drogie żarłoczki bardzo was proszę podzielcie się ze mną z jakich banków jesteście zadowoleni,gdzie koszty prowadzenia rachunku, przelewów przez internet wynoszą naprawdę zero.a może ktoś ma i korzysta z rachunku oszczędnościowego.wiem że na was można liczyć dlatego zakładam wątek niedotyczący wogóle żarcia.
Polecam konta internetowe większość banków je prowadzi. Trzeba tylko uważnie zapoznać się z regulaminem bo wszędzie są haczyki. Ja mam w Pekao są konto net. Wszystkie przelewy internetowe mam za darmo. Tylko z opłatami za konto trzeba uważać. Jeżeli nie mam karty do bankomatu to za prowadzenie konta nic nie płacę. Jeżeli posiadam taką kartę to oplata zależy od ilości transakcji kartą. Jeżeli wykonam 4 tranzakcie bezgotówkowe kartą to za miesiąc płacę 1,99 zł. Jeżeli nie zapłacę 4 razy to 3,99 zł. W mojej okolicy nie ma nic lepszego bym miała bankomaty w okolicy. Nie chwalę, że to dobry bank tylko udzielam informacji jak jest w tym banku. W Getin banku też jest konto internetowe i tam za prowadzenie konta płaci się jeżeli ktoś ma kartę do bankomatu od kwoty a nie ilości transakcji. Jeżeli karty nie bierzesz to nie płacisz tez za prowadzenie konta. Inne banki tez takie konta mają ale ja znam szczegóły tych dwóch.
Polecam mBank. Użytkuję od czterech lat i jestem bardzo zadowolona. Konto podstawowe bez żadnych opłat za prowadzenie. Karta płatnicza również. Przelewy do wszystkich banków za darmo. Pomiędzy użytkownikami mBanku - przelewy są błyskawiczne (sprawdza się to w rodzinnych sytuacjach).
Oprócz tego mam trzy konta oszczędnościowe za darmo. Na żadnym z kont nie muszą leżeć pieniążki.
System internetowy bardzo prosty. Wręcz intuicyjny. Jedynie bankomatów mogliby mieć więcej, ale tego nigdy nie za wiele ;) Wcześniej miałam konto w BZWBK i bankomatów było jeszcze mniej. :) No i nie byłam zadowolona z tego ciułania się po oddziałach, stania w kolejkach... Nawet po odbiór karty po tym jak zmieniałam nazwisko musiałam udać się do oddziału. Dwa razy. Najpierw złożyć wniosek, a potem odebrać kartę. Za każdym razem kolejki. Dla mnie niestety był to wtedy problem. Nie było czasu na takie rzeczy.
Płacę jedynie za ubezpieczenie karty (często gubię różne rzeczy :( To kwota rzędu 1,70 miesięcznie (tak jak napisała monique21), ale to moja własna, niewymuszona decyzja.
Ps. As, przepraszam, przez przypadek podpięłam się pod Ciebie. Pozdrawiam :)
w Mbanku wszystko jest totalnie za darmo. I przelewy i prowadzenie konta i wszystko inne też. 4 rodzaje bankomatów, z których możesz wypłacać za darmo (bzwbk, euronet, cash4you i coś tam jeszcze, jest na stronie napisane). Konto zakładasz przez internet, w ciągu tygodnia przyjeżdża kurier z dokumentami do podpisania. Przy zakładaniu konta mbank oferuje Ci ubezpieczenie (1,70 miesięcznie), którego nie musisz mieć, nic Ci się bez niego raczej nie stanie ;). Bardzo łatwe w obsłudze. W większych miastach są wpłatomaty, jak i również oddziały banku. Ale wszystkie przedsięwzięcia związane z kontem można załatwić przez internet. Możesz nie mieć nic na koncie.
W Polbanku też jest wszystko za darmo, ale na ten temat więcej nic nie powiem, bo sama mam od niedawna. Trochę jest bardziej skomplikowane w obsłudze internetowej niż mbank. Bankomaty Polbank. Wpłaty i różne inne przedsięwzięcia związane z kontem, trzeba załatwiać w oddziale. Możesz nie mieć nic na koncie.
W Inteligo - prowadzenie konta za darmo, jeśli miesięczne saldo wynosi 100zł. Jeśli nie wynosi 100zł - płacisz 4,99 za miesiąc. Karta chyba za 0,99zł miesięcznie. Bankomaty PKO BP. Też łatwe w obsłudze. Różne działania związane z kontem można załatwić przez internet.
Więcej grzechów nie pamietam :)
Jeśli idzie o Mbank to musi sprawdzić jaki dostęp do bankomatów ma w okolicy. Koło mnie niestety nie ma w promieniu 20-40 km ani bankomatu za darmo ani żadnego automatu do wpłacania gotówki.
Ja zdecydowanie nie polecam PKO BP mam takie bo właściwie tylko do tego bankomatu mam dostęp. Płaci się tam za wszystko nawet za samodzielnie zrobione przelewy przez internet, oprócz opłaty za konto internetowe. Jedyny plus to rok linia.
Ja na tych bankach to się nie orientują ja poprostu zakładam konto w takim banku w jakim ma mój zakład konto,dlaczego?,dlatego,że jak jest wypłata to ja mam tego samego dnia już w bankomacie.Jak ktoś ma w innym banku to pieniądze ma dopiero na drugi dzień.A jęśli chodzi o konto internetowe to podobno najtaniej ma KD-kredyt bank,tak słyszałam,ale jak jest to niewiem.
bzwbk,do 30-go roku życia konto bez opłat,przelewy internetowe również.
http://indywidualni.bzwbk.pl/konta/dla-mlodych/przed-30/oplaty-i-prowizje/konto-30-oplaty-i-prowizje.html
Ja od kilku(chyba 12 lat) mam konto w PKO BANK POLSKI.Niedawno założyłam też młodemu(13 lat)iPKO.Opłaty 50 gr za przelew więc niewiele.Wybór padł na ten bank dlatego ,że oddział jest blisko mego miejsca zamieszkania i w razie jakichś niejasności mogę zajść i porozmawiać z doradcą.Opłatyza prowadzenie rachunku nie są wygórowane ale musiałabym popatrzeć na wydruk,żeby dokładnie podać za co i ile.Ufam raczej starym bankom z wieloletnim stażem na rynku bankowym niż tym nowym które powstają jak grzyby po deszczu.
Z małżonką zachodzimy w głowę jak to się stało, że założyła tam konto? Może to był odruch: kolejka więc stanę? Było, minęło, nie wróci.
ja uciekłam z pko bp najszybciej jak to było możliwe.
Mojemu TŻ, zaś, podobno jedynie za prowadzenie konta i nieliczne przelewy przez internet, w ciągu niecałych 2miesięcy ściągnęli 20zł, a po tym okresie, jak poszedł zlikwidować konto, to kazali mu jeszcze dopłacić 9zł. Chyba tylko za to, że stojąc w kosmicznej kolejce zabierał im tlen z oddziału...
Użytkownik monique21 napisał w wiadomości:
> Chyba
> tylko za to, że stojąc w kosmicznej kolejce zabierał im tlen z oddziału...
Ale się uśmiałam!!! :D
No, ale niestety to szczera prawda. Mój mąż miał z nimi podobne przejścia.
Miałam do czynienia z różnymi bankami, ale w żadnym nie miałam tak miłej obsługi jak w Alior Bank. Poza tym wszystkie bankomaty są dostępne za darmo. Prowadzenie konta nic nie kosztuje, a tylko jest opłata za kartę - 5 zł.
Ja preferuję małe banki na obrzeżach miasta. Mała obsada, niewielka ochrona....no i kasa zawsze pełna. ![]()
Bahus
"Od zawsze" mam w BGŻ i jestem zadowolona. Mam też od jakiegoś czasu w mBanku, ale to tylko oszczędności na specjalne cele tam trzymam.
a co to są oszczędności? ja jokoś mam zawsze minus na koncie
Od wielu już lat używam Inteligo. Jestem bardzo zadowolony....
ja ostatnio zainteresowałam się alior bankiem. Z racji oprocentowania 5%. ale z kolei za zwykły przelew z internetu opłata to aż5 zł! Zosteję więc w mBanku :)
Nic takiego nie ma. A z skąd ta informacja?
Ja lubię się przywiązywać i dlatego dopiero teraz po 25 latach uciekam wreszcie z PKO BP. Cało czas zastanawiam się dlaczego tak długo czekałem. Mam już drugie konto w mBanku. Odnoszę wrażenie, że PKO BP najmniej szanują starych klientów. Mam nadzieję, żę informacja jakich nie polecam też się przyda.
Do informacji podanej przez Bahusa dodam, że na wsiach i w małych miasteczkach też są łatwo dostępne banki. :-)
Ja też mam konto w mbanku.Konto internetowe-bez opłat,darmowe przelewy.Jestem zadowolona.
Mało szanują to fakt, ale PEKAO S.A. jest chyba jeszcze droższe i gorsze.
eurobank - jak tylko spłacę kredyt w PEKAO S.A. i będę mogła zlikwidować konto
To zanim zmienisz dokładnie sprawdź co ile kosztuje bo moim zdaniem w PKO BP jest drożej niz w PEKAO SA, zwłaszcza jak zmienisz na konto net.
dziękuję WAM wszystkim,naprawdę mi pomogliście.dodam tylko,że do tej pory przez ok 10 lat miałam konto w PEKAO S.A.,ale dość tego płacenia za nic u nich wszystko kosztuje i to sporo,więc po co płacić skoro można jeszcze zarobić(na koncie oszczędnościowym)wybrałam mBank
Nie ma banku idealnego. skoro ci odpowiada to się cieszę. Rok temu mieliśmy konto standard w PEKAO SA chcieliśmy zmienić na inny bank bo było strasznie zdrowo. Obchodziliśmy wszystkie banki w okolicy. Czytaliśmy też w internecie. U nas mBank odpadł bo pieniądze z bankomatu musieli byśmy wybierać z prowizją i nie ma gdzie u nas wpłacać pieniędzy na konto a mąż kasę w pracy dostaje do ręki a nie na konto. Zostaliśmy w PEKAO SA ale zmieniliśmy konto na konto internetowe net. Teraz płacę tylko za kartę do bankomatu 1,99 zł lub jak sobie nie dopilnuję to 3,99 zł. Koleżanka ma konto w mBanku a pieniądze z pracy dostaje do ręki to prosi brata by przelał jej ze swojego konta pieniądze na jej konto a ona jemu daje gotówkę. Jeżeli u Ciebie nie ma takich problemów to jest to dobry bank.