Mam zamiar upiec tort bikini na urodziny. Chcę jednak zrezygnować z kremu maślanego i wymyśliłam sobie coś takiego :
Biszkopt, na to masa ze śmietany i galaretki wiśniowej, drugi biszkopt. Całość pokryć kremem budyniowym, zainstalować piersi i również pokryć je kremem budyniowym. Bieliznę zrobię z masy takiej samej jak w środku.
Jak myślicie ? Będzie tak pasowało ? I jaki biszkop lepiej zrobić - kakaowy, czy jasny ? I jeszcze jedno - jak zainstalować piersi, żeby nie wędrowały ? Wystarczy wcisnąć je w krem ? Ps. piersi zrobię chyba też z masy wiśniowo śmietankowej, w środek powciskam resztki biszkoptu.
Będzie pasowało.
Do galaretki wiśniowej chyba lepszy będzie kakaowy biszkopt.
Piersi radzę zrobisz z biszkoptu.Będą bardziej stabilne.
A nie chcesz pokryć tortu masą cukrową?Taki tort prezentuje się znacznie lepiej
Dziekuję Dorotko za odpowiedź :). Zrobię tak jak napisałam. Masa cukrowa faktycznie pięknie wygląda, jednak kiedy robię np. różyczki z masy cukrowej to one robią się twarde i nie da się ich pokroić. Boję się, że tak samo będzie z bielizną.
O łaał !!! Nie dość, że się uśmiałam, to jestem jeszcze pod ogromnym wrażeniem ... Jak Ty to zrobiłaś, że skóra tak pięknie wygląda ?
Wystarczy odpowiednio wygłaskać taką Panią,wtedy skóra fajnie się ułoży ;-)
Miałam mały problem z kolorem,ponieważ nie miałam odpowiedniego barwnika.Musiałam wymieszałam różowy z żółtym ale wyszło całkiem fajnie.
Gdybyś zdecydowała się na tort w takim stylu to chętnie pomogę jeśli będziesz tej pomocy potrzebowała.Świetnie pieczesz więc myślę,że nie będziesz miała większych problemów
Tort bikini na 100% robię. Jeszcze przemyślę, czy zdecyduję się na masę cukrową, czy jednak będę szczprycowała panienkę :). Nigdy nie pokrywałam całego tortu masę cukrową, więc chyba wybiorę drugą opcję, bo jak mi nie wyjdzie, to nie bedę miała szans na poprawę. Jakby co będę się odzywać :).
Użytkownik sunny napisał w wiadomości:
> jak mi
> nie wyjdzie, to nie bedę miała szans na poprawę.
Będziesz miała
Jeśli nie wyjdzie to zdejmiesz masę cukrową i udekorujesz kremem
ściskam
Doroto, tak bardzo podoba mi się tort pokryty masą cukrową, że mam coraz większą ochotę skłonić się na takowy :). Jednak mam wątpliwości... czy mogłabym np. zamiast żelatyny użyć galaretki, żeby uzyskać kolor? Czy wtedy konieczna jest Palma, czy może być zwykła margaryna ?
I jeszcze... cały czas się, boję że jednak ta masa tak stwardnieje, że będzie problem z krojeniem :(. Całość tortu mam zamiar pokryć dość grubą warstwą kremu budyniowo-maślanego ( śmietana będzie zatem "zamknięta" w środku). Jeśli się zdecyduję, to przygotuję sobie masę dzień wcześniej, żeby sprawdzić, czy mi wyszła dość plastyczna.
Jak wyciąć z masy cukrowej stanik ? tak żeby na biust pasował ?
Użytkownik sunny napisał w wiadomości:
> Doroto, tak bardzo podoba mi się tort pokryty masą cukrową, że mam coraz
> większą ochotę skłonić się na takowy :). Jednak mam wątpliwości... czy
> mogłabym np. zamiast żelatyny użyć galaretki, żeby uzyskać kolor?
Kochana nigdy tak nie robiłam.Ale możesz zrobić taką masę z galaretki na próbę.
>Czy
> wtedy konieczna jest Palma, czy może być zwykła margaryna ?
raczej Palma bo jest ona biała
Margaryny mają ,,brudny,, kolor
> I jeszcze... cały czas się, boję że jednak ta masa tak stwardnieje, że
> będzie problem z krojeniem :(.
Nic się nie bój.
Masa cukrowa czerpie wilgoć z tortu.
Bedzie się kroić bez problemu,zobaczysz.
Masa na torcie jest miękka
>Całość tortu mam zamiar pokryć dość
> grubą warstwą kremu budyniowo-maślanego ( śmietana będzie zatem
> "zamknięta" w środku).
Nie nakładaj za grubej warstwy kremu budyniowego.
Nie ma takiej potrzeby
>Jeśli się zdecyduję, to przygotuję sobie masę
> dzień wcześniej, żeby sprawdzić, czy mi wyszła dość plastyczna.
Przygotuj sobie z tej galaretki.Zrób z małej porcji,zeby sprawdzić jak ,,zachowuje,, się ta masa
> Jak wyciąć z masy cukrowej stanik ? tak żeby na biust pasował ?
tutaj musisz kombinować.
Możesz wyciąć np. szblon z papieru do pieczenia i za jego pomoca wyciąć odpowiedni kształt z masy cukrowej.
Powodzenia!
Niestety, nie udało mi się zrobić masy cukrowej. Zapomniałam kupić glukozy i galaretek, a wczoraj nie miałam czasu nawet przygotować jej do przetestowania. Następnym razem spróbuję.
Mimo wszystko tort wyszedł piękny, mam nadzieję, że będzie smaczny. Jak mi się uda, to pochwalę się zdjęciami :))
Czekamy na zdjęcie tortu. Cieszę się że Ci się udał. Jestem przekonana że będzie też pyszny.