Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Wołowina jak przyrządzić?

Forum

Wołowina jak przyrządzić?

Autor: beata1
Data: 2009-11-27 09:01:48

zakupiłam wczoraj ładny chudziutki kawałek wołowiny w sumie to przyznam pierwszy raz zawsze drób i wieprzowina poradźcie mi jak można ją smacznie przyrządzić i może jakieś wskazówki co do obróbki tego mięska ?

Autor: nonka4
Data: 2009-11-27 09:43:17

Możesz zrobić duszoną w warzywach wg upodobań, możesz zrobić zrazy, bitki, gulasz- choć jak ładny kawałek to trochę szkoda..

możesz zrobic tatar..

Żeby wołowina była krucha, trzeba ją szybko podsmażyć na gorącym tłuszczu,

a potem dłuugo albo baardzo długo dusić, nawet do kilku godz.

Ja osobiście lubię połączenie wołowiny, grzybów i kaszy gryczanej.

może coś wybierzesz z tych poniżej:

http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=wo%C5%82owina&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&recipeGroups%5B%5D=19&recipeGroups%5B%5D=35&date=0&date1=&date2=&offset=0

 

 

Data: 2009-11-27 10:05:56

beatko zlezy jaki to jest kawalek. Kazdy kawalek tuszkma inne zastosowane, inny czas pieczenia czy polecana jest nna jego obrobka. przyklad :poledwica to tatar, rostbaef to peczen albo tatar , Filet to steki, prega to super mieso na wywar czy rosol, piers na duszona gotowana wolowne w (NA PRZYKLAD) sosie chrzanowym

Autor: Zośka
Data: 2009-11-27 10:09:29

Zrazy na 2 razy (obiady)????
  Ostatnio w TV Sląsk słyszałam, że wołowiny nie soli się na początku, ani w trakcie gotowania, bo będzie się długo gotowała i będzie wiórowata. Solą powinno się doprawiać wołowinę na koniec, przed podaniem. Muszę to wypróbować sama

Data: 2009-11-27 10:22:32

Mom zdaniem ma to sens tylko w przyrzadzaniu stekow i nnych krotko smazonych kawalkow i to to tylko wtedy gdy meso marynujemy  badz lezy ono zasolone jaks czas. Peczen nieposolona moze nie smakowa tak jak pownna.

Autor: TrendCenter
Data: 2012-12-07 20:05:31

To niedokładnie tak. Wołowina nie może w żadnym wypadku leżeć zasolona "jakiś czas", bo po upieczeniu będzie podeszwa. Natomiast marynować kawałek mięsa na pieczeń można, a nawet należy. Gotujemy marynatę z wody, octu, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, ewentualnie innych warzyw i zimną zalewamy wołowinę. Marynaty też nie solimy. Zostawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu, przewracając co 12 godzin. Pieczemy i solimy na pół godziny przed końcem pieczenia. Większy kawałek wołowiny przed pieczeniem szpikujemy gęsto słoniną, bo wołowina jest mięsem chudym i może wyjść wiórowata. A co do potraw krótko smażonych - zdecydowanie masz rację, solimy po usmażeniu.

Autor: smakosia
Data: 2012-12-09 09:44:41

Mam prośbę - czy możesz podać nam proporcje tej marynaty do wołowiny? Głównie myślę o occie. Czy zwykły można zastąpić jabłkowym? A może to powinien być któryś z octów winnych (biały, czerwony)...? 

Autor: anna702
Data: 2009-11-27 18:02:22

My jadamy glownie wolowine, ale tak jak napisala Dorota zalezy jaki to kawalek...cienkie bitki z poledwicy wystarczy smazyc po minucie na stone, ale prege np. sie dusi dosc dlugo. wolowine dostepna w Polsce raczej trzeba dlugo dusic. zrob zrazy zawijane lub bitki w sosie, nie bedziesz zalowala

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 03:19:41

Zrobiłam bitki obtoczone w mące i przesmażone ,podduszone z warzywkami posoliłam na końcu i gotowałam godzinę w szybkowarze średnio miękka wyszła ,ale chyba jednak powrócę do drobiu bardziej mi smakuje.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 08:37:37

Wołowina wg mnie to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa. I jak większość innych, każdy kawałek z krówki smakuje troszkę inaczej, i nieco inaczej się go przygotowuje. Spośród tych dostępnych u nas mnie osobiście najbardziej pasuje mięso rasy limusine.
Na dodatek jest to mięso o wysokiej zawartości białka i polecane przez lekarzy i dietetyków w żywieniu (stosunkowo niska zawartość cholesterolu).
Niestety wymaga dość długiej i starannej obróbki.
Pewnie nie każdy mnie poprze, ale ja osobiście najbardziej lubię ozory wołowe. Ogony też)))
W ramach ciekawostki pozwole sobie tu przytoczyć kilka wygooglanych wiadomości o wołowinie.Może komuś się przyda.
http://pl.foodlexicon.org/r0000380.php

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 10:18:23

A można w mięsnym pytać z jakiej to rasy i oni będą wiedzieć?Stosuję dietę białkową to by mi to pasowało.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 12:50:01

W lepszych sklepach na pewno wiedza. Niedaleko mnie sa takie znane w całej Polsce zakłady mięsne i oni zawsze podają z jakiej jest mięso.W ich sklepach firmowych są specjalne stoiska z mięsem limusine.

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 15:26:42

A można wiedzieć jakie to sklepy?

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 17:01:13

Nie wiem, co na to moderatorzy))To sklepy firmowe wielkiej firmy mięsnej na północy Polski na M.
Dodam jeszcze, że mam kilkoro znajomych, którzy prowadzą badania na UWM na ten temat.Zaprosili mnie nawet kiedyś do swojej stacji naukowo-badawczej pod Olsztynem, gdzie m. inn. choduje się bydło w celach badawczych(limusine też).

Autor: jareksz
Data: 2009-11-28 18:36:15

Polędwicą wołową (oprócz sterydów) "posiłkują" się kulturyści. Tylko ta cena!

Autor: mysha2006
Data: 2009-11-28 23:04:44

Jak się jest kulturystą to stać :)

Autor: anna702
Data: 2009-11-30 02:25:00

u nas ok 30-40 euro za kg, ale warto od czasu do czasu, zwlaszca krwista 

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 07:13:23

to bardzo dużo u nas nie więcej niz 30 zł Jest to dużo ale jeszcze do przełknięcia.

Autor: jareksz
Data: 2009-11-30 10:59:02

Za 30zł to chyba nie polędwica:) Mielone na tatara kosztuje coś koło tego. Polędwica jest dwa razy droższa.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 15:57:03

wołowina na pieczeń ale co to to nie wiem u mnie kosztuje do 26 chyba dokładnie

Data: 2009-11-30 16:42:32

tzw na pieczen to "gorsze " kawalki niz rostbeaf czy poledwica. Taka "srednia jakosc czyli mieso nadajace sie na dluzsza obrobke. Oczywiscie wyzszej klasy niz rosolowe.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 18:06:50

aleście mnie zakęciły dziewczyny  hihi. Rostbeaf na pewno nie bo to biore na rosół. Kurka nie wiem jak pójdę do sklepu to sprawdzę co to jest  w tym sklepie co ja kupuje wołowine mam zawsze mięką i własnie długiej obróbce nie musze go podawać. Sama byłam zdziwiona, nigdy mi się nie zdarzyło aby była twarda czy  trzeba było  poddawać ją dłuższej odróbce. Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia jaki kawałek biore i tak jest mięka. Dlatego wołowine od ponad roku kupuje tylko w jednym sklepie. W  najbliższym czasie jak będę na zakupach to sobie wszystko sprawdze. Dla zaspokojenia własnej ciekawości to raz a dwa może faktycznie więcej kosztuje tzn mówicie że na pewno więc sprawdze:) Powiedzcie mi jak jesteśmy przy wołowinie jest coś takiego co się nazywa biała krzyżowa do czego mozna ją użyć ?

Data: 2009-12-01 08:55:26

kochana Rostbeaf na rosol? Lo matko toz to swietokradztwo nemal. Tak jakbys szynke wzela na salceson. Jesl to naprawde rostbeaf to szkoda.Z ego zrobsz pyszna peczen, dobry steak bo najlepszy z fleta, albo upieczesz pyszne meso do chleba. Na rosol to prega a jak chcesz mec dobre mesko to pers a taczej kocowka tejze to klasyczne zupowe jednak dosc chude meso . Ta mozesz potem podac z sosem chrzanowym, zemnakam i warzywamy z rosolu. Pyszne danie.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 10:11:44

no to juz się pogubiłam Dorotko albo w moim sklepie napisy są pomieszane idę do sklepu popatrzeć co oni mi tam dają

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-06 08:10:43

Byłam sklepie i z Ciekawości sobie popatrzyłam na mięsko . Polędwica wołowa u nas kosztuje 75 zł za kg. Kawałek który kupuje na rosól nazywa się Rozbratef kosztuje 18,50 za kg. Kawałek który kupuję na pieczeń nazwywa sie pieczeniowe i kropka. Moja próba dowiedzenia się w sklepie z jakiego kawałka wołowiny pochodzi to mięso stanęła na niczym, gdyż pani stwierdiła że to mięso nazywa się pieczeniewe i koniec :) Wołowiny w siatce nigdy nie widziałam nawet w supermarketach ale może nie zwracałam uwagi. U nas w lokalnych sklepach rzadko mozna spotkać mięso w siatce prędzej w supermarketach.
Natomist jeśli chodzi o samą wołowinę to u nas jest dostępnych z 6 pozycji z czego 3 to rosołowe:) Więc wyboru wielkiego nie ma .

Autor: jareksz
Data: 2009-12-01 19:22:41

Może się mylę ale biała krzyżowa to chyba inaczej ligawa czyli jeszcze inaczej fałszywa polędwica. A z czym się ją je to już fachowcy podpowiedzą:)

Autor: anna702
Data: 2009-12-01 18:20:18

tak, ale taki filet na 2 min kladziesz na patelnie...i mniam...przez pol roku to pamietasz...najlepsza jest dunska i argentynska, przynajmniej u nas...

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 21:02:43

kiedyś jadłam a było to z 15 lat temu w bardzo dobrej restauracji befsztyk wołowy krwisty. Nie jestem zwolenniczką takich lekko przysmażonych mięs  ale smak tego befsztyka do dzis pamiętam - był tak niebiański  :) Wielokrotnie póżniej zamawiałam takie befsztyki w innych restauracjach ale nigdy ten smak się nie powtórzył.  Zrezygnowałam  już z poszukiwania tego smaku

Data: 2009-12-02 09:07:58

Nie rezygnuj. Tylko kup wlasnie steki z fileta DOBREJ wolowiny. U nas najlepsze sa argentynskie - a w miare zwykla kieszen zeby nie zmankrutowac . rozumie sie. Dlaczego? Dlatego, ze bydlo tam chodzi sobie po lakach swobodnie  ma duzo ruchu. W zwiazku z tym wolniej nabiera masy ciala, miesnie sa delikatnie poprzerastane niteczkami tluszczu. Bydlo hodowane w oborach masowej produkcji szybko przybiera na wadze ale niestety bezruch, rodzaj karmy  i antybiotyki  powoduja pogorszenie jakosci miesa i to znaczne. Moze w posledniejszych potrawach mniej wyczowalne ale steki czy rostbeaf niczego nie wybaczaja. Przez to, ze obrabia sie je krotko badz stosunkowo krotko.

Dziewczyny a tak na powaznie: Czy nikt dzis jiuz nie wie jak rozbiera sie tuszke wolowa? Nie nie chodzi moii o praktyczny uboj tylko o znajomosc rodzajow i przeznaczenia mies z tuszki. Czy to czarna magia? Czemu pytam: Moja Babcia doskonale wiedziala na co prega na co piers, filet, rostbeaf, falszywy rostbeaf (moze taki sprzedano aggusi w sklepie - to jest mianowicie mieso z piersi tez smaczne ale na pewno nie takie delikatne jak rostbeaf wlasciwy), antrykot czyli kawalek miedzyzebrowy  - z niego pyszna pieczen i dobre bitki wyjda itd....Tutaj link

Potem w czasie wielkiego kryzysu nie bylo mowy o kapryszeniu. Bralo sie jak leci i probowalao cokolwiek smakowitego wycczarowac....Wiec nie wiem, moze wielu przez to zapomnialo co jest czym? Nawet jezeli - przynajmniej panie ekspedientki powinny wiedziec....W sumie i kazda gospodyni kupujaca w markietach samoobslugowych...Szkoda by bylo gdyby znajomosc takich podstaw odeszla w zapomnienie bo wolowina ma takie rozne smakowo mieso i tak wazny jest dobor miesa zaleznie od potrawy ktora chce sie wykonac...Kazdy kawalek wymaga troche innej obrobki ale dobrze potraktowany okazuje sie czesto bardzo wdziecznym smakowo miesem. Od tej umiejetnosci i znajomosci  zalezy czesto czy ktos wolowine polubi czy tez zrazi sie na zawsze.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-02 10:46:37

Ja praktycznie prawie wcale nie mam wiedzy o mięsach. Przyszło mi do głowy, że fajnie by było gdyby ktoś zechciał napisać w artykułach taki przewodnik. Wiecie...np. wołowina z podziałem która jej częśc na co się nadaje, wieprzowina itd. A do tego praktyczne porady gospodyni w stylu kiedy solić, w czym marynować itp. To by była super szkoła nie tylko dla początkujących.

Data: 2009-12-02 14:25:56

Hmmm... no to dalas mi pomysla. Bede cos klecic ale po dziesiatym teraz ksiegowosc czeka grrrr...

Autor: smakosia
Data: 2009-12-03 12:06:04

Oj Dorotko, to by było super mieć pod ręką taki przydatny artykuł. Kiedyś kupiłam ligawę. Pomyślałam sobie, ęe upiekę na święta, bo tak mi doradziła pani w małym sklepiku mięsnym. Ależ się cieszyłam. Byłam dumna, że raz będzie trochę inaczej, bo wiecznie albo wieprzowina albo drób. No i na tym zakończyła się moja radość. Mięso było jak kawał drewna. Wiem, że są jakieś tajniki, że mięso dzieli się na pieczeniowe i inne, że można je przyprawić tak, że potem szybko kruszeje i że niektóre przyprawy bywają baaaardzo wskazane przy pewnym gatunku mięsa ale... Co,  do czego, jak, kiedy...dla mnie to zagadka. Póki co piekę tylko schab, karkówkę i łopatkę, robię gulasz itp. Jednym słowem wszystko co nie wymaga większej wiedzy. Steki to dla mnie zagadka a bardzo bym chciała umieć je robić tak, żeby się rozpływały w ustach. Taki wielki kawał wołowiny, którą dało by się upiec do chleba, to też moje marzenie. Super by było mieć tutaj taki artykuł. Wiem, że to kawał roboty, ale może...znajdziesz czas i będziesz miała chęć podjąć się tego?  Pozdrawiam ciepło. Uściski.

Autor: anna702
Data: 2009-12-04 23:22:37

Smakosiu, jak mowisz taki wielki kawalek wolowiny do chleba to nic trudnego. Z reguly kupuje sie juz zwiniety ciasno sznurkiem, spagiem, podsmazasz na patelni na oliwie i odrobinie masla, z kazdej strony po kilka minut, solisz, pieprzysz i podlewasz szklanka wina (czerwonego) i jesli trzeba goraca woda, wino odparowywuje. Umieszczasz pieczenn w naczyniu zaroodpornym, zamknietym,, lub przykrywasz folia. Wkladasz do piekarnika na 180°. W polowie czasu przekrecasz mieso. Czas pieczenia zalezy od ilosci miesa, jesli jest to 1kg to na 1 godzine. Ja robie jeszcze na tej samej patelni sos, kroje drobno marchew i cebule i dusze razem z miesem. Po upieczeniu mieso sie studzi, rozcina sie sznurek i kroi na cienkie plastry. Podajesz w naczyniu i polewasz sosem warzywnym. pycha. Skus sie.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-05 00:11:22

Brzmi apetycznie. Tylko ja nie wiem o jaki kawałek wołowiny prosić żeby potem nie było  tak, jak z tą ligawą, którą upiekłam i wyszło mi drewienko. Ja się jeszcze nie spotkałam z wołowiną obwiązaną sznurkiem. Chyba nie ma takiej w moich sklepach. Czy to wino powoduje, że mięso kruszeje, czy chodzi o smak? No proszę...sami widzicie jaki ze mnie laik w temacie mięsa 

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:12:15

właśnie ja też :) i powiem, że dopiero nasza dyskusja skłoniła mnie do tego aby poszukać wiedzy na ten temat w necie.
Dawniej zwierzęta się ubijało w gospodarstwach domowych pewnie stąd  nasze abcie posiadaja taką wiedzę . Teraz sprawę mi bajmniej ułatwiaja panie w sklepie ( nie kupuję mięsa w marketach zazwyczaj są to małe lokalne sklepiki). Mówię do czego potrzebuję mięso wołowe i panie mi dają tym samym  jestem nieświadoma co to jest.  Artykuł by się przydał może znajdzie się ktoś kto posiada wiedzę na ten temat. Mięso wołowe jest bardzo zdrowe i ja zapewne częściej bym je podawała na swoim stole gdybym wiedziała co z czego można zrobić.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:17:59

Ha ha Dorotko przeczytałam juz prześniej załączonego linka :) Powiem Ci że ja osobiście nie robiłam krwistego steka z wołowiny i nie wiem nawet jak się do tego zabrać. Pamiętam że na tym co jadłam był położony kawałek masełka  i ten niebiański smak i tyle. Nawet nie wiem na czym taki stek usmażyć.  Jakiego tłuszczu użyć do tego. Oj artykuł by się przydał

Autor: anna702
Data: 2009-12-02 18:38:50

Masz racje i jak sie nie myle, to tego chyba uczono w szkole, bodajze na zpt...
ja niestety nie potrafie przetlumaczyc jasno z wloskiego na polski. we Wloszech zrobilam tez kurs przetworstawa spozywczo chemicznego, pracowalam w laboratoriu w mleczarni, zwiedzalam ubojnie i hodowle bydla, winnice, bylam przy produkcji oleju i zbiorce oliwek. Bardzo interesujace i przydatne na codzien.
W Polsce wolowina kojarzy sie ze sztywna podeszwa, a w sklepach miesnych goruje wieprzowina i drob.

Autor: kamila258
Data: 2009-11-29 01:11:34

Zrob zrazy tradycyjnie w rondlu, dus na malutkim ogniu tak dlugo, az zmieknie - nie narzucaj sobie czasu. I zawsze uwazaj, jaka kupujesz. Jesli jest tak twarda, ze tluczek nawet nie chce sie wbic, nic jej nie zmiekczy:(((

Autor: drakas
Data: 2009-11-29 02:12:32

Dziś właśnie robiłam to, co oprócz zrazów lubię z wołowiny najbardziej - tzw rumsztyk. Pokroiłam wołowinę na cienkie plastry - wszerz włókien!!, obsmażyłam w rondlu, posoliłam, popieprzyłam i dodałam mnóstwo pokrojonej byle jak cebulki, zalałam wodą i około godziny dusiłam. Uwielbiamy z kaszą gryczaną, lub ziemniakami. Acha, zwykle na koniec po doprawieniu, zaklepuję sos mąką.
Zyczę smacznego!!

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-29 07:27:50

Ja najbardziej lubię roladki wołowe z boczkiem cebulką, marchewką i ogórkiem kiszonym. Nie wiem od czego zalezy miękość wołowiny też jestem skłona przytaknąć że to zależy od rasy krów. Mam taki jeden sklep u siebie w którym kupuje wołowine i nie zależnie jaki to jest kawałek i do czego wołowinnę mam zawsze mięciutką i specjalnie długo jej nie gotuję. Kupię w innym sklepie to albo muszę bardzo długo gotować albo zostaje twarda. Chyba wiek krów ma tu jakieś znaczenie im starsza krowa tym twardsze mięso.

Autor: Chrystiana
Data: 2011-09-01 19:53:19

zrobiłam kawałek(0,75 kg) udźca wołowego po swojemu czyli w foliowym rękawie gotowany w wodzie ok 1ha.

natarlam przyprawami, dalam cebule, kostke rosolowa i wyszedl superowy, miękki, dobry...

Wyjec

2015-07-31 09:20:02
mggi63
wszystko pieknie jak sie jest młodym ale nikt nie ostrzega jakie konsekwencje za sobą niesie nadmiar sportu bo ruch oczywiście ale....
2015-07-31 09:39:51
Beata500
mggi, problem chyba polega na tym, że nikt młodym ludziom nie mówi o kosekwencjach np. przetrenowania
2015-07-31 09:40:21
Beata500
mggi, a w jakim mieście w Chorwacji jest córka?
2015-07-31 09:50:36
iwciaG
doberek:)
2015-07-31 10:53:31
mggi63
Vorożdin...tam nocowali i jadą dalej :) ale córka mówi,że widoki niesamowite obserwuje :))
2015-07-31 11:03:32
Beata500
widoki tam są piękne, pamiętam jakie wrażenie na mnie robiły jak byłam pierwszy raz
2015-07-31 11:06:11
mggi63
no ona jest pierwszy raz ale zauroczona :D juz mi fotki jakies przysłała na fb ale dopiero jak wróce do domu to zobaczę :)
2015-07-31 11:06:36
mggi63
Beatko jak widziałas to wiesz jakie wrażenia :)
2015-07-31 11:07:53
mggi63
ja nie byłam...i nie wiem czsy zdołam...ale nigdy sie nie mówi nigdy :)
2015-07-31 11:10:28
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-31 11:38:16
Beata500
mggi, może jeszcze dasz radę . Któż to wie. Miejmy nadzieję, że tak
2015-07-31 11:42:07
Beata500
pierwszy raz byłam pietnaście lat temu, wtedy to robiło wrażenie, bo nie było takich dróg jak teraz ,same serpertyny
2015-07-31 11:42:51
Beata500
a mój ostatni pobyt , to dwa lata temu
2015-07-31 12:39:36
as
Witam. Jakoś tak pakuje na ostatni chwile. Jak siebie kiedyś pakowałam to było to dużo wcześniej. Teraz mi się tego nie chce więc zwlekam, a potem przy tej ilości schodzi to długo bo hurtem.
2015-07-31 12:40:46
mggi63
no widzisz as :)
2015-07-31 12:41:00
mggi63
sama sobie roboty nadajesz :))
2015-07-31 12:41:19
mggi63
oj niedługo sme dzieci beda pakowanko robić....
2015-07-31 12:41:25
mggi63
same
2015-07-31 12:45:44
as
w sumie to już by chcieli. jak córka jechała nad morze to sama do walizki pakowała to co ja przygotowałam i dobrze jej to poszło
2015-07-31 12:55:40
mggi63
no widzisz niech się powoli uczą...będzie Ci lżej :)
2015-07-31 12:56:22
mggi63
as powinnas razem z osobna z kazdym dzieckiem pakować by się wprawiali...
2015-07-31 14:43:55
Beata500
as, sama sobie robisz wrogą robotę . Nie chce Ci się i potem hurtem. Ale to Twój wybór.
2015-07-31 15:22:14
ekkore
No hej. pozdrawiam z upałów. Nadal powyżej 30, teraz pod 40 znowu pociąga.
2015-07-31 15:26:26
ekkore
Ja się lubię pakować wcześniej, żeby mieć czas. Najpierw pakuje co chciałabym zabrać, potem eliminuje. na spokojnie, bez nerwów. Ślubny preferuje przed wyjazdem, wieczorem. a Młody najchętniej 10 minut przed wyjściem. Młoda mój typ. przed wylotem zuzyla całą baterię w wadze. Młody zwazyl raz, późno wieczorem, gdy na samolot wyruszal nad ranem.
2015-07-31 15:27:13
Bahati
Czesc :) moje potwory na wyjazd pakowaly sie same i Klare. Czego nie zabraly bez tego musza zyc. :)
2015-07-31 15:28:12
Bahati
Na szczescie w gorach nieco chlodniej, znaczy o jakies 10 stopni niz u nas we wsi, czyli 30 mamy, Mlodziez dupska w basenie moczy, Stefan skacze po strumykach a ja przeczytam wszystkie zalegle ksiazki.
2015-07-31 15:28:50
ekkore
Ja kiedyś pakowalam ślubnego. Ale kilka razy marudzil, że mu nie takie rzeczy zabrałam. Osz Ty taki owaki. Już z jakieś 15 lat pakuje się sam. co zabierze to ma.
2015-07-31 15:29:27
Bahati
Mezowskiego tym bardziej nie pakuje, tece ma, glowe ma...poradzi sobie.
2015-07-31 15:32:19
ekkore
Młody przyleciał bez szczoteczki do zębów, szczotki do włosów i reszty kosmetyków. za to zabrał pusta kosmetyczkę. ..
2015-07-31 15:45:12
Bahati
Przynajmnkej kosmetyczke ma :)
2015-07-31 15:46:46
ekkore
no ma. Bo po co sprawdzać czy coś jest w środku. ..
2015-07-31 15:47:55
ekkore
idę dzisiaj do zebologa
2015-07-31 15:48:41
ekkore
ciekawe czy tu na żywca czy w znieczuleniu
2015-07-31 15:49:26
Bahati
Na zywca i pewnie brudnymi obcegami ;)
2015-07-31 15:50:04
Bahati
Ewentualnie kilofem i dlutem ;) zobaczysz... Juz sie boj ;)
2015-07-31 15:52:02
ekkore
dzięki za pomocną dłoń
2015-07-31 15:53:57
ekkore
już się boję. może lepiej do okulisty? od niego wyjdę przynajmniej z nowymi okularami
2015-07-31 15:55:03
ekkore
do szpitala to nie, bo za długo trzeba spłacać
2015-07-31 15:56:06
ekkore
a jeszcze ubezpieczyciel ci powie, że wcale nie musiałaś i to było tylko twoje widzimisie
2015-07-31 16:00:48
Beata500
jja od okulisty wychodze z receptą na nowe okulary , nie chce gadzina dać okularów
2015-07-31 16:02:14
Beata500
a zęba wyrwałam dwa tygodnie temu, ze znieczuleniem i całkiem czystymi narzędziami , a i tak zrobiła mi się infekcja. To może lepiej niech Ci rwie na żywca?
2015-07-31 16:03:09
ekkore
tutaj wszystko w jednym miejscu. okulista, optometra oraz dobór okularów
2015-07-31 16:04:29
ekkore
chłopaki wczoraj byli, zostawili trochę kasy
2015-07-31 16:05:05
Beata500
o widzisz, robisz od razu, a tak - moja recepta w domu . Musze ja włożyć do torebki, to może się ocknę i pójdę do optyka
2015-07-31 16:07:00
ekkore
tu w ciągu godziny możesz mieć dobrane wszystko, w ciągu następnej, jak masz podstawowe szkła gotowe okulary
2015-07-31 16:07:49
ekkore
u nas nic nie jest prosto, więc trzeba czekać
2015-07-31 16:08:33
ekkore
u nas, znaczy w rodzinie
2015-07-31 16:08:49
Beata500
u nas też się spotkałam z tym ,że jak masz szkła sferyczne , to może nie za godzinę , ale dosc szybko robią. Szkła u nas z JZO- Jeleniogórskie Zakłady Optyczne
2015-07-31 16:09:44
ekkore
ale jak będą gotowe to zadzwonia
2015-07-31 16:09:53
Beata500
ja mam cylindry i szkła progresywne , więc tak od razu nie będzie
2015-07-31 16:13:16
ekkore
ja mam relatywnie normalną wadę, minusy z małym astygmatyzmem. reszta jakieś dziwne kombinacje, robione niemalże na zamówienie. w każdym razie nigdy na szybko, mało standardowe wady. Młoda ma dużą różnicę pomiędzy oczami, do tego jeszcze różne cylindry.
2015-07-31 16:15:42
ekkore
chodzisz na stałe w progresywnych?
2015-07-31 16:16:45
Beata500
tak
2015-07-31 16:17:08
ekkore
J. ma takie służbowe, bardzo narzeka, że mu się w głowie kręci przy zmianie z normalnych na te do czytania. I nosi ne tylko w pracy
2015-07-31 16:17:18
Beata500
to już moje trzecie , te co mam na nosie
2015-07-31 16:18:31
ekkore
teraz miał sobie coś zrobić do czytania, ale w sumie nie pytalam czy ma progresywne czy tylko do czytania sobie zrobił
2015-07-31 16:18:33
Beata500
ja jakos szybko się przyzwyczaiłam przy pierwszych. Ale mam kolege, który lata temu zapłacił coś koło 3 tysięcy i wyrzucił
2015-07-31 16:19:07
Beata500
teraz są dużo tańsze
2015-07-31 16:19:46
ekkore
może to zależy od astygmatyzmu?
2015-07-31 16:20:41
ekkore
ja jeszcze pełnego syndromu za małych literek nie mam. ale postępuje coraz szybciej
2015-07-31 16:20:51
Beata500
ja mam tylko + 0,5 cylindra
2015-07-31 16:21:07
Beata500
i to nie zmienia mi się od lat
2015-07-31 16:21:35
mggi63
:D
2015-07-31 16:22:13
mggi63
ten uśmiech to z zębologa:)
2015-07-31 16:22:48
Beata500
oj, ja to mam bardzo male literki , dziecko we mgle bez okularów
2015-07-31 16:23:38
ekkore
teraz myślę o transition, miałam raz w Polsce, do końca nie byłam zadowolona, ale spróbuję jeszcze raz. Myślę, że po powrocie z Polski. Najpierw Mloda w kolejce
2015-07-31 16:24:11
mggi63
co do okulisty hmmm... niedawno dyskutowałysmy na wyjcu....poszłam do okologa a ten mówi,że do czytania mi potrzeba....no sie zdziwiłam bo ja u okulisty to jestem co najmniej 4-5 razy w roku...
2015-07-31 16:24:25
mggi63
nagle mi sie wzrok pogorszył?
2015-07-31 16:24:26
Beata500
mggi , dopiero skończyłam Dalacin , bo jakieś dziadostwo mi się zrobiło po usunięciu
2015-07-31 16:25:09
mggi63
ale faktycznie tak jest....bo malutkie cięzko mi czytac ale ślepiam i przeczytam :)
2015-07-31 16:25:48
Beata500
mggi, a Ty w ogóle nie masz do czytania?
2015-07-31 16:26:33
ekkore
mój okulista w Polsce powiedział, że przy minusach to wystarczy zdjąć okulary. bo okulary do czytania są też w ninusach, tylko słabszych
2015-07-31 16:26:35
Beata500
ekko, a co to jest ?
2015-07-31 16:28:38
ekkore
to są te co się zmieniają w zależności od natężenia światła, w pomieszczeniu zmieniając się w kilka sekund w białe szkła. fotochromy zawsze były lekko zabarwione
2015-07-31 16:29:52
mggi63
no nie miałam do tej pory...jedno oko mam słabsze bo po operacji ale nerw wzrokowy ok...ja mam tylko do dali od lat okulary...a tu nagla o tak mi sie zrobiło....
2015-07-31 16:30:11
ekkore
i to jest ok. tyle też, że wykorzystują wszystkie protectory UV.I np w autobusie, przy szybie z UV wcale mi nie ciemnialy
2015-07-31 16:31:16
ekkore
meggi u Ślubnego poszło bardzo szybko, niemalże z dnia na dzień
2015-07-31 16:32:09
ekkore
przychodzi czas na długie ręce i koniec
2015-07-31 16:32:34
mggi63
no własnie i u mnie chyba tak....ale do kompa mi nie potrzeba....
2015-07-31 16:32:45
mggi63
jakos tak dziwnie mam....
2015-07-31 16:32:49
Beata500
eko, u nas optyk proponował mojej siostrze bo ponoć działa to też w samochodzie
2015-07-31 16:33:21
Beata500
a ona do tej pory używała w samochodzie nakładki na szkła
2015-07-31 16:34:39
Beata500
ja juz mam do cztania + 5, 75
2015-07-31 16:35:41
ekkore
może do nocnej jazdy, one mają te antyrefleksy. natomiast moje przy szybie z Uv nie ciemnialy. bo nie było zagrożenia promieniami. a one mają za zadanie chronić przed tym. a moim problemem jest słońce prosto w oczy
2015-07-31 16:35:53
mggi63
oj to jas mam +1 malutkie....ale moje kolezanki to wszystkie w patrzałkach siedza w pracy....
2015-07-31 16:35:54
Beata500
ostanio odwiedziała mnie koleżanka , z którą byłam 9 lat temu w sanatorium i była zdziwiona ,że mam okulary na nosie , czyli wtedy jeszcze wogóle nie nosiałam
2015-07-31 16:36:53
mggi63
u mnie to standard....i młodsze osoby maja do czytania....
2015-07-31 16:37:49
ekkore
pod tym względem lepsze były fotochromy. ale one nie były przeciwsłoneczne, bez ochrony Uv. no i nie jasnialy do końca. transition działają w obie strony bardzo szybko
2015-07-31 16:39:02
Beata500
chyba mowimy eko o tym samym, tylko ja nie bardzo jestem w temacie, bo ten problem ze słońcem w aucie ma moja siostra
2015-07-31 16:39:37
ekkore
Młody teraz sobie zrobił, bo nie chce mu się pilnować nakładek
2015-07-31 16:39:59
ekkore
zrobił transition
2015-07-31 16:40:43
Beata500
mggi, to masz malutkie i bardzo dobrze, ja + 0,5 przeskoczyłam od razu na + 2,5 - mówie o tych do czytania
2015-07-31 16:45:35
mggi63
ojejku to duzy skok
2015-07-31 16:47:33
Beata500
ja muszę miec dobrze dobrane szkła, bo mam addycję trochę ponad 3. Czyli różnicę między dalą, a bliżą. Bo do chodzenia mam + 2,5. Wartośc pośrednia to taka środkowa - do komputera
2015-07-31 16:48:14
ekkore
nie wiem jak dzisiejsze soczewki, w końcu cały czas udoskonalaja, ale parę lat temu transition w aucie nie sprawdzały się. lepsze fotochromy lub nakładki. w każdym innym względzie było ok. I teraz zamierzam sobie zrobić transition, z czystego lenistwa, żeby nie nakładać nakładek albo mieć drugie okulary korekcyjne przeciwsłoneczne
2015-07-31 16:51:03
Beata500
mggi, a jaka zdziwiona byłam jak założyłam i zobaczyłam ,że dobrze widzę mały druk
2015-07-31 17:19:00
Dżanina Fonda
no cóż, drogie panie... sypiemy się
2015-07-31 17:19:22
Dżanina Fonda
ja właśnie odebrałam wyniki krwi .... i jestem MEGAzadowolona :DDD
2015-07-31 17:19:55
Dżanina Fonda
w ciągu 3 miesięcy poprawiłam tak, że będę chyba żyła 152 lata.... chyba, że wpadnę pod pociąg :)
2015-07-31 17:21:13
Dżanina Fonda
a okularki mam, dzięki Bogu, tylko do jeżdżenia
2015-07-31 17:31:27
ekkore
toś młoda laska...mnie się oczy popsuly coś na koniec podstawówki, okulary miałam od liceum, ale nie nosiłam na nosie tylko w torbie, bo to wtedy wstyd było. Na stałe to jak miałam 22 lata, po ślubie, Ślubny dopilnowal. I tak się zzylam z okularami, że w soczewkach wyglądam okropnie, jakbym coś zgubiła
2015-07-31 17:32:29
ekkore
Dzani cayenne to papryka nie pieprz...
2015-07-31 17:44:31
Dżanina Fonda
ale po polskiemu zwie się "pieprz cayenne"... :P
2015-07-31 17:44:58
Dżanina Fonda
ekkore.... "młoda" pojęcie względne :)
2015-07-31 17:46:05
Dżanina Fonda
ja też od podstawówki mam "krótko" i tak sobie żyję bez okularów, do samochodu to wiadomo, a że z daleka nie widzę na przystanku jaki autobus jedzie? to co? zobaczę z bliska
2015-07-31 17:46:30
Dżanina Fonda
a do czytania - chwalić łaki umajone - nie potrzebuję.... i oby tak dalej
2015-07-31 17:46:56
Dżanina Fonda
zresztą, co to za wada: -0.5 i -0.75.... wstyd się pochwalić
2015-07-31 18:01:06
ekkore
wiem. a nie powinno. ale ktoś kiedyś usłyszał pepper i zostało. Sama zastanawiałam się dlaczego oni paprykę nazywają pieprzem
2015-07-31 18:05:07
ekkore
to ci się udało z wadą. moja się powiększa, powolutku, ale jednak. przy małej wadzie podobno nie powinno się nosić okularów na stałe, bo tylko rozleniwiaja wzrok. ale to tylko jedna z teorii
2015-07-31 18:07:43
ekkore
okulista, jak syn dorastał nie chciał zmieniać mu okularów, dopóki naprawdę porządnie nie mruzyl oczu, bo mówił, że wada pójdzie za każdą zmianą. czy miał rację, dla mnie tak, zostaliśmy u tego okulisty do wyprowadzki
2015-07-31 18:47:10
Dżanina Fonda
i ja się twardo tej teorii trzymam i uważam, że jest słuszna... co widać na moim przykładzie
2015-07-31 19:11:28
Beata500
dziewczny, Waszej teorii trzyma się moja mama, 75 lat i uważa , że nie nosi, bo się przyzwyczai . No to kiedy ma zamiar nosić? Po drugiej stronie? Dodam, że ma plusy , a waszaeoria pasuje do minusów.
2015-07-31 19:50:07
Dżanina Fonda
I niech nie nosi! Wolno Jej! Wakacje są!
2015-07-31 19:51:14
Dżanina Fonda
Kuczę, właśnie się obudziłam, że nie mam ani jednego ektoparu na kleszcze. Zgroza. Zamówiłam, ciekawe, kiedy przyjdzie? Mam nadzieję, że w poniedziałek (o ile jutro pracują)
2015-07-31 19:51:20
Dżanina Fonda
ale dałam ciała!
2015-07-31 19:51:52
Dżanina Fonda
a miałam te moje wariaty dzisiaj zakraplać
2015-07-31 19:58:06
Beata500
zakropisz we wtorek
2015-07-31 20:27:41
Dżanina Fonda
niom, ale jutro i pojutrze to już las i jezioro tak na słowo honoru... jeszcze im i sobie chcę uprzyjemnić końcówkę urlopu :)
2015-07-31 20:30:42
as
Byłam raz prywatnie u jednej okulistki co za drzwiami miała zakład optyczny. Proponowała mi druga parę okularów o jedno oko słabszym szkłem o 0,25 lub mniej (nie pamiętam) Jak odmówiłam to powiedziała, że przy dzieciach druga para okularów mi się przyda
2015-07-31 23:03:54
ekkore
No i się napisałam, tylko zapomniałam, że mnie wylogowało...
2015-07-31 23:04:24
ekkore
Bahati - miałaś rację. Było z zardzewiałymi obcęgami...I jeszcze przypalanie po...
2015-07-31 23:06:39
ekkore
A poważnie - to poza czekaniem to było super. całość trwała 20 minut - robota na 4 ręce, nie czułam wcale sliny i wody do płukania przy szlifowaniu końcówki plomby - wszystko odciągane na bieżąco, w miejscu problemu - a nie jak u nas zawieszą rurkę, a woda i tak wpada do gardła.
2015-07-31 23:09:11
ekkore
Tyle, że w przychodzni spędziłam dwie godziny...koszmar jakiś. I tak zawsze jest tam, pełna poczekalnia, mimo umawiania na konkretne godziny. I odległe terminy rejestracji...
2015-07-31 23:09:51
ekkore
idę coś pitrasić, bo pora obiadowa - moze bardziej kolacyjna się zbliża, ale tu takie obyczaje, obiad na kolację, bo wczęśniej się nie da.
2015-08-01 07:00:25
mggi63
dzień dobry :-D
2015-08-01 07:00:51
mggi63
kawkana stół wjeżdża ;-)
2015-08-01 08:22:54
Dżanina Fonda
hello wszystkim w piękny dzień
2015-08-01 09:23:56
Bahati
Dzien dobry :)
2015-08-01 09:24:44
iwciaG
doberek:)
2015-08-01 09:26:45
Bahati
Na obiad wontons czy kurczak tikka masala... W sumie poerozki szybsze. :) Mlode jada na wycieczke dzis wiec obiad pozniej niz zazwyczaj
2015-08-01 10:07:54
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-02 09:22:43
Dżanina Fonda
dobry i słoneczny wszystkim :)
2015-08-02 09:23:29
Dżanina Fonda
w ostatni dzień urlopu
2015-08-02 09:29:32
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-02 09:46:54
megi65
dzień dobry ... po sniadaniu i po .. Wagnerze przy swieach ...
2015-08-02 09:47:14
megi65
fajna sprawa .... muzyka poważna do niedzielnego sniadania ...
2015-08-02 09:47:29
megi65
tworzę dalej obiad ....
2015-08-02 09:48:07
megi65
moje żu- żu + ryż z Ghany + kalarepka a'dente w ziołach ..
2015-08-02 11:05:41
Beata500
Dzień dobry.
2015-08-02 12:02:55
iwciaG
doberek:)
2015-08-02 12:03:24
iwciaG
Megi, brzmi smakowicie...:)
2015-08-02 13:12:44
mggi63
dobry!
2015-08-02 14:09:45
megi65
Szczerze tak nie dobrego obiadu dawno nie zrobiła
2015-08-02 14:11:08
megi65
Do cyckow dosalam ser starty i to rozłożyli miasko
2015-08-02 14:11:49
megi65
Ryż superasny ,następnym razem zrobię skrótem...
2015-08-02 14:12:15
megi65
Kalererpka chrupiacy pachnąca...
2015-08-02 16:18:12
megi65
Przepraszam za błędy tak to już jest z tym ustrojostwem ..
2015-08-02 20:28:44
mggi63
no co Ty w szole nie jestesmy...a jak sie szybciorem pisze to tak wychodzi....:)
2015-08-02 20:30:12
mggi63
ja to przez pisanie sms w telefonie to juz z ortografia mam problem i sie zastanawiam czasami jak mam napisać...a ortografia nie stwarzała mi nigdy zadnych problemów...
2015-08-02 20:47:48
megi65
hmm ... ale ja nie lubie bałaganu ..ani na talerzu ani pisaninie ....
    megi65: Ryż superasny ,następnym razem zrobię skrótem...
    megi65: Kalererpka chrupiacy pachnąca...
    megi65: Przepraszam za błędy tak to już jest z tym ustrojostwem ..
    mggi63: no co Ty w szole nie jestesmy...a jak sie szybciorem pisze to tak wychodzi....:)
    mggi63: ja to przez pisanie sms w telefonie to juz z ortografia mam problem i sie zastanawiam czasami jak mam napisać...a ortografia nie stwarzała mi nigdy zadnych problemów...
    megi65: hmm ... ale ja nie lubie bałaganu ..ani na talerzu ani pisaninie ....

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63937 przepisów
1213 artykułów
262142 opinii
538501 wypowiedzi na forum
144882 zdjęć
70563 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij