Witam
Zwracam sie do Was z pewnym pytaniem. Przymierzam się do zakupu formy na muffinki. Bardziej skłaniem się w stronę blaszanej niż silikonowej ( niestety względy finansowe). Chciałabym aby były na jakies 12 sztuk lub 2 razy po 6 sztuk. Po zapoznaniu sie z ofertą allegro lekko " zgłupiałam" różne firmy i rózne ceny. Chciałabym cos pokryte teflonem i w jakiejs rosądnej cenie - ale tez wole dopłacić a nie kupic ostatni badziew co spłonie po 1 uzyciu :).
Możecie cos polecić? Najlepiej cos konkretnego z nazwą firmy.
Bardzo dziekuje za wszelkie sugestie.
Kupiłam ostatnio w Tesco na wyprzedaży formę teflonową na 12 muffinek za 16 zł :) Niestety nazwy firmy nie pamietam.
<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->
Ja mam od dawna formę teflonową na 12 sztuk. Była kupiona w Niemczech kilka lat temu wiec ceny nie pamiętam. Jest super, nie ma żadnych śladów zużycia i nie trzeba smarować żadnym tłuszczem. Wystarczy włożyć papilotki, a po upieczeniu przetrzeć. I gotowa do następnego użytku.
Prawie od trzech lat mam formę teflonową na 12 muffinek niemieckiej firmy Zenker i jestem z niej bardzo zadowolona (a piekę muffiny dość często). Kupiona była w Macro za ok. 50 zł ( z tego co pamiętam) ale na allegro są tańsze.
Formy Zenker są bardzo dobre... jesli nie potrzebujesz na święta, to mozesz sledzic zapowiedzi w Lidlu, bo tam są czasem po bardzo przystępnej cenie. Polecam polowanie w Lidlu, bo bywają też silikonowe po bardzo korzystnych cenach w stosunku do tych w innych sklepach czy na Allegro.
Ja swoją formę kupiłam w IKEI i jest bardzo fajna. Oczywiście na 12 sztuk :)
Również kupiłam w IKEI. Ale uwaga! Większość form na muffinki w sklepach jest przeznaczone na dość niskie muffinki, do których również pasuje większość papilkotek. Natomiast ta forma z ikei ma dość głębokie wgłębienia ok. 5cm i do niej pasują chyba tylko papilotki kupione też w IKEI. Ale generalnie polecam. Była tania i jest bardzo porządna.
2 tygodnie temu kupiłam formę na mufinki w Lidlu, teflonowa, niemieckiej firmy Zenker, kosztowała niecałe 20 zł.! Ostatnio takie same były tam wiosnąi od tego czasu polowałam tam:)) Silikonowe czasem jest źle przenosić do piekarnika- tak mówią. Ostatnio były w lLdlu silikonowe- ale chińskie
Form mam 3 sztuki - 2 silikonowe z allegro oraz 1 teflonową ze sklepu na L firmy Zenker. Polecam polowanka w sklepie na L (jestem jego wielką fanką), stamtąd mam formy do ciast, brytfannę PYREX i czaję się na kolejne cuda :)
Odradzam forme silikonowa: wygina sie, zle jest ja przeniesc, czy potem wyjac z piekarnika, Poza tym podczas pieczenia przechyla sie i ciasto sie wylewa. Uwazam, ze nie warto kupowac teflonowej najdrozszej czy rozreklamowanych firm. Lepiej poszukac tanszego, ale solidnego zastepnika.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi - utwierdziłam się w przekonaniu że jednak nie silikonowa tylko zwykła z powłoką z teflonu i że warto poczekac na promocje w Lidlu - wtedy będę polować. Teraz tylko uzbroić się w cierpliwość.
Witam, a czy moglibyście powiedziec jakie są w zasadzie zalety tych silikonowych form? Też przymierzam sie do pierwszego zakupu, ale w sumie to nie wiem jaka jest roznica w uzytkowaniu:
czy dobrze rozumiem, ze przy silikonowych nie sa niezbedne papilotki?
Bardzo dziekuje za wszelkie porady!
Przy żadnych nie są niezbędne papilotki :) wystarczy je natłuścić. Ale wydaje mi się że jedyną zaletą form sylikonowych do muffinków jest łatwość wyjmowania ich po upieczeniu. Babeczki można jakby "wycisnąć" jak z foremki. A w blaszanej... no coż, czasem trzeba się troszkę nakombinować :) Ale i tak ja polecam blaszane!
Mam blaszaną, niedrogą z Ikei - już kilka lat mi służy. Co prawda jej atrakcyjność znacznie spadła, tu i ówdzie widoczne są zarysowania i przebarwienia, ale kupiłabym ją ponownie bez zastanowienia. Łatwo się czyści, wygodnie wykłada papilotkami lub natłuszcza i łatwo wsuwa do piekarnika, ponieważ jest w jednym kawałku :)
Ja też mam formę na 12 muffinek z lidla jestem z niej zadowolona , zresztą uważam ,że artykuły z lidla są świetne -kupowałam garnki i patelnie a także odzież
Ja kupiłam na Allegro. Forma na 12 muffinek za jakieś 17 zł. Nic się z nią nie dzieje, jest czarna metalowa pokryta teflonem. Poszukaj na pewno coś znajdziesz.
Wczoraj piekłam w silikonowej po raz pierwszy-jest genialna!
polecam
Ja poprzednio pieklam w foremkach do babeczek. Było ok, tyle, że trzeba natłuszczać wysypywać bułką. Teraz mam silikonowe i są super. Nie piekę w papilotkach bo ciasto do nich przywiera. Wolę upiec bez i potem włożyć do papilotki.
W końcu kupiłam silikonową - na allegro, na 6 babeczek. Już kilka razy piekłam. Używałam papilotek. Muszę przyznać, że świetnie wychodzą z takiej foremki, aczkolwiek jakos po trzecim razie nie mogę już jej domyc gąbką (wiadomo, nie będę tarła druciakiem), bo tak się nalepiło w kilku miejscach ciasta.
Dzięki za porady:)!