Są takie miejsca, które wspomina się dobrze, niezależnie od ilości złożonych tam wizyt. Tak jest w przypadku Restauracji Myśliwskiej w Gdańsku (należy jej szukać przy ul. Jaśkowa Dolina łączącej dzielnicę Wrzeszcz z Moreną).
Miałam przyjemność zostać zaproszona na obiad (jak przyjęcie komunijne w miniony weekend) lub kolację z dzikiem zaledwie kilka razy, w duuużych, kilkuletnich odstępach czasu.
Z miłym zaskoczeniem mogę donieść, że jakość jedzenia i obsługi nie spadła przez lata ani trochę.
Dzik jest kruchy i aromatyczny, sosy esencjonalne o doskonałej gęstości i kolorze. Zrazy myśliwskie z modrą kapustą wprowadzają w stan podniebiennej ekstazy.
Jedynie kawa, ech ta kawa - podła, niewiadomo jaka ze śmietanką z plastikowych pojemniczków. Nie zamawiajcie jej pod żadnym pozorem.
Spytajcie o lody - o wyraźnym smaku mielonych włoskich orzechów, z nutą toffi, bitą śmietaną, polewą kakaową i mnóstwem brzoskwiń i ananasów :)
Warto tam zamówić większą imprezę.
Znacie? Byliście? Jak oceniacie tę restaurację?
Za kinem czy przed ? Tak daleko nie chodziliśmy , pod ręką było kiedyś Akwarium i Kominek, ze wskazaniem na Akwarium.
Właściwie to niemal pod samym osiedlem Morena, po lewej stronie za płotem, prawie na górze, za lekkim łukiem w lewo - droga rozwidla się, główna prowadzi do ronda na Morenie, odchodząca w bok na prawo idzie przy dawnym centrum kardiologicznym, w którym teraz mieści się nie wiem co...
Nie mam zielonego pojęcia, jak tam traktują klienta indywidualnego, zawsze byłam na imprezach zorganizowanych.
znam trochę morenę, ale po takim opisie to za nic bym nie trafiła ![]()
nie widziałaś gdzieś tam carrefoura może, albo carrefour express albo mcdonald?
Znasz chyba tylko harcówkę "Morena" , tam dzików nie podają , Jaskowa Dolina nr 75 czyli nieco niżej. W czym jeszcze mogę pomóc?:)
harcowke? wątpię, nigdy nie lubiłam harcerzy
nie ;). No może oprócz jednego, któremu dopiero po dłuuuugim czasie bycia ze mną wymsknęło się, że takowym był. jakkolwiek wybaczyłam mu to i dalej dzielę z nim życie ;)
Jakoś nie dane mi było zrobić zdjęcia tego miejsca od strony ulicy, ale obiecuję poprawę - przejeżdżam tamtędy dość regularnie.
Pogranicze z dzielnicą/osiedlem Piecki - Migowo , jest rzeczywiście stroma skarpa po lewej , sprawdzę i dam znać jak karmią, jeżeli uda mi sie wspiąć na tą górę , GPS wskazuje mi ,że chodzi o Jaśkową Dolinę nr ok.120 . Informacja dla turystów udających Gdańszczan , na przeciw znajduje się wejście na ścieżkę turystyczną , którą można dojść do dawnej lini kolejowej w Brętowie , przejść jeszcze kawałeczek i podziwiać wrzosy. Wycinanie wrzosów jest zabronie, grzecznie przypominam. :) .
ach no piecki wiele wyjaśniają. Wiem już gdzie to :)