Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Biszkopt a termoobieg

Forum

Biszkopt a termoobieg

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 20:55:40

Może podobne pytanie juz sie pojawiło, ale pomimo to proszę o odpowiedź czy można piec biszkopt na termoobiegu?

Autor: anekaz14
Data: 2010-06-30 21:19:16

Ja zawsze piękę w termoobiegu i jest wszystko ok :)

Autor: megi65
Data: 2010-06-30 21:40:16

Juz ponad  20 lat pieke biszkopty z termoobiegiem ... 160 C ... i śliczniutki , mieciutki po 20 mint ..!!

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 22:03:32

Dziękuję za odpowiedz, bo własnie nie byłam pewna, jeszcze nigdy biszkopta nie piekłam, ale musi byc w końcu ten pierwszy raz

Autor: as
Data: 2010-06-30 22:11:12

Pewnie można jak piszą koleżanki ale ja zawsze piekę bez termoobiegu. Wiem, że z termoobiegiem temperaturę zmniejsza się o 20-30 stopni niż piekła byś bez termoobiegu

Autor: Basiek23
Data: 2010-07-02 10:46:32

o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą . Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

Autor: as
Data: 2010-07-02 13:36:14

Masz rację, że termoobieg jest po to by w całym piekarniku temperatura była jednakowa. Podobno przy włączeniu termoobiegu jest o te 20-30 stopni cieplej niż bez termoobiegu. Ja piekę z termoobiegiem tylko mięsa i wtedy zmniejszam temperaturę i szybko i ładnie mi się przyrumienia a płyn odparuje. Raz tylko próbowałam ciasteczka upiec z termmoobiegiem bo chciałam dać 2 blachy od razu i mi nie wyszło:( Ta blaszka co była wyżej się mocno przypiekła a ta co była niżej się nie dopiekła.

Autor: alman
Data: 2010-07-02 15:42:04

Użytkownik Basiek23 napisał w wiadomości:
> o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek
> czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą .
> Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na
> raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

tzn. że pieczesz w temp. 200 st. /w termoobiegu liczy się, że jest wyższa a nie niższa/

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-03 15:06:47

Biszkopt w termoobiegu = rutynowo 160 stopni i koniecznie środkowa półka!

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 09:54:45

Lubczyku, zadziwiles mnie,... czekalam  tutaj na twoja opinie:)
U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo suche powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Biszkopt pieke zawsze gora-dol w 180° i wychodzi zawsze pulchny, wyrosniety i taki troche wilgotny, dla mnie optymalny. Jeszcze nigdy biszkopta nie musialam czyms nasaczac...
W termobiegu nawet jeszcze nie odwazylam sie sprobowac...:)

Autor: Alll
Data: 2010-07-04 10:13:09

Biszkopt z termoobiegiem na środkowej półce, ale na roladę. Tylko temperaturę robię odrobinę wyższą.
Zwykły biszkopt piekę tak jak Sanella, ale na dolnej półce.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 11:04:45

Zakładam, że cały czas mówimy o biszkopcie przeznaczonym na tort, bo rolady to jest zupełnie inny rozdział.

Obie metody są godne polecenia. I termoobieg 160 stopni na środkowej półce i 180 stopni (góra + dół) na dolnej półce.
Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń a głównie od znajomości cech własnego pieca.
Znam wiejską gospodynię, która od 20 lat, zawsze z sukcesem piecze torty na zamówienie. Jej piekarnik ma tylko termoobieg więc nie ma wyboru.

Myślę, że warto jest tu zwrócić uwagę na inne aspekty. Po pierwsze piana dodana do ciasta musi być właściwie ustabilizowana. Jeżeli siądzie za wcześnie, to nie pomoże tu żaden spósób pieczenia. Jeżeli będzie za dużo suchej masy, to ciasto siądzie pod własnym ciężarem, bez względu na metodę.
Temperatura na wstępie musi "trzymać", tzn. otwarcie drzwiczek pieca nie może spowodować jej przedłużonego spadku!
Ciasto swoją objętością powinno wypełniać minimum 2/3 i max. 3/4 wysokości pierścienia tortownicy. Jeżeli sięga tlko do połowy (albo co gorsza jeszcze niżej) grozi to faktycznym wysuszeniem. Jeżeli ciasta jest nieco więcej, wystarczy pierścień zabezpieczyć dodatkowym kołnierzem z papieru do pieczenia.
Reasumując, jeżeli ciasto jest wykonane poprawnie, "obie drogi prowadzą do Rzymu".

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 11:29:24

Dziekuje za wyjasnienie i cenne wskazowki:)
Musze sie przyznac, ze pieke biszkopt na proszku do pieczenia (troche), ubijam jajka w closci prawie do bialosci, potem delikatnie mieszam z przesiana maka, (wazne! nie wstrzasam miska, ani nie otrzasam rozgi o brzeg miski),dno formy wykladam alufolia, brzegow nie smaruje,  piekarnika nie otwieram w czasie pieczenia, a po upieczeniu wyciagam natychmiast i obracam forme do gory nogami i tak zostawiam do calkowitego wystygniecia...pieke w ten sposob biszkopty od kilkunastu lat i zawsze wychodza.
Ostatnio wyprobowalam, ze bialka osobno ubijalam i biszkopt wyszedl troche suchy:)

Moglbys jeszcze cos napisac o biszkopcie na rolade:)
... ja pieke tak samo jak w tortownicy tylko wazny jest czas pieczenia, minuta za dlugo i moze wyjsc suchy.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 14:08:14

Jeżeli ubijesz całe jaja z cukrem do chwili, kiedy powstanie Ci gęsty i gładki krem (bez widocznych baniek powietrza) wówczas stosowanie proszku do pieczenia jest małym przestępstwem przeciw sztuce cukierniczej. Po co?
Prawdopodobnie robisz to ze zwykłego przyzwyczajenia. Ważne jest aby mąkę z ciastem wmieszać łyżką i to dość energicznie. Zabieg powinien trwać możliwie krótko i natychmieast do pieca. Drzwiczek nie powinno się otwierać tylko przez pierwszych 20 minut.
Później trzeba mieć możliwość sprawdzania wilgotności.

Biszkopt na roladę.

Podstawowe proporcje składników biszkopta na rolady:

 

Na 1 całe jajo (6 dag) zawsze daje się:

 

2 dag gładkiej mąki (zazwyczaj pszennej),

1 dag mąki kartoflanej (lub w zastępstwie mączki kukurydzianej)

3 dag cukru

 

Wskazana temperatura pieczenia: 180 - 200°C (niekiedy do 220°C)

 

 Do ubitych z cukrem żółtek najpierw daje się łyżkę piany ubitej z cukrem. Kolejno tak powstałą masę do reszty ubitej piany. Mąkę daje się na koniec.

 

Wymieszaną masę rozsmarowuje się na wyznaczony format na papierze do pieczenia. Przekłada się na rozgrzaną blachę, wyjętą prosto z pieca. (200°C) i natychmiast wstawia do piekarnika.

Czas pieczenia warunkuje moment, w którym ciasto zacznie nabierać złotego koloru.

Nie należy dopuszczą do zbrązowienia!

 

UWAGA! Zalecane kładzenie na gorącą blachę, daje gwarancję, że ciasto równomiernie się upiecze. Wówczas gorące powietrze od góry i rozgrzana blacha od dołu wnoszą równomierny rozkład temperatury.

Po wyjęciu z pieca, ciasto natychmiast zdejmuje się z blachy i zezłoconą stroną wykłada na papier do pieczenia dość obficie posypany cukrem.

 

Moment zwijania rolady pozostawia się własnemu doświadczeniu.

 

Zwijać roladę na bieżąco, znaczy równocześnie ją modelować aby nie pozostałą za luźna.

Na koniec „dobić” linijką.

 

Finalnie smarować z zewnątrz tym samym kremem, który jest w środku.

Autor: sanella*
Data: 2010-07-06 21:30:07

lubczyku, dziekuje za tak dokladne, fachowe wskazowki:)
Twoje posty sobie wydrukowalam i bede "eksperymentowac"...
Serdeczne dzieki :)

Wyjec

2015-05-22 07:54:28
mggi63
dzień dobry:)
2015-05-22 07:54:34
mggi63
pada bleeeee
2015-05-22 07:56:10
mggi63
ja na urlop ide na przełomie maja i czerwca bo mam rehabilitacje a potem sierpień-wrzesień wyjezdzamy na wywczasy :D (czyt.turnus rehabilitacyjny )
2015-05-22 07:56:35
mggi63
oj bede na molo....bede a jakże....nie ominę :)
2015-05-22 07:56:43
mggi63
aby nie padało .....
2015-05-22 07:57:16
mggi63
grzej miejsce Basiu bo tam bede :)
2015-05-22 08:10:29
Dżanina Fonda
Posłusznie melduję, że jestem. I chciałabym sie napić gorącej herbatki. Ma ktoś zrobioną?
2015-05-22 08:34:48
mggi63
proszę bardzo częstuj się :)
2015-05-22 10:25:01
megi65
gorącej .. ?? ja poprosze czerwoną lub zieloną ..
2015-05-22 10:29:25
iwciaG
doberek:))
2015-05-22 11:08:51
mggi63
oj o tej porze to juz zimna....zaraz zrobię drugą :)
2015-05-22 11:18:02
iwciaG
rabarbaros kupiony, ciasto na ślimaczki Megusiowe rośnie....
2015-05-22 11:18:48
iwciaG
...syna ze szkoły dziś kolega przywozi, po drożdzówkach koszenie trawiszcza jeszcze i można ,,łikendować"
2015-05-22 11:20:42
Beata500
witam
2015-05-22 11:22:53
iwciaG
:D
2015-05-22 11:24:53
Beata500
anrubi, przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi . Oprócz odwapniania , przynajmniej w moim Saeco trzeba czyścić raz na jakiś czas blok zaparzający.
2015-05-22 11:26:27
Beata500
w moim poprzednim Saeco nic mi się nie działo, wysiadł po 8 lub 9 latach i to był jego koniec. W obecnym mam ten sam problem co Ty.
2015-05-22 12:10:12
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-22 13:14:47
anrubi
Witam majowo z Polski :)
2015-05-22 13:19:20
kaki1020
witam,
2015-05-22 13:19:54
kaki1020
mam pytanie, po zmianach - nie widzę opcji do wydrukowania przepisu - pomoze ktoś?
2015-05-22 13:20:51
anrubi
Beata, bardzo dbam o sprzęt, raz w miesiącu obowiazkowe czyszczenie. Wszystko było OK, po odwapnieniu te kawowe krązki zaczęły się roazpadać...
2015-05-22 13:22:37
anrubi
Znalazłam stonkę elektroda.pl i tam jest mnóstwo porad DELONGHI...
2015-05-22 14:07:34
Dżanina Fonda
Kaki, musisz pstryknąć Ctrl+P i wydrukować stronę
2015-05-22 15:23:53
megi65
zapiekanka w ekspresowym tempie w piekarniku .....
2015-05-22 15:24:11
megi65
to wina pana notariusza ... ze tyle zabrała mi czasu ..
2015-05-22 15:24:41
megi65
ale z przyjemnym kultruralnym człowiekiem to można ... czas mitrężyć .. :DD
2015-05-22 15:27:07
megi65
liczę na to ,ze korki na miescie męża zatrzymają i .. zapiekanka załapie fason ..
2015-05-22 15:56:04
Beata500
an, ja też dbam o sprzet . Mimo to , krążki też mi się rozpadają. W poprzednim nic takiego nie miało miejsca. Gdzieś woda się dostaje. Dawałam do serwisu i niby wszystko jest ok. Jak umyje ten blok zaparzający jest lepiej, ale na krótko.
2015-05-22 18:41:20
megi65
a ja sprawdziłam ... krążki jak z betonu ... wyciśnięte ..
2015-05-22 18:41:46
megi65
łyk kawy i spadam .... ciacho z truskawkami pora spłodzić ..
2015-05-22 18:46:58
Beata500
megi, w moim poprzednim też tak miałam, do samego konca jego żywotności. Teraz trafiłam na moim zdaniem bubel . Kawa jest ok, ale wymaga mojej wiekszej uwagi, a i tak według mnie poprzedni był lepszy.
2015-05-22 21:33:53
megi65
zmykam lulu .... jutro wyjazd ciacho na drogę upieczone .. wyszło pikne .. :))
2015-05-22 21:34:18
megi65
udanego weekendu Wam zycze...
2015-05-22 21:34:36
megi65
Basiu .. pogoda się poprawiła ... smuglerek pomaga .. prawda ?
2015-05-22 21:40:22
Basialis
Oj pomaga Madziu.Dzisiaj rzeczywiscie bylo bardzo slonecznie i bardzo zimno.......10° !
2015-05-23 07:23:12
mggi63
dzień dobry :)
2015-05-23 07:27:45
mggi63
nie wiem gdzie jedziesz Madziu bo z doskoku latam po WŻ ale życzę bezpiecznej drogo :)
2015-05-23 07:27:53
mggi63
drogi
2015-05-23 09:15:17
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-23 10:55:20
makusia
Dzień dobry ;)
2015-05-23 18:03:36
megi65
Poznań .. cudownie ciepły .....
2015-05-23 18:04:03
megi65
jedzonko przepyszne ... , stół dla nas pięknie nakryty ...
2015-05-23 22:34:54
mggi63
gdzie jedzonko jedliście?
2015-05-23 22:36:16
megi65
pod Poznaiem w Mosinie ....
2015-05-23 22:36:50
megi65
własciciela pięknie nakryła dla nas stół ... swieże kwiaty , szklane długie swieczniczki ze swiecami ..
2015-05-23 22:37:15
megi65
i.... kelner cień .... kiedy był potrzebny to był . ;DD
2015-05-23 22:37:54
megi65
restauracja bazuje na grzbach leśnych ... sa kapitalne ...
2015-05-23 22:38:53
megi65
dzisiaj wybrałam sobie udko kuraczka faszrowane kaszą i grzbmai leśnymi + sos z podgrzybków ...
2015-05-23 22:39:09
mggi63
fiuuu....fiuuu....to chyba Gesslerowa u nich była,że tak wszystko pieknie :D
2015-05-23 22:39:36
megi65
ziemniaki z ziołami zapiekane .... + sałata w sosie vinogert .. pychota ...........
2015-05-23 22:39:50
mggi63
pychota.....
2015-05-23 22:40:18
megi65
każdy coś innego wybrał .... i wszystko trafione ....
2015-05-23 22:40:23
mggi63
heh razem pisałysmy :)
2015-05-23 22:40:40
mggi63
dobra reszte jutro doczytam....
2015-05-23 22:40:46
mggi63
dobranoc :)
2015-05-23 22:40:50
megi65
podziękowałm pani włascielce ale i na forum trzeba dobrym słowo zostawić ...
2015-05-23 22:41:06
megi65
my jesteśmy zawsze zadowoleni ....
2015-05-23 22:41:32
megi65
małgoś .. juz the end .. :))
2015-05-23 22:41:41
megi65
dobrej nocy ...
2015-05-24 05:37:19
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-24 05:37:47
Gluba666
wiadomo, Poznań :)
2015-05-24 07:23:45
Dżanina Fonda
Heloł wszystkim. :)
2015-05-24 07:23:58
Dżanina Fonda
Gluba, tak wcześnie na forum?
2015-05-24 08:38:16
megi65
Dzień dobry .....
2015-05-24 08:38:32
megi65
Gluba ... fak Poznań .. :DD
2015-05-24 09:31:07
dorotaibasia
dziń dobry:) długa niedziela sie zapowiada...dziecię moje w wolne dni raczy pospac max do 6! a w ciagu tygodnia trudno dobudzic rano do przedszkola....
2015-05-24 09:32:09
dorotaibasia
nic z tego nie rozumiem...wczoraj 3/4 dnia na powietrzu, piłka, rower, hulajnoga-chyba powinna byc zmeczona ;)
2015-05-24 09:44:41
iwciaG
doberek:))
2015-05-24 10:27:53
megi65
Dorcia jednym słowem ... przedszkole otwarte 7 dni w tyg ...
2015-05-24 10:50:20
megi65
i właśnie zadzwoniłą do mnie miła pani z Mildred Braun ...
2015-05-24 16:27:52
mggi63
dzien dobry:)
2015-05-24 20:53:06
as
Witam. cisza wyborcza przedłużona do 22:30
2015-05-24 21:05:22
megi65
as .. jak dobrze ,ze jesteś ... jesteś nieoceniona w informacjach ...
2015-05-24 21:05:41
megi65
politycznych i .. pogodowych .. :))
2015-05-24 21:06:30
aggusia35
Witojcie kobitki. U mnie cały dzień lało, wczoraj też. Jakoś do "d" pogodę ostatnio mam ślijcie mi proszę słoneczka :)
2015-05-24 21:07:26
megi65
aguś...a ja dupkę i plecki grzałam w słoneczku ...
2015-05-24 21:07:33
megi65
i wcinałam ..... torty ...
2015-05-24 21:07:46
megi65
as a raport pogodowy .... ??
2015-05-24 21:08:57
megi65
siostrzenica na ranczo zrobiła ''piknik zakładowy '' ... fajni młodzi ludzie ...podwórze tętniło młodością ..
2015-05-24 21:10:12
aggusia35
Meguś to trzeba było do słoika tego słoneczka zapakować i byś mi posłała. W tym roku to chyba raz chodziłam w krótkim rękawku
2015-05-24 21:10:25
aggusia35
Wyprowadzę się chyba w strony Bahati
2015-05-24 21:11:33
aggusia35
Torty wcinałaś, a ja sobie truskawkowe ciach zrobiłam, leżing na kanapie uprawiałam jakieś przekąski wcinałam, a teraz się zastanawiam czy nie napić się wódki w oczekiwaniu na wynik wyborów:)
2015-05-24 21:12:53
megi65
Aguś .. nóżki raz na trawie .. raz na .. kolanach męża ...
2015-05-24 21:13:09
megi65
a torty .. truskawkowe z kajmakiem .. :))
2015-05-24 21:13:49
megi65
masz cuś %%% .... polewam ''metaxą '' ... prezent slubny .. :)))
2015-05-24 21:13:53
aggusia35
Mniam truskawkowe z kajmakiem :) Meguś Ty przyjedź do mnie i poproszę o kurs takich pyszności
2015-05-24 21:14:16
megi65
prala już pierze ... niech od rana pranko łapie promienie..
2015-05-24 21:15:13
megi65
i wiesz co .. załuję ,że apartu nie miałam .. torty prostokątne... fajne czekoaldowe biszkopyt i jasny ,..
2015-05-24 21:15:28
megi65
ale to robótka Zosi ... :)) ja na drapane .. :))
2015-05-24 21:15:35
aggusia35
Ja też dziś wyprałam, ale to dlatego, że przez tą pogodę będzie schło z 3 dni
2015-05-24 21:16:03
megi65
aaa przed chwila upiekła,m ciacho z rabarabarkiem .... pyszny z bezą i kruszonką czekoladową ..
2015-05-24 21:16:33
megi65
dawaj na moje linki ...:))
2015-05-24 21:16:45
aggusia35
Smakowitości. Kiedyś jadłam takie dobre ciasto truskawkowe ale z masą z jakieś kaszy mannej bardzo było smaczne na dole kruchy spód i ni mam przepisu
2015-05-24 21:17:30
megi65
za tydzień mamy na wsi gościa ... ja dobrowolnie pikę Białą Pavlową ..
2015-05-24 21:17:40
megi65
pasuje na grill .. prawda ?? :DD
2015-05-24 21:18:17
megi65
ale masa grysikowa z truskawkami .. ? czy masa biała ?
2015-05-24 21:18:42
aggusia35
Megus pewnie, że tak:)
2015-05-24 21:19:12
megi65
a za mną chodzi tarta z kremem masacrpone i borówkami .. :))
2015-05-24 21:19:27
megi65
ale to moje M ... nie lubi kruchych ciast ...
2015-05-24 21:19:51
aggusia35
Marzy mi się właśnie ciepełko gril granie w paletki na ogrodzie. Dziś w przerwach na pchłanianie przekąsek i wypad na głosowanie, przespałam cały dzień. A słoneczko dodaje mi podwójnej energii.
2015-05-24 21:20:50
megi65
aguś a jakie gry mieliśmy .. : kusza , mini golf ... hustawka 2 osobowa na wysokim dębie ..
2015-05-24 21:21:11
megi65
no jak z metaxą ... polać .. :))
2015-05-24 21:21:18
megi65
M
2015-05-24 21:21:47
aggusia35
Łojoj Ty mnie kochana nie rozłaszczj:)
2015-05-24 21:21:48
megi65
M. sioprpię liściastą tee ..a ja ... wiadomo ... czyli gender .. :DD
2015-05-24 21:21:54
aggusia35
Też tak chce:0
2015-05-24 21:22:37
aggusia35
Ale cisza, nikogo prócz nas nie ma. Wszyscy na wyniki wyborów czekają.
2015-05-24 21:22:41
megi65
ale co ? liściastą .. czy slubny napitek ?? :DD
2015-05-24 21:23:45
aggusia35
To ja upraszm męża żeby mi nalał procentów. Wczoraj skończyłam antybiotyk gardło mi nie pomogło, może procenty coś zdziałają
2015-05-24 21:31:26
megi65
no to wypalaj bakterie %%
2015-05-24 21:43:24
aggusia35
No, to wypalam i skrobnę Ci mailika:)
2015-05-24 21:46:11
megi65
ok ... czekam aż .... prala skończy bieg .)))
2015-05-24 22:21:26
aggusia35
Meguś naskrobałam drinka wypiłam, ciasteczka wcinam idę na papieroska
2015-05-24 22:26:41
as
pogoda mało fajna. Nie padało ale było tylko 15 stopni i zimny wiatr
2015-05-24 23:33:52
megi65
aguś .. odczytałam ale nie odpisałam ...
2015-05-24 23:34:16
megi65
as ... dzięki za raport pogodowy .... zawsze coś od Ciebie ..
2015-05-24 23:34:25
megi65
dobranoc..
2015-05-25 06:15:44
Dżanina Fonda
Witam!
2015-05-25 07:34:05
mggi63
i ja witam :)
2015-05-25 08:03:21
megi65
dzień dobry wpiękny poranny poranek ..
2015-05-25 08:51:51
iwciaG
doberek:))
2015-05-25 09:01:21
Lea2
Witaski :-)
2015-05-25 09:10:56
iwciaG
:D
2015-05-25 09:38:01
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-25 12:49:32
makusia
Dzień dobry...chyba ....
2015-05-25 13:11:04
megi65
wodyyyyyyyyyy , wody z nieba .... dla mnie i roślin ..
2015-05-25 13:11:29
megi65
makuś ... nie ''chybaj '' ... ino napewno :DDD
2015-05-25 16:51:26
Dżanina Fonda
słuchajcie... jakiś czas temu był wątek o diecie bezsolnej i za chorobę nie potrafię go znaleźć
2015-05-25 16:51:56
Dżanina Fonda
chodziło o np. zioła, które zastępują sól aby jej brak nie był tak dokuczliwy (chodzi o smak)
2015-05-25 16:52:00
Dżanina Fonda
pomożecie?
2015-05-25 16:58:02
Beata500
Dżani szukam, ale nie moge znaleźc
2015-05-25 17:06:56
Dżanina Fonda
właśnie ja też :(
2015-05-25 17:12:22
Beata500
nic , a nic nie pasuje
2015-05-25 18:42:31
megi65
uuuu nicnie wiem ...o zastępstwie soli ..
2015-05-25 18:43:12
megi65
póki co moja zapiekanka cukiniowo - bakłażanowo- brokułowa siedzi w piekarniku ..
2015-05-25 18:43:28
megi65
ja trza posoolona , popieprzona i poziołowana ...
2015-05-25 18:50:12
iwciaG
Dżani, ja tylko pamiętam taki wątek o zastępowaniu pieprzu zwykłego.....ale o soli nie pamiętam......hmm
2015-05-25 19:33:12
dorotaibasia
witam:) Dżani...a nie było to w wątku na temat diety wątrobowej?
2015-05-25 19:48:35
dorotaibasia
a moze o ten wątek chodziło? http://wielkiezarcie.com/forum/34616482/35616482
2015-05-25 19:51:14
janeczka669
witam wieczornir:)
2015-05-25 19:51:26
janeczka669
wieczornie:):):)
2015-05-25 20:33:50
szajiwka
witam
2015-05-25 21:11:05
yendreck
Witam. Czy ktoś wie jak w nowym WŻ wywołać wersję do druku?
2015-05-25 21:37:29
iwciaG
Ctrl i + dają powiększenie czcionki, a potem klasycznie Plik-Drukuj i drukuje się tylko przepis bez zbędników....
2015-05-25 21:38:11
iwciaG
dobrej nocy....:))
2015-05-25 22:15:19
yendreck
A dziękuję iwciaG, znalazłem na forum, ale to miło, że ktoś tu jest pomocny. Pozdrawiam
2015-05-25 23:04:45
Basialis
Witam pozna pora.Madziu machalam Ci ok 14:00, widzialas?
2015-05-26 07:29:55
Dżanina Fonda
Witam wszystkich. :)
2015-05-26 07:36:07
Dżanina Fonda
Dzięki , Dorotko ale to wszystko nie to. Może mi się coś pomyliło i czytałam gdzieś indziej. A nie chce mi się przeglądać wszystkich wątków na forum, że może gdzieś znajdę coś w postach.
    iwciaG: Ctrl i + dają powiększenie czcionki, a potem klasycznie Plik-Drukuj i drukuje się tylko przepis bez zbędników....
    iwciaG: dobrej nocy....:))
    yendreck: A dziękuję iwciaG, znalazłem na forum, ale to miło, że ktoś tu jest pomocny. Pozdrawiam
    Basialis: Witam pozna pora.Madziu machalam Ci ok 14:00, widzialas?
    Dżanina Fonda: Witam wszystkich. :)
    Dżanina Fonda: Dzięki , Dorotko ale to wszystko nie to. Może mi się coś pomyliło i czytałam gdzieś indziej. A nie chce mi się przeglądać wszystkich wątków na forum, że może gdzieś znajdę coś w postach.

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63798 przepisów
1212 artykułów
261295 opinii
535841 wypowiedzi na forum
142713 zdjęć
70367 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij