Drodzy użytkownicy WŻ
. Mam do Was pytanko - czy ktoś z Was lub Waszych znajomych wybudował dom lub ma zamiar wybudować, dokładnie projekt nazywa się ,,Dom w firletkach (P), lub podobny. Bardzo by mi zależało zobaczyć taki dom na żywo (skonsultować się co do zmian dokonanych w projekcie itp.), bo zdjęcie może nie do końca oddawać wyglądu domu po wybudowaniu. Trudno jest zlaleźć takie osoby, które mają taki sam projekt, bo projektów jest mnóstwo do wyboru, pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc.link: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-firletkach-p/m49490cd87fff4,1331
jak będziesz mieć dobrego mastra budowy to sam zaproponuje Ci zmiany :):) Takiego majstra jak ja miałam Ci właśnie życzę :)
Drogi ten dom - powierzchnia dachu ogromna, koszty poddasza większe niz dolnej kondygnacji. Pisze bo wybudowalam dom / dworek / i mam pojęcie ile to może kosztować. Zdjęcie nigdy do końca nie oddaje wyglądu domu zależy to od pokrycia dachu / kolor / elewacji / kolor / stolarki itd. Pozdrawiam i życze powodzenia :-))
Użytkownik Alicja9 napisał w wiadomości:
> Drogi ten dom - powierzchnia dachu ogromna, koszty poddasza większe niz
> dolnej kondygnacji. Pisze bo wybudowalam dom / dworek / i mam pojęcie ile to
> może kosztować. Zdjęcie nigdy do końca nie oddaje wyglądu domu zależy to
> od pokrycia dachu / kolor / elewacji / kolor / stolarki itd. Pozdrawiam i
> życze powodzenia :-))
Jeśli chodzi o zmiany to wiem co chce zmienić z tym, że chciałabym na żywo zobaczyć lub pogadać z osobą która już taki dom wybudowała, bo na zdjęciu dom wygląda ładniej, tzn. jest bardziej szeroki niż po wybudowaniu, dlatego trzeba by było poszerzyć o jakieś 2 metry ( już na zdj. po wybudowaniu ma inny urok), dzięki.
Aby dom poszerzyć, to są zmiany konstrukcyje i to jest temat do projektanta. Powinien wyrazić zgodę na piśmie...............
ja kupiłam gotowy projekt od razu ze zgoda projektanta na zmiany
Użytkownik aggusia35 napisał w wiadomości:
> ja kupiłam gotowy projekt od razu ze zgoda projektanta na zmiany
Ja też mam zgodę i wiem na czym to wszystko polega, tylko dobrze było by go zobaczyć już wybudowanego.
Może na forum Muratora znajdziesz potrzebne informacje. Tam są gupy budujące różne domy i może ktoś buduje lub wybudował taki właśnie domek.Jeśli przygotowujesz się do budowy domu to znajdziesz tam wiele potrzebnych informacji.
Jak masz już kupiony projekt to i tak będzieisz go budować. :):) Pociesze Cię że podobno trzeba wybudować 3 domy aby wkońcu był idealny. Teraz wiosna proponuję abyście się z mężem wybrali na poszukiwania jak Ci na tym tak bardzo zależy. My z mężem nie spotkaliśmy domu takiego jaki my mamy. :):)
Jak wejdziesz na stronę z projektem tego domu to po prawej stronie masz opcję (obok zdjęć domku)"poduskutuj na forum"- tam wypowiadają się soby które budują ten dom lub mają zamiar.
Ja też wybudowałam dom z projektu archon "dom na wzgórzu 3" i dzięki temu forum udało mi się skontaktować z osobą już budującą, która sama mnie zaprosiła abym mogła obejrzeć ten domek w realu. Dzięki tym odwiedziną wiedziałam jaką mają wielkość pomieszczenia (bo po metrażu to nieraz ciężko sobie wyobrazić dane pomieszczenie) i ewentualne zmiany jakie można wprowadzić.
Pozdrawiam
Użytkownik ewaw napisał w wiadomości:
> Jak wejdziesz na stronę z projektem tego domu to po prawej stronie masz
> opcję (obok zdjęć domku)"poduskutuj na forum"- tam wypowiadają się soby
> które budują ten dom lub mają zamiar.Ja też wybudowałam dom z
> projektu archon "dom na wzgórzu 3" i dzięki temu forum udało mi się
> skontaktować z osobą już budującą, która sama mnie zaprosiła abym
> mogła obejrzeć ten domek w realu. Dzięki tym odwiedziną wiedziałam jaką
> mają wielkość pomieszczenia (bo po metrażu to nieraz ciężko sobie
> wyobrazić dane pomieszczenie) i ewentualne zmiany jakie można
> wprowadzić.Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi, właśnie staram się tam kogoś znaleźć, ale miałam cichą nadzieję, że może ktoś z Żarłoczków zna ten domek, pozdrawiam! (aha, projektu jeszcze nie mamy)
Też mamy zamiar budować z Archonu - dom w renetach. Po wielu różnych projektach, jakie przeanalizowaliśmy, chyba przy tym zostaniemy...
Strasznie drogi u Was ten dach wyjdzie. Też się nam takie dachy podobały, ale te koszty...
Tam na stronie Archonu jest forum, może znajdziesz kogoś kto buduje ten domek, często można znaleźć udokumentowanie postępów budowy na zdjęciach, opisy wprowadzonych zmian...Powodzenia! :)
Kosztami zawartymi w budowie nie należy się tak do konca przejmować. My kupiliśmy projekt 10 lat temu nie wiem czy to ta sama firma nazwa bardzo podobna. Nasza firma nazywala się wtedy Archeton. W projekcie juz nie pamiętam dokładnie cena bydowy była znacznie większa chodzi o kwotę 100 tyś. albo i więcej
Róznica wynika z tego, ze ceny te są kosmicznie iście stolicowe, Nam np samo kopanie fundamentów wyliczono olbrzymia kwotę. Wliczając w to cięzki sprzęt pracę koparki wyrównanie terenu it. Wyrównania terenu nie trzeba było u nas robić. Dwa fundamenty kopała ręcznie firma która budowała nam dom. Same okna do domu została wyliczona też duża kwota. Nam udało się kupić w promocji. Zapłaciliśmy na koniec roku a montaż mieliśmy na wiosnę. Dach i wszystkie prace które były zawarte w projekcie były tańsze. Prosze niech nikt mi nie piszę co tanie to tanie bo do budowy wybieraliśmy sprawdzone firmy wcale nie tanie ale też wcale nie drogie ( w porównaniu z Warszawką). Wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz. Im bliżej stolicy - niestety drożej. Znajomi mieli bardzo podobne schody w W-wie i tam zapłacili za nie 3 razy tyle co my. Jeśli mogę coś doradzić to tylko tyle. Sprawdź jakie masz skosy na podaszu, a poddasze jest użytkowe. Jeśli będą za niskie to będziesz musiała się pochylać i wtedy są bardzo nieustawne jeśli chodzi o meble. Nam majster podciągnął o 2 pustaki dom i dzięki temu mam super. Jeśli nie kupiłaś jeszcze projektu to ja mam takie rady dla Ciebie.
Sprawdz czy w pomieszczeniu tzw przedsionku masz wystarczająco miejsca na szafę. Nam wstawiono oko i kaloryfer na miejscu gdzie pięknie pasowała by wielka szafa. Jest to bardzo ważne przy mojej 4 osobowej rodzince wiecznie mamy problem z butami i kurtkami.
Bardzo ważne jest coś takiego jak pokój gospodarczy gdzie będziesz trzyać deskę do prasowania, prasować itd i garderoba. Ja nie mam dużego domu. 3 pokoje na górze, na dole otwarta kuchnia salon. i mały pokoj tak zwany gabinet którego w przyszłości przerobię na garderobę. Piszę Ci o tym dlatego bo dopiero jak czlowiek mieszka na swoim przy 4 osobowej rodzinie człowiek zdaje sobie sprawe ile tych kurtek, ogólnie ciuchów itd każdy ma. Jeszcze jedna fajną rzecz na którą wpadł majster to wydzielenie w garażu na końcu osobnego pomieszczenia na spiżarnie. dzięki temu mam gdzie trzymać swoje przetwory jak znajdę chwilkę to obejże Twój projekt i jak mi cos przyjdzie do glowy jeszcze to napiszę. Nie przejmujcie się tymi kosztami na serio :):)
Pozdrawiam
Agnieszka
nie znam sie na projektach, ale w mieszkaniu w ktorym mieszkam oprocz pomieszczenia gospodarczego mamy pralnie. Osobny maly pokoik, gdzie stoja pralka i suszarka i jeszcze mam suszarke wiszaca. Nie mam dzieki temu pralki w lazience ani w kuchni i nikt nie oglada nigdy mojego prania.
a ja mam pytanie: czy postawił ktoś może niewielki domek (80- 90m) w konstrukcji szkieletowej?? Ile Was to w przybliżeniu wyniosło?? Też mi się wydaje, że ceny, które widnieją przy projektach są niekiedy mocno zawyżone i dałoby radę zrobic to taniej , jednocześnie nie tracąc na jakosci. Jakbyście mogli wpisac jeszcze z jakiego regionu Polski jestescie i jaka to była firma, byłabym wdzięczna.
Użytkownik 84chili84 napisał w wiadomości:
> a ja mam pytanie: czy postawił ktoś może niewielki domek (80- 90m) w
> konstrukcji szkieletowej?? Ile Was to w przybliżeniu wyniosło?? Też mi się
> wydaje, że ceny, które widnieją przy projektach są niekiedy
> mocno zawyżone i dałoby radę zrobic to taniej , jednocześnie nie tracąc
> na jakosci. Jakbyście mogli wpisac jeszcze z jakiego regionu Polski jestescie
> i jaka to była firma, byłabym wdzięczna.
Dzięki za podpowiedzi
,ja Wam powiem co bym zmieniła w tym projekcie http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-firletkach-p/m49490cd87fff4,1331 (zakładka u góry - RZUTY- zobaczcie) jest to dom podpiwniczony, jeżeli chodzi o parter to:
1) poszerzyć dom z dwóch stron o metr (zwiększy się salon bo jest dość wąski i kuchnia no i cała druga strona)
2) spiżarnia jest dla mnie za mała!! (1,2m), (trzeba by było coś pokombinować, gdzie indziej zrobić tylko gdzie, hmm - garderobe raczej chciałabym zachować, niekoniecznie na odzież ją zagospodarować
3) wejście do piwnicy od zewnątrz
4) drzwi tarasowe od strony ogrodowej a nie bocznej
5) zlikwidować facjatke od strony ogrodowej (nie ma co przesadzać z tymi facjatami) w garderobie nie musi być widno
6) okno okrągłe zamienić na zwykłe
3) na poddaszu: z całego pokoju nr 8,9 chciałabym zrobić taką dużą garderobę i prasowalnie
4) ewentualnie trochę zwiększyć łazienkę kosztem tej garderoby
To by było chyba na tyle, trochę się nazbierało tych poprawek
Byłabym wdzięczna gdybyście rzucili okiem na mój projekt i zmiany o których wspomniałam. Jak się budowaliście to pewnie wiecie z praktyki co potrzebne a co nie. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi w tym kierunku.
Co do tego konkretnego projektu się nie wypowiem bo się nie znam. Napisze, że w mojej okolicy od kilku ostatnich lat ludzie nie budują już piętrówek tylko niskie domy by łatwiej było ogrzać w zimie i koszt ogrzewania był niższy. Taka podpowiedź mi się nasunęła nie oglądając projektu:)