Tak podobno Polacy postrzegają Europę z przyległościami
http://w889.wrzuta.pl/obraz/powieksz/0lkBPThwrC9
Muszę stwierdzić że to mnie śmieszy, ale tak po 5 minutach zastanawiam się jak europa postrzega nas i zastanawiam sie ilu z nich widzi w polakach pijakow.
Mnie to i śmieszy i wstrząsa.Ale coś prawdy w tym postrzeganiu jest.Nie rozumiem jednego - ta pani Stanisława?
tzn moglbys/moglibyscie sprecyzowac co w tym smiesznego? Identyfikujecie sie z takim postrzeganiem Europy?
Wstrzasajace dla mnie jest - owszem. I prymitywne - ale ZUPELNIE nie smieszne. i calkiem nieprawdziwe
Wiesz co dla mnie to bardzo bardzo ale to bardzo duże uproszczenie tak jak i to że wielu rosja będzie się kojażyła z Wódką. Dla mnie to żart bo tak na prewde większość kojarze zupełnie z innymi rzeczami. Francja to kuchnia wina aale niestety niemcy to też hitler ........ Nie wiem dlaczego doszukujecie się w tym głębi to po prostu prosty dowcip. tak samo jak to że w Dani o Polakach mówią że to pijaki i złoddzieje jest to przykre ale nikt za to o duńczykach nie mowi źle a tym bardziej nie powie że są prymitywni.
Co do prawdziwości to uważam że statystyczny Polak tak myśli.
w tym sie akurat zadnej glebii doszukac nie mozna. Glupi Dunczyk moze powiedziec o Polakach, ze to pijacy i zlodzieje - glupi i prymitywny.Czy sadzisz, ze cokolwiek z tego wynika w odniesieniu i do Polakow i do Dunczykow?
I bardzo bardzo mnie ciekawi na podstawie jakiej wiedzy uwazasz, ze statystyczny Polak tak wlasnie mysli ??????
Jak zauważyłeś napisałam że to moje zdanie a nie oparte na badaniach naukowych. To są stereotypy, i jak zapewne wiesz nie mają pokrycia w rzeczywistości. Ale chyba jestem za mało mądra aby zrozumieć to oburzenie na ten niesmaczny żart ale żart.
fakt - poczucie humoru bywa bardzo zroznicowane. nie jestem oburzony a wlasnie zniesmaczony i tyle. Ale skoro sama mowisz, ze stereotypy nie maja pokrycia w rzeczywistosci to znow WG MNIE Twoje zdania o statystycznym Polaku jest co najmniej w sprzecznosci ze stanowiskiem w sprawie stereotypow.
dosadniej: pierdniecie tez bywa smieszne dla niektorych.
Możę wytłumacz mi co Ciebie w tym zniesmaczyło. To że taką mamy kiepską wiedze o innych narodach czy to żę ich tak kiepsko postrzegamy??
zniesmaczylo mnie, ze jakis kretyn przez taki pryzmat moze postrzegac narody i rejony Europy, a dla pewnych ludzi to moze byc smieszne nawet.
Pani Stanisława to zapewne z serialu KLAN.
hahahahahahahahhaha i hahahahhahaah, Dagusia, i tylko hahahahahahahah
Określić tę "mapę" słowiem:"szczyt głupoty", obraziłoby wszystkich głupców tego świata.
Bahus
To znalezione w necie.Znam tez takich, co tak świat postrzegają.Oby ich bylo jak najmniej, ale...są.
Pewnie jakiś mało rozrywkowy jestem, bo ta mapa jest dla mnie mało śmieszna. Pewnie jest kilka osób, które się z jej treścią będą utożsamiały, ale mnie z nimi nie po drodze. Znam bardziej wyszukane dowcipy i rysunki. Na szczęście i nieszczęście w internecie można już prawie wszystko znaleźć.
Niestety.Nad czym ubolewam-wielu ludzi na całym świecie postrzega świat przez pryzmat stereotypów.To tylko przykład.Jest śmieszny w kontekście naszych uprzedzeń i stereotypów.Inaczej jest po prostu niesmaczny.
A wiecie, że najgorszymi tyranami, ( info z mas-mediów)na dodatek najczęściej bijącymi(!!!) swoje żony są Szwajcarzy. Przynamniej tak wynika z pozwów i to wcale nie koniecznie wszczynanych rozpraw z tytułu pozwów żon. Tam policja sama interweniuje i wnosi pozwy do sądu, Z URZĘDU !!!
Podoba mi się to.
Szkoda,że autor mapki nie przeczyta tych recenzji. Szkoda mi czasu na to, ale muszę powiedzieć,że to prostactwo. Nie śmieszy, ale irytuje i wkurza,że poświęciło się temu choć chwilę uwagi. Ja nie wiem co Cypr ma wspólnego z Ruskimi, a Wy?
Możesz mnie "objasnić" KTO, czy CO jest autorem tej "mapy", bo z tego dzieła nie wynika że to nasz punkt widzenia.
To bardziej przypomina pogląd byłego "reformatora oświaty" i jego poglądy po spotkaniu z "młodzieżą wszech(wiedzącą)".
Nie wiem kto jest tego niechlubnym autorem.To znalezione wczoraj na O2.I reformatorów oświaty to bylo już tyle, ze już chyba starczy.
A stereotypy sa chyba naszą (równiez WŻ-ką)zmorą.
To wcale nie jest reprezentacyjne ani w te ani wewte. Wszystko zalezy (jesli przyjmiemy, ze bylo to jakos sondowane chocby pytaniem na ulicy przypadkowych przechodnow) jakie bylo pytanie. Bo na "powiedz jednym slowem (bez namyslu) z czym ci sie kojarzy taki i owaki kraj" moga wyrosnac takie kwiatki. Zalezy tez od tego kogo i gdzie sie pyta. Mozna wybrac....
Ani to nie swiadczy o faktycznym zdaniu Polakow, a przynajmniej statystycznego Polaka, na temat kraju jakiegos ani tez nie obrazuje z czym jeszcze kraj owy sie temu statystycznemu kojarzy. Nawet jako zamelsorium stereotypow nie zdaje egzaminu bo ani nie wiadomo kto ani tez kogo pytal.
Typowa bzdura majaca na celu zamieszac i to nie tylko w glowach. Liczenie na frekwencje jakiejs tam strony czy cos.
Takze ja sie ani nie oburzam ani nie lamie rak bo dla mnie jest to po prostu, jak na razie, niereprezentatywna bzdura. Cos gdzies dzwoni w ktoryms kosciele i zrobiono z tego afere. Jedynie typowym dla Polakow , moim zdaniem, moze byc postrzeganie wstecz. To znaczy przeszlosci i faktow historycznych badz zwiazanych z konsumpcja jesli chodzi o "terazniejszosc" w tej mapce.
Ostatnio dowiedziałam się że taka mapka opini powstała rónież w USA i tam wyszła dopiero żenada bo amerykanie wogóle nie kojarzą większości państw europejskich a tak poza tym można wyciągnąc z tego jeden wniosek- JAK MAŁO WIEMY O NASZEJ WSPULNEJ EUROPIE. jestesmy europejczykami a nasza wiedza o wększości krajach równa się zeru i tyle. A jestem w stanie się założyć że to pierwsze skojarzenia ludzi może i nawet na ulicy, myślę że większość ludzi na skojarzenie państwa powie coś podobnego. Dla mnie czechy zawsze były pepikami choć mam o nich jak najlepsze zdanie. byłam tak kilkanaście razy i bardzo miło wspominam wizyty. i na 100% na hasło czechy powiem pepiki czy to coś złego prostackiego???
Jesteśmy społeczeństwem konsupcyjnym i tak widzimy świat
Wlasnie i obawiam sie ze w KAZDYM kraju wylazly ba wlasnie stereotypy:-)) co wcale nie znaczy ze na powaznie wszyscy sie z nimi identyfikuja. Albo maja takie skojarzenie za JEDYNE. Najwyzej za "najbardziej oklepane" a wiec stereotyp wlasnie.
Masz racje dziękuje za te słowa - i dla tego myślę że to możę być śmieszne i kiedy to zobaczyłam sie uśmiechnełam pod nosem nie wziełam tego na całkiem poważnie
Bo...ta mapka...śmieje się z nas)))To my tak ją postrzegamy, jak chcemy))Jedni śmiertelnie poważnie i z nadęciem, a inni z dystansem i usmiechem))
nie trzeba sie nadymac wcale, ale nie mozna z przymruzeniem oka w taki sposob postrzegac poszczegolne narody - brak wiedzy niczego nie usprawiedliwia. Nie trzeba miec wiedzy - wystarczy zwykla przyzwoitosc. Masz racje - postrzegac te mapke mozna w taki sposob jak sie zechce postrzegac, nie tylko te mapke ale i rzeczywistosc.
"To wcale nie jest reprezentacyjne ani w te ani wewte."
Na prawde tak myślisz żyjemy w kraju gdzie do władzy wybiera się Andrzeja Lepera, Giertycha no i MAcieja Giertyka który nas reprezentuje- ował w parlamencie europejskim - ale pametajcie że on nie pochodzi od małp. Gdzie kruluje Mandaryna i disco polo i myślisz żę społeczeństwo nie może tak spostrzegać europy??? Myślę że to całkiem możliwe.......... a pamiętacie Stanisława Tymińskiego człowieka z nikąd - omało nie został naszym prezydentem to dla mnie jest ŻENUJĄCE.
mysle...nie dlatgo, ze nie wierze, ze gdzies TO czesc spoleczenstwa ma w glowach ale sama taka mapka bez zadnych danych skad tworcy wzieli dane i jak je rozpracowali nie przemawa do mnie. A juz na pewno nie jest regola, ze jest to jedyny punkt widzenia i jedyne skojarzenia jakie przecietny Polak posiada. Wlasnie mysle, ze jezeli nawet w tej mapce jest ziarnko prawdy to...jest to ziarnko w calej miarce innych ziarenek...
Zreszta ja nie mieszkam w Polsce juz dlugo moj kontakt to rodzina i wz wiec moze nie znam "najnowszych " trendow....
a swoja droga..dobrze ze na mapce nie ma Chin bo nierktorzy by powiedzieli "to ci co zasmiecaja Polske" :-) O prosze jak latwo posluzygiwac sie stereotypem... :-))