Myślicie już co przyrządzicie naświęta. Ja prawdopodobnie będę miała gości i zaczynam kombinacje.
Ja gości chyba nie będę mieć. Na pewno będzie żur (co roku ten sam przepis ale nie z WZ) i babka jakaś biszkoptowa lub ucierana ale nie mam jeszcze przepisu. Jestem gotowa na propozycje. Mąż chce jakąś sałatkę z majonezem. Więcej na razie nie wiem.
A możesz podać ten przepis?? Ja będę gościć teściową i może siostrę męża a więc chciałabym zabłysnąć.
Kupuję żur w słoiku firmy Vortumnus i tam jest przepis na niego. Na Wielkanoc podaję z jakiem, kiełbasą, szynką i chrzanem. Wszystko to mięsiwo przeważnie własnej produkcji. w tym roku mąż też już zamówił pół świni i w sobotę będzie się za nią zabierał.
Dziękuję za wątek, sama chciałam załozyć.Od jakiegos czasu myślę co zrobić.
U nas może będą goście a jak nie to i tak do stołu siadamy w siedem osób.
Planuję:
- jajka na miękko
- białą kiełbasę zapiekaną na kapuście lub inaczej , ale kapustka na pewno
- sałatka ala grecka z fetą
- może żur albo zupę chrzanową
- wędliny zamówione na wsi
- upiekę pasztet
- mam ochotę na jajko faszerowane w skorupkach
- sałatka jarzynowa ( musi być dla ojca)
.....
czekam na Wasze wpisy może mnie natchnie:)
pozdrawiam jeszcze zimowo
eyta
Oprocz jajek i mojej ulubionej sałatki http://wielkiezarcie.com/recipe24001.html ,to nie mam pojecia co robic.
U mnie bedzie wena twórcza z kaczki, sałatka jarzynowa, spróbuje zrobic panierowane jajka, zurek i pieczenie miesne ( jako wedlina i pewnie grubiej pokrojona na jakis obiad)i pewnie rybka w galarecie
pozdrawiam
U mnie obowiązkowo mazurki, sernik, jakieś babki może jabłecznik, żurek i biała kiełbasa. Reszta jeszcze niewiadoma.
napewno upiekę wędlinki ( karczek,schab) teściowa upiecze boczek,zrobie żur,sałatkę jarzynową,jajka faszerowane z pieczarkami, z ciast napewno sprawdzony i uwielbiany przez wszystkich sernik z przepisu dankaxl ''sernik puszek'' no i na reszte ciast nie mam pomysłu,rodzina nie przepada za mazurkami,może w
Wy coś podsuniecie? :)
Też myślałam już, że czas założyć taki wątek......
Myślę również co by tu zrobić. Z pewnością stałe pozycje i tak będą, ale co dodatkowo?
A ze stałych to u mnie zawsze:
żurek na śniadanie ze święconką /jajka, szynka, kiełbasa, chrzan świeży/, bo u mnie na śniadanie żurek jest obowiązkowy, a potem jeszcze wędlina, sałatki, chrzan z jajkami i śmietaną,
sałatka nie wiem jaka będzie, ale z pewnością trochę zwykłej jarzynowej, no i jajka w sosie tatarskim też obowiązkowo, myślę nad jeszcze jedną sałatką.....
nie mam pomysłu co na obiad
z ciast to musi być serownik, ale nie wiem jeszcze który, może znowu ten z mlekiem w proszku /robiłam na minione święta i był dobry/, myślę że coś z jabłkami, babka obowiązkowo, może cytrynowa moja, no i mazurki /dawniej nigdy ich nie piekłam, ale odkąd spróbowałam zachęcona opiniami z WŻ robię pomarańczowy/ten na zamówienie córki/ i z polewą krówkową Ireny Sikory /dla syna/, może jeszcze jakiś wykombinuję....
Jestem przekonana, że kiedy poznam Wasze plany, to coś mi wpadnie do głowy...z pewnością na te święta wykluczone są u mnie wszelkie sałatki z dodatkiem śledzi, ryby, no i ciasta z makiem i pierniki...te zarezerwowane są na święta Bożego Narodzenia.
Życzę dużo pomysłów, no i liczę na jakieś fajne przepisiki! Pozdrawiam prawie wiosennie!
Jeżeli idzie o Wielką niedzielę to u nas jest zawsze tradycja, że na śniadanie i na obiad jest żur z kielbasą, szynką, boczkiem i jakiem i chrzanem. Na obiad nigdy u mnie się nic innego nie gotowało.
Tak też było u mnie w domu, ale teraz.....mąż nauczony inaczej, no i kiedy dzieci przyjeżdżają z rodzinami to jakoś tak nie wypada karmić ich cały dzień żurkiem, ale bardzo by mi to odpowiadało teraz też...pamiętam, mój brat to jadł taki żurek przez 2 dni na śniadanie, obiad i kolację i wszystko inne szło w odstawkę.
Miałam zacząć planować w ostatniej chwili, ale jakoś narobiliści mi "smaka" :)
Na pewno będę gotować barszczo-żur z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo lub barszcz na wywarze z wędlin (bez włoszczyzny), do którego dodaje się na końcu, już na talerzach, chrzan, ćwikłę oraz gotowane jajka i podaje ze świeżym pieczywem.
Będą jajka faszerowane, jeszcze nie wiem czym oraz jajka w gęstym sosie jogurtowo-majonezowym z kaparami i czerwonym pieprzem.
Pieczona szynka i pasztet.
Z sałatek coś z brokułami, prażonymi migdałami i białym sosem, ale żebym to ja wiedziała, co przyjdzie do głowy przez najbliższe trzy tygodnie ;P
Na obiad kaczka, ale nie mam zielonego pojęcia, w jaki sposób przyrządzona. Na pewno z ziemniakami :)
Jeśli chodzi o ciasta, na pewno sernik lub pascha, obowiązkowo jakaś baba i mazurek. Albo kolorowo udekorowane mini mazurki, którymi obdzielę rodzinę i znajomych.
A ja nie wiem, czy cokolwiek będę robić.. :(((
Ale dla relaksu sobie menu ułożę ...
1. Żurek na zakwasie z płatków owsianych- moje niedawne odkrycie, pycha! pycha! pycha! jest zdecydowanie łagodniejszy niż na zakwasie z mąki żytniej, o wiele mniej kwaśny, więc mogę w końcu zrobić to co zawsze chciałam- czyli dodać marynowane grzybki
2. Karkówkę peklowaną i pieczoną (albo szynkę- moze szynkę, bo karkówkę już robiłam) z przepisu Teresy55
3. Pieczony boczek w przyprawach "piernikowych" z moich przpeisów.
4. Jajka farbowane- któryś z przepisów tych, które są zgłoszone do konkursu- podoba mi się kilka przepisów, zastanowię się ;)
5. Jajka faszerowane- nie wiem czemu, ale mają branie
6. Obraczki z boczku z kremem serowym- niedawno wymyśliłam przepis, wypróbowałam i pycha.
7. Pasztet w kolorowych galaretkach- tez niedawno wymyśliłam.
8. Pieczeń z udźca indyka- też z moich przepisów.- jako danie obiadowe, choć na zimno tez się nadaje.
9. sernik na zimno
10. mazurek- moze z malinami i czekoladą?
11. deser z galaretek dla ksieżniczki- z sałatką owocową i bitą śmietaną
12. moje bułeczki na jeden ząb.
13 domowy majonez ;))) i jeszcze jakis jeden sos, ale nie wiem- czosnkowy? ziołowy? Tatarski? w każdym razie na bazie jogurtu.
Mięsko peklowane, boczek, pasztet- to zamiast kupnych wędlin, nafaszerownych chemią.
Białą kiełbasę- tez nie wiem, tyle żarcia, no i ja nie cierpię...
Sałatek żadnych nie robię, tylko może zielona sałatę do obiadu w któryś z tych świątecznych dni...
Agik, a przepisy na te Twoje cudeńka są?
a gdzie szukać tych konkursowych jajek farbowanych? bo jakoś nie umiem znależć...
Farbowane jajka- te na konkurs kenwooda- ostatnia zakładka na tym czerwonym pasku - "konkurs" i jak klikniesz "nadeslane przepisy"- to tam są. Mnie sią najbardziej podoba przepis Izeczki ( sorry, ale mozilla odmówiła wstawiania linków)
Przepis na pieczony boczek, udziec z indyka i bułeczki na jeden ząb- jest w moich przepisach.
Przepis na żurek na zakwasie z płatków owsianych, na obraczki z boczku i kolorowe galaretki do pasztetu i nie tylko- czeka na sfotografowanie. Bez zdjecia- przepis zaraz przepadnie, a ja nie mam aparatu.
Luby mój w ostatnią sobotę, złozony totalną niechęcią do założenia spodni ( a to warunek konieczny, żeby wyjść do sklepu) postanowił ukręcic domowy majonez. I stwierdziliśmy, ze taki jest zdecydowanie lepszy. I jak już pierwsze koty za płoty poszły- to bedę teraz sama próbować robic inne majonezy- na bazie innych olejów i oliwek. Zobaczymy.
Podobnie do Was zastanawiam sie co zrobić na święta...
Na mojej liście już są:
-jajka w łupinach z cebuli (pyszne i w dodatku pisanki)
-pasztet domowy
-jajka nadziewane pastą z awkado
-szynka gotowana w domu
-łosoś wędzony
-szynka westwalska
-senik żurawinowy Krystyny911 (wygląda znakomicie i mam nadzieję, że się uda)
Problem mam z sałatką, warzywami...Zadna z sałatek nie przywołuje w moich myslach świąt wielkanocnych a nowalijki nie smakują jeszcze najlepiej :(
Może macie jakieś propozycje? Znacie może ciekawy przepis z rzeżuchą lub szparagami?
u mnie jak na razie to będzie
- żur lub zupa chrzanowa z jajkami i białą kiełbasą
- szynka pieczona mam ochote na sos żurawinowy do tej szynki
- pasztet z borowikami
- buraczki z chrzanem
- gołąbki
- jajka nadziewane pieczarkami w sosie tatarskim ala ja :)
- 2 sałatki jeszcze nie wiem jakie może pieczarkowa
- ciasto jajka sadzone na biszkopcie
- pysznotka
i jakieś babki jeszcze nie wiem jakie
Mój przyaciel wędzi na święta wędliny i poprosiłam go aby mnie coś uwędził ale jeszcze nie wiem co i jak :):)
Zastanawiam się co jeszcze wszystko zależy od tego czy bedziemy mieć gości. U mnie w domu rodzinnym też na śniadanie podawało się żurek. Mnie jakoś tego typu potrawy nie pasują do śniadania wolę coś lżejszego.
aaa i zapomniałam bedzie jeszcze babka chleb wg przepisu tineczki. Specjalnie czekłam na zrobienie go z jakąs okazją a święta wydają mi się super, coś innego od zwykłego chleba
Moje pierwsze zamysły co do menu świątecznego,choć jestem otwarta na zmiany:
wg Waszych przepisów:
-żurek (spróbuję zrobić zakwas) +biała kiełbasa;
-szynka w galarecie wg M&Ł (mariola2000)
-mazurek wielkanocny (kasia72)
-jak się uda,to koszyczek wielkanocny (aloiram)
-pasztet,który jeszcze nie wiem...
wg własnych przepisów:
-sałatka wielkanocna zwana święceliną
-babka dwukolorowa, ale może wybiorę jakąś z Waszych propozycji,choć tą swoją bardzo lubię
-wesoły akcent stołu -wielkanocny placek pełen jajek,
-sernik, ale może wybiorę z wż,ostatnio biało-czarny Wkn polubili domownicy...
A co to takiego ten wielkanocny placek pełen jajek?
http://wielkiezarcie.com/recipe44018.html tutaj przepis,proszę
Ula a co to za sałatka zwana święceliną ?? Uchyl rąbka tajemnicy zaciekawiła mnie ta nazwa :):)
http://wielkiezarcie.com/recipe44069.html proszę,to ta sałatka,która zawsze jest tylko raz w roku u mnie w domu.... Mało kiedy podajemy osobno jajka i wędliny,tylko kroimy je,szczególnie ze święconki,mieszamy z tartym suchym chrzanem...
jajka z majonezem/sosem tatarskim/łososiem
mazurek
makowiec
sernik
jajka
sałatka warzywna
sałatka gyros
jajka
zrazy
biała kiełbasa
mówiłam o jajkach? ;)
wiem, trochę ubogo i standardowo, ale liczę, że mi jeszcze coś podsuniecie ;)
Właśnie dziś poczyniłam pierwsze zakupy świąteczne i powstała lista co przygotuję;
oczywiście barszcz/ żurek,(dla mnie to bez róznicy) ze świeconką, czyli z jajkiem, kiełbaska wiejską, boczkiem, chranem i czerstwym chlebkiem
pieczeń rzymska z jajkiem w środku, przydałby sie jakiś sosik ale nie mam jeszcze pomyslu
poledwiczki w sosie śliwkowym
schab nadziewany śliwkami w galarecie
sałatki:
gyros z kurczakiem
z tuńczykiem warstwowa
selerowa
no i jajka:
faszerowane pieczarkami
w sosie tatarskim
...
...
ciasta:
babka herbaciana
kilimandżaro
makowiec
sernik gotowany
Terciu, czy te wypasy proponujesz tylko na sniadanie wielkanocne, czy na obiad, czy na cale Swieta?
Mialam wrazenie, ze cale WZ sie zeni .
Nie nikt się nie żeni, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.To oczywiście na całe świeta, począwszy od soboty, bo mam gości.
U moich rodziców w domu barszcz jadało sie na sniadanie ( przez czały tydzień poswiateczny), ale moje dzieci nie chcą ,,zupki" na śniadanie więc bedzie na obiad, pieczeń jako drugie danie w pierwszy dzień świąt, a poledwiczki w sosie na drugi. Ciasto być musi bo jakże inaczej, i pewnie gości obdziele na odjezdne, no i sałatki to tak tradycyjnie na przekąski. A w ogóle to ja lubie gości, piec i pichcić.....
U nas w Wielką Sobotę tradycyjnie- żurek na białej kiełbasie z jajem.
W niedzielę przychodzą moi rodzice i mama Najlepszego. Planuję:
-flaki
-jajka faszerowane w skorupkach na ciepło
-wędliny, upieczone przeze mnie mięso i pasztet.
-sałatka: jarzynowa (tata dziabie najlepszą) i jakaś druga
-,,nóżki" z kurczaka i inne przystawki
-jaja w majonezie.
Później makowiec na kruchym spodzie i sernik z jogurtu.
Jak nie padną z przejedzenia- to awaryjnie będzie jeszcze bigos i czerwony barszczyk i reklamówki z prowiantem na poniedziałek,
bo ja będę odpoczywać.
A jakie robicie sałatki oprócz jarzynowej (bo ta już się przejadła?)
Na śniadanka i kolacje zrobię:
* jajka z chrzanem
+sałatkę jarzynową
+sałatkę warstwową z wędzonym kurczakiem
+pomidory , ogórki, papryka kolorowa , grzybki marynowane itp..
+pasztet z królika
+szynkę swojską
+kiełbasę swojską
na obiady
I dzień - żurek z jajkiem i białą kiełbasą + rolady wołowe , z ziemniakami i czerwona kapustą
II dzień- jeśli zostanie żurku , to żurek, jeśli nie to rosół z makaronem i pulpety w sosie grzybowo śmietankowym z ziemniakami i cwikłą
z ciast- miodownik z masą grysikową( jako mazurek) , jakiś sernik i makowca
do tego sporo owoców i jakaś wódeczka, adwokata mam swojskiego :))
ja na pewno zrobie żurek , znalazlam fajny video przepis i sie zastanawiam czy dobry ? http://www.video-kuchnia.pl/video/64e1cfc58bae766/Żurek-przepis