Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Wołowina jak przyrządzić?

Forum

Wołowina jak przyrządzić?

Autor: beata1
Data: 2009-11-27 09:01:48

zakupiłam wczoraj ładny chudziutki kawałek wołowiny w sumie to przyznam pierwszy raz zawsze drób i wieprzowina poradźcie mi jak można ją smacznie przyrządzić i może jakieś wskazówki co do obróbki tego mięska ?

Autor: nonka4
Data: 2009-11-27 09:43:17

Możesz zrobić duszoną w warzywach wg upodobań, możesz zrobić zrazy, bitki, gulasz- choć jak ładny kawałek to trochę szkoda..

możesz zrobic tatar..

Żeby wołowina była krucha, trzeba ją szybko podsmażyć na gorącym tłuszczu,

a potem dłuugo albo baardzo długo dusić, nawet do kilku godz.

Ja osobiście lubię połączenie wołowiny, grzybów i kaszy gryczanej.

może coś wybierzesz z tych poniżej:

http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=wo%C5%82owina&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&recipeGroups%5B%5D=19&recipeGroups%5B%5D=35&date=0&date1=&date2=&offset=0

 

 

Data: 2009-11-27 10:05:56

beatko zlezy jaki to jest kawalek. Kazdy kawalek tuszkma inne zastosowane, inny czas pieczenia czy polecana jest nna jego obrobka. przyklad :poledwica to tatar, rostbaef to peczen albo tatar , Filet to steki, prega to super mieso na wywar czy rosol, piers na duszona gotowana wolowne w (NA PRZYKLAD) sosie chrzanowym

Autor: Zośka
Data: 2009-11-27 10:09:29

Zrazy na 2 razy (obiady)????
  Ostatnio w TV Sląsk słyszałam, że wołowiny nie soli się na początku, ani w trakcie gotowania, bo będzie się długo gotowała i będzie wiórowata. Solą powinno się doprawiać wołowinę na koniec, przed podaniem. Muszę to wypróbować sama

Data: 2009-11-27 10:22:32

Mom zdaniem ma to sens tylko w przyrzadzaniu stekow i nnych krotko smazonych kawalkow i to to tylko wtedy gdy meso marynujemy  badz lezy ono zasolone jaks czas. Peczen nieposolona moze nie smakowa tak jak pownna.

Autor: TrendCenter
Data: 2012-12-07 20:05:31

To niedokładnie tak. Wołowina nie może w żadnym wypadku leżeć zasolona "jakiś czas", bo po upieczeniu będzie podeszwa. Natomiast marynować kawałek mięsa na pieczeń można, a nawet należy. Gotujemy marynatę z wody, octu, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, ewentualnie innych warzyw i zimną zalewamy wołowinę. Marynaty też nie solimy. Zostawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu, przewracając co 12 godzin. Pieczemy i solimy na pół godziny przed końcem pieczenia. Większy kawałek wołowiny przed pieczeniem szpikujemy gęsto słoniną, bo wołowina jest mięsem chudym i może wyjść wiórowata. A co do potraw krótko smażonych - zdecydowanie masz rację, solimy po usmażeniu.

Autor: smakosia
Data: 2012-12-09 09:44:41

Mam prośbę - czy możesz podać nam proporcje tej marynaty do wołowiny? Głównie myślę o occie. Czy zwykły można zastąpić jabłkowym? A może to powinien być któryś z octów winnych (biały, czerwony)...? 

Autor: anna702
Data: 2009-11-27 18:02:22

My jadamy glownie wolowine, ale tak jak napisala Dorota zalezy jaki to kawalek...cienkie bitki z poledwicy wystarczy smazyc po minucie na stone, ale prege np. sie dusi dosc dlugo. wolowine dostepna w Polsce raczej trzeba dlugo dusic. zrob zrazy zawijane lub bitki w sosie, nie bedziesz zalowala

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 03:19:41

Zrobiłam bitki obtoczone w mące i przesmażone ,podduszone z warzywkami posoliłam na końcu i gotowałam godzinę w szybkowarze średnio miękka wyszła ,ale chyba jednak powrócę do drobiu bardziej mi smakuje.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 08:37:37

Wołowina wg mnie to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa. I jak większość innych, każdy kawałek z krówki smakuje troszkę inaczej, i nieco inaczej się go przygotowuje. Spośród tych dostępnych u nas mnie osobiście najbardziej pasuje mięso rasy limusine.
Na dodatek jest to mięso o wysokiej zawartości białka i polecane przez lekarzy i dietetyków w żywieniu (stosunkowo niska zawartość cholesterolu).
Niestety wymaga dość długiej i starannej obróbki.
Pewnie nie każdy mnie poprze, ale ja osobiście najbardziej lubię ozory wołowe. Ogony też)))
W ramach ciekawostki pozwole sobie tu przytoczyć kilka wygooglanych wiadomości o wołowinie.Może komuś się przyda.
http://pl.foodlexicon.org/r0000380.php

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 10:18:23

A można w mięsnym pytać z jakiej to rasy i oni będą wiedzieć?Stosuję dietę białkową to by mi to pasowało.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 12:50:01

W lepszych sklepach na pewno wiedza. Niedaleko mnie sa takie znane w całej Polsce zakłady mięsne i oni zawsze podają z jakiej jest mięso.W ich sklepach firmowych są specjalne stoiska z mięsem limusine.

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 15:26:42

A można wiedzieć jakie to sklepy?

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 17:01:13

Nie wiem, co na to moderatorzy))To sklepy firmowe wielkiej firmy mięsnej na północy Polski na M.
Dodam jeszcze, że mam kilkoro znajomych, którzy prowadzą badania na UWM na ten temat.Zaprosili mnie nawet kiedyś do swojej stacji naukowo-badawczej pod Olsztynem, gdzie m. inn. choduje się bydło w celach badawczych(limusine też).

Autor: jareksz
Data: 2009-11-28 18:36:15

Polędwicą wołową (oprócz sterydów) "posiłkują" się kulturyści. Tylko ta cena!

Autor: mysha2006
Data: 2009-11-28 23:04:44

Jak się jest kulturystą to stać :)

Autor: anna702
Data: 2009-11-30 02:25:00

u nas ok 30-40 euro za kg, ale warto od czasu do czasu, zwlaszca krwista 

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 07:13:23

to bardzo dużo u nas nie więcej niz 30 zł Jest to dużo ale jeszcze do przełknięcia.

Autor: jareksz
Data: 2009-11-30 10:59:02

Za 30zł to chyba nie polędwica:) Mielone na tatara kosztuje coś koło tego. Polędwica jest dwa razy droższa.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 15:57:03

wołowina na pieczeń ale co to to nie wiem u mnie kosztuje do 26 chyba dokładnie

Data: 2009-11-30 16:42:32

tzw na pieczen to "gorsze " kawalki niz rostbeaf czy poledwica. Taka "srednia jakosc czyli mieso nadajace sie na dluzsza obrobke. Oczywiscie wyzszej klasy niz rosolowe.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 18:06:50

aleście mnie zakęciły dziewczyny  hihi. Rostbeaf na pewno nie bo to biore na rosół. Kurka nie wiem jak pójdę do sklepu to sprawdzę co to jest  w tym sklepie co ja kupuje wołowine mam zawsze mięką i własnie długiej obróbce nie musze go podawać. Sama byłam zdziwiona, nigdy mi się nie zdarzyło aby była twarda czy  trzeba było  poddawać ją dłuższej odróbce. Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia jaki kawałek biore i tak jest mięka. Dlatego wołowine od ponad roku kupuje tylko w jednym sklepie. W  najbliższym czasie jak będę na zakupach to sobie wszystko sprawdze. Dla zaspokojenia własnej ciekawości to raz a dwa może faktycznie więcej kosztuje tzn mówicie że na pewno więc sprawdze:) Powiedzcie mi jak jesteśmy przy wołowinie jest coś takiego co się nazywa biała krzyżowa do czego mozna ją użyć ?

Data: 2009-12-01 08:55:26

kochana Rostbeaf na rosol? Lo matko toz to swietokradztwo nemal. Tak jakbys szynke wzela na salceson. Jesl to naprawde rostbeaf to szkoda.Z ego zrobsz pyszna peczen, dobry steak bo najlepszy z fleta, albo upieczesz pyszne meso do chleba. Na rosol to prega a jak chcesz mec dobre mesko to pers a taczej kocowka tejze to klasyczne zupowe jednak dosc chude meso . Ta mozesz potem podac z sosem chrzanowym, zemnakam i warzywamy z rosolu. Pyszne danie.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 10:11:44

no to juz się pogubiłam Dorotko albo w moim sklepie napisy są pomieszane idę do sklepu popatrzeć co oni mi tam dają

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-06 08:10:43

Byłam sklepie i z Ciekawości sobie popatrzyłam na mięsko . Polędwica wołowa u nas kosztuje 75 zł za kg. Kawałek który kupuje na rosól nazywa się Rozbratef kosztuje 18,50 za kg. Kawałek który kupuję na pieczeń nazwywa sie pieczeniowe i kropka. Moja próba dowiedzenia się w sklepie z jakiego kawałka wołowiny pochodzi to mięso stanęła na niczym, gdyż pani stwierdiła że to mięso nazywa się pieczeniewe i koniec :) Wołowiny w siatce nigdy nie widziałam nawet w supermarketach ale może nie zwracałam uwagi. U nas w lokalnych sklepach rzadko mozna spotkać mięso w siatce prędzej w supermarketach.
Natomist jeśli chodzi o samą wołowinę to u nas jest dostępnych z 6 pozycji z czego 3 to rosołowe:) Więc wyboru wielkiego nie ma .

Autor: jareksz
Data: 2009-12-01 19:22:41

Może się mylę ale biała krzyżowa to chyba inaczej ligawa czyli jeszcze inaczej fałszywa polędwica. A z czym się ją je to już fachowcy podpowiedzą:)

Autor: anna702
Data: 2009-12-01 18:20:18

tak, ale taki filet na 2 min kladziesz na patelnie...i mniam...przez pol roku to pamietasz...najlepsza jest dunska i argentynska, przynajmniej u nas...

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 21:02:43

kiedyś jadłam a było to z 15 lat temu w bardzo dobrej restauracji befsztyk wołowy krwisty. Nie jestem zwolenniczką takich lekko przysmażonych mięs  ale smak tego befsztyka do dzis pamiętam - był tak niebiański  :) Wielokrotnie póżniej zamawiałam takie befsztyki w innych restauracjach ale nigdy ten smak się nie powtórzył.  Zrezygnowałam  już z poszukiwania tego smaku

Data: 2009-12-02 09:07:58

Nie rezygnuj. Tylko kup wlasnie steki z fileta DOBREJ wolowiny. U nas najlepsze sa argentynskie - a w miare zwykla kieszen zeby nie zmankrutowac . rozumie sie. Dlaczego? Dlatego, ze bydlo tam chodzi sobie po lakach swobodnie  ma duzo ruchu. W zwiazku z tym wolniej nabiera masy ciala, miesnie sa delikatnie poprzerastane niteczkami tluszczu. Bydlo hodowane w oborach masowej produkcji szybko przybiera na wadze ale niestety bezruch, rodzaj karmy  i antybiotyki  powoduja pogorszenie jakosci miesa i to znaczne. Moze w posledniejszych potrawach mniej wyczowalne ale steki czy rostbeaf niczego nie wybaczaja. Przez to, ze obrabia sie je krotko badz stosunkowo krotko.

Dziewczyny a tak na powaznie: Czy nikt dzis jiuz nie wie jak rozbiera sie tuszke wolowa? Nie nie chodzi moii o praktyczny uboj tylko o znajomosc rodzajow i przeznaczenia mies z tuszki. Czy to czarna magia? Czemu pytam: Moja Babcia doskonale wiedziala na co prega na co piers, filet, rostbeaf, falszywy rostbeaf (moze taki sprzedano aggusi w sklepie - to jest mianowicie mieso z piersi tez smaczne ale na pewno nie takie delikatne jak rostbeaf wlasciwy), antrykot czyli kawalek miedzyzebrowy  - z niego pyszna pieczen i dobre bitki wyjda itd....Tutaj link

Potem w czasie wielkiego kryzysu nie bylo mowy o kapryszeniu. Bralo sie jak leci i probowalao cokolwiek smakowitego wycczarowac....Wiec nie wiem, moze wielu przez to zapomnialo co jest czym? Nawet jezeli - przynajmniej panie ekspedientki powinny wiedziec....W sumie i kazda gospodyni kupujaca w markietach samoobslugowych...Szkoda by bylo gdyby znajomosc takich podstaw odeszla w zapomnienie bo wolowina ma takie rozne smakowo mieso i tak wazny jest dobor miesa zaleznie od potrawy ktora chce sie wykonac...Kazdy kawalek wymaga troche innej obrobki ale dobrze potraktowany okazuje sie czesto bardzo wdziecznym smakowo miesem. Od tej umiejetnosci i znajomosci  zalezy czesto czy ktos wolowine polubi czy tez zrazi sie na zawsze.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-02 10:46:37

Ja praktycznie prawie wcale nie mam wiedzy o mięsach. Przyszło mi do głowy, że fajnie by było gdyby ktoś zechciał napisać w artykułach taki przewodnik. Wiecie...np. wołowina z podziałem która jej częśc na co się nadaje, wieprzowina itd. A do tego praktyczne porady gospodyni w stylu kiedy solić, w czym marynować itp. To by była super szkoła nie tylko dla początkujących.

Data: 2009-12-02 14:25:56

Hmmm... no to dalas mi pomysla. Bede cos klecic ale po dziesiatym teraz ksiegowosc czeka grrrr...

Autor: smakosia
Data: 2009-12-03 12:06:04

Oj Dorotko, to by było super mieć pod ręką taki przydatny artykuł. Kiedyś kupiłam ligawę. Pomyślałam sobie, ęe upiekę na święta, bo tak mi doradziła pani w małym sklepiku mięsnym. Ależ się cieszyłam. Byłam dumna, że raz będzie trochę inaczej, bo wiecznie albo wieprzowina albo drób. No i na tym zakończyła się moja radość. Mięso było jak kawał drewna. Wiem, że są jakieś tajniki, że mięso dzieli się na pieczeniowe i inne, że można je przyprawić tak, że potem szybko kruszeje i że niektóre przyprawy bywają baaaardzo wskazane przy pewnym gatunku mięsa ale... Co,  do czego, jak, kiedy...dla mnie to zagadka. Póki co piekę tylko schab, karkówkę i łopatkę, robię gulasz itp. Jednym słowem wszystko co nie wymaga większej wiedzy. Steki to dla mnie zagadka a bardzo bym chciała umieć je robić tak, żeby się rozpływały w ustach. Taki wielki kawał wołowiny, którą dało by się upiec do chleba, to też moje marzenie. Super by było mieć tutaj taki artykuł. Wiem, że to kawał roboty, ale może...znajdziesz czas i będziesz miała chęć podjąć się tego?  Pozdrawiam ciepło. Uściski.

Autor: anna702
Data: 2009-12-04 23:22:37

Smakosiu, jak mowisz taki wielki kawalek wolowiny do chleba to nic trudnego. Z reguly kupuje sie juz zwiniety ciasno sznurkiem, spagiem, podsmazasz na patelni na oliwie i odrobinie masla, z kazdej strony po kilka minut, solisz, pieprzysz i podlewasz szklanka wina (czerwonego) i jesli trzeba goraca woda, wino odparowywuje. Umieszczasz pieczenn w naczyniu zaroodpornym, zamknietym,, lub przykrywasz folia. Wkladasz do piekarnika na 180°. W polowie czasu przekrecasz mieso. Czas pieczenia zalezy od ilosci miesa, jesli jest to 1kg to na 1 godzine. Ja robie jeszcze na tej samej patelni sos, kroje drobno marchew i cebule i dusze razem z miesem. Po upieczeniu mieso sie studzi, rozcina sie sznurek i kroi na cienkie plastry. Podajesz w naczyniu i polewasz sosem warzywnym. pycha. Skus sie.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-05 00:11:22

Brzmi apetycznie. Tylko ja nie wiem o jaki kawałek wołowiny prosić żeby potem nie było  tak, jak z tą ligawą, którą upiekłam i wyszło mi drewienko. Ja się jeszcze nie spotkałam z wołowiną obwiązaną sznurkiem. Chyba nie ma takiej w moich sklepach. Czy to wino powoduje, że mięso kruszeje, czy chodzi o smak? No proszę...sami widzicie jaki ze mnie laik w temacie mięsa 

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:12:15

właśnie ja też :) i powiem, że dopiero nasza dyskusja skłoniła mnie do tego aby poszukać wiedzy na ten temat w necie.
Dawniej zwierzęta się ubijało w gospodarstwach domowych pewnie stąd  nasze abcie posiadaja taką wiedzę . Teraz sprawę mi bajmniej ułatwiaja panie w sklepie ( nie kupuję mięsa w marketach zazwyczaj są to małe lokalne sklepiki). Mówię do czego potrzebuję mięso wołowe i panie mi dają tym samym  jestem nieświadoma co to jest.  Artykuł by się przydał może znajdzie się ktoś kto posiada wiedzę na ten temat. Mięso wołowe jest bardzo zdrowe i ja zapewne częściej bym je podawała na swoim stole gdybym wiedziała co z czego można zrobić.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:17:59

Ha ha Dorotko przeczytałam juz prześniej załączonego linka :) Powiem Ci że ja osobiście nie robiłam krwistego steka z wołowiny i nie wiem nawet jak się do tego zabrać. Pamiętam że na tym co jadłam był położony kawałek masełka  i ten niebiański smak i tyle. Nawet nie wiem na czym taki stek usmażyć.  Jakiego tłuszczu użyć do tego. Oj artykuł by się przydał

Autor: anna702
Data: 2009-12-02 18:38:50

Masz racje i jak sie nie myle, to tego chyba uczono w szkole, bodajze na zpt...
ja niestety nie potrafie przetlumaczyc jasno z wloskiego na polski. we Wloszech zrobilam tez kurs przetworstawa spozywczo chemicznego, pracowalam w laboratoriu w mleczarni, zwiedzalam ubojnie i hodowle bydla, winnice, bylam przy produkcji oleju i zbiorce oliwek. Bardzo interesujace i przydatne na codzien.
W Polsce wolowina kojarzy sie ze sztywna podeszwa, a w sklepach miesnych goruje wieprzowina i drob.

Autor: kamila258
Data: 2009-11-29 01:11:34

Zrob zrazy tradycyjnie w rondlu, dus na malutkim ogniu tak dlugo, az zmieknie - nie narzucaj sobie czasu. I zawsze uwazaj, jaka kupujesz. Jesli jest tak twarda, ze tluczek nawet nie chce sie wbic, nic jej nie zmiekczy:(((

Autor: drakas
Data: 2009-11-29 02:12:32

Dziś właśnie robiłam to, co oprócz zrazów lubię z wołowiny najbardziej - tzw rumsztyk. Pokroiłam wołowinę na cienkie plastry - wszerz włókien!!, obsmażyłam w rondlu, posoliłam, popieprzyłam i dodałam mnóstwo pokrojonej byle jak cebulki, zalałam wodą i około godziny dusiłam. Uwielbiamy z kaszą gryczaną, lub ziemniakami. Acha, zwykle na koniec po doprawieniu, zaklepuję sos mąką.
Zyczę smacznego!!

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-29 07:27:50

Ja najbardziej lubię roladki wołowe z boczkiem cebulką, marchewką i ogórkiem kiszonym. Nie wiem od czego zalezy miękość wołowiny też jestem skłona przytaknąć że to zależy od rasy krów. Mam taki jeden sklep u siebie w którym kupuje wołowine i nie zależnie jaki to jest kawałek i do czego wołowinnę mam zawsze mięciutką i specjalnie długo jej nie gotuję. Kupię w innym sklepie to albo muszę bardzo długo gotować albo zostaje twarda. Chyba wiek krów ma tu jakieś znaczenie im starsza krowa tym twardsze mięso.

Autor: Chrystiana
Data: 2011-09-01 19:53:19

zrobiłam kawałek(0,75 kg) udźca wołowego po swojemu czyli w foliowym rękawie gotowany w wodzie ok 1ha.

natarlam przyprawami, dalam cebule, kostke rosolowa i wyszedl superowy, miękki, dobry...

Wyjec

2015-05-26 11:30:00
dorotaibasia
dawno temu kupiłam sobie na wesele....3 kroki i pończochy w dół...matulu! ile ja naklnęłam :D całe szczescie ze sukienkę miałam długą :D
2015-05-26 11:30:11
dorotaibasia
bo inaczej byłby niezły ubaw!
2015-05-26 11:31:06
dorotaibasia
chyba jednak sie skuszę na ten droższy spray....
2015-05-26 11:59:09
Dżanina Fonda
jak masz jakąś okazję, to sie szarpnij
2015-05-26 11:59:26
Dżanina Fonda
człowiek wiecznie oszczędza ale w końcu coś się od zycia należy!
2015-05-26 12:07:08
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-26 12:07:28
Gluba666
pończochy, mmmmm... :D
2015-05-26 15:58:12
iwciaG
ciekawe jak takie ,,sprejowe" się ściąga hi hi hi:))
2015-05-26 16:33:38
Beata500
iwcia, ryzyko ściągnięcia ze skórą jest prawdopodobne
2015-05-26 16:42:05
dorotaibasia
czarnowidztwo uprawiacie :P
2015-05-26 16:51:07
Beata500
Dorcia, zobaczymy po weselisku , chyba sie pochwakisz?
2015-05-26 16:51:20
Beata500
pochwalisz?
2015-05-26 17:01:00
dorotaibasia
skromne przyjęcie a nie weselisko ale na rajtki i tak za ciepło....rozumiem ze fotki nóg w spray odzianych mam pstrykac ;)
2015-05-26 17:19:17
Gluba666
:D
2015-05-26 17:26:02
megi65
w życiu nie pomiziam nóg ..aby nabrały kolor ....
2015-05-26 17:26:31
megi65
jestem biała i moje nogi są białe ...
2015-05-26 17:26:58
megi65
no niecałkiem .. bo ja wystawiam się szybko do słonka ..............niechcący ..
2015-05-26 17:28:29
megi65
a ja dzisiaj szukałam letniej przewiwenej kiecki na wesele ....
2015-05-26 17:28:47
megi65
jak ja .....tego nie lubię !!!!!!!!!!!!!!!
2015-05-26 17:30:09
megi65
zmykam na ki
2015-05-26 17:30:22
megi65
je ... :))
2015-05-26 17:31:52
megi65
Dorcia .. ale może być ziąb .. 20 czerwca ...ja tyniam 12 ...
2015-05-26 17:32:43
megi65
Dorcia . dzisiaj weszłam do Paryżanki ... jak mi pani podała kreacje weselną ..to .. hmmm ..
2015-05-26 17:33:15
megi65
jak na swięto ziemniaka ....ale musiłam robić głupią minę ..
2015-05-26 17:33:44
megi65
owszem przymierzyłam ..... styl ;koszula nocna babci Władzi ..
2015-05-26 17:52:00
Beata500
Dorcia, fotki fotkami, ale jak się trafi jaki chłop , co będzie " sprawdzał" co masz na nogach, to tez się pochwal
2015-05-26 17:53:03
Beata500
będziemy " zazdraszczać "
2015-05-26 18:00:08
a.
Cześć :)
2015-05-26 18:01:34
a.
Dżani - ja Ci mogę seler podpowiedzieć, on mocno 'dosala' potrawy, tam gdzie w kawałku niezbytb pasuje, scieram na bardzo drobnej tarce, żeby się rozgotował
2015-05-26 19:33:03
as
Witam. Ja w tym roku też mam wesele. Mój mąż jest chrzestnym.
2015-05-26 19:33:54
as
Mój mąż jest chrzestnym panny młodej
2015-05-26 19:42:43
krysztalek21
Hej! Ja w sobotę mam wesele siostry i nie jedziemy, bo praca... ehh 1200 km do pokonania, wiec odpusciliśmy, bo jak mamy cały piatek jechac zeby byc nad ranem w sobote i wracac w poniedizalek z rana to nam sie nie usmiecha. Temat przerabiany z bracmi rok i dwa lata temu. Nie zmienia to faktu, że ryczeć mi się chce jak cholera1
2015-05-26 20:16:58
Beata500
oj, ja bym jednak jechała. siostra , to siostra.
2015-05-26 20:18:52
Beata500
as, ja mam tez wesele , też moj maż jest chrzestnym
2015-05-26 20:51:19
krysztalek21
Z jednej strony tak z drugiej gdyby zrobiła tydziej wczesniej pojechalibysmy normalnie na urlop, a dla naszego szefa tydzien to już jest roznica...w zeszlym roku i dwa lata temu jechalismy tak do braci. pomijam fakt, że o 24 juz dawno spaliśmy, bo zwyczajnie nie dalismy rady. Pomijam to, że taka podróż to ogromny koszt dla dwóch osób. Ciężko było mi podjąć tę decyzje, ale milion razy powtarzaliśmy, że u nas jest problem z urlopami i żeby przynajmniej wzięli nas pod uwagę jeśli chcą, żebyśmy byli
2015-05-26 20:57:35
Beata500
kryształek, ja Cię rozumiem. Wiesz , ja mam tylko jedną siostrę i to 13 lat młodszą, więc jest mi ogromnie bliska . Nic nigdy nierobimy wrew sobie. I w naszym przypadku, obie robimy zawsze wszystko tak, żeby w szczególnych momentach być razem
2015-05-26 20:58:50
Beata500
nie robimy miało być
2015-05-26 21:00:13
megi65
heloo .. witaj Kryształku i Beatko ..
2015-05-26 21:00:41
megi65
czy ja dobrze mysle .... kryształku jesteś UK ?
2015-05-26 21:01:00
Beata500
cóż , może dopasowali termin pod inne dla nich tez bliskie osoby. Różnie bywa. Myślami na pewno będziesz z siostra.
2015-05-26 21:01:33
megi65
as ...nam się wesele w rodzinie szykuje .... narzeczony siostrzenicy z Rzeszowa .... Twoje klimaty ..
2015-05-26 21:02:39
megi65
słuchajcie .. 13 km .. z kijami .. fajnie , fajnie ...
2015-05-26 21:03:29
Beata500
ale sie rozlatałaś na tych kijach
2015-05-26 21:04:00
Beata500
no ja w sumie do mamy i z powrotem 14 km, ale autkiem
2015-05-26 21:04:38
megi65
Beatko .... albo albo ... wiesz jak mnie stawy bolą ..
2015-05-26 21:04:53
krysztalek21
nie my w Szwajcarii jesteśmy
2015-05-26 21:04:59
megi65
musze dziadostwo rozruszać .. albo .. się ''zatrę '' :DD
2015-05-26 21:05:01
Beata500
a tobie co? skąd ten ból?
2015-05-26 21:05:12
krysztalek21
ja mam 6 rodzenstwa i to przedostatnia siostra wychodzi za mąż
2015-05-26 21:05:33
megi65
halooo Kryształku .. ja bardzo lubie Twój awatar ... tak dsympatyczna dziewczyna z sąsiedztwa jesteś .. :DD
2015-05-26 21:06:46
krysztalek21
no jestem zła bo wa lkowaliśmy ten temat tysiące razy w domu. Bracia też tu pracowali i wiedzą jakie są tu klimaty. Po prostu nie chcemy na siłe jechac tylko po to zeby byc pare godzin
2015-05-26 21:06:57
Beata500
zazdroszczę tak licznej rodziny
2015-05-26 21:07:00
megi65
aaa ok .. moje mysli teraz do Szwajcarii polecą .... miałam na teraz propozycje pracy .. własnie tam .. okolice Berna
2015-05-26 21:07:28
megi65
Beatko .. metrykalizm pospolity .. ;DD
2015-05-26 21:08:05
krysztalek21
a dodatkowo w zeszlym roku wszystkie nadgodziny nam ucial za wyjazd i troszke nas to nie powiem zabolalo... wiem ze pianiadze nie sa najwazniejsze, ale ja już chce wracac na zawsze do POlski, chce normalnego zycia! Dom, dzieci, rodzine...
2015-05-26 21:08:21
Beata500
rozumiem kryształku Twoją złość i nie dziwię się, że nie jedziecie
2015-05-26 21:09:20
megi65
och kryształku ... zrobie Tobie tee i .. nie zamartwiaj się .. :DD
2015-05-26 21:09:58
megi65
a powiedz mi z Pl .. to z jakiej części pochodzisz... ?
2015-05-26 21:10:01
as
my 12 lat temu jechaliśmy na wesele 1400 km. Wynajęliśmy busa bo jechało dużo osób. Młodzi za sponsorowali nocleg. Byliśmy kilka dni.Pełen luz.
2015-05-26 21:11:13
Beata500
kryształku, to nie tak , że nie pieniądze to nie wszystko. Uwierz, trochę w życiu przeżyłam i co by nie mówić , one są wazne w naszym życiu
2015-05-26 21:13:07
krysztalek21
dzięki megi65 za komplement :)
2015-05-26 21:13:33
krysztalek21
my jesteśmy w Aarau
2015-05-26 21:14:25
krysztalek21
ogólnie to z Lubelskiego, ale za mężem poszłam na Śląsk i właśnie zaczeliśmy budowę domku na śląsku
2015-05-26 21:17:37
Beata500
as, a co to za porównie? Tu nie chodzi o nocleg . 1200 km, inny kraj, dwie osoby
2015-05-26 21:18:27
as
u nas tez inny kraj był
2015-05-26 21:18:51
as
i nie dwie osoby tylko cały bus
2015-05-26 21:19:55
krysztalek21
no w zeszłym roku i dwa lata temu wygladalo to tak w czwartek praca od 6 do 18 umyc sie spac, rano na 6 do pracy i do 12, szybko prysznic i do auta, dalej 18 godzin drogi, bo aż pod Puławy (podziwiam mojego męża, że jest w stanie tak długo jechać! ja w nocy nawet za kierownica zasne, więc się nawet nie dotykam) potem 1-2 godziny snu bo dom pelen ludzi. Nastepnie kosmetyczka, fryzjer i do Kościoła. Okolo 23 już spanie łamie, wiec zbieramy się spac. Troche wiecej z rodzina posiedzi się w niedziele
2015-05-26 21:20:06
krysztalek21
wiec żadna to przyjemnosc
2015-05-26 21:20:59
as
domyślam się
2015-05-26 21:21:10
krysztalek21
nie powiem chcialabym, ale tak zeby tez coś z tego miec, żeby posiedzieć pobawić się, pogadać, wykorzystac przynajmniej w 50 % ten czas
2015-05-26 21:21:29
Beata500
dlatego pisze ,że nie ma porówniania . Wy sie składaliście na paliwo, a kryształek musi wyłożyć sama z mężem
2015-05-26 21:21:52
as
my na wesele w lipcu jedziemy tylko 15 km
2015-05-26 21:22:01
krysztalek21
no i dodam, ze wszyscy na firmie maja FOCH jak z tad do Berlina , bo nas szef puscil na wesele..
2015-05-26 21:22:02
as
i to z synami
2015-05-26 21:22:10
as
ja kierowca
2015-05-26 21:22:46
Beata500
sądze as, że w opisanej sytuacji byś nie pojechała
2015-05-26 21:23:23
krysztalek21
we wrzesniu jak bedziemy na urlopie to pojedziemy do niej
2015-05-26 21:23:52
krysztalek21
4 tygodnie temu bylismy w PL bo mielismy Komunie chrzesniaka
2015-05-26 21:24:02
as
krysztalek21 to masz nieciekawie rodzina w Niemczech czy w Anglii nie ma problemu z urlopem. Szef nawet dał kiedyś więcej niż się należało. Wszystkie nadgodziny lepiej płatne
2015-05-26 21:24:32
Beata500
ja tam jadę na wesele taksówką , w nosie mam samochód . Wesele w obrębie mojego miasta, więc daruję sobie samochód
2015-05-26 21:25:07
krysztalek21
ja bym pojechala gdyby nie swiadomosc jak to wyglada i ze nam upierdzieli wszystkie nadgodziny z tego miesiaca a troche tego jest juz kazdy grosz bo psychinie juz w tej pracy nie wytrzymuje, a teraz liczymy
2015-05-26 21:26:07
krysztalek21
u nas urlopy są od wielkanocy do 20 maja a potem ostatni tydzien sierpnia do 20 pazdziernik
2015-05-26 21:26:08
Beata500
Dobranoc dziewczyyny, bo rano nie wstanę .
2015-05-26 21:26:51
krysztalek21
2 lata temu jak zginal brat meza nie robil problemu dal tydzien i powiedzial ze jak bedzie trzeba wiecej zeby dzwonic ale to byla sytuacja losowa
2015-05-26 21:27:10
krysztalek21
Dobranoc Baeta
2015-05-26 21:28:55
as
Dobranoc Beata
2015-05-26 21:43:44
krysztalek21
Dobranoc
2015-05-26 21:49:59
megi65
jestem ... miałam tel ... :))
2015-05-26 21:50:42
megi65
a ja jade swoim autkiem ... i bawimy się ... i zamówiliśmy pokój aby odespać
2015-05-26 21:51:07
megi65
jak sie wyśpimy , wypoczniemy śniadanie i wiooo do domu ..
2015-05-26 21:52:56
megi65
no i wszyscy już śpią .. ??
2015-05-26 22:04:37
megi65
dobranoc ...
2015-05-26 22:07:09
as
ja nie śpię
2015-05-26 22:35:36
as
dobranoc
2015-05-27 04:27:43
megi65
a ja też nie spię .... dzien dobry ...
2015-05-27 07:04:08
megi65
dżani jak możesz poproszę podeślij deszcz ...
2015-05-27 07:04:45
megi65
sucho na plach jak popiół ... zerkam przezokno .. deszczownie całą noc nawadniają ...
2015-05-27 07:14:06
megi65
haloo niepodoba mi się to .... gdzie dziewczyny pracujące .... ??
2015-05-27 07:14:26
megi65
dorcia już ''grzebie '' w necia ... a reszta gdzie ??
2015-05-27 07:32:31
Dżanina Fonda
Heloł, meguś.
2015-05-27 07:32:36
Dżanina Fonda
I heloł, wszyscy.
2015-05-27 07:32:58
Dżanina Fonda
Deszczem sie mogę podzielić - leje od wczoraj jak z cebra. :)
2015-05-27 07:33:05
Dżanina Fonda
Starczy i dla ciebie.
2015-05-27 07:33:35
Dżanina Fonda
Wczoraj znowu posadziliśmy roslinki - to już chyba koniec na ten rok... i cieszę się, że nie muszę podlewać.
2015-05-27 07:35:43
Dżanina Fonda
Teraz uczę psy, że się nie wchodzi do zielnika. Starszy - za płotkiem - respektują. Młodszy, tegoroczny, jeszcze nic nie wzeszło - dopiero zaczynają kumać, że "no, no, bo pani da w dupę".
2015-05-27 07:35:54
Dżanina Fonda
Za to już znalazłam ślady po kocim galopie. :)
2015-05-27 07:36:16
Dżanina Fonda
Małe diabły!
2015-05-27 08:43:44
iwciaG
doberek:))
2015-05-27 10:54:51
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-27 12:04:52
Lea2
Dzień dobry :)
2015-05-27 16:42:18
mggi63
dzień dobry:)
2015-05-27 16:42:26
mggi63
masakryczna pogoda....
2015-05-27 16:42:45
mggi63
as jak tam sprawy zagrozenia powodziowego?
2015-05-27 18:04:27
megi65
Małgoś u mnie nadal sucho , tylko wiatr listopadowy wieje ..
2015-05-27 18:04:49
megi65
wczoraj 3 kropki wody na nos mi spadały .. oooooooooo i tyle deszczu ..
2015-05-27 18:18:29
mggi63
megus jak wczoraj zaczęło lać o 19 to dzisiaj zakonczylo kolo 14 i zimno jak w listopadzie...
2015-05-27 21:59:47
as
Witam. Megi na razie zagrożeń nie ma
2015-05-27 22:00:01
as
ale dużo padało dziś
2015-05-27 22:40:53
as
i nadal pada
2015-05-27 23:11:29
as
dobranoc
2015-05-28 07:00:04
mggi63
dzień dobry :-)
2015-05-28 07:22:17
megi65
witam i .... zdycham ... (((
2015-05-28 07:24:25
Dżanina Fonda
Witam wszystkich... słonecznie :)
2015-05-28 07:24:33
Dżanina Fonda
megi, a co ci się stało?
2015-05-28 07:38:28
iwciaG
doberek:))
2015-05-28 07:39:16
iwciaG
Megi, opowiadaj co na duszy czy ciele leży.....?
2015-05-28 07:48:08
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-05-28 07:51:46
iwciaG
lecę na zakupy.....jak tego nie lubię.....buuu
2015-05-28 09:22:21
Beata500
Cześc.
2015-05-28 09:22:43
Beata500
Rano powiało chłodem, a teraz piekne słoneczko.
2015-05-28 09:26:25
Beata500
Dziecko mnie wczoraj " uszczęśliwiło " wiadomościa, że w lipcu leci sobie na urlop do Chin .
2015-05-28 11:42:10
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-28 13:44:36
megi65
witaj ..Michał ..
2015-05-28 13:45:04
megi65
dochtory troche mi pomogli ...ale .... (((
2015-05-28 13:45:35
megi65
Beatko .. Kochana .. to się ciesz , ze Chiny a nie Indie ...
2015-05-28 13:46:21
megi65
teraz wschód w modzie.... dziecka moich koleżanek i kuzynek zwiedzają Japonie ..
2015-05-28 13:46:59
megi65
jedna z chłopakiem a druga sama poleciała i ... wróciły zachwycone i całe i zdrowe ..
2015-05-28 13:47:53
megi65
jedna blondynka natura ...a druga złotowłosa natura ..
2015-05-28 15:57:23
Beata500
megus podejrzewam , że i kiedyś dalej ją poniesie. Ale wiesz , bedę się zamartwiać.
2015-05-28 15:58:34
Beata500
megi, a co Ci dolega?
2015-05-28 15:59:04
Beata500
ja dzisiaj jakaś padnieta jestem, a jeszcze trochę pracy mnie czeka
2015-05-28 16:05:38
Beata500
tak się zastanawiam, gdzie podziały te lata , gdy potrafiłam z mężem pojechać nad morze , po to tylko , żeby pospacerowac po plazy , zjesc rybkę w porcie i nad ranem wracać do pracy
2015-05-28 17:17:03
megi65
Beatko .. teraz młodzi mają możliwości .. paszport w szufladzie , na na dowód można dojechać do Portugalii ..
2015-05-28 17:17:20
megi65
niech korzystają ... póki można ..
2015-05-28 17:22:06
megi65
Beatko .. post ..
2015-05-28 17:41:58
mggi63
Madziu co sie staneło Tobie??? :((
2015-05-28 17:43:40
krawczyk
kubek z logo spidermena tylko napis super nauczyciel
2015-05-28 17:47:33
mggi63
???
2015-05-28 17:57:58
Gluba666
aeososichosi??? krawczyk?
2015-05-28 19:42:42
mggi63
Gluba a po jakiemu Ty piszesz? :-D
    megi65: Beatko .. post ..
    mggi63: Madziu co sie staneło Tobie??? :((
    krawczyk : kubek z logo spidermena tylko napis super nauczyciel
    mggi63: ???
    Gluba666: aeososichosi??? krawczyk?
    mggi63: Gluba a po jakiemu Ty piszesz? :-D

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63804 przepisów
1212 artykułów
261329 opinii
535956 wypowiedzi na forum
142774 zdjęć
70379 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij