07-05 22:46:48
Lea2
całe szczęście, że dojechaliście bez problemów do domu...
2015-07-05 23:37:59
Lea2
Dobranoc :)
2015-07-06 07:04:18
mggi63
dzien dobry:)
2015-07-06 07:04:45
mggi63
kawke mrożona serwuję jak ktos chetny zapraszam :)
2015-07-06 07:06:17
Dżanina Fonda
Hej wszystkim.
2015-07-06 07:06:30
Dżanina Fonda
Właśnie jedziemy się wymoczyć. :))))
2015-07-06 07:09:55
mggi63
zazdraszczam ! :)
2015-07-06 08:02:50
Bahati
dzien dobry
2015-07-06 09:05:08
megi65
dzień dobry .. po cudnej burzy ...
2015-07-06 09:05:28
megi65
ale i tak spiekota zaraz będzie ..
2015-07-06 09:06:20
megi65
Dorcia zdążyłam do jśc do piekusia .. i tam .. już zostałam na pare chwil ...
2015-07-06 09:54:04
Dżanina Fonda
uff, palce jak suszone śliwki :)))))
2015-07-06 10:37:19
megi65
Dżani ... szybko do wody ... bo zrobisz się rodzyneczka ..
2015-07-06 10:39:01
Dżanina Fonda
no właśnie od wody pomarszczone jak suszone śliwki :)))
2015-07-06 10:39:28
Dżanina Fonda
ja jeszcze w domku, wyjeżdżam w środę
2015-07-06 10:40:03
Dżanina Fonda
a teraz to tylko z rana nad wodę, wymoczyc się z psami
2015-07-06 11:54:17
mggi63
najpierw psy potem Dżani :)
2015-07-06 11:54:51
mggi63
a następnie ludziska :D :p
2015-07-06 11:56:38
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-06 11:59:41
Beata500
Dzień dobry. Kotki się znalazły .
2015-07-06 12:20:32
Dżanina Fonda
mggi - my razem z psami a potem ludziska
2015-07-06 12:21:04
Dżanina Fonda
taka kolejność jest prawidłowa bo psy do wody nie sikaja
2015-07-06 12:21:30
Dżanina Fonda
Beata, znalazłaś czy same przyszły?
2015-07-06 12:22:07
Dżanina Fonda
mggi, wczoraj i ko
2015-07-06 12:22:48
Dżanina Fonda
wczoraj i konie się obok kapaly -mnie zwierzęta nie przeszkadzają
2015-07-06 12:23:34
Dżanina Fonda
a jak komuś przeszkadzają to niech idzie na basen - tam woda czysta, chorowała :)))
2015-07-06 12:23:54
Dżanina Fonda
*chlorowana
2015-07-06 14:27:12
Beata500
Dżani, matka je przeniosła pod dach , nawet kanapę mają
2015-07-06 14:27:45
Beata500
jeden mały sam przyszedł do jedzenia, reszty szukałam
2015-07-06 14:34:06
Dżanina Fonda
widzisz, a ty myślałaś, że mają właścicieli :))
2015-07-06 14:34:27
Dżanina Fonda
matka wie, kto pomoże jej dzieciom :)))
2015-07-06 15:09:17
Beata500
Dżani, dzieki
2015-07-06 15:11:01
Beata500
wylądowałam wreszcie na fotelu dentystycznym z samego rańca . Okazało się, że to bolał nie ten robiony kanałowo, tylko jedynka. Też do leczenia kanałowego .
2015-07-06 15:11:55
Beata500
teraz mam wrażenie , że wszystkie mnie bolą
2015-07-06 15:54:24
Dżanina Fonda
biedna, dentysta i ginekolog to moi dwaj "ulubieni" lekarze :))
2015-07-06 16:32:21
mggi63
kotka musiała być pewna,że jej dzieci będą bezpieczne :-)
2015-07-06 16:33:04
mggi63
Dżani ostroznie z wodą bo tyle utonięc jest :-/
2015-07-06 16:34:35
mggi63
ja mam wspaniałą dentystkę
2015-07-06 17:12:58
Beata500
Dżani, ja w młodości zdążyłam się przyzwyczaić do ginekologów, leżałam bardzo długo w ciaży i pod koniec pobytu w szpitalu było mi już wszystko jedno, kto mnie bada .
2015-07-06 17:13:49
Beata500
ale dentysta przy takim ostrym bólu, to dalej dla mnie problem
2015-07-06 17:22:28
mggi63
gini też mnie nie przerażają... ot taka standardowa wizyta
2015-07-06 17:35:56
Beata500
też mggi mam takie podejście do ginekologa
2015-07-06 17:48:05
Gluba666
:)
2015-07-06 17:53:09
Dżanina Fonda
widzę, że Gluba też :D
2015-07-06 17:57:52
mggi63
i prawidlowo :-D w końcu jest wśród babińca :-)
2015-07-06 17:58:36
mggi63
łooo matko Gluba wszystko z Tobą ok ?
2015-07-06 17:59:43
Gluba666
okej okej :D
2015-07-06 18:14:49
mggi63
ufff dobrze :-D
2015-07-06 18:14:55
Beata500
Gluba zonę ma ? Ma . To i ginekolog mu nieobcy
2015-07-06 18:19:32
mggi63
no z prawdziwstym facetetem to wszystko i o wszystkim mozna pogadulić ;-)
2015-07-07 05:06:06
megi65
dzień dobry i w drogę ... :DDD
2015-07-07 05:06:23
megi65
do ''poczytania'' ..
2015-07-07 06:03:01
Dżanina Fonda
Witam. A wczoraj to nawet "burza" u nas była. :))
2015-07-07 07:17:48
mggi63
dzień dobry :)
2015-07-07 07:18:13
mggi63
burza to chyba na wyrost słowo....ot postraszyło i tyle....
2015-07-07 07:34:40
Beata500
Dzień dobry. Poranek był rzeźki , a juz jest gorąco.
2015-07-07 08:23:49
kasiachodziez
dzień dobry
2015-07-07 08:24:07
kasiachodziez
melduje się że pracę wykonałam teraz urlop
2015-07-07 08:27:52
kasiachodziez
nic tutaj znaleźć nie moge
2015-07-07 08:29:33
kasiachodziez
jest tu kto?????///
2015-07-07 10:08:18
makusia
jest, dzień dobry :)
2015-07-07 10:08:30
makusia
większość na wakacjach :D
2015-07-07 10:57:29
kasiachodziez
kiedyś w starej wersji była zakładka gdzie eksperci oceniali przepisy
2015-07-07 10:57:48
kasiachodziez
gdzie to teraz jest??
2015-07-07 10:58:54
mggi63
witaj kasiu :)
2015-07-07 10:59:58
mggi63
nie ma bo teraz eksperci tylko swoje przepisy polecają :) no wiesz oszczędnosci :D
2015-07-07 11:00:29
mggi63
nie ma ekspertów...kolejki.......cztu.... ;/
2015-07-07 11:00:33
mggi63
czatu
2015-07-07 11:00:56
kasiachodziez
hej mggi :))
2015-07-07 11:01:13
kasiachodziez
a ja od rana szukam tej zakładki
2015-07-07 11:01:21
kasiachodziez
to się poprawiło tutaj.............
2015-07-07 11:08:15
mggi63
no nie szukaj bo nie znajdziesz....
2015-07-07 11:10:13
mggi63
Kasiu na długo przybyłas?
2015-07-07 11:35:25
Dżanina Fonda
witaj, Kasiu, milo cię znowu widzieć :))
2015-07-07 11:36:00
Dżanina Fonda
mggi, dlatego właśnie burzę wzięłam w cudzysłów
2015-07-07 11:41:29
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-07 11:55:45
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-07-07 12:45:24
mggi63
oj Dżani jam ślepa :/....wybacz....:)
2015-07-07 13:33:06
kasiachodziez
mggi jeszcze nie wiem jak długo się bede urlopować
2015-07-07 13:33:46
kasiachodziez
dżaninka ja ciebie poszukuje w wątu o obiadach wspomniałas o przepisie na kuraka zapiekanego w bakłażanie
2015-07-07 13:34:06
kasiachodziez
możesz kochana zapodać mi ten przepis nie potrafie go tutaj odnaleźć
2015-07-07 13:36:40
mggi63
ja Ci zapodam bo tez robiłam :)
2015-07-07 13:36:51
mggi63
http://wielkiezarcie.com/recipes/30073564
2015-07-07 13:38:24
kasiachodziez
mggi :))))))))))
2015-07-07 13:38:35
kasiachodziez
dziękuje ja ci złota kobieto :))
2015-07-07 13:40:20
kasiachodziez
ale jak mi ktoś jeszcze powie jak wrzucic w ulubione po tej rewolucji tutaj to bedzie już super
2015-07-07 13:40:54
mggi63
przypomniałaś mi Kasiu o tym przepisie akurat się rozmraża biust to może machnę :)
2015-07-07 13:42:05
kasiachodziez
ja rano szukałam tego przepisu nawet naszą dorcie prawie obudziłam :)
2015-07-07 13:43:47
kasiachodziez
już mam w ulubionych ufffff
2015-07-07 13:43:58
kasiachodziez
kiedy ja sie naucze tej nowej strony tutaj
2015-07-07 13:44:39
kasiachodziez
mggi a dajesz do tego kurczaka winko i bakłażan czy robisz uproszczoną wersje?
2015-07-07 13:48:18
mggi63
bez winka :) a kiedys z cukinia robiłam :))
2015-07-07 13:48:48
mggi63
było ok
2015-07-07 13:50:13
mggi63
piers tak przygotowana ma fajny smaczek...inny niz zwykle....u mnie nie preferujemy mdławych smaków...typu w smietanie czy majoneazie....za mdło....
2015-07-07 13:51:17
kasiachodziez
ale dajesz jogurt
2015-07-07 13:54:35
mggi63
co mam albo jedno albo drugie :)
2015-07-07 15:41:05
Dżanina Fonda
a ja z winem, zmalpowalam jak zobaczyłam, że mggi robiła - naprawdę warto
2015-07-07 15:41:32
Dżanina Fonda
ja dałam wszystko co sebek ma w przepisie
2015-07-07 15:42:39
Dżanina Fonda
mggi, to rób jutro i zjedz za mnie - ja od jutra na cudzym garnuszku :)))) póki co, nawet mi się spakować nie chce
2015-07-07 15:48:55
dorotaibasia
hahhahaha! Kasiu, jak Ty dyplomatycznie nie wspomniałas która to godzina juz byla :D
2015-07-07 19:33:54
megi65
Halooo ... Wam ..
2015-07-07 19:34:16
megi65
Kasiu .... zamaina miejsc .....
2015-07-07 19:34:50
megi65
uff ... 12 godz w trasie ... jak zwykle lekki pół pacanek za kierownicą ...
2015-07-07 19:35:01
megi65
ale ... warto było ...
2015-07-07 19:35:23
megi65
na dzień dobry przywitał mnie deszcz .... a wiecie ,że ja lubię deszcz ...:)))
2015-07-07 19:35:34
megi65
pora ogarnać się ... :))
2015-07-07 19:36:52
megi65
myślałam ,ze po pół roku nieobecności zapomnę języka w gębie ...
2015-07-07 19:37:02
megi65
ale ... gładko poszło ..
2015-07-07 20:02:13
mggi63
Madziu szalona kobietko dokad Cponiosło ? :)
2015-07-07 20:22:10
mggi63
DEżani to wypocznij za mnie...jesc nie musisz ale wypocznij :))
2015-07-07 21:04:25
megi65
a mnie to tak nosi ....
2015-07-07 21:04:39
megi65
w niedziele był jeszcze Koszalin i plaża ...
2015-07-07 21:05:02
megi65
a teraz .... zalesione pagórki ..
2015-07-07 21:06:00
megi65
Basiu .... po 12 godz ... machałam Tobie ...byłam w pobliżu ....
2015-07-07 21:28:44
Basialis
Widzialam, widzialam ale mi nie odmachalas!
2015-07-07 23:36:17
megi65
no to gapa jestem .. (((
    megi65: a mnie to tak nosi ....
    megi65: w niedziele był jeszcze Koszalin i plaża ...
    megi65: a teraz .... zalesione pagórki ..
    megi65: Basiu .... po 12 godz ... machałam Tobie ...byłam w pobliżu ....
    Basialis: Widzialam, widzialam ale mi nie odmachalas!
    megi65: no to gapa jestem .. (((

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63881 przepisów
1213 artykułów
261855 opinii
537621 wypowiedzi na forum
144269 zdjęć
70492 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij