Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Biszkopt a termoobieg

Forum

Biszkopt a termoobieg

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 20:55:40

Może podobne pytanie juz sie pojawiło, ale pomimo to proszę o odpowiedź czy można piec biszkopt na termoobiegu?

Autor: anekaz14
Data: 2010-06-30 21:19:16

Ja zawsze piękę w termoobiegu i jest wszystko ok :)

Autor: megi65
Data: 2010-06-30 21:40:16

Juz ponad  20 lat pieke biszkopty z termoobiegiem ... 160 C ... i śliczniutki , mieciutki po 20 mint ..!!

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 22:03:32

Dziękuję za odpowiedz, bo własnie nie byłam pewna, jeszcze nigdy biszkopta nie piekłam, ale musi byc w końcu ten pierwszy raz

Autor: as
Data: 2010-06-30 22:11:12

Pewnie można jak piszą koleżanki ale ja zawsze piekę bez termoobiegu. Wiem, że z termoobiegiem temperaturę zmniejsza się o 20-30 stopni niż piekła byś bez termoobiegu

Autor: Basiek23
Data: 2010-07-02 10:46:32

o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą . Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

Autor: as
Data: 2010-07-02 13:36:14

Masz rację, że termoobieg jest po to by w całym piekarniku temperatura była jednakowa. Podobno przy włączeniu termoobiegu jest o te 20-30 stopni cieplej niż bez termoobiegu. Ja piekę z termoobiegiem tylko mięsa i wtedy zmniejszam temperaturę i szybko i ładnie mi się przyrumienia a płyn odparuje. Raz tylko próbowałam ciasteczka upiec z termmoobiegiem bo chciałam dać 2 blachy od razu i mi nie wyszło:( Ta blaszka co była wyżej się mocno przypiekła a ta co była niżej się nie dopiekła.

Autor: alman
Data: 2010-07-02 15:42:04

Użytkownik Basiek23 napisał w wiadomości:
> o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek
> czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą .
> Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na
> raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

tzn. że pieczesz w temp. 200 st. /w termoobiegu liczy się, że jest wyższa a nie niższa/

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-03 15:06:47

Biszkopt w termoobiegu = rutynowo 160 stopni i koniecznie środkowa półka!

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 09:54:45

Lubczyku, zadziwiles mnie,... czekalam  tutaj na twoja opinie:)
U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo suche powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Biszkopt pieke zawsze gora-dol w 180° i wychodzi zawsze pulchny, wyrosniety i taki troche wilgotny, dla mnie optymalny. Jeszcze nigdy biszkopta nie musialam czyms nasaczac...
W termobiegu nawet jeszcze nie odwazylam sie sprobowac...:)

Autor: Alll
Data: 2010-07-04 10:13:09

Biszkopt z termoobiegiem na środkowej półce, ale na roladę. Tylko temperaturę robię odrobinę wyższą.
Zwykły biszkopt piekę tak jak Sanella, ale na dolnej półce.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 11:04:45

Zakładam, że cały czas mówimy o biszkopcie przeznaczonym na tort, bo rolady to jest zupełnie inny rozdział.

Obie metody są godne polecenia. I termoobieg 160 stopni na środkowej półce i 180 stopni (góra + dół) na dolnej półce.
Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń a głównie od znajomości cech własnego pieca.
Znam wiejską gospodynię, która od 20 lat, zawsze z sukcesem piecze torty na zamówienie. Jej piekarnik ma tylko termoobieg więc nie ma wyboru.

Myślę, że warto jest tu zwrócić uwagę na inne aspekty. Po pierwsze piana dodana do ciasta musi być właściwie ustabilizowana. Jeżeli siądzie za wcześnie, to nie pomoże tu żaden spósób pieczenia. Jeżeli będzie za dużo suchej masy, to ciasto siądzie pod własnym ciężarem, bez względu na metodę.
Temperatura na wstępie musi "trzymać", tzn. otwarcie drzwiczek pieca nie może spowodować jej przedłużonego spadku!
Ciasto swoją objętością powinno wypełniać minimum 2/3 i max. 3/4 wysokości pierścienia tortownicy. Jeżeli sięga tlko do połowy (albo co gorsza jeszcze niżej) grozi to faktycznym wysuszeniem. Jeżeli ciasta jest nieco więcej, wystarczy pierścień zabezpieczyć dodatkowym kołnierzem z papieru do pieczenia.
Reasumując, jeżeli ciasto jest wykonane poprawnie, "obie drogi prowadzą do Rzymu".

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 11:29:24

Dziekuje za wyjasnienie i cenne wskazowki:)
Musze sie przyznac, ze pieke biszkopt na proszku do pieczenia (troche), ubijam jajka w closci prawie do bialosci, potem delikatnie mieszam z przesiana maka, (wazne! nie wstrzasam miska, ani nie otrzasam rozgi o brzeg miski),dno formy wykladam alufolia, brzegow nie smaruje,  piekarnika nie otwieram w czasie pieczenia, a po upieczeniu wyciagam natychmiast i obracam forme do gory nogami i tak zostawiam do calkowitego wystygniecia...pieke w ten sposob biszkopty od kilkunastu lat i zawsze wychodza.
Ostatnio wyprobowalam, ze bialka osobno ubijalam i biszkopt wyszedl troche suchy:)

Moglbys jeszcze cos napisac o biszkopcie na rolade:)
... ja pieke tak samo jak w tortownicy tylko wazny jest czas pieczenia, minuta za dlugo i moze wyjsc suchy.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 14:08:14

Jeżeli ubijesz całe jaja z cukrem do chwili, kiedy powstanie Ci gęsty i gładki krem (bez widocznych baniek powietrza) wówczas stosowanie proszku do pieczenia jest małym przestępstwem przeciw sztuce cukierniczej. Po co?
Prawdopodobnie robisz to ze zwykłego przyzwyczajenia. Ważne jest aby mąkę z ciastem wmieszać łyżką i to dość energicznie. Zabieg powinien trwać możliwie krótko i natychmieast do pieca. Drzwiczek nie powinno się otwierać tylko przez pierwszych 20 minut.
Później trzeba mieć możliwość sprawdzania wilgotności.

Biszkopt na roladę.

Podstawowe proporcje składników biszkopta na rolady:

 

Na 1 całe jajo (6 dag) zawsze daje się:

 

2 dag gładkiej mąki (zazwyczaj pszennej),

1 dag mąki kartoflanej (lub w zastępstwie mączki kukurydzianej)

3 dag cukru

 

Wskazana temperatura pieczenia: 180 - 200°C (niekiedy do 220°C)

 

 Do ubitych z cukrem żółtek najpierw daje się łyżkę piany ubitej z cukrem. Kolejno tak powstałą masę do reszty ubitej piany. Mąkę daje się na koniec.

 

Wymieszaną masę rozsmarowuje się na wyznaczony format na papierze do pieczenia. Przekłada się na rozgrzaną blachę, wyjętą prosto z pieca. (200°C) i natychmiast wstawia do piekarnika.

Czas pieczenia warunkuje moment, w którym ciasto zacznie nabierać złotego koloru.

Nie należy dopuszczą do zbrązowienia!

 

UWAGA! Zalecane kładzenie na gorącą blachę, daje gwarancję, że ciasto równomiernie się upiecze. Wówczas gorące powietrze od góry i rozgrzana blacha od dołu wnoszą równomierny rozkład temperatury.

Po wyjęciu z pieca, ciasto natychmiast zdejmuje się z blachy i zezłoconą stroną wykłada na papier do pieczenia dość obficie posypany cukrem.

 

Moment zwijania rolady pozostawia się własnemu doświadczeniu.

 

Zwijać roladę na bieżąco, znaczy równocześnie ją modelować aby nie pozostałą za luźna.

Na koniec „dobić” linijką.

 

Finalnie smarować z zewnątrz tym samym kremem, który jest w środku.

Autor: sanella*
Data: 2010-07-06 21:30:07

lubczyku, dziekuje za tak dokladne, fachowe wskazowki:)
Twoje posty sobie wydrukowalam i bede "eksperymentowac"...
Serdeczne dzieki :)

Wyjec

2015-07-02 09:49:27
Dżanina Fonda
ale może to być tez przeziębiony pęcherz... podobno takie same objawy :>>
2015-07-02 09:49:41
mggi63
jak widac co niektórym przeszkadza i normalna sytuacja na forum....ja nie ogarniam już....:((
2015-07-02 09:58:01
Beata500
dziewczyny , ale poprawiacie mi humor, taki zdrowy smiech .
2015-07-02 09:58:47
Beata500
Dżani ja mam cztery nerki, tzn . dwie podwójne , czysta patalogia. Może coś tez ze mna nie tak .
2015-07-02 09:59:23
mggi63
cooo masz 4 nerki??
2015-07-02 10:00:24
Dżanina Fonda
no tak, równie pazerna jak Bahati
2015-07-02 10:00:34
Dżanina Fonda
mggi - ano przeszkadza
2015-07-02 10:00:59
Dżanina Fonda
ja wyraziłam swoje zdanie o gejach, wiecej się staram nie odzywać, bo po co?
2015-07-02 10:01:11
Dżanina Fonda
ja ostatnio taaaaaka spokojna jestem i nie zaczepna
2015-07-02 10:01:17
Dżanina Fonda
normalnie, jak nie ja :))
2015-07-02 10:01:20
Beata500
no mam , patologiczne
2015-07-02 10:01:41
Dżanina Fonda
ale to dlatego, że postawowiłam byc lepszą żoną, matką i ogólnie lepszym człowiekiem
2015-07-02 10:01:46
Dżanina Fonda
ale nie wiem, jak bedzie
2015-07-02 10:01:51
Beata500
dawcą nie mogę być , one są podwójne i wieksze od normalnych
2015-07-02 10:01:58
Dżanina Fonda
podobno dobrymi chęciami piekło wybrukowane :))
2015-07-02 10:02:36
Dżanina Fonda
a może z tych dwóch cynaderki w sosie? Cooo?
2015-07-02 10:02:58
Dżanina Fonda
podobno zasmaczniste ale nie albo nie wyszły, albo zupełnie nie mój smak
2015-07-02 10:03:00
Beata500
zdarza się najcześciej, że ktos ma trzy , mnie obdarzyło czterema
2015-07-02 10:03:21
Dżanina Fonda
pomijam zapach w całym domu, syn przyjechał i aż go cofnęło z drzwi
2015-07-02 10:03:32
Dżanina Fonda
spytał, czy to koty cały dom zasikały?
2015-07-02 10:04:11
Dżanina Fonda
to ja już bym wolała trzecią rękę, np. na plecach
2015-07-02 10:04:29
Dżanina Fonda
mogłabym się sama drapać zamiast prosić... przechodniów
2015-07-02 10:04:37
mggi63
kurcze ale Ci sie trafiło Beatko :)
2015-07-02 10:04:51
mggi63
Dżani jakaś przemiane przechodzisz:)
2015-07-02 10:05:05
Beata500
e tam, ja bardzo lubię cynaderki
2015-07-02 10:06:57
Beata500
Dżani , mnie tam maz powiedział , że ostatnio sie niedobra zrobiłam
2015-07-02 10:52:56
Dżanina Fonda
o widzisz! to musisz coś postanowić!
2015-07-02 10:54:15
mggi63
oj tam od razu postanowić,chłop raz zajęczał i juz sie będzie zmieniała....:))
2015-07-02 10:55:09
mggi63
a co Ty tak wszystkich nawracasz Dżani tak w ogóle???
2015-07-02 10:55:19
mggi63
cooo????
2015-07-02 10:55:27
mggi63
tłumacz sie tu....:)
2015-07-02 10:55:30
Dżanina Fonda
no nie wiem.... mówię, że jakas dziwnie dobra się robię
2015-07-02 10:55:39
Dżanina Fonda
może to wizja urlopu????
2015-07-02 10:55:45
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-02 10:56:28
Dżanina Fonda
jutro ostatni dzień ... lalala..... a jak wyjadę, to mnie nie zobaczycie, bo tak netu nie ma... uwolnię was na trochę od siebie
2015-07-02 11:04:47
Dżanina Fonda
heloł, Gluba :)
2015-07-02 11:36:56
mggi63
ale Ci superrrr Dżani :)
2015-07-02 11:37:28
mggi63
wspaniałego i zdrowego wypoczynku Ci życzę :)
2015-07-02 11:38:00
mggi63
szkoda,że nie bedziesz na łaczach
2015-07-02 12:05:21
Gluba666
właśnie sąsiadka z kwiaciarni obok przyniosła do skserowania wydrukowany przepis i mówi, żebym sobie też skserował bo dobra sałatka z buraczków jest, no to patrzę, a tam źródło "wilekiezarcie.com" :D
2015-07-02 12:28:17
mggi63
hahahaha :D
2015-07-02 12:50:12
Dżanina Fonda
ej, no to zapodaj ten przepis :D
2015-07-02 13:03:01
Gluba666
znalazłem :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30007155
2015-07-02 13:03:31
Gluba666
nie wiem czy fajne bo nie robiłem :)
2015-07-02 13:08:54
mggi63
mam w swoich przepisach podobną i polecam jest bardzo smaczna a ja robie zawsze z podwójnej porcji bo u mnie schodzi ta sałatka :)
2015-07-02 13:09:12
mggi63
oczywiście dla tych co lubia buraczki :)
2015-07-02 13:10:14
mggi63
http://wielkiezarcie.com/recipes/30110952
2015-07-02 13:32:20
Gluba666
ja bardzo lubię buraczki, wczoraj miałem do łobiadu zasmażane na maśle podane do ziemniaków i strogonowa :)
2015-07-02 13:40:16
mggi63
ja dzisiaj mam do obiadu do szyneczki w sosie mniammm:)
2015-07-02 13:41:12
mggi63
moje dziecię szczególnie pochłania buraczki :)
2015-07-02 13:42:34
Dżanina Fonda
a ja dzisiaj nie mam! ale na zimę też robię, chyba z tego przepisu co mggi
2015-07-02 13:44:52
Dżanina Fonda
chyba z tej.... ale komentarza dlaczego nie dałam?
2015-07-02 13:45:00
Dżanina Fonda
http://wielkiezarcie.com/recipes/30011365
2015-07-02 13:49:53
mggi63
bo Ciebie trzeba gonic bys dodała :) zapominalska!
2015-07-02 13:50:57
Dżanina Fonda
łojtam, łojtam! :>
2015-07-02 13:51:12
mggi63
ten przepis stary jak świat...
2015-07-02 13:52:56
mggi63
niii ma łoj tam
2015-07-02 13:53:12
mggi63
zbieram sie do domku...narka :)
2015-07-02 13:56:41
Dżanina Fonda
pa pa
2015-07-02 21:00:54
megi65
Witam wieczorem
2015-07-02 21:01:25
megi65
Podróż i pogoda ok
2015-07-02 21:23:01
mggi63
dobranoc... z migrenką ;-)
2015-07-03 05:21:38
megi65
Dzień dobry z pięknym świtem za oknem
2015-07-03 05:22:11
megi65
Na to już dzień na calego
2015-07-03 05:22:30
megi65
Szkoda mieć oczxy zamknięte
2015-07-03 06:11:50
agusia040675
dzień dobry wszystkim
2015-07-03 06:12:25
Dżanina Fonda
Hejka! Jakiż piękny dzień - ostatni przed urlopem. :)))))
2015-07-03 06:15:55
agusia040675
Dżanino udanego urlopu życzę
2015-07-03 07:18:43
mggi63
dzień dobry :))))
2015-07-03 09:02:28
Dżanina Fonda
Dziekuję, Agusiu
2015-07-03 10:19:11
mggi63
mi nie podziękowałaś wczoraj :(
2015-07-03 10:19:41
mggi63
jak mogłaś???
2015-07-03 10:28:40
as
Witam. W niedzielę dzieci wyjeżdżają na tydzień. My wyjeżdżamy w poniedziałek.
2015-07-03 10:33:24
mggi63
as i dokad jedziecie? aleee super ! :)
2015-07-03 10:36:32
as
Krynica zdrój i może Poronin
2015-07-03 10:37:03
mggi63
fajnie :)
2015-07-03 10:42:12
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-07-03 10:43:06
dorotaibasia
ktoś polecał kiedyś stronkę z dokładna prognozą pogody (smakosia?) kojarzycie?
2015-07-03 10:44:46
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-03 10:44:57
Gluba666
wetteronline.de
2015-07-03 10:45:25
Gluba666
prognoza pogody przeważnie trafiona :)
2015-07-03 10:48:08
Dżanina Fonda
Mggi, mggi, mggi!!!!! Wybacz mię! Dziękujęęęęęę!!!!!!! :)
2015-07-03 10:49:22
Dżanina Fonda
a ja polecam meteo.pl masz tam wszystkie parametry
2015-07-03 10:54:40
mggi63
wybaczam Tobie tym razem :)
2015-07-03 11:20:28
Beata500
Witam
2015-07-03 11:20:54
Beata500
od bladego światu poirę kołdry , poduszki, jak leci
2015-07-03 11:23:24
mggi63
chyba pralka pierze? :)
2015-07-03 11:24:06
Gluba666
to ja też życzę Tobie Dżanino udanego urlopu :)
2015-07-03 12:19:30
Dżanina Fonda
Mggi - jakbym słyszała swojego męża! :((((
2015-07-03 12:19:53
mggi63
:D
2015-07-03 12:19:59
Dżanina Fonda
Gluba... a ja bardzo serdecznie dziękuję, z całego mojego zepsutego serduszka! :>
2015-07-03 12:24:27
mggi63
oj nie jest takie zepsute :))))
2015-07-03 13:31:31
dorotaibasia
Gluba, dziekuję :)
2015-07-03 18:49:58
Dżanina Fonda
człowieki, jak się gotuje na parze to kiedy się soli? jak się ułoży warzywa w sicie czy można dopiero po? bo ja nie mam zielonego pojęcia
2015-07-03 19:09:00
Bahati
Dopiero po :)
2015-07-03 19:27:37
Dżanina Fonda
dzięki, to kiepsko bo Słońce tego nie zje :((((
2015-07-03 20:47:49
as
ja solę na początku ale trochę soli ucieka otworami
2015-07-03 20:51:46
megi65
Witam wieczorem
2015-07-03 20:52:22
megi65
AS udanego wypoczynku
2015-07-03 20:52:38
Dżanina Fonda
as, czyli poukładane warzywa, surowe?
2015-07-03 20:52:39
megi65
Dobrej nocy
2015-07-03 20:53:44
Dżanina Fonda
bo ja dzisiaj pierwszy raz w życiu gotowalam sobie marchewkę, nie byłam pewna co i jak, mnie smakowała i bez soli
2015-07-03 21:00:56
mggi63
warzywa mają w sobie sole mineralne i podczas pieczenia czy duszenia wydzielają i nie koniecznie trzeba solic chyba,że ktoś nie umie inaczej jeść
2015-07-03 21:04:53
mggi63
ja lubię marchewkę przyprawioną ziołami prowansalskimi,uduszoną mniam :-)
2015-07-03 21:30:24
as
bez soli nie zjemy
2015-07-03 21:31:17
as
owszem jest aromatyczne ale nie słone więc surowe solę bo posolenie po ugotowaniu to nie to samo dla mnie
2015-07-03 21:31:38
as
megi dziękuję
2015-07-03 21:36:37
mggi63
dobranoc :-)
2015-07-03 21:36:43
Dżanina Fonda
as, dzięki, własnie o to mi chodziło!
2015-07-03 21:37:14
Dżanina Fonda
mggi - no właśnie "ktoś" nie potrafi bez soli, z czym od lat walczę... jak z wiatrakami
2015-07-03 21:37:36
Dżanina Fonda
moje dziecko własnie jadło bób ze swoim kotem..
2015-07-03 21:38:06
Dżanina Fonda
przerażające, ile to stworzenie potrafi bobu w siebie władować!! (kot a nie Młoda)
2015-07-03 21:38:24
Dżanina Fonda
tym bardziej przerażające, że śpi u mnie w pokoju....
2015-07-03 21:38:40
Dżanina Fonda
przewiduję niespokojną noc :D
2015-07-03 21:39:25
Dżanina Fonda
dobra, wskakuję do łóżka i czekam na Słońce Moje....
2015-07-03 21:39:38
Dżanina Fonda
może nie odlecę zanim wróci z pracy
2015-07-03 21:40:31
Dżanina Fonda
oczywiście o ile nie zasłabnę od kocich bąków!
2015-07-03 21:40:52
Dżanina Fonda
dobrej nocy wszystkim :)
2015-07-04 02:04:51
Bahati
Dobranoc :)
2015-07-04 02:21:53
ekkore
Hej!
2015-07-04 02:25:09
ekkore
Już śpicie wszyscy pewnie. Ja wazywa na parze solę jak as - przed gotowaniem. Nie cierpię solenia po - bo wyczuwam sól jako osobny składnik i mi przeszkadza, czasami podrażnia gardło (zastanawiam się czy można mieć uczulenie na sól). Posypuję warzywa po wierzchu - albo z łapy, albo z solniczki. One nie są słone jak normalnie - ale dla mnie ta ilość wystarcza dla uwydatnienia smaku, pozbycia się bezpłciowości
2015-07-04 06:45:49
mggi63
dzień dobry :-)
2015-07-04 07:00:47
megi65
Witam w słoneczny poranek
2015-07-04 07:02:26
megi65
I myk dalej ,szkoda dnia na maznie palcem po klawiaturce
2015-07-04 07:02:57
megi65
Przyjemności wszelakiej
2015-07-04 09:27:32
Bahati
Dobry :)
2015-07-04 09:27:55
Bahati
Myjuz o 8 bylismy po godzinnym spacerze :)
2015-07-04 09:35:10
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-04 10:57:22
Dżanina Fonda
helol
2015-07-04 10:58:13
Dżanina Fonda
a my o 8 siedzieliśmy w 4 w jeziorze :P
2015-07-04 11:18:53
Gluba666
a my o 8 siedzieliśmy w makdonaldzie, a po śniadaniu zakupy w lidlu z okazji tygodnia francuskiego :P
2015-07-04 11:19:15
Gluba666
kupiłem dużo różnych serów m.in. :)
2015-07-04 11:19:49
Gluba666
będzie jakiś quiche, jeszcze do końca nie wymyśliłem :)
2015-07-04 14:15:06
ekkore
A ja dopiero co wstałam... Córka obudziła telefonem - bo jej się zapomnialo, że dzisiaj sobota. Od wczoraj wolne - dzień Niepodległości. Wieczorem fajerwerki - mieliśmy oglądać z balkonu, ale osy zajęły nasz balkon, całkiem spore gniazdo już wybudowały. A że upał, okna pozasłaniane, to nikt nie wychodził
2015-07-04 14:15:56
ekkore
I nie widział co się święci. To już kolejne gniazdo w tym roku. W poniedziałek pewnie przyjdzie obsługa i usunie, jak i poprzednie
2015-07-04 14:16:34
ekkore
Pora na śniadanie. Dzisiaj pancaksy z owocami, jogurtem i bitą śmietaną
2015-07-04 22:15:37
as
o godz 8 toja spałam
2015-07-04 22:15:44
as
dzieci spakowane
2015-07-04 22:16:01
as
jutro po obiedzie wyjeżdżają na tydzień
2015-07-04 22:37:46
mggi63
no i niech jadą :)
2015-07-04 22:37:55
mggi63
i Wy też :)
2015-07-04 22:38:20
mggi63
wypoczywajcie i wykorzystujcie wolne chwile :)
2015-07-04 22:39:06
mggi63
to miałas roboty z wyprawieniem ich ...poprac...poprasowac...spakować...
2015-07-04 22:39:26
mggi63
kurcze galimatias :))
2015-07-04 22:39:41
mggi63
dobranoc :)
2015-07-04 22:41:27
as
trochę to trwało. Jeszcze jutro buty muszę spakować
2015-07-04 22:42:05
as
3 waliski
2015-07-04 22:42:24
as
walizki
2015-07-04 22:53:22
as
jutro my się pakujemy
2015-07-04 22:56:02
as
dobranoc
    mggi63: dobranoc :)
    as: trochę to trwało. Jeszcze jutro buty muszę spakować
    as: 3 waliski
    as: walizki
    as: jutro my się pakujemy
    as: dobranoc

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63873 przepisów
1213 artykułów
261830 opinii
537569 wypowiedzi na forum
144152 zdjęć
70481 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij