Jesteś tutaj: / / / Biszkopt a termoobieg

Forum

Biszkopt a termoobieg

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 20:55:40

Może podobne pytanie juz sie pojawiło, ale pomimo to proszę o odpowiedź czy można piec biszkopt na termoobiegu?

Autor: anekaz14
Data: 2010-06-30 21:19:16

Ja zawsze piękę w termoobiegu i jest wszystko ok :)

Autor: megi65
Data: 2010-06-30 21:40:16

Juz ponad  20 lat pieke biszkopty z termoobiegiem ... 160 C ... i śliczniutki , mieciutki po 20 mint ..!!

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 22:03:32

Dziękuję za odpowiedz, bo własnie nie byłam pewna, jeszcze nigdy biszkopta nie piekłam, ale musi byc w końcu ten pierwszy raz

Autor: as
Data: 2010-06-30 22:11:12

Pewnie można jak piszą koleżanki ale ja zawsze piekę bez termoobiegu. Wiem, że z termoobiegiem temperaturę zmniejsza się o 20-30 stopni niż piekła byś bez termoobiegu

Autor: Basiek23
Data: 2010-07-02 10:46:32

o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą . Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

Autor: as
Data: 2010-07-02 13:36:14

Masz rację, że termoobieg jest po to by w całym piekarniku temperatura była jednakowa. Podobno przy włączeniu termoobiegu jest o te 20-30 stopni cieplej niż bez termoobiegu. Ja piekę z termoobiegiem tylko mięsa i wtedy zmniejszam temperaturę i szybko i ładnie mi się przyrumienia a płyn odparuje. Raz tylko próbowałam ciasteczka upiec z termmoobiegiem bo chciałam dać 2 blachy od razu i mi nie wyszło:( Ta blaszka co była wyżej się mocno przypiekła a ta co była niżej się nie dopiekła.

Autor: alman
Data: 2010-07-02 15:42:04

Użytkownik Basiek23 napisał w wiadomości:
> o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek
> czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą .
> Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na
> raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

tzn. że pieczesz w temp. 200 st. /w termoobiegu liczy się, że jest wyższa a nie niższa/

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-03 15:06:47

Biszkopt w termoobiegu = rutynowo 160 stopni i koniecznie środkowa półka!

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 09:54:45

Lubczyku, zadziwiles mnie,... czekalam  tutaj na twoja opinie:)
U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo suche powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Biszkopt pieke zawsze gora-dol w 180° i wychodzi zawsze pulchny, wyrosniety i taki troche wilgotny, dla mnie optymalny. Jeszcze nigdy biszkopta nie musialam czyms nasaczac...
W termobiegu nawet jeszcze nie odwazylam sie sprobowac...:)

Autor: Alll
Data: 2010-07-04 10:13:09

Biszkopt z termoobiegiem na środkowej półce, ale na roladę. Tylko temperaturę robię odrobinę wyższą.
Zwykły biszkopt piekę tak jak Sanella, ale na dolnej półce.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 11:04:45

Zakładam, że cały czas mówimy o biszkopcie przeznaczonym na tort, bo rolady to jest zupełnie inny rozdział.

Obie metody są godne polecenia. I termoobieg 160 stopni na środkowej półce i 180 stopni (góra + dół) na dolnej półce.
Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń a głównie od znajomości cech własnego pieca.
Znam wiejską gospodynię, która od 20 lat, zawsze z sukcesem piecze torty na zamówienie. Jej piekarnik ma tylko termoobieg więc nie ma wyboru.

Myślę, że warto jest tu zwrócić uwagę na inne aspekty. Po pierwsze piana dodana do ciasta musi być właściwie ustabilizowana. Jeżeli siądzie za wcześnie, to nie pomoże tu żaden spósób pieczenia. Jeżeli będzie za dużo suchej masy, to ciasto siądzie pod własnym ciężarem, bez względu na metodę.
Temperatura na wstępie musi "trzymać", tzn. otwarcie drzwiczek pieca nie może spowodować jej przedłużonego spadku!
Ciasto swoją objętością powinno wypełniać minimum 2/3 i max. 3/4 wysokości pierścienia tortownicy. Jeżeli sięga tlko do połowy (albo co gorsza jeszcze niżej) grozi to faktycznym wysuszeniem. Jeżeli ciasta jest nieco więcej, wystarczy pierścień zabezpieczyć dodatkowym kołnierzem z papieru do pieczenia.
Reasumując, jeżeli ciasto jest wykonane poprawnie, "obie drogi prowadzą do Rzymu".

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 11:29:24

Dziekuje za wyjasnienie i cenne wskazowki:)
Musze sie przyznac, ze pieke biszkopt na proszku do pieczenia (troche), ubijam jajka w closci prawie do bialosci, potem delikatnie mieszam z przesiana maka, (wazne! nie wstrzasam miska, ani nie otrzasam rozgi o brzeg miski),dno formy wykladam alufolia, brzegow nie smaruje,  piekarnika nie otwieram w czasie pieczenia, a po upieczeniu wyciagam natychmiast i obracam forme do gory nogami i tak zostawiam do calkowitego wystygniecia...pieke w ten sposob biszkopty od kilkunastu lat i zawsze wychodza.
Ostatnio wyprobowalam, ze bialka osobno ubijalam i biszkopt wyszedl troche suchy:)

Moglbys jeszcze cos napisac o biszkopcie na rolade:)
... ja pieke tak samo jak w tortownicy tylko wazny jest czas pieczenia, minuta za dlugo i moze wyjsc suchy.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 14:08:14

Jeżeli ubijesz całe jaja z cukrem do chwili, kiedy powstanie Ci gęsty i gładki krem (bez widocznych baniek powietrza) wówczas stosowanie proszku do pieczenia jest małym przestępstwem przeciw sztuce cukierniczej. Po co?
Prawdopodobnie robisz to ze zwykłego przyzwyczajenia. Ważne jest aby mąkę z ciastem wmieszać łyżką i to dość energicznie. Zabieg powinien trwać możliwie krótko i natychmieast do pieca. Drzwiczek nie powinno się otwierać tylko przez pierwszych 20 minut.
Później trzeba mieć możliwość sprawdzania wilgotności.

Biszkopt na roladę.

Podstawowe proporcje składników biszkopta na rolady:

 

Na 1 całe jajo (6 dag) zawsze daje się:

 

2 dag gładkiej mąki (zazwyczaj pszennej),

1 dag mąki kartoflanej (lub w zastępstwie mączki kukurydzianej)

3 dag cukru

 

Wskazana temperatura pieczenia: 180 - 200°C (niekiedy do 220°C)

 

 Do ubitych z cukrem żółtek najpierw daje się łyżkę piany ubitej z cukrem. Kolejno tak powstałą masę do reszty ubitej piany. Mąkę daje się na koniec.

 

Wymieszaną masę rozsmarowuje się na wyznaczony format na papierze do pieczenia. Przekłada się na rozgrzaną blachę, wyjętą prosto z pieca. (200°C) i natychmiast wstawia do piekarnika.

Czas pieczenia warunkuje moment, w którym ciasto zacznie nabierać złotego koloru.

Nie należy dopuszczą do zbrązowienia!

 

UWAGA! Zalecane kładzenie na gorącą blachę, daje gwarancję, że ciasto równomiernie się upiecze. Wówczas gorące powietrze od góry i rozgrzana blacha od dołu wnoszą równomierny rozkład temperatury.

Po wyjęciu z pieca, ciasto natychmiast zdejmuje się z blachy i zezłoconą stroną wykłada na papier do pieczenia dość obficie posypany cukrem.

 

Moment zwijania rolady pozostawia się własnemu doświadczeniu.

 

Zwijać roladę na bieżąco, znaczy równocześnie ją modelować aby nie pozostałą za luźna.

Na koniec „dobić” linijką.

 

Finalnie smarować z zewnątrz tym samym kremem, który jest w środku.

Autor: sanella*
Data: 2010-07-06 21:30:07

lubczyku, dziekuje za tak dokladne, fachowe wskazowki:)
Twoje posty sobie wydrukowalam i bede "eksperymentowac"...
Serdeczne dzieki :)

Wyjec

2016-05-26 14:01:19
ania_69
Dziewczyny, czy jest możliwość wydrukowania przepisu ze zdjęciem? Pisałam do administratorów ale nie ma żadnego odzewu :(
2016-05-26 14:47:06
megi65
iwett .. ja też lubie Delfiko wanila z Pieska ... :))
2016-05-26 14:47:29
megi65
ale sie wypasik u Was szykuje ..
2016-05-26 14:47:56
megi65
Bahati .. u Ciebie też ... :))
2016-05-26 14:48:19
megi65
aniu nie wiem .. chyba nie ... ostatnio drukowałam i bez fotki wyszło
2016-05-26 14:55:41
mggi63
iwett masz rację z jogurtowym wypiekiem,że tylko zamieszac i zbytnio się nie piescic :-)
2016-05-26 14:56:58
mggi63
a skąd wiesz,ze to torebka stawowa z netu ? to nie posiłkuj się tym ;-)
2016-05-26 14:58:54
mggi63
Beatko wez pod uwagę jeszcze,że kazdy piekarnik piecze inaczej ale to chyba wiesz
2016-05-26 15:00:43
mggi63
ja np. piekę to ciasto w 195* C ale mam piekarnik gazowy
2016-05-26 15:24:36
megi65
mggi .. u mnie przy tej temp . od razu zrobiłabym skorupkę żółwika ..
2016-05-26 15:52:56
mggi63
ale Ty masz zupełnie inny piekarnik :-D
2016-05-26 16:03:09
megi65
ale temp . obojętnie czy na Saharze , Arktyce jest ta sama .. +15 C ....
2016-05-26 16:07:55
megi65
dla przykładu .....
2016-05-26 16:08:23
megi65
przecież tak przepis czytamy .. piecw temp.120 C to musi być 120 C ..
2016-05-26 16:08:50
megi65
bez wzgledu czy pieczemy w gazowym , elekrtycznym czy w ''duchówce ''
2016-05-26 16:09:03
megi65
tak sobie dsama kombinuje .. ((((
2016-05-26 16:09:13
megi65
póki co ... do wieczora .... paaaa ))
2016-05-26 16:09:20
megi65
wieś czeka !!!!!!!!!!!!!!!!
2016-05-26 16:46:45
ekkore
iwett uszkodzenia torebki stawowej tak sobie chyba nie można stwierdzić. bez diagnostyki specjalistycznej
2016-05-26 16:51:47
ekkore
Mój poprzedni tutejszy piekarnik miał zapas, spokojnie mogłam ustawiać powyżej 400 F, czyli ponad 200 C. obecny przy 400 spalił papier do pieczenia, uruchomił alarm przeciwpożarowy, dobrze, że nie mamy spryskiwaczy oraz przypiekl na czarno chleb od spodu. pierwszy raz mi się to zdarzyło, i to zaraz na początku pieczenia. myślę, że dla niego max będzie 375 F . to jest 180, chyba. no chyba, że ja przyjęłam to za 180 w starym piekarniku i większość tak pieklam
2016-05-26 17:01:48
ekkore
sprawdzilam 375 F to 190 C. Dla poprzedniego piekarnika było idealne 180, przy mniejszej temperaturze, słabo piekl
2016-05-26 17:03:13
ekkore
dla chleba używałam ok. 220, nigdy mi się nie spalił. a nowy proszę. nic trzeba się nauczyć
2016-05-26 17:18:29
iwciaG
doberek:))
2016-05-26 17:29:54
Beata500
wróciłam właśnie od rodziców , byłysmy obie z siostrą jak to na dobre córki przystało
2016-05-26 17:31:29
Beata500
ja miałam bialą pavlową , siostra sernik , a mama roladę z bitą smietaną . Nic to, tato pochłonie wszystko .
2016-05-26 17:32:19
Beata500
iwett , rtg sama sobie zrobiłaś ?
2016-05-26 17:34:09
Beata500
a mąkę migałową u nas też kupisz
2016-05-26 17:41:39
Beata500
mggi, to nie dlatego pieczesz w takiej temperaturze , że masz gazowy piekarnik, tylko z Twoim piekarnikiem cos jest nie tak
2016-05-26 17:43:21
Beata500
mój np. natawiony na 200 stopni , grzeje na 22o stopni. Sprawdzilam , bo coś mi się nie podobało i teraz mam w piekarniku na stałe termometr . A trzeba było reklamować piekarnik.
2016-05-26 17:44:06
Beata500
przegapiłam , ale teraz wiem , że musze nastawiać na 20 stopni mniej
2016-05-26 18:48:27
iwciaG
zgadzam się co do ciacha jogurtowego.........widocznie musiałam sama się przekonać, bo dziś pierwszy od napradę wielkiegoooo czasu, Zakalec mi się ,,udał" :(
2016-05-26 19:55:47
mggi63
no co Ty iwciu ? :-o
2016-05-26 19:56:20
mggi63
chyba za bardzo je dopieściłaś ;-)
2016-05-26 19:58:59
mggi63
z tym piekarnikiem to nie tak chyba Beatko bo jak ktos piecze z termobiegiem to chyba jest nizsza temperatura niz bez
2016-05-26 19:59:27
mggi63
czy pomyliło mi się ?
2016-05-26 20:00:49
mggi63
a tak w ogóle to jest mnóstwo przepisów bez podania czy pieczemy z termo czy bez
2016-05-26 20:01:12
mggi63
a to jednak wazne jest
2016-05-26 20:40:04
megi65
termo zawsze podnosi tem ok 20 C ...
2016-05-26 20:40:18
megi65
i to osoba piecząca decyduje czy włacza czy nie ...
2016-05-26 20:40:40
megi65
ja piekę tak jak mi się podoba .... trzymając tylko temperaturę ..
2016-05-26 20:41:16
megi65
gdy podaja 200 C do nastawiam 180 + termo ..
2016-05-26 20:41:34
megi65
a jak nie chce termo to tylko 200 C ... i po ptokach .. ))
2016-05-26 20:53:29
mggi63
a no to pokręciłam :-P
2016-05-26 20:55:10
ekkore
każdy piekarnik piecze inaczej. i to bez znaczenia czy z termoobiegiem czy bez. do tormoobiegu trzeba wziąć poprawkę. ja nie mam tego, nie jest stosowany tutaj. piekarnik jak stodoła, dwie blachy obok siebie wejdą, ale termoobiegu niet. I jest kolosalna różnica między starym a nowym. stary miał niżej niz6ustawienia, nowy dużo więcej. muszę się nauczyć.
2016-05-26 21:03:48
mggi63
zgadza się kazdy piekarnik inaczej piecze
2016-05-26 21:04:39
ekkore
każdy kto ma trochę doświadczenia w używaniu piekarnika, patrząc na podaną temperaturę i czas będzie wiedział czy normalne czy termoobieg
2016-05-26 21:07:13
iwciaG
Cóż.....chyba po tej ciastowej porażce, nie będzie mi chciało kolejnego klecić jutro... Jak ciacho nie uniosło ,,suchych" owoców, gdzie soki nie obciążały, to raczej więcej nie będę podchodzić do tematu
2016-05-26 21:08:19
ekkore
ja jeszcze o nowym. biszkopt upiekl mi rewelacyjnie, z 6 jaj na dużą blachę, musiałam przekrajac, a nie przypominam sobie, abym to kiedykolwiek robiła. zamiast jednego, wyszły mi dwa ciasta. a pieklam w 375
2016-05-26 21:08:49
iwciaG
szczególnie, że jest tu kilka ,,podobnych" z murowanym sukcesem :D
2016-05-26 21:09:16
ekkore
więc może tylko przy wyższych temperaturach tak działa? wyjacy alarm to koszmar...
2016-05-26 21:12:11
ekkore
ja za tydzień myślę sklecic megi plesniaka, z zurawina, bo mi się peta po zamrażarce
2016-05-26 21:15:08
ekkore
tylko zamiast smalcu, niet dam shortening, to taki roślinny smalec. nadaje super kruchość, jako dodatek rewelacyjny. jako sam, bez margaryny, mnie przeszkadza jego zapach i smak, którego przy mieszaniu z margaryna nie czuję
2016-05-26 22:06:15
mggi63
mi wystarczyło skorzystac z nowego piekarnika raz przy pieczeniu ciasta i raz mięsiwka i od razu wiadomo
2016-05-26 22:16:24
mggi63
dobranoc :-)
2016-05-26 22:40:42
as
dobranoc
2016-05-26 22:49:46
Lea2
Dobranoc :)
2016-05-27 07:00:41
agusia040675
Dzień dobry
2016-05-27 07:10:39
Lea2
Dzień doberek :)
2016-05-27 07:41:25
megi65
Dzień dobry .... i to bardzo .. )))
2016-05-27 08:05:04
Bahati
Czesc :)
2016-05-27 08:08:58
Beata500
Dzień dobry.
2016-05-27 08:31:28
mggi63
dzień dobry :-)
2016-05-27 08:32:00
mggi63
u Was też ciepełko ? :-)
2016-05-27 08:32:34
mggi63
śmigam zaraz na zakupy bucikowe
2016-05-27 08:33:52
mggi63
moje dziecia mi sprezentowały wczoraj kolczyki z cyrkoniami -piękne :-)
2016-05-27 08:34:33
mggi63
wiedzą co matka lubi :-D
2016-05-27 08:48:16
Beata500
no ja z dzickiem mogłam tylko porozmawiać , za daleko jest . Kawkę i inne przyjemności zostawimy sobie na czerwiec.
2016-05-27 08:48:39
Beata500
fajnie mggi ,że prezent trafiony
2016-05-27 09:51:41
megi65
Beatka .. fajnjie ze córcia nie boi sie latać i podróżować .. :))
2016-05-27 09:52:01
megi65
mggi .. oj bedziesz błyszczeć .. kolcyki i nowe buciki ..
2016-05-27 09:52:20
megi65
a ja już lodóweczkę zapełniłam ..o dziwo mało ludzia przy ladzie ... :))
2016-05-27 09:52:45
megi65
Paniom zza lady zyczyłam wypoczynku i ''dałam wolne '' do poniedziałku ..
2016-05-27 09:53:06
megi65
bo juto nier bede szwędać się w sklepach ...
2016-05-27 09:53:27
megi65
a teraz na cmentarz ..)))
2016-05-27 09:55:52
megi65
aaa jeszcze o 11 godz do pana szweca .... bo jak buciki pójdą na półkę do piwnicy to we wrześniu przyniosę nie sklejone i podzelowane ..
2016-05-27 09:55:58
megi65
robię od ręki ... :))
2016-05-27 10:16:38
iwciaG
doberek:))
2016-05-27 10:21:33
Beata500
megi, to lot słuzbowy - taka praca
2016-05-27 10:27:56
megi65
aaa to fajnie dwa w jednym ... :))
2016-05-27 10:38:10
iwett
Witam porannie!
2016-05-27 10:39:12
iwett
ja też się cieszę bo moje dziecię za miesiąc przybędzie. Znalazła w miare tani bilet lotniczy co to nie zrujnuje jej budżetu studenckiego.
2016-05-27 10:40:14
iwett
megi sernik udany ale następnym razem na pewno użyję Delfika wanlia jak u cię w przepisie. Te półtłuste to tylko do pieczonych.
2016-05-27 10:45:50
iwett
dziewczyny wiecie może jak to teraz ze słuzbą zdrowia......chcę jechać do szpitala ale teraz nie wiem bo do najbliższego mam 20 km ale to jest już inne województwo a wg rejonizacji mojego m-ca zamieszkania mam 40 km.
2016-05-27 10:46:23
iwett
nie wiem czy mnie przyjmą w innym województwie. Czy jest jeszcze rejonizacja?
2016-05-27 10:48:07
Beata500
iwett, ja byłam w ubiegłym roku w szpitalu w innym województwie , nie mialam żanych problemów
2016-05-27 10:48:52
Beata500
byłam też w przychodni u lekarza pierwszego kontaktu, nrmalna wizyta , potem zastrzyki codziennie i tez nie było p0roblemu
2016-05-27 10:49:29
Beata500
w przychodni normalnie załozyli mi kartę
2016-05-27 10:50:12
iwett
mieli poznosić te wszystkie rejonizacje ale nie mam bladego pojęcia jak to teraz wygląda. Rodzinny ostatnio mnie oglądał z 6 lat temu
2016-05-27 10:50:19
Beata500
też na poczatku nie wiedziałam jak będzie, ale zazwoniłam i okazało się ,że zero problemów
2016-05-27 10:51:09
Beata500
ja byłam od miejsca zamieszkania 180 km
2016-05-27 10:52:24
Beata500
możesz spokojnie jechać
2016-05-27 10:53:30
iwett
uuuuuu to u Cię Beatko powazniejsza sprawa była.....ale jak tyle kilosów pojechałaś sama ..chyba miałaś skierowanie ?
2016-05-27 10:54:18
Beata500
nie, ja nie prowadziłam auta, bo bym nie dała rady, byłam w domku nad jeziorem na urlopie
2016-05-27 10:55:20
Beata500
jak mnie chwyta kręgosłup szyjny, to wysiada mi prawa ręka i wtedy nie dam rady prpwadzić
2016-05-27 10:55:43
Beata500
skierowania nie miałam żadnego , bo niby o kogo
2016-05-27 10:56:03
iwett
nie, nie chodziło mi o auto :)) Myślałam o tym, że pojechałaś na własną rękę bez skierowania bo tyle kilometrów to tak jakby na specjalistyczne zabiegi.
2016-05-27 10:57:31
iwett
tak jak znajoma z okiem poleciała ze Sz-na do Krakowa bo krakowski szpital sie w tym specjalizuje
2016-05-27 10:59:55
Beata500
nie, nie , po prostu tak mnie bolało i żane leki które miałam ze sobą nie pomagały
2016-05-27 11:06:46
iwett
no to przykra sprawa :( Kręgosłup poważna rzecz. Akurat bliziutko mnie jest gabinet fizjoterapeutyczny zdaje się, że ma znośne ceny.
2016-05-27 11:07:07
iwett
Chyba trza będzie skorzystać......
2016-05-27 11:07:52
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-05-27 11:09:47
Beata500
Cześc Gluba
2016-05-27 11:19:56
Bahati
Przysnelam z dzieckiem na kanapie. :D Mloda dalej spi, ja robie stolniki na obiad. I kawe. Duuuza kawe. :D
2016-05-27 11:22:12
Bahati
Mlde maja dzis koncowe sprawdziany w szkole ze wszystkiego.
2016-05-27 11:23:02
mggi63
iwett jezeli na SOR się wybierasz to spokojnie jedź tylko to będzie długie czekanie :-/
2016-05-27 11:23:49
mggi63
ja w ubiegłym roku byłam 500 km od domu i bez problemu
2016-05-27 11:30:00
Beata500
Bahati, młode bardzo przejete?
2016-05-27 11:31:11
Beata500
mggi, tylko o tej porze na SOR to nie takie proste, u nas nie przyjmą osób miejscowych , bo czynne są przychodnie
2016-05-27 11:32:24
mggi63
córcie zdolne są to bezstresowo pojdzie :-) ale trzymam kciuki !
2016-05-27 11:33:14
mggi63
najlepiej to zadzwonic w ogole
2016-05-27 11:34:14
mggi63
bo po co w ciemno jechac
2016-05-27 11:35:08
Bahati
Dzieki. :) zupelnie nie przejete. :) w zeszlym roku mialy 218/220 punktow w tym roku uczyly sie tak samo pilnie, wiec nie powinno byc problemow. Poza tym..to dopiero podstawowka.
2016-05-27 11:35:45
Bahati
Za to zolzy male powiedzialy mi o testach dopiero dzis rano, zebym sie nie stresowala za bardzo...
2016-05-27 11:38:43
megi65
iwett fajnie .... sernik udany .. w galeri wiejskiej jest akurat sernik z serka Delfiko .. pychota ... ))
2016-05-27 11:39:10
megi65
u mnie burza wisi w powietrzu .. tak przyducha + siankosy dookoła ..
2016-05-27 11:39:41
megi65
iwett weź sie za kostkę .. bo zostaniesz ''kuśtyczką ;; ...
2016-05-27 13:00:07
mggi63
Bahati i dobrze zrobiły bo stresisko by Cię opanował a tak postawiły przed faktem i gotowe :-)
2016-05-27 13:00:36
mggi63
mądre dziewczynki :-)
2016-05-27 14:51:11
iwett
megi dobrze, że nie "kostuchą" he, he :))
2016-05-27 15:41:57
Beata500
iwett, byłaś u lekarza/
2016-05-27 15:53:01
mggi63
pewnie nie... napisałaby przebieg wizyty
2016-05-27 15:53:44
mggi63
z tą kostuchą to nigdy nie mozna byc pewnym :-/
2016-05-27 15:55:06
mggi63
kupiłam sandałki sobie za całe 120 zeta Lasockiego :-) takie płaskie do latania
2016-05-27 15:56:12
megi65
zupełnie plasakte ... ??
2016-05-27 15:57:28
mggi63
niom :-) takie chciałam
2016-05-27 15:58:46
mggi63
jeszcze mi potrzebne do kiecy czółenka ale te co mi się podobały to rozmiaru niet
2016-05-27 15:58:46
Beata500
ja plaskatych nie mogę, potem mnie stopy bolą, a najbardziej pięty
2016-05-27 15:59:24
mggi63
eee ja mogę :-)
2016-05-27 16:00:17
Beata500
pogrzmiało, powiało i może dwie minuty deszczu było
2016-05-27 16:00:26
mggi63
ale wybór sandałów i klapek przeogromny
2016-05-27 16:01:23
Beata500
pora na takie obuwie
2016-05-27 16:02:30
mggi63
ja wczoraj tak zmokłam na procesji bo burza przeszła to jakbym z pod prysznica wyszła :-D
2016-05-27 16:02:32
megi65
moja noga w takich sie męczy ... nie dla mnie ...(((
2016-05-27 16:03:18
megi65
ale wybór przeogromny .... jakby wszyscy tylko wszyscy o takich marzyli ..
2016-05-27 16:03:44
megi65
na szczęscie mam od zeszłego roku .. na leciutkim klinie sandał na schwał ..
2016-05-27 16:03:46
Beata500
zazdroszczę deszczu
2016-05-27 16:03:51
mggi63
no tak bywa,ze jedne kobitki tylko na wyzszych mogą
2016-05-27 16:04:03
megi65
i klapek ponadzcasowy z kwiatkiem z Tamaris ....
2016-05-27 16:04:16
megi65
i to lato obskocze ....
2016-05-27 16:04:35
mggi63
ale przez tą pogoę to gnaty dokuczają ;-)
2016-05-27 16:05:06
megi65
jakiś bananowy - kawowy (capucino) lakierek jest też .. i gitara ..
2016-05-27 16:05:31
megi65
a ja czeakm na burze .. deszcz , ulewe ... byle bez gradu ..
2016-05-27 16:05:50
megi65
obiecali na 19 godz ...ano zobaczymy ..
2016-05-27 16:06:50
Beata500
u mnie obiecali na 14 godz.
2016-05-27 16:07:24
mggi63
klapek na ĺinach itp niestosuję bo mi się jakos zaczęły stopy niestabilne robic i wolę uniknąc najgorszego
2016-05-27 16:08:11
mggi63
u mnie codziennie burza albo w nocy pada
2016-05-27 16:09:13
mggi63
oj ciurkiem bez spacji mi się zasuwa
2016-05-27 16:11:57
Beata500
mggi, czy u Was ludzie też przestali ozdabiać okna i balkony w Boże Ciało , tam gdzie idzie procesja?
2016-05-27 16:14:07
Lea2
U mnie też miało padać i jak do tej pory cisza i słoneczko spokojnie sobie świeci... :)
2016-05-27 16:16:11
Lea2
A klapki też muszę sobie jakieś kupić, ale ja to a butkami mam mały problem, bo stópki wrażliwe i jak są niewłaściwe, to stopy mi się odparzają i długo nie mogę chodzić... :(
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij