Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Wołowina jak przyrządzić?

Forum

Wołowina jak przyrządzić?

Autor: beata1
Data: 2009-11-27 09:01:48

zakupiłam wczoraj ładny chudziutki kawałek wołowiny w sumie to przyznam pierwszy raz zawsze drób i wieprzowina poradźcie mi jak można ją smacznie przyrządzić i może jakieś wskazówki co do obróbki tego mięska ?

Autor: nonka4
Data: 2009-11-27 09:43:17

Możesz zrobić duszoną w warzywach wg upodobań, możesz zrobić zrazy, bitki, gulasz- choć jak ładny kawałek to trochę szkoda..

możesz zrobic tatar..

Żeby wołowina była krucha, trzeba ją szybko podsmażyć na gorącym tłuszczu,

a potem dłuugo albo baardzo długo dusić, nawet do kilku godz.

Ja osobiście lubię połączenie wołowiny, grzybów i kaszy gryczanej.

może coś wybierzesz z tych poniżej:

http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=wo%C5%82owina&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&recipeGroups%5B%5D=19&recipeGroups%5B%5D=35&date=0&date1=&date2=&offset=0

 

 

Data: 2009-11-27 10:05:56

beatko zlezy jaki to jest kawalek. Kazdy kawalek tuszkma inne zastosowane, inny czas pieczenia czy polecana jest nna jego obrobka. przyklad :poledwica to tatar, rostbaef to peczen albo tatar , Filet to steki, prega to super mieso na wywar czy rosol, piers na duszona gotowana wolowne w (NA PRZYKLAD) sosie chrzanowym

Autor: Zośka
Data: 2009-11-27 10:09:29

Zrazy na 2 razy (obiady)????
  Ostatnio w TV Sląsk słyszałam, że wołowiny nie soli się na początku, ani w trakcie gotowania, bo będzie się długo gotowała i będzie wiórowata. Solą powinno się doprawiać wołowinę na koniec, przed podaniem. Muszę to wypróbować sama

Data: 2009-11-27 10:22:32

Mom zdaniem ma to sens tylko w przyrzadzaniu stekow i nnych krotko smazonych kawalkow i to to tylko wtedy gdy meso marynujemy  badz lezy ono zasolone jaks czas. Peczen nieposolona moze nie smakowa tak jak pownna.

Autor: TrendCenter
Data: 2012-12-07 20:05:31

To niedokładnie tak. Wołowina nie może w żadnym wypadku leżeć zasolona "jakiś czas", bo po upieczeniu będzie podeszwa. Natomiast marynować kawałek mięsa na pieczeń można, a nawet należy. Gotujemy marynatę z wody, octu, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, ewentualnie innych warzyw i zimną zalewamy wołowinę. Marynaty też nie solimy. Zostawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu, przewracając co 12 godzin. Pieczemy i solimy na pół godziny przed końcem pieczenia. Większy kawałek wołowiny przed pieczeniem szpikujemy gęsto słoniną, bo wołowina jest mięsem chudym i może wyjść wiórowata. A co do potraw krótko smażonych - zdecydowanie masz rację, solimy po usmażeniu.

Autor: smakosia
Data: 2012-12-09 09:44:41

Mam prośbę - czy możesz podać nam proporcje tej marynaty do wołowiny? Głównie myślę o occie. Czy zwykły można zastąpić jabłkowym? A może to powinien być któryś z octów winnych (biały, czerwony)...? 

Autor: anna702
Data: 2009-11-27 18:02:22

My jadamy glownie wolowine, ale tak jak napisala Dorota zalezy jaki to kawalek...cienkie bitki z poledwicy wystarczy smazyc po minucie na stone, ale prege np. sie dusi dosc dlugo. wolowine dostepna w Polsce raczej trzeba dlugo dusic. zrob zrazy zawijane lub bitki w sosie, nie bedziesz zalowala

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 03:19:41

Zrobiłam bitki obtoczone w mące i przesmażone ,podduszone z warzywkami posoliłam na końcu i gotowałam godzinę w szybkowarze średnio miękka wyszła ,ale chyba jednak powrócę do drobiu bardziej mi smakuje.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 08:37:37

Wołowina wg mnie to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa. I jak większość innych, każdy kawałek z krówki smakuje troszkę inaczej, i nieco inaczej się go przygotowuje. Spośród tych dostępnych u nas mnie osobiście najbardziej pasuje mięso rasy limusine.
Na dodatek jest to mięso o wysokiej zawartości białka i polecane przez lekarzy i dietetyków w żywieniu (stosunkowo niska zawartość cholesterolu).
Niestety wymaga dość długiej i starannej obróbki.
Pewnie nie każdy mnie poprze, ale ja osobiście najbardziej lubię ozory wołowe. Ogony też)))
W ramach ciekawostki pozwole sobie tu przytoczyć kilka wygooglanych wiadomości o wołowinie.Może komuś się przyda.
http://pl.foodlexicon.org/r0000380.php

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 10:18:23

A można w mięsnym pytać z jakiej to rasy i oni będą wiedzieć?Stosuję dietę białkową to by mi to pasowało.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 12:50:01

W lepszych sklepach na pewno wiedza. Niedaleko mnie sa takie znane w całej Polsce zakłady mięsne i oni zawsze podają z jakiej jest mięso.W ich sklepach firmowych są specjalne stoiska z mięsem limusine.

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 15:26:42

A można wiedzieć jakie to sklepy?

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 17:01:13

Nie wiem, co na to moderatorzy))To sklepy firmowe wielkiej firmy mięsnej na północy Polski na M.
Dodam jeszcze, że mam kilkoro znajomych, którzy prowadzą badania na UWM na ten temat.Zaprosili mnie nawet kiedyś do swojej stacji naukowo-badawczej pod Olsztynem, gdzie m. inn. choduje się bydło w celach badawczych(limusine też).

Autor: jareksz
Data: 2009-11-28 18:36:15

Polędwicą wołową (oprócz sterydów) "posiłkują" się kulturyści. Tylko ta cena!

Autor: mysha2006
Data: 2009-11-28 23:04:44

Jak się jest kulturystą to stać :)

Autor: anna702
Data: 2009-11-30 02:25:00

u nas ok 30-40 euro za kg, ale warto od czasu do czasu, zwlaszca krwista 

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 07:13:23

to bardzo dużo u nas nie więcej niz 30 zł Jest to dużo ale jeszcze do przełknięcia.

Autor: jareksz
Data: 2009-11-30 10:59:02

Za 30zł to chyba nie polędwica:) Mielone na tatara kosztuje coś koło tego. Polędwica jest dwa razy droższa.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 15:57:03

wołowina na pieczeń ale co to to nie wiem u mnie kosztuje do 26 chyba dokładnie

Data: 2009-11-30 16:42:32

tzw na pieczen to "gorsze " kawalki niz rostbeaf czy poledwica. Taka "srednia jakosc czyli mieso nadajace sie na dluzsza obrobke. Oczywiscie wyzszej klasy niz rosolowe.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 18:06:50

aleście mnie zakęciły dziewczyny  hihi. Rostbeaf na pewno nie bo to biore na rosół. Kurka nie wiem jak pójdę do sklepu to sprawdzę co to jest  w tym sklepie co ja kupuje wołowine mam zawsze mięką i własnie długiej obróbce nie musze go podawać. Sama byłam zdziwiona, nigdy mi się nie zdarzyło aby była twarda czy  trzeba było  poddawać ją dłuższej odróbce. Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia jaki kawałek biore i tak jest mięka. Dlatego wołowine od ponad roku kupuje tylko w jednym sklepie. W  najbliższym czasie jak będę na zakupach to sobie wszystko sprawdze. Dla zaspokojenia własnej ciekawości to raz a dwa może faktycznie więcej kosztuje tzn mówicie że na pewno więc sprawdze:) Powiedzcie mi jak jesteśmy przy wołowinie jest coś takiego co się nazywa biała krzyżowa do czego mozna ją użyć ?

Data: 2009-12-01 08:55:26

kochana Rostbeaf na rosol? Lo matko toz to swietokradztwo nemal. Tak jakbys szynke wzela na salceson. Jesl to naprawde rostbeaf to szkoda.Z ego zrobsz pyszna peczen, dobry steak bo najlepszy z fleta, albo upieczesz pyszne meso do chleba. Na rosol to prega a jak chcesz mec dobre mesko to pers a taczej kocowka tejze to klasyczne zupowe jednak dosc chude meso . Ta mozesz potem podac z sosem chrzanowym, zemnakam i warzywamy z rosolu. Pyszne danie.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 10:11:44

no to juz się pogubiłam Dorotko albo w moim sklepie napisy są pomieszane idę do sklepu popatrzeć co oni mi tam dają

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-06 08:10:43

Byłam sklepie i z Ciekawości sobie popatrzyłam na mięsko . Polędwica wołowa u nas kosztuje 75 zł za kg. Kawałek który kupuje na rosól nazywa się Rozbratef kosztuje 18,50 za kg. Kawałek który kupuję na pieczeń nazwywa sie pieczeniowe i kropka. Moja próba dowiedzenia się w sklepie z jakiego kawałka wołowiny pochodzi to mięso stanęła na niczym, gdyż pani stwierdiła że to mięso nazywa się pieczeniewe i koniec :) Wołowiny w siatce nigdy nie widziałam nawet w supermarketach ale może nie zwracałam uwagi. U nas w lokalnych sklepach rzadko mozna spotkać mięso w siatce prędzej w supermarketach.
Natomist jeśli chodzi o samą wołowinę to u nas jest dostępnych z 6 pozycji z czego 3 to rosołowe:) Więc wyboru wielkiego nie ma .

Autor: jareksz
Data: 2009-12-01 19:22:41

Może się mylę ale biała krzyżowa to chyba inaczej ligawa czyli jeszcze inaczej fałszywa polędwica. A z czym się ją je to już fachowcy podpowiedzą:)

Autor: anna702
Data: 2009-12-01 18:20:18

tak, ale taki filet na 2 min kladziesz na patelnie...i mniam...przez pol roku to pamietasz...najlepsza jest dunska i argentynska, przynajmniej u nas...

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 21:02:43

kiedyś jadłam a było to z 15 lat temu w bardzo dobrej restauracji befsztyk wołowy krwisty. Nie jestem zwolenniczką takich lekko przysmażonych mięs  ale smak tego befsztyka do dzis pamiętam - był tak niebiański  :) Wielokrotnie póżniej zamawiałam takie befsztyki w innych restauracjach ale nigdy ten smak się nie powtórzył.  Zrezygnowałam  już z poszukiwania tego smaku

Data: 2009-12-02 09:07:58

Nie rezygnuj. Tylko kup wlasnie steki z fileta DOBREJ wolowiny. U nas najlepsze sa argentynskie - a w miare zwykla kieszen zeby nie zmankrutowac . rozumie sie. Dlaczego? Dlatego, ze bydlo tam chodzi sobie po lakach swobodnie  ma duzo ruchu. W zwiazku z tym wolniej nabiera masy ciala, miesnie sa delikatnie poprzerastane niteczkami tluszczu. Bydlo hodowane w oborach masowej produkcji szybko przybiera na wadze ale niestety bezruch, rodzaj karmy  i antybiotyki  powoduja pogorszenie jakosci miesa i to znaczne. Moze w posledniejszych potrawach mniej wyczowalne ale steki czy rostbeaf niczego nie wybaczaja. Przez to, ze obrabia sie je krotko badz stosunkowo krotko.

Dziewczyny a tak na powaznie: Czy nikt dzis jiuz nie wie jak rozbiera sie tuszke wolowa? Nie nie chodzi moii o praktyczny uboj tylko o znajomosc rodzajow i przeznaczenia mies z tuszki. Czy to czarna magia? Czemu pytam: Moja Babcia doskonale wiedziala na co prega na co piers, filet, rostbeaf, falszywy rostbeaf (moze taki sprzedano aggusi w sklepie - to jest mianowicie mieso z piersi tez smaczne ale na pewno nie takie delikatne jak rostbeaf wlasciwy), antrykot czyli kawalek miedzyzebrowy  - z niego pyszna pieczen i dobre bitki wyjda itd....Tutaj link

Potem w czasie wielkiego kryzysu nie bylo mowy o kapryszeniu. Bralo sie jak leci i probowalao cokolwiek smakowitego wycczarowac....Wiec nie wiem, moze wielu przez to zapomnialo co jest czym? Nawet jezeli - przynajmniej panie ekspedientki powinny wiedziec....W sumie i kazda gospodyni kupujaca w markietach samoobslugowych...Szkoda by bylo gdyby znajomosc takich podstaw odeszla w zapomnienie bo wolowina ma takie rozne smakowo mieso i tak wazny jest dobor miesa zaleznie od potrawy ktora chce sie wykonac...Kazdy kawalek wymaga troche innej obrobki ale dobrze potraktowany okazuje sie czesto bardzo wdziecznym smakowo miesem. Od tej umiejetnosci i znajomosci  zalezy czesto czy ktos wolowine polubi czy tez zrazi sie na zawsze.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-02 10:46:37

Ja praktycznie prawie wcale nie mam wiedzy o mięsach. Przyszło mi do głowy, że fajnie by było gdyby ktoś zechciał napisać w artykułach taki przewodnik. Wiecie...np. wołowina z podziałem która jej częśc na co się nadaje, wieprzowina itd. A do tego praktyczne porady gospodyni w stylu kiedy solić, w czym marynować itp. To by była super szkoła nie tylko dla początkujących.

Data: 2009-12-02 14:25:56

Hmmm... no to dalas mi pomysla. Bede cos klecic ale po dziesiatym teraz ksiegowosc czeka grrrr...

Autor: smakosia
Data: 2009-12-03 12:06:04

Oj Dorotko, to by było super mieć pod ręką taki przydatny artykuł. Kiedyś kupiłam ligawę. Pomyślałam sobie, ęe upiekę na święta, bo tak mi doradziła pani w małym sklepiku mięsnym. Ależ się cieszyłam. Byłam dumna, że raz będzie trochę inaczej, bo wiecznie albo wieprzowina albo drób. No i na tym zakończyła się moja radość. Mięso było jak kawał drewna. Wiem, że są jakieś tajniki, że mięso dzieli się na pieczeniowe i inne, że można je przyprawić tak, że potem szybko kruszeje i że niektóre przyprawy bywają baaaardzo wskazane przy pewnym gatunku mięsa ale... Co,  do czego, jak, kiedy...dla mnie to zagadka. Póki co piekę tylko schab, karkówkę i łopatkę, robię gulasz itp. Jednym słowem wszystko co nie wymaga większej wiedzy. Steki to dla mnie zagadka a bardzo bym chciała umieć je robić tak, żeby się rozpływały w ustach. Taki wielki kawał wołowiny, którą dało by się upiec do chleba, to też moje marzenie. Super by było mieć tutaj taki artykuł. Wiem, że to kawał roboty, ale może...znajdziesz czas i będziesz miała chęć podjąć się tego?  Pozdrawiam ciepło. Uściski.

Autor: anna702
Data: 2009-12-04 23:22:37

Smakosiu, jak mowisz taki wielki kawalek wolowiny do chleba to nic trudnego. Z reguly kupuje sie juz zwiniety ciasno sznurkiem, spagiem, podsmazasz na patelni na oliwie i odrobinie masla, z kazdej strony po kilka minut, solisz, pieprzysz i podlewasz szklanka wina (czerwonego) i jesli trzeba goraca woda, wino odparowywuje. Umieszczasz pieczenn w naczyniu zaroodpornym, zamknietym,, lub przykrywasz folia. Wkladasz do piekarnika na 180°. W polowie czasu przekrecasz mieso. Czas pieczenia zalezy od ilosci miesa, jesli jest to 1kg to na 1 godzine. Ja robie jeszcze na tej samej patelni sos, kroje drobno marchew i cebule i dusze razem z miesem. Po upieczeniu mieso sie studzi, rozcina sie sznurek i kroi na cienkie plastry. Podajesz w naczyniu i polewasz sosem warzywnym. pycha. Skus sie.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-05 00:11:22

Brzmi apetycznie. Tylko ja nie wiem o jaki kawałek wołowiny prosić żeby potem nie było  tak, jak z tą ligawą, którą upiekłam i wyszło mi drewienko. Ja się jeszcze nie spotkałam z wołowiną obwiązaną sznurkiem. Chyba nie ma takiej w moich sklepach. Czy to wino powoduje, że mięso kruszeje, czy chodzi o smak? No proszę...sami widzicie jaki ze mnie laik w temacie mięsa 

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:12:15

właśnie ja też :) i powiem, że dopiero nasza dyskusja skłoniła mnie do tego aby poszukać wiedzy na ten temat w necie.
Dawniej zwierzęta się ubijało w gospodarstwach domowych pewnie stąd  nasze abcie posiadaja taką wiedzę . Teraz sprawę mi bajmniej ułatwiaja panie w sklepie ( nie kupuję mięsa w marketach zazwyczaj są to małe lokalne sklepiki). Mówię do czego potrzebuję mięso wołowe i panie mi dają tym samym  jestem nieświadoma co to jest.  Artykuł by się przydał może znajdzie się ktoś kto posiada wiedzę na ten temat. Mięso wołowe jest bardzo zdrowe i ja zapewne częściej bym je podawała na swoim stole gdybym wiedziała co z czego można zrobić.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:17:59

Ha ha Dorotko przeczytałam juz prześniej załączonego linka :) Powiem Ci że ja osobiście nie robiłam krwistego steka z wołowiny i nie wiem nawet jak się do tego zabrać. Pamiętam że na tym co jadłam był położony kawałek masełka  i ten niebiański smak i tyle. Nawet nie wiem na czym taki stek usmażyć.  Jakiego tłuszczu użyć do tego. Oj artykuł by się przydał

Autor: anna702
Data: 2009-12-02 18:38:50

Masz racje i jak sie nie myle, to tego chyba uczono w szkole, bodajze na zpt...
ja niestety nie potrafie przetlumaczyc jasno z wloskiego na polski. we Wloszech zrobilam tez kurs przetworstawa spozywczo chemicznego, pracowalam w laboratoriu w mleczarni, zwiedzalam ubojnie i hodowle bydla, winnice, bylam przy produkcji oleju i zbiorce oliwek. Bardzo interesujace i przydatne na codzien.
W Polsce wolowina kojarzy sie ze sztywna podeszwa, a w sklepach miesnych goruje wieprzowina i drob.

Autor: kamila258
Data: 2009-11-29 01:11:34

Zrob zrazy tradycyjnie w rondlu, dus na malutkim ogniu tak dlugo, az zmieknie - nie narzucaj sobie czasu. I zawsze uwazaj, jaka kupujesz. Jesli jest tak twarda, ze tluczek nawet nie chce sie wbic, nic jej nie zmiekczy:(((

Autor: drakas
Data: 2009-11-29 02:12:32

Dziś właśnie robiłam to, co oprócz zrazów lubię z wołowiny najbardziej - tzw rumsztyk. Pokroiłam wołowinę na cienkie plastry - wszerz włókien!!, obsmażyłam w rondlu, posoliłam, popieprzyłam i dodałam mnóstwo pokrojonej byle jak cebulki, zalałam wodą i około godziny dusiłam. Uwielbiamy z kaszą gryczaną, lub ziemniakami. Acha, zwykle na koniec po doprawieniu, zaklepuję sos mąką.
Zyczę smacznego!!

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-29 07:27:50

Ja najbardziej lubię roladki wołowe z boczkiem cebulką, marchewką i ogórkiem kiszonym. Nie wiem od czego zalezy miękość wołowiny też jestem skłona przytaknąć że to zależy od rasy krów. Mam taki jeden sklep u siebie w którym kupuje wołowine i nie zależnie jaki to jest kawałek i do czego wołowinnę mam zawsze mięciutką i specjalnie długo jej nie gotuję. Kupię w innym sklepie to albo muszę bardzo długo gotować albo zostaje twarda. Chyba wiek krów ma tu jakieś znaczenie im starsza krowa tym twardsze mięso.

Autor: Chrystiana
Data: 2011-09-01 19:53:19

zrobiłam kawałek(0,75 kg) udźca wołowego po swojemu czyli w foliowym rękawie gotowany w wodzie ok 1ha.

natarlam przyprawami, dalam cebule, kostke rosolowa i wyszedl superowy, miękki, dobry...

Wyjec

2015-08-26 10:54:19
megi65
Heloo Beacia ...
2015-08-26 10:54:24
megi65
dom czy praca ?
2015-08-26 10:57:51
Beata500
witam
2015-08-26 10:57:55
Beata500
dom
2015-08-26 10:58:10
Beata500
ale w zasadzie między domem , a pracą
2015-08-26 10:59:26
Beata500
koło 16.00 bedę miała luz
2015-08-26 11:02:49
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-26 14:10:35
ekkore
hejka. z upalnego Południa. W temacie pogody nic się nie zmieniło. poproszę herbatę z kopru włoskiego z imbirem i cytryną. Tutaj nie znalazłam kopru, przywiozę zapas z Polski. a najlepiej z Niemiec, bo oni się w tym lubuja.
2015-08-26 18:13:50
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-26 18:35:03
ekkore
co dobrego dziś gotowalas?
2015-08-26 19:00:42
iwciaG
Hejka Ekkore, dziś mój M smażył rybki -Bary, a do tego na pierwsze danie z wczorajszego mojego debiutu...Zupa Rybna z Rybką i krewetkami....i jeszcze Tielles z Owocami Morza polane moim Sosem Chili :))
2015-08-26 19:53:28
ekkore
zazdraszczam Ci tego rybnego życia. Choć nie powiem przez ten ostatni rok zjadłam więcej gatunków ryb niż przez całe życie. jeszcze w tym tygodniu będzie mahi, mahi.
2015-08-26 21:24:42
iwciaG
:D
2015-08-26 21:29:53
iwciaG
Misiu!!! Jesteś tu??? Mam biznesik.....:)
2015-08-26 21:32:11
megi65
łoooo ale zycie towarzyskie wrze ... DDD
2015-08-26 21:32:32
megi65
akto widział lub słyszał ostatno as ..... zachorowała czy co ??
2015-08-26 21:32:43
megi65
Jasiu .. pozdrwaim pięknie ..
2015-08-26 21:34:01
megi65
aaa Małgoś .. uzywaj morza ile mozesz i na różne sposoby ...
2015-08-26 21:34:18
megi65
dobrej nocy Wam ..
2015-08-26 21:44:13
janeczka669
dobry wieczór :)
2015-08-26 21:45:08
janeczka669
megi... za mocno wrzało i odparowało :)
2015-08-26 21:50:30
iwciaG
ciekawe czy się ,,nawróci" pourlopowo, czy nadal lidwie bydzie zipać
2015-08-26 22:03:08
janeczka669
czas pokaże :)
2015-08-27 06:00:16
megi65
Witam porannie
2015-08-27 06:18:52
agusia040675
Dzień dobry
2015-08-27 06:51:52
mggi63
dzien dobry :-)
2015-08-27 06:54:59
mggi63
megus pogoda super,żarełko też... full wypas :-D nie przejadamy, do morza 50 m, duzo sie ruszamy, ja czuję się świetnie jak zawsze nad morzem :-)
2015-08-27 06:55:41
mggi63
chyba zmienie miejsce zamieszkania ;-)
2015-08-27 06:56:15
mggi63
po prostu sielanka :-D
2015-08-27 06:58:39
mggi63
iwciu, jeźeli to o moim zipaniu mowa :-D to myślę, źe po powrocie jak bedzie juź chlodniej to i ja bede w miare ;-)
2015-08-27 06:59:13
mggi63
a Ty we Francji jeszcze?
2015-08-27 07:00:42
mggi63
zjadlo mi posta :-/
2015-08-27 07:01:12
mggi63
dzien dobry zatem :-)
2015-08-27 07:03:53
mggi63
megus pogoda super, żarcie tez, full wypas, do morza 50 m, duzo łazimy, jest cudnie, czuje sie swietnie bo to moje klimaty i zawsze tak jest :-)
2015-08-27 07:08:21
mggi63
o widzę, ze mi cos swiruje z tymi postami na wyjcu :-o
2015-08-27 08:21:20
Dżanina Fonda
Dzień dobry, człowieki. Jak miło was widzieć z rana. :)
2015-08-27 08:31:33
matani
Witajcie w kolejny słoneczny dzień :)
2015-08-27 08:32:04
matani
Megi wysyłam Ci coś :)
2015-08-27 08:38:58
Lea2
Witaski :)
2015-08-27 09:16:08
megi65
matani ... jestes Wielka .... Maleńka ...
2015-08-27 09:16:22
megi65
kłaniam sie pas ..... dziękując ... ))
2015-08-27 09:16:36
megi65
aa Basiu ... mojego chłopa nie poznaje .....
2015-08-27 09:17:02
megi65
jak tylko wspomniałam od zaraz bez oprów zgodził się .... hihihihi
2015-08-27 09:17:23
megi65
a tak to zawsze musze go ''namolać '' ...
2015-08-27 09:17:42
megi65
aaa i suuper focia ... :))
2015-08-27 09:18:06
megi65
czyli e-meil .. :))
2015-08-27 09:18:25
megi65
zmykam .. poszwędać się po dochotorach .... ale służbowo ...
2015-08-27 10:34:00
Basialis
Dzien dobry Wszystkim.Madziu to w takim razie do zobaczenia.Juz sie ciesze!!!
2015-08-27 11:11:47
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-27 12:32:00
bahus
Makusia ma dzisiaj urodziny....biegnijcie składać życzenia :)
2015-08-27 12:36:51
mggi63
a co stawia ? :-P
2015-08-27 13:03:10
makusia
mggi, wszystko co ma :)
2015-08-27 13:30:35
Gluba666
:)
2015-08-27 16:17:41
megi65
mam pytanie durne bo durne ale przeca forum nie bedę zaśmiecać ...
2015-08-27 16:18:21
megi65
jeśli dodam do masacropne ubitą śmietanę kremówke to już chyba nie muszę usztywniać ?
2015-08-27 16:18:51
megi65
czy lepiej trochę '' popiołu'' dosypać ? nadmieniam żelatyny nie mam .. :))
2015-08-27 16:19:36
megi65
dekracja to bedzie czapusia Pavlowej a ciacho na fest .. ma niedzielę ma być 30 C ...
2015-08-27 16:19:54
megi65
więc .... chyba sama sobie odpowiedziałam .. :DDD
2015-08-27 16:23:17
makusia
Madziu, ja dodaję mascarpone do ubitej śmietany i to wystarczy.
2015-08-27 16:23:33
makusia
i troszkę cukru pudru :)
2015-08-27 16:25:15
megi65
witaski ... Madziu ..
2015-08-27 16:25:31
megi65
ale czy nie spłynie czapa ... na stół ?
2015-08-27 16:25:53
megi65
to byłaby moja ''miedzynaarodowa kopmpromitacja'' ...
2015-08-27 16:26:22
megi65
min.Sikorski to nic , ja to moge skuchę zaliczyć .. :)))
2015-08-27 16:26:50
megi65
sorki kompromitacja .. ..
2015-08-27 16:53:03
mggi63
ja bym troszkę sztywności dodała ;-)
2015-08-27 18:49:55
megi65
Malgos na cię to zawsze można liczyć
2015-08-27 18:50:07
megi65
Jak Bałtyk?
2015-08-27 18:50:28
megi65
U mnie ceberkowo....czyli leje
2015-08-27 19:57:20
dorotaibasia
witojcie:)
2015-08-27 19:58:08
dorotaibasia
Megus, z mascarpone nie trza usztywniac dodatkowo....ale skoro upały to ida to bierz sie za bezę bo w skwar nie wyjdzie
2015-08-27 19:58:46
dorotaibasia
a 2-3 dni zawinięta i zostawiona w pokojowej temperaturze spokojnie dotrwa
2015-08-27 20:47:21
mggi63
meguś, Bałtyk mokry :-D
2015-08-27 21:14:15
megi65
Dorcia .... beze zrobie od reki ...
2015-08-27 21:14:34
megi65
małgoś ..a browar i fladra ... smakuje ?
2015-08-27 21:14:47
megi65
dobrej nocy Wam ... ide na pogaduchy ..
2015-08-27 21:15:10
megi65
aaa i mam pytanie .. co zrobiliscie z as ? :DD
2015-08-28 05:57:36
Dżanina Fonda
As? Może miała dosyć dokuczania. :(
2015-08-28 05:57:49
Dżanina Fonda
Witam wszystkich z rana.
2015-08-28 08:15:24
megi65
dzień dobry .. po całej deszczowej nocy ...
2015-08-28 08:15:52
megi65
fanasastyczne powietrze ..
2015-08-28 09:46:22
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-28 09:52:14
iwciaG
Mggi, jeszcze się byczę i jeszcze na przyzwoicie ciepłe kąpiele liczę.....bo we wtorek po południu wsiadamy w auto i kierunek dom....
2015-08-28 09:53:49
iwciaG
Mggi, a u Ciebie jak czytam udany wybór miejsca i pogodowo-jedzeniowa rozpusta....:))
2015-08-28 09:54:21
iwciaG
...wypoczywaj pełnymi ramionami:))
2015-08-28 10:33:34
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-28 10:43:06
makusia
Dzień dobry :)
2015-08-28 17:30:56
janeczka669
witam popołudniowo :)
2015-08-28 18:35:03
Beata500
witam wieczornie:)
2015-08-28 18:35:48
Beata500
as, co tam u Ciebie?
2015-08-28 18:39:05
as
Witam .U mnie wszystko dobrze
2015-08-28 18:39:35
as
dziś mam upał. Ponad 30 stopni w cieniu
2015-08-28 18:40:06
as
teraz musze nakarmić dzieci bo wróciły do domu. grali w piłkę.
2015-08-28 18:40:12
Beata500
u mnie dopiero w sobote i niedzielę ma być gorąco
2015-08-28 18:40:30
Beata500
jak tam dzieci? Gotowe do szkoły?
2015-08-28 18:57:36
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-28 18:58:22
mggi63
tak iwciu, miejsce super :-D
2015-08-28 18:59:29
mggi63
meguś flądra pyszna a browarka jeszcze nie próbowałam ;-)
2015-08-28 19:00:23
Beata500
mggi, odpoczełaś troszkę? Jak samopoczucie?
2015-08-28 19:00:48
mggi63
dzisiaj zrobiłyśmy sobie wypad do Oliwy i Gdańska ;-)
2015-08-28 19:01:48
mggi63
na Starówce koncertowała Monika Kuszyńska
2015-08-28 19:04:22
Beata500
zazdroszczę tym co na urlopie , ale mam w planie wyjazd nad jeziorko
2015-08-28 19:05:10
Beata500
pewnie wtedy nie będzie pogody, ale za to będę leżeć i czytać
2015-08-28 19:41:13
Beata500
Dobranoc!
2015-08-28 21:01:17
iwciaG
dobrej nocy:))
2015-08-28 22:20:40
as
dobranoc
2015-08-29 06:14:20
Dżanina Fonda
Witam wszystkich. :)
2015-08-29 06:14:33
Dżanina Fonda
Troszkę w nocy popadało. To dobrze.
2015-08-29 06:59:16
megi65
Dzień doberek
2015-08-29 06:59:45
megi65
Dzień doberek
2015-08-29 07:00:40
megi65
Po deszczowej porze zapowiada się bardzo słoneczny weekend
2015-08-29 07:01:24
megi65
I to już chyba ostatni z takimi temperaturmi
2015-08-29 07:02:04
megi65
Malgos wypoczywajcie
2015-08-29 07:03:16
megi65
Beatko i Ty '' dostaniesz'' kiedyś urlop
2015-08-29 07:56:34
Beata500
witam
2015-08-29 07:56:57
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-29 07:57:15
Beata500
megi, ja to mogę niby na zawołanie, ale wiesz jak jest
2015-08-29 07:58:56
mggi63
Beatko, wypoczywam jeszcze i nadal :-) czuję się świetnie
2015-08-29 08:01:01
Beata500
najważniejsze mggi, że dobrze się czujesz
2015-08-29 08:01:48
mggi63
jedzonko podadzą, pogoda super :-)
2015-08-29 08:03:42
mggi63
Beatko, zrób sobie mały urlopik ;-)
2015-08-29 08:04:30
Beata500
robie sobie , ale w drugiej połowie września
2015-08-29 08:04:33
mggi63
zobaczysz jak odżyjesz
2015-08-29 10:12:47
janeczka669
dzień dobry :)
2015-08-29 11:04:18
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-29 11:18:04
megi65
A ją witam was '' pracował"" ale nie markotnie
2015-08-29 11:18:58
megi65
Trzynaście kuciuki za mnie .... Pawlova dzisaij ma zatańczyć na naszym stole
2015-08-29 11:20:22
megi65
Bez cienia ironi....mąż przeważył cukier na mojej wadze i podał tel.objętość szklanych
2015-08-29 11:21:10
megi65
Na całe szczęście w domu i w pracy mam taką samą musztardowke...
2015-08-29 11:21:48
megi65
Ale jest inny problem ...cukier jest slodszy .no a no to ma miernika ...
2015-08-29 11:22:10
megi65
Tylko kubki na jezorku
2015-08-29 11:23:31
megi65
Jak wyjdzie skucha to mam inny wariant ciasto sliwkowe pieczone w formie do zapiekanki ..
2015-08-29 11:23:57
megi65
I tutaj już pojade na szklanki
2015-08-29 11:24:57
megi65
No to na tyle ,moje wyjcowe motyle
2015-08-29 12:28:59
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-29 20:34:14
janeczka669
witam wieczornie w ostatnią sobotę wakacji
2015-08-29 20:34:40
janeczka669
tak, tak to już niestety koniec dobrego :(
2015-08-29 21:45:30
mggi63
meguś jak tam Pavlowa?
2015-08-29 22:19:36
megi65
aaa Pavlowa ... powiem tak .. mnie nie zadowala .. :)))
2015-08-29 22:20:03
megi65
robiła lepsze .. ba ''nasze jajca i mój piekarnik i ... moja waga .. :DD
2015-08-29 22:21:05
megi65
ale tutaj nie spoko przejdzie ... zrobie pikny make- up ..
2015-08-29 22:21:48
megi65
czyli czapa bitej smietany z macarpone , malinami i jeżynami jak berety ...
2015-08-29 22:21:56
megi65
i pójdzie................... :DDDD
2015-08-29 22:22:31
megi65
biedna Marga startuje z 2 kg zimnych pyrów jak nazywam kartofeslat ...
2015-08-29 22:23:20
megi65
ja jako autorka kroję egoistycznie pierwszy i klinik i .. tschuss.. ))
2015-08-29 22:24:18
megi65
piekarnik super na wypasie można cuda wiankie piec ... tylko ja nie w tym charakterze tutaj występuję ... :DD
2015-08-29 22:25:04
megi65
no dobra ..koniec marudzenia ... fllm o alpinistach obejrzam i zdania nie zmieniam ...
2015-08-29 22:26:18
megi65
i nie zmienię nigdy .. :DD
2015-08-29 22:26:30
megi65
dobrej nocy Wam ..
2015-08-29 22:27:45
megi65
as .. dobranoc .... dobrze ,ze chociaż wieczore wpadniesz ..
    megi65: ja jako autorka kroję egoistycznie pierwszy i klinik i .. tschuss.. ))
    megi65: piekarnik super na wypasie można cuda wiankie piec ... tylko ja nie w tym charakterze tutaj występuję ... :DD
    megi65: no dobra ..koniec marudzenia ... fllm o alpinistach obejrzam i zdania nie zmieniam ...
    megi65: i nie zmienię nigdy .. :DD
    megi65: dobrej nocy Wam ..
    megi65: as .. dobranoc .... dobrze ,ze chociaż wieczore wpadniesz ..

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

64000 przepisów
1218 artykułów
262523 opinii
539660 wypowiedzi na forum
145574 zdjęć
70653 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij