Jesteś tutaj: / / / Wołowina jak przyrządzić?

Forum

Wołowina jak przyrządzić?

Autor: beata1
Data: 2009-11-27 09:01:48

zakupiłam wczoraj ładny chudziutki kawałek wołowiny w sumie to przyznam pierwszy raz zawsze drób i wieprzowina poradźcie mi jak można ją smacznie przyrządzić i może jakieś wskazówki co do obróbki tego mięska ?

Autor: nonka4
Data: 2009-11-27 09:43:17

Możesz zrobić duszoną w warzywach wg upodobań, możesz zrobić zrazy, bitki, gulasz- choć jak ładny kawałek to trochę szkoda..

możesz zrobic tatar..

Żeby wołowina była krucha, trzeba ją szybko podsmażyć na gorącym tłuszczu,

a potem dłuugo albo baardzo długo dusić, nawet do kilku godz.

Ja osobiście lubię połączenie wołowiny, grzybów i kaszy gryczanej.

może coś wybierzesz z tych poniżej:

http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=wo%C5%82owina&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&recipeGroups%5B%5D=19&recipeGroups%5B%5D=35&date=0&date1=&date2=&offset=0

Data: 2009-11-27 10:05:56

beatko zlezy jaki to jest kawalek. Kazdy kawalek tuszkma inne zastosowane, inny czas pieczenia czy polecana jest nna jego obrobka. przyklad :poledwica to tatar, rostbaef to peczen albo tatar , Filet to steki, prega to super mieso na wywar czy rosol, piers na duszona gotowana wolowne w (NA PRZYKLAD) sosie chrzanowym

Autor: Zośka
Data: 2009-11-27 10:09:29

Zrazy na 2 razy (obiady)????
  Ostatnio w TV Sląsk słyszałam, że wołowiny nie soli się na początku, ani w trakcie gotowania, bo będzie się długo gotowała i będzie wiórowata. Solą powinno się doprawiać wołowinę na koniec, przed podaniem. Muszę to wypróbować sama

Data: 2009-11-27 10:22:32

Mom zdaniem ma to sens tylko w przyrzadzaniu stekow i nnych krotko smazonych kawalkow i to to tylko wtedy gdy meso marynujemy  badz lezy ono zasolone jaks czas. Peczen nieposolona moze nie smakowa tak jak pownna.

Autor: TrendCenter
Data: 2012-12-07 20:05:31

To niedokładnie tak. Wołowina nie może w żadnym wypadku leżeć zasolona "jakiś czas", bo po upieczeniu będzie podeszwa. Natomiast marynować kawałek mięsa na pieczeń można, a nawet należy. Gotujemy marynatę z wody, octu, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, ewentualnie innych warzyw i zimną zalewamy wołowinę. Marynaty też nie solimy. Zostawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu, przewracając co 12 godzin. Pieczemy i solimy na pół godziny przed końcem pieczenia. Większy kawałek wołowiny przed pieczeniem szpikujemy gęsto słoniną, bo wołowina jest mięsem chudym i może wyjść wiórowata. A co do potraw krótko smażonych - zdecydowanie masz rację, solimy po usmażeniu.

Autor: smakosia
Data: 2012-12-09 09:44:41

Mam prośbę - czy możesz podać nam proporcje tej marynaty do wołowiny? Głównie myślę o occie. Czy zwykły można zastąpić jabłkowym? A może to powinien być któryś z octów winnych (biały, czerwony)...? 

Autor: anna702
Data: 2009-11-27 18:02:22

My jadamy glownie wolowine, ale tak jak napisala Dorota zalezy jaki to kawalek...cienkie bitki z poledwicy wystarczy smazyc po minucie na stone, ale prege np. sie dusi dosc dlugo. wolowine dostepna w Polsce raczej trzeba dlugo dusic. zrob zrazy zawijane lub bitki w sosie, nie bedziesz zalowala

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 03:19:41

Zrobiłam bitki obtoczone w mące i przesmażone ,podduszone z warzywkami posoliłam na końcu i gotowałam godzinę w szybkowarze średnio miękka wyszła ,ale chyba jednak powrócę do drobiu bardziej mi smakuje.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 08:37:37

Wołowina wg mnie to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa. I jak większość innych, każdy kawałek z krówki smakuje troszkę inaczej, i nieco inaczej się go przygotowuje. Spośród tych dostępnych u nas mnie osobiście najbardziej pasuje mięso rasy limusine.
Na dodatek jest to mięso o wysokiej zawartości białka i polecane przez lekarzy i dietetyków w żywieniu (stosunkowo niska zawartość cholesterolu).
Niestety wymaga dość długiej i starannej obróbki.
Pewnie nie każdy mnie poprze, ale ja osobiście najbardziej lubię ozory wołowe. Ogony też)))
W ramach ciekawostki pozwole sobie tu przytoczyć kilka wygooglanych wiadomości o wołowinie.Może komuś się przyda.
http://pl.foodlexicon.org/r0000380.php

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 10:18:23

A można w mięsnym pytać z jakiej to rasy i oni będą wiedzieć?Stosuję dietę białkową to by mi to pasowało.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 12:50:01

W lepszych sklepach na pewno wiedza. Niedaleko mnie sa takie znane w całej Polsce zakłady mięsne i oni zawsze podają z jakiej jest mięso.W ich sklepach firmowych są specjalne stoiska z mięsem limusine.

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 15:26:42

A można wiedzieć jakie to sklepy?

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 17:01:13

Nie wiem, co na to moderatorzy))To sklepy firmowe wielkiej firmy mięsnej na północy Polski na M.
Dodam jeszcze, że mam kilkoro znajomych, którzy prowadzą badania na UWM na ten temat.Zaprosili mnie nawet kiedyś do swojej stacji naukowo-badawczej pod Olsztynem, gdzie m. inn. choduje się bydło w celach badawczych(limusine też).

Autor: jareksz
Data: 2009-11-28 18:36:15

Polędwicą wołową (oprócz sterydów) "posiłkują" się kulturyści. Tylko ta cena!

Autor: mysha2006
Data: 2009-11-28 23:04:44

Jak się jest kulturystą to stać :)

Autor: anna702
Data: 2009-11-30 02:25:00

u nas ok 30-40 euro za kg, ale warto od czasu do czasu, zwlaszca krwista 

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 07:13:23

to bardzo dużo u nas nie więcej niz 30 zł Jest to dużo ale jeszcze do przełknięcia.

Autor: jareksz
Data: 2009-11-30 10:59:02

Za 30zł to chyba nie polędwica:) Mielone na tatara kosztuje coś koło tego. Polędwica jest dwa razy droższa.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 15:57:03

wołowina na pieczeń ale co to to nie wiem u mnie kosztuje do 26 chyba dokładnie

Data: 2009-11-30 16:42:32

tzw na pieczen to "gorsze " kawalki niz rostbeaf czy poledwica. Taka "srednia jakosc czyli mieso nadajace sie na dluzsza obrobke. Oczywiscie wyzszej klasy niz rosolowe.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 18:06:50

aleście mnie zakęciły dziewczyny  hihi. Rostbeaf na pewno nie bo to biore na rosół. Kurka nie wiem jak pójdę do sklepu to sprawdzę co to jest  w tym sklepie co ja kupuje wołowine mam zawsze mięką i własnie długiej obróbce nie musze go podawać. Sama byłam zdziwiona, nigdy mi się nie zdarzyło aby była twarda czy  trzeba było  poddawać ją dłuższej odróbce. Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia jaki kawałek biore i tak jest mięka. Dlatego wołowine od ponad roku kupuje tylko w jednym sklepie. W  najbliższym czasie jak będę na zakupach to sobie wszystko sprawdze. Dla zaspokojenia własnej ciekawości to raz a dwa może faktycznie więcej kosztuje tzn mówicie że na pewno więc sprawdze:) Powiedzcie mi jak jesteśmy przy wołowinie jest coś takiego co się nazywa biała krzyżowa do czego mozna ją użyć ?

Data: 2009-12-01 08:55:26

kochana Rostbeaf na rosol? Lo matko toz to swietokradztwo nemal. Tak jakbys szynke wzela na salceson. Jesl to naprawde rostbeaf to szkoda.Z ego zrobsz pyszna peczen, dobry steak bo najlepszy z fleta, albo upieczesz pyszne meso do chleba. Na rosol to prega a jak chcesz mec dobre mesko to pers a taczej kocowka tejze to klasyczne zupowe jednak dosc chude meso . Ta mozesz potem podac z sosem chrzanowym, zemnakam i warzywamy z rosolu. Pyszne danie.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 10:11:44

no to juz się pogubiłam Dorotko albo w moim sklepie napisy są pomieszane idę do sklepu popatrzeć co oni mi tam dają

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-06 08:10:43

Byłam sklepie i z Ciekawości sobie popatrzyłam na mięsko . Polędwica wołowa u nas kosztuje 75 zł za kg. Kawałek który kupuje na rosól nazywa się Rozbratef kosztuje 18,50 za kg. Kawałek który kupuję na pieczeń nazwywa sie pieczeniowe i kropka. Moja próba dowiedzenia się w sklepie z jakiego kawałka wołowiny pochodzi to mięso stanęła na niczym, gdyż pani stwierdiła że to mięso nazywa się pieczeniewe i koniec :) Wołowiny w siatce nigdy nie widziałam nawet w supermarketach ale może nie zwracałam uwagi. U nas w lokalnych sklepach rzadko mozna spotkać mięso w siatce prędzej w supermarketach.
Natomist jeśli chodzi o samą wołowinę to u nas jest dostępnych z 6 pozycji z czego 3 to rosołowe:) Więc wyboru wielkiego nie ma .

Autor: jareksz
Data: 2009-12-01 19:22:41

Może się mylę ale biała krzyżowa to chyba inaczej ligawa czyli jeszcze inaczej fałszywa polędwica. A z czym się ją je to już fachowcy podpowiedzą:)

Autor: anna702
Data: 2009-12-01 18:20:18

tak, ale taki filet na 2 min kladziesz na patelnie...i mniam...przez pol roku to pamietasz...najlepsza jest dunska i argentynska, przynajmniej u nas...

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 21:02:43

kiedyś jadłam a było to z 15 lat temu w bardzo dobrej restauracji befsztyk wołowy krwisty. Nie jestem zwolenniczką takich lekko przysmażonych mięs  ale smak tego befsztyka do dzis pamiętam - był tak niebiański  :) Wielokrotnie póżniej zamawiałam takie befsztyki w innych restauracjach ale nigdy ten smak się nie powtórzył.  Zrezygnowałam  już z poszukiwania tego smaku

Data: 2009-12-02 09:07:58

Nie rezygnuj. Tylko kup wlasnie steki z fileta DOBREJ wolowiny. U nas najlepsze sa argentynskie - a w miare zwykla kieszen zeby nie zmankrutowac . rozumie sie. Dlaczego? Dlatego, ze bydlo tam chodzi sobie po lakach swobodnie ma duzo ruchu. W zwiazku z tym wolniej nabiera masy ciala, miesnie sa delikatnie poprzerastane niteczkami tluszczu. Bydlo hodowane w oborach masowej produkcji szybko przybiera na wadze ale niestety bezruch, rodzaj karmy i antybiotyki powoduja pogorszenie jakosci miesa i to znaczne. Moze w posledniejszych potrawach mniej wyczowalne ale steki czy rostbeaf niczego nie wybaczaja. Przez to, ze obrabia sie je krotko badz stosunkowo krotko.

Dziewczyny a tak na powaznie: Czy nikt dzis jiuz nie wie jak rozbiera sie tuszke wolowa? Nie nie chodzi moii o praktyczny uboj tylko o znajomosc rodzajow i przeznaczenia mies z tuszki. Czy to czarna magia? Czemu pytam: Moja Babcia doskonale wiedziala na co prega na co piers, filet, rostbeaf, falszywy rostbeaf (moze taki sprzedano aggusi w sklepie - to jest mianowicie mieso z piersi tez smaczne ale na pewno nie takie delikatne jak rostbeaf wlasciwy), antrykot czyli kawalek miedzyzebrowy - z niego pyszna pieczen i dobre bitki wyjda itd....Tutaj link

Potem w czasie wielkiego kryzysu nie bylo mowy o kapryszeniu. Bralo sie jak leci i probowalao cokolwiek smakowitego wycczarowac....Wiec nie wiem, moze wielu przez to zapomnialo co jest czym? Nawet jezeli - przynajmniej panie ekspedientki powinny wiedziec....W sumie i kazda gospodyni kupujaca w markietach samoobslugowych...Szkoda by bylo gdyby znajomosc takich podstaw odeszla w zapomnienie bo wolowina ma takie rozne smakowo mieso i tak wazny jest dobor miesa zaleznie od potrawy ktora chce sie wykonac...Kazdy kawalek wymaga troche innej obrobki ale dobrze potraktowany okazuje sie czesto bardzo wdziecznym smakowo miesem. Od tej umiejetnosci i znajomosci zalezy czesto czy ktos wolowine polubi czy tez zrazi sie na zawsze.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-02 10:46:37

Ja praktycznie prawie wcale nie mam wiedzy o mięsach. Przyszło mi do głowy, że fajnie by było gdyby ktoś zechciał napisać w artykułach taki przewodnik. Wiecie...np. wołowina z podziałem która jej częśc na co się nadaje, wieprzowina itd. A do tego praktyczne porady gospodyni w stylu kiedy solić, w czym marynować itp. To by była super szkoła nie tylko dla początkujących.

Data: 2009-12-02 14:25:56

Hmmm... no to dalas mi pomysla. Bede cos klecic ale po dziesiatym teraz ksiegowosc czeka grrrr...

Autor: smakosia
Data: 2009-12-03 12:06:04

Oj Dorotko, to by było super mieć pod ręką taki przydatny artykuł. Kiedyś kupiłam ligawę. Pomyślałam sobie, ęe upiekę na święta, bo tak mi doradziła pani w małym sklepiku mięsnym. Ależ się cieszyłam. Byłam dumna, że raz będzie trochę inaczej, bo wiecznie albo wieprzowina albo drób. No i na tym zakończyła się moja radość. Mięso było jak kawał drewna. Wiem, że są jakieś tajniki, że mięso dzieli się na pieczeniowe i inne, że można je przyprawić tak, że potem szybko kruszeje i że niektóre przyprawy bywają baaaardzo wskazane przy pewnym gatunku mięsa ale... Co, do czego, jak, kiedy...dla mnie to zagadka. Póki co piekę tylko schab, karkówkę i łopatkę, robię gulasz itp. Jednym słowem wszystko co nie wymaga większej wiedzy. Steki to dla mnie zagadka a bardzo bym chciała umieć je robić tak, żeby się rozpływały w ustach. Taki wielki kawał wołowiny, którą dało by się upiec do chleba, to też moje marzenie. Super by było mieć tutaj taki artykuł. Wiem, że to kawał roboty, ale może...znajdziesz czas i będziesz miała chęć podjąć się tego? Pozdrawiam ciepło. Uściski.

Autor: anna702
Data: 2009-12-04 23:22:37

Smakosiu, jak mowisz taki wielki kawalek wolowiny do chleba to nic trudnego. Z reguly kupuje sie juz zwiniety ciasno sznurkiem, spagiem, podsmazasz na patelni na oliwie i odrobinie masla, z kazdej strony po kilka minut, solisz, pieprzysz i podlewasz szklanka wina (czerwonego) i jesli trzeba goraca woda, wino odparowywuje. Umieszczasz pieczenn w naczyniu zaroodpornym, zamknietym,, lub przykrywasz folia. Wkladasz do piekarnika na 180°. W polowie czasu przekrecasz mieso. Czas pieczenia zalezy od ilosci miesa, jesli jest to 1kg to na 1 godzine. Ja robie jeszcze na tej samej patelni sos, kroje drobno marchew i cebule i dusze razem z miesem. Po upieczeniu mieso sie studzi, rozcina sie sznurek i kroi na cienkie plastry. Podajesz w naczyniu i polewasz sosem warzywnym. pycha. Skus sie.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-05 00:11:22

Brzmi apetycznie. Tylko ja nie wiem o jaki kawałek wołowiny prosić żeby potem nie było tak, jak z tą ligawą, którą upiekłam i wyszło mi drewienko. Ja się jeszcze nie spotkałam z wołowiną obwiązaną sznurkiem. Chyba nie ma takiej w moich sklepach. Czy to wino powoduje, że mięso kruszeje, czy chodzi o smak? No proszę...sami widzicie jaki ze mnie laik w temacie mięsa

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:12:15

właśnie ja też :) i powiem, że dopiero nasza dyskusja skłoniła mnie do tego aby poszukać wiedzy na ten temat w necie.
Dawniej zwierzęta się ubijało w gospodarstwach domowych pewnie stąd  nasze abcie posiadaja taką wiedzę . Teraz sprawę mi bajmniej ułatwiaja panie w sklepie ( nie kupuję mięsa w marketach zazwyczaj są to małe lokalne sklepiki). Mówię do czego potrzebuję mięso wołowe i panie mi dają tym samym  jestem nieświadoma co to jest.  Artykuł by się przydał może znajdzie się ktoś kto posiada wiedzę na ten temat. Mięso wołowe jest bardzo zdrowe i ja zapewne częściej bym je podawała na swoim stole gdybym wiedziała co z czego można zrobić.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:17:59

Ha ha Dorotko przeczytałam juz prześniej załączonego linka :) Powiem Ci że ja osobiście nie robiłam krwistego steka z wołowiny i nie wiem nawet jak się do tego zabrać. Pamiętam że na tym co jadłam był położony kawałek masełka i ten niebiański smak i tyle. Nawet nie wiem na czym taki stek usmażyć. Jakiego tłuszczu użyć do tego. Oj artykuł by się przydał

Autor: anna702
Data: 2009-12-02 18:38:50

Masz racje i jak sie nie myle, to tego chyba uczono w szkole, bodajze na zpt...
ja niestety nie potrafie przetlumaczyc jasno z wloskiego na polski. we Wloszech zrobilam tez kurs przetworstawa spozywczo chemicznego, pracowalam w laboratoriu w mleczarni, zwiedzalam ubojnie i hodowle bydla, winnice, bylam przy produkcji oleju i zbiorce oliwek. Bardzo interesujace i przydatne na codzien.
W Polsce wolowina kojarzy sie ze sztywna podeszwa, a w sklepach miesnych goruje wieprzowina i drob.

Autor: kamila258
Data: 2009-11-29 01:11:34

Zrob zrazy tradycyjnie w rondlu, dus na malutkim ogniu tak dlugo, az zmieknie - nie narzucaj sobie czasu. I zawsze uwazaj, jaka kupujesz. Jesli jest tak twarda, ze tluczek nawet nie chce sie wbic, nic jej nie zmiekczy:(((

Autor: drakas
Data: 2009-11-29 02:12:32

Dziś właśnie robiłam to, co oprócz zrazów lubię z wołowiny najbardziej - tzw rumsztyk. Pokroiłam wołowinę na cienkie plastry - wszerz włókien!!, obsmażyłam w rondlu, posoliłam, popieprzyłam i dodałam mnóstwo pokrojonej byle jak cebulki, zalałam wodą i około godziny dusiłam. Uwielbiamy z kaszą gryczaną, lub ziemniakami. Acha, zwykle na koniec po doprawieniu, zaklepuję sos mąką.
Zyczę smacznego!!

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-29 07:27:50

Ja najbardziej lubię roladki wołowe z boczkiem cebulką, marchewką i ogórkiem kiszonym. Nie wiem od czego zalezy miękość wołowiny też jestem skłona przytaknąć że to zależy od rasy krów. Mam taki jeden sklep u siebie w którym kupuje wołowine i nie zależnie jaki to jest kawałek i do czego wołowinnę mam zawsze mięciutką i specjalnie długo jej nie gotuję. Kupię w innym sklepie to albo muszę bardzo długo gotować albo zostaje twarda. Chyba wiek krów ma tu jakieś znaczenie im starsza krowa tym twardsze mięso.

Autor: Chrystiana
Data: 2011-09-01 19:53:19

zrobiłam kawałek(0,75 kg) udźca wołowego po swojemu czyli w foliowym rękawie gotowany w wodzie ok 1ha.

natarlam przyprawami, dalam cebule, kostke rosolowa i wyszedl superowy, miękki, dobry...

Wyjec

2016-04-27 19:57:22
megi65
Po drodze bułeczki fitness i parę plastrów szynki prawdziwej
2016-04-27 19:58:14
megi65
Na wsi ...owszem widok bociana czy żurawia. ..a bułeczki zrób sobie sama. ..
2016-04-27 19:59:35
megi65
Co nie zmienia naszych planów. ..tym razem " koniec świata "
2016-04-27 20:00:02
iwciaG
rajuuu, zrozumiałam że Ty Megi z psiną na spacerze będąc, do sklepu wstąpiłaś.....:DD
2016-04-27 20:00:54
megi65
czyli daleko od szosy. ..megi poznaje nowe smaki
2016-04-27 20:01:35
iwciaG
i pomyślałam, że mi umknęło, takowego w posiadaniu jesteś....:DD
2016-04-27 20:04:46
iwciaG
Idę łóżeczko grzać, czytając nim oczy będą protestować :))
2016-04-27 20:05:05
iwciaG
dobrej nocki:))
2016-04-27 20:17:14
megi65
Hihih...ja tylko do sklepu z pieskiem ...logo ...
2016-04-27 20:17:33
megi65
Dobrej nocy ...kolorowych snów
2016-04-27 20:18:28
Lea2
Meguś, każdy lubi coś innego. Ja lubię przebywać w naturalnyh, sielskich warunkach. A duże markety typu spożywczego też są aż 4 i wcale nie trzeba jechać zbyt daleko...
2016-04-27 20:20:08
Lea2
Też już idę do łóżka, bo trzeba bardzo wcześnie wstać...
2016-04-27 20:56:25
megi65
Lea sama wiesz jak to z tą natura bywa..
2016-04-27 20:57:25
Lea2
Meguś, wiem, ale cóż takie życie...
2016-04-27 20:57:54
megi65
Ślimaki w ogródku to naturalne czy szkodnik. ..
2016-04-27 20:58:58
megi65
Lea super. ..sen dobry na wszystko
2016-04-27 20:59:29
megi65
As jak remont idzie. .planowo?
2016-04-27 21:05:20
Lea2
U mnie te oślizłe ślimory, to niestety te szkodniki...
2016-04-27 21:06:14
Lea2
Ostatnio mało śpię, a do pracy trzeba wcześnie wstać...
2016-04-27 21:46:26
Lea2
Dobranoc :)
2016-04-28 05:51:36
megi65
Dzień dobry
2016-04-28 05:52:12
megi65
Wszystkim wyspany i niewyspanym
2016-04-28 06:11:41
agusia040675
Dzień dobry
2016-04-28 07:08:57
Beata500
Dzień dobry.
2016-04-28 07:09:31
Beata500
ładne słoneczko mam , temperatura w plusie , mam nadzieję , że się ociepli
2016-04-28 07:10:03
Beata500
okienko sobie własnie w sypialni umyłam
2016-04-28 07:53:02
iwciaG
doberek:))
2016-04-28 07:58:35
megi65
ja też mam barzdo dużo słonka ...patrze na kierunek anrubi a tam .. snieg !!!!!!!
2016-04-28 07:58:52
megi65
ale póki co odpalam rowerek i na ..... zakupki ..
2016-04-28 08:11:45
mggi63
dzień dobry :)
2016-04-28 08:11:57
mggi63
u mnie piekniusio :))
2016-04-28 10:21:57
aguni
torciki przescliczne
2016-04-28 10:22:27
aguni
a ja mam pytanie na temat lukru plastycznego...
2016-04-28 10:23:16
aguni
... czy figurki mogę zrobic kilka dni wczesniej czy musi byc swieży lukier??
2016-04-28 10:24:38
aguni
i czy moge np później doklejak do tych gotowych figurek jakies elemety?? bedzie sie trzymało??
2016-04-28 12:30:34
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-04-28 12:34:44
as
Witam Was. Pogoda super. Dzieci rozpoczęły długi weekend już. Remont idzie do przodu. W sprawie lukru plastycznego nie pomogę bo nie wiem
2016-04-28 12:54:50
as
W niedzielę czeka moje dzieci ciężki dzień. Zapisałam je na turnie szachowy. Ma trwać 5 godz.
2016-04-28 12:57:50
as
9 rund 15-o minutowych. Ma grać ponad 120 osoób
2016-04-28 13:12:08
mariolan76
Aguni jesli chodzi o lukier to można zrobic figurki wcześniej przecież i tak nikt nie bedzie ich jadł a żeby dokleić jakieś elementy to trzeba lekko zwilżyć woda bo tak to nawet do świeżego trudno będzie sie kleiło ja smaruje miejsce sklejenia pędzelkiem ale jakimś super znawca nie jestem moze ktos bardziej doświadczony sie wypowie
2016-04-28 13:33:45
megi65
ja w rzeżbiarstwo nie bawię się wiec nie pomoge .... ))
2016-04-28 13:35:11
megi65
as .... skoro dzieciom ''zafundowałaś cieżki dzień .. to nie ma nad czym ubolewać .. :))
2016-04-28 13:36:09
megi65
a pani w tewizornie ubolewa nad pogodą w Pl ..a tylko as ma super pogodę .
2016-04-28 13:36:39
megi65
może na pogodynke do jakieś stacji ... zawsze miałabyś pozytwne prognozy ..
2016-04-28 13:37:25
megi65
u mnie wiatrzycho zimnawe ... aleniech tam chula .. albo hula ... (chyba to drugie ) :DD
2016-04-28 13:37:54
megi65
i maj ma być przekorny za to ... jak wróżą z fusówczerwiec ma być nadzwyczaj ciepły ..
2016-04-28 13:38:22
megi65
żaru tropiku nie chce ale przyjemngo zefirku ...
2016-04-28 14:13:27
iwciaG
:D
2016-04-28 14:14:19
iwciaG
Bahati, no co Ty!!!!! Witaj się tu szybko i tłumacz namiętnie....Gdzie jesteś jak Cię ni ma???
2016-04-28 14:19:09
iwciaG
no i już uciekła:(
2016-04-28 14:29:50
Beata500
u mnie jak sie popatrzy przez okno, to też piknie . Może as nie wychodzi z domu ?
2016-04-28 15:20:11
megi65
Ja tam postuluje ...as na pogody nie Wuzetowa...Guardian wysiada. .
2016-04-28 15:20:52
megi65
Dajcie spokój Bahati...chcę wypocząć od nas...
2016-04-28 15:21:43
megi65
Kurcze tel..jadą goście. .domagają się mojego ciacha....
2016-04-28 15:22:48
megi65
Pędzokiem. ..jajkami mąka, budyn jabsa i maliny .
2016-04-28 15:23:21
megi65
Kruszonka maslana na krupcztce...pachnie zabójczo. ..
2016-04-28 15:24:41
megi65
A maliny jak z krzeczka. .nie puściły soku ..piknie zapiekaja się
2016-04-28 15:25:08
megi65
Z
2016-04-28 15:25:39
megi65
Hmm..na spoko już tego nie powtórzę. ..
2016-04-28 15:26:22
megi65
Ciacho w afekcie
2016-04-28 15:47:58
mggi63
a jak kruszonka na innej mące to nie pachnie ?
2016-04-28 15:48:48
mggi63
megi jaka to różnica zdradź sekret ? :-)
2016-04-28 15:50:50
megi65
Na krupcztce magisterskie jest bardziej chrupiąca..
2016-04-28 15:50:52
mggi63
dajcie spokój as bo u mnie tez jest cudna pogoda :-) a poza tym jak w sercu radość to wszystko jest gites :-D
2016-04-28 15:51:11
mggi63
nawet jak leje
2016-04-28 15:51:50
mggi63
a widzisz megi to już ja wiem :-)
2016-04-28 15:52:27
megi65
Ooo cie miało być kruszonka. .
2016-04-28 17:32:43
mggi63
kumam :-D
2016-04-28 17:37:28
mggi63
ja zauważyłam,że jak dodam do kruszonki kakao te też jest chrupiąca
2016-04-28 17:38:06
mggi63
ale ja to taki smakosz ciasta,ze ojojoj :-)
2016-04-28 17:39:21
mggi63
no ale jeżeli już to owszem zjem ale nasawdę musi być smaczne a nie typu "placek" :-D
2016-04-28 17:39:52
mggi63
powymądrzałam się :-P
2016-04-28 17:40:59
mggi63
gusta się zmieniają bo kiedyś wcinałam jak popadnie
2016-04-28 17:41:55
mggi63
no ale w końcu człek trenował w tej kuchni tyle lat :-)
2016-04-28 19:41:42
as
u mnie było dziś 17 stopni i nie padało. Wczoraj było 21 i nie padało. Coś popadało tylko lekko i krótko w nocy
2016-04-28 20:38:33
megi65
as a u mnie burza ze ... grzmotami i ...śnieg ..
2016-04-28 21:02:41
megi65
czyli mamy Polska A i Polskę B ...
2016-04-28 21:02:53
megi65
ja zawsze byłam w B .... klasie ))
2016-04-28 21:12:12
mariolan76
U mnie lało cała noc w dzień słonko ale 10 C
2016-04-28 21:20:37
Glumanda
hallo jest tam kto?
2016-04-28 21:23:42
megi65
owszem czasem bywa ....
2016-04-28 21:23:53
megi65
ale na mnie już pora lulu ....
2016-04-28 21:24:11
megi65
za to bladym switem jestem .. Glumandziu .. :))
2016-04-28 21:24:57
megi65
dobrej nocy ...
2016-04-29 06:28:40
agusia040675
Dzień dobry
2016-04-29 06:49:01
megi65
witam porannie ....
2016-04-29 06:49:17
megi65
z zimnym słoncem za oknem ....
2016-04-29 07:26:36
Beata500
Dzień dobry.
2016-04-29 07:26:57
Beata500
Słońce u mnie ciepłe, ale rano -2 stopnie
2016-04-29 07:29:11
anrubi
Witam, u nas wczoraj wieczorem łagodna burza, a rankiem -4st, a przymrozki tak w ogóle trwają od poniedziałku, szkoda drzewek owocowych...
2016-04-29 07:52:04
iwciaG
doberek:))
2016-04-29 07:54:35
iwciaG
Miło poczytać miłe ,,gębule" od rana :DD
2016-04-29 07:55:01
iwciaG
u mnie słonko i zapowiada się fajny pogodowo dzionek:))
2016-04-29 07:57:20
anrubi
Iwciu, i na pewno taki będzie :) Dla Ciebie wszystko :)
2016-04-29 08:06:26
iwciaG
:DD
2016-04-29 08:43:09
mggi63
dzień dobry :)
2016-04-29 10:32:15
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-04-29 11:00:17
Dżanina Fonda
Heloł wszystkim. :)
2016-04-29 11:14:26
iwciaG
hej, hej:DD
2016-04-29 11:16:03
iwciaG
kroję jbcoki, gotuję i do słoików napycham.....bo mi zostało jeszcze trochę z tych darowanych wcześniej, takich malutkich, ale niezbyt soczystych i fajnie bo nie ciemnieją:))
2016-04-29 11:16:20
iwciaG
jabcoki.....miało być :)
2016-04-29 11:31:38
Gluba666
Dżanina :) Miło Cię widzieć :)
2016-04-29 11:33:46
iwciaG
prawda, prawda.....bardzo miło :D
2016-04-29 13:31:53
mggi63
prawda :)
2016-04-29 13:52:25
megi65
uff ...a ja po robocie ... nie licząc zrobienia obiadu ...
2016-04-29 14:53:30
Bahati
Czesc. Nie mam sily pisac, wiec naoisze tylko, ze wszystko ok. Zle sie czuje ale mam nadzieje niedlugo do was wrocic. :)
2016-04-29 16:13:34
Beata500
Bahati , zdrowka życzę , odpoczywaj , a wrócisz jak będziesz miała zdrowie i ochotę. Biziaki dla dziewczynek. Trzymajcie się!
2016-04-29 16:14:59
iwciaG
Bahatku......Zdrówka, zdrówka....szybkiego odzyskania sił i pełni ,,siebie"......!!!
2016-04-29 16:15:34
iwciaG
Miło, że dałaś znać....czekamy zatem cierpliwie;)
2016-04-29 17:03:37
mggi63
Bahati wracaj do pełni sił i do nas.Czekamy !
2016-04-29 17:04:20
mggi63
my wszystkie po robocie megi :-D
2016-04-30 06:23:44
megi65
Dzień dobry
2016-04-30 06:24:50
megi65
Pobudka. .szkoda dnia " wolnego od pracy "
2016-04-30 06:26:13
megi65
No i wywolalam. .mgi
2016-04-30 06:28:24
megi65
mggi chyba do sklepów wybiera się
2016-04-30 07:13:57
Beata500
Witam.
2016-04-30 07:14:12
Beata500
U mnie pobudka to już dawno temu była.
2016-04-30 07:14:35
Beata500
Jeszcze z przymrozkiem wstałam, a teraz piękne słońce mam.
2016-04-30 07:20:55
mggi63
dzień dobry :-)
2016-04-30 07:21:32
mggi63
ja od 5.30 nie śpię
2016-04-30 07:22:05
mggi63
właśnie u krwiopijców jestem :-D
2016-04-30 07:22:47
mggi63
pogoda się zkiepsciła i pada :-/
2016-04-30 07:23:24
mggi63
jak widać mamy róznie
2016-04-30 07:28:02
Beata500
mggi, w sobotę też można pójść upuścić sobie krewkę?
2016-04-30 07:28:34
Beata500
mggi, ja do tej pory miałam bardzo zimno, to jakaś sprawiedliwość musi być
2016-04-30 08:03:12
megi65
mggi .. u mnie słonko na całego .. zapraszam ...
2016-04-30 08:03:32
megi65
ale zawsze możesz przesunąc w kierunki as .... u niej zawsze cudna pogoda .. ))
2016-04-30 08:03:52
megi65
Beatka .. w pracy prawda ?
2016-04-30 08:04:32
mggi63
mozna Beatko :-)
2016-04-30 08:04:43
megi65
mggi .. byłaś dzielna ??
2016-04-30 08:05:16
mggi63
a no nie ma tak dobrze i u as pewnie tez pogoda do bani
2016-04-30 08:05:31
megi65
u nas całotygodniowo tylko szpital tym sie zajmuje ....
2016-04-30 08:05:53
mggi63
ja juz w domku i po sniadanku :-)
2016-04-30 08:06:16
megi65
u nas już po sniadaniu ... w piżamkach we dwoje ... obmawiamy plan działania .. :))
2016-04-30 08:08:00
mggi63
no akurat moja przychodnia ma z Luxmedem podpisaną umowę a oni pracują także w soboty ale wiem ,że inni tez
2016-04-30 08:08:45
mggi63
woow megi jak Wam dobrze :-D
2016-04-30 08:10:29
mggi63
ja dzielna od dziecka jestem zresztą i moje dzieci tez nigdy nie wyły tylko normalnie podchodziły
2016-04-30 08:11:39
mggi63
no starsza omdlenia miewała a teraz w Centrum Onkologii pracuje :-D
2016-04-30 08:12:22
mggi63
śmiejemy się z tego
2016-04-30 08:13:29
mggi63
ja plany mam tez na dzisiaj zobaczymy jak się zrealizują ;-)
2016-04-30 08:17:23
megi65
mggi .. mamy zawsze takie soboty ... korzystamy póki możemy
2016-04-30 08:18:10
megi65
u mnie zawsze panie szukają miejsca do wklucia ...
2016-04-30 08:18:41
megi65
obiecuję sobie ,ze przed pobraniem pójdę i popracuję na budowie .. :))
2016-04-30 08:18:54
megi65
np. przy betoniarce .. :))
2016-04-30 08:20:15
Beata500
w pracy, w pracy
2016-04-30 08:20:20
Beata500
do 14.00
2016-04-30 09:33:41
mggi63
no niestety jak się ma własny biznes to ni ma sobót :-)
2016-04-30 09:38:34
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-04-30 10:47:23
Beata500
mggi, nie narzekam
2016-04-30 10:55:17
mggi63
nie masz wyjścia :) biznes to biznes
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij