Kochane Żarłoczki:)
Rzadko proszę o radę,ale tym razem jakoś nic nie mogę znaleźć:(Oj,przydałby się się dział "zimny bufet"...
Chodzi o to,że koleżanka poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu zimnych przystawek(przekąsek)na przyjęcie.Mam jej zrobić na pewno schab w galarecie,colesława.No ale co jeszcze...?Narazie szukam pomysłu,bo dogadać się przyjedzie jutro rano,ale muszę być przygotowana:(
Ma to być coś smacznego,efektownego,i nie za drogiego...
Myślałam o rulonikach z szynki z sosem chrzanowym i jajkiem,też w galarecie.Nie wiem...jakieś jajka faszerowane może....
Pomóżcie,może macie jakieś pomysły...
Pozdrawiam serdecznie
Kiedy ma być to przyjęcie? Na ile osób? Czy będzie dużo dzieci? Jaki charakter ma mieć to przyjęcie? Wydaje mi się, że te informacje były by pomocne.
Heja :)
Koreczki- akurat konkurs jest, inspiracje możesz czerpać garściami.
Kiełbaski w cieście, przekaski z salami np, pieczarki faszerowane...
W przepisach Kluko znajdziesz fajne inspiracje.
Jajka faszerowane to dobry pomysł, szynkę w galarecie już bym sobie odpusciła, skoro schab już w galarecie będzie.
( linki wstawię jak mozilla się przestanie obrażać)
Dzięki,agik:)
Mało teraz przebywam na stronce i nawet nie zauważyłam,że jest koreczkowy konkurs....:)
Do przepisów Kluko też zajrzałam-faktycznie ma fajne pomysły:)
Witaj :)
U nas na wszelkiego rodzaju przyjęciach sprawdzają się kanapki z łososiem. Tzn. Kwadratowe kromeczki ciemnego, twardego (takiego nie kruszącego się) pieczywa, przekrojone na dwa trójkąty smarujemy serkiem naturalnym typu Almette, na to łosoś wędzony i gałązka koperku. Nie zapominajmy o kawałkach cytryny poukładanych na talerzu wraz z tymi kanapkami. Szybkie, łatwe i baaardzo przyjemne.
Tradycyjnie, jako moją specjalność podaję to http://wielkiezarcie.com/recipe50963.html Idealne również na zimno, ale przy patelni trochę postać trzeba. Ja zawsze smażę na dwie... Tak rozbestwiłam znajomych, że są obrażeni, gdy tego nie zaserwuję ;)
Polecam również ruloniki z szynki jako część zimnej płyty. Z tym że z nadzieniem czosnkowym (też na bazie twarożku) i bez galarety. Także pyszne.
No i rewelacyjne jajka wg mojej teściowej. Szybkie i proste, a efekt naprawdę zaskakujący. Najtrudniejsze jest jednak zaserwowanie ich w ciekawy sposób. Cały czas szukam pomysłu... http://wielkiezarcie.com/recipe39559.html
W tej chwili to wszystko, co przychodzi mi do głowy.
Pozdrawiam. :)
Te kanapki z łososiem to fajna sprawa:)Trzeba będzie zapytać,czy lubią-ale ja osobiście wędzonego łososia ubóstwiam,więc z pomysłu na pewno skorzystam:)
Te ruloniki z szynki się przewijają,więc chyba równiwnież zaproponuję:)Jeszcze jajca sprawdzę:)
Dzięki za pomysły:)
Pozdrawiam :)
Ja polecam kulki drobiowe z dipem czostkowym lub paprykowym mozna podawac na zimno lub lekko podgrzac u mnie zawsze robia furore a co najwazniejsze mozna zrobic je dzien lub dwa dni wczesniej Niestety nie wiem czy przepis na nie jest na wielkim zarciu
A ja polecam
-śliwki suszone zawinięte w boczek, spięte wykałaczką i upieczone w piekarniku (niebo w gębie)
- szynkę konserwową w plastrach posmarować majonezem, nałożyć szparaga (w tesco są z firmy ROLNIK za niecałe 5zł- tylko nie wiem, czy Rolnik nie jest firmą regionalną :/) i zawinąć. PYCHOTA!
- kuleczki z mięsa mielonego usmażone i potem zalane zalewą octową z cebulą na conajmniej dobę. MNIAMI
- często robię pomidory z mozzarellą i bazylią, polane delikatnie oliwą, osolone i popieprzone. WSZYSTKIM SMAKUJE
- słoiczek oliwek zielonych, odsączonych mieszam z pokrojoną w kostkę fetą, dodaję przeciśnięty czosnek, trochę pieprzu, ziół i oliwy, mieszam. NIE SOLIĆ! bardzo dobre.... takie "greckie":P.
- i wiele innych, których nie pamiętam :/
Użytkownik gabisia napisał w wiadomości:
>tylko nie wiem, czy Rolnik nie
> jest firmą regionalną :/
Oj, na pewno nie jest. W produkty Rolnika ( nieco ograniczony asortyment, ale jednak) zaopatrywałam się, gdy pomieszkiwałam w Hiszpanii. Dostępne były w Hipermarkecie Alcampo (nasze Auchan). :) Swoją drogą - uwielbiam szparagi i będę musiała rozejrzeć się za tym specjałem.
Jeśli chodzi o pomidorki, to przypomniałaś mi o jeszcze jednej pysznej przekąsce
http://wielkiezarcie.com/recipe31766.html
Przepis praktycznie identyczny z tym, że ja nie obieram pomidorów, a kroją je na ćwiartki. No i sos przygotowuję z majonezu i jogurtu naturalnego (lub śmietany) w proporcji 1:1. Oprócz dużej ilości czosnku doprawiam go jeszcze solą i pieprzem. Ser starty na drobnych oczkach tarki prezentuje się zdecydowanie najlepiej.
Takie pomidorki też znam i bardzo polecam, bo też są pyszne!
Potwierdzam-sa boskie!!! u mnie te pomidory ostatnio bija rekordy popularnosci
http://wielkiezarcie.com/recipe31766.html
A to też może być świetne:)Zapisałam:)
Dzięki jeszcze raz:)
O takich śliwkach z boczusiem to już słyszałam,że pycha są:)-dzięki za kolejny pomysł:)
A te kuleczki z mięsa to takie niby pulpeciki,czy twardsze mają być?Napisz coś więcej...
P.S. ROLNIK jest i u mnie,pewnie to jednak firma z zasięgiem na całą Polskę:)
Pozdrawiam:)
znalazłam je gdzieś w internecie kiedyś, nie pamiętam gdzie, ale teraz na szybko znalazłam przepis tu: http://wielkiezarcie.com/recipe13627.html
AAA i jeszcze mi się przypomniało, że ostatnio robiłam u mamy podobnie jak śliwki, ale kawałki piersi z kurczaka! Czyli, że plaster boczku smarowałam majonezem, na to kawałek piersi (mały), zawinać, spiać wykałaczką, ułożyć na blasze i zapiec. Ja jeszcze posypałam ziołami... Poszło ze stołu nawet nie wiem kiedy!!
Moje przepisy są typowo przekąskowe
Zajrzyj jest ich całkiem sporo, może znajdziesz coś dla siebie.
http://wielkiezarcie.com/latestrecipes.php?user=164493
Alll:)
Twoje przepisy,prawie wszystkie,mam w ulubionych:)
Najbardziej kusi mnie indyk w maladze,galantyna z kurczaka i mus z kurczaka z brzoskwinią...
Jesteś moją inspiracją,bo nawet tatar w Twoim wykonaniu wygląda niezwykle...
Pozdrawiam:)