Jesteś tutaj: Strona główna/ Forum / Kuchenne porady / Biszkopt a termoobieg

Forum

Biszkopt a termoobieg

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 20:55:40

Może podobne pytanie juz sie pojawiło, ale pomimo to proszę o odpowiedź czy można piec biszkopt na termoobiegu?

Autor: anekaz14
Data: 2010-06-30 21:19:16

Ja zawsze piękę w termoobiegu i jest wszystko ok :)

Autor: megi65
Data: 2010-06-30 21:40:16

Juz ponad  20 lat pieke biszkopty z termoobiegiem ... 160 C ... i śliczniutki , mieciutki po 20 mint ..!!

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 22:03:32

Dziękuję za odpowiedz, bo własnie nie byłam pewna, jeszcze nigdy biszkopta nie piekłam, ale musi byc w końcu ten pierwszy raz

Autor: as
Data: 2010-06-30 22:11:12

Pewnie można jak piszą koleżanki ale ja zawsze piekę bez termoobiegu. Wiem, że z termoobiegiem temperaturę zmniejsza się o 20-30 stopni niż piekła byś bez termoobiegu

Autor: Basiek23
Data: 2010-07-02 10:46:32

o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą . Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

Autor: as
Data: 2010-07-02 13:36:14

Masz rację, że termoobieg jest po to by w całym piekarniku temperatura była jednakowa. Podobno przy włączeniu termoobiegu jest o te 20-30 stopni cieplej niż bez termoobiegu. Ja piekę z termoobiegiem tylko mięsa i wtedy zmniejszam temperaturę i szybko i ładnie mi się przyrumienia a płyn odparuje. Raz tylko próbowałam ciasteczka upiec z termmoobiegiem bo chciałam dać 2 blachy od razu i mi nie wyszło:( Ta blaszka co była wyżej się mocno przypiekła a ta co była niżej się nie dopiekła.

Autor: alman
Data: 2010-07-02 15:42:04

Użytkownik Basiek23 napisał w wiadomości:
> o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek
> czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą .
> Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na
> raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

tzn. że pieczesz w temp. 200 st. /w termoobiegu liczy się, że jest wyższa a nie niższa/

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-03 15:06:47

Biszkopt w termoobiegu = rutynowo 160 stopni i koniecznie środkowa półka!

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 09:54:45

Lubczyku, zadziwiles mnie,... czekalam  tutaj na twoja opinie:)
U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo suche powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Biszkopt pieke zawsze gora-dol w 180° i wychodzi zawsze pulchny, wyrosniety i taki troche wilgotny, dla mnie optymalny. Jeszcze nigdy biszkopta nie musialam czyms nasaczac...
W termobiegu nawet jeszcze nie odwazylam sie sprobowac...:)

Autor: Alll
Data: 2010-07-04 10:13:09

Biszkopt z termoobiegiem na środkowej półce, ale na roladę. Tylko temperaturę robię odrobinę wyższą.
Zwykły biszkopt piekę tak jak Sanella, ale na dolnej półce.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 11:04:45

Zakładam, że cały czas mówimy o biszkopcie przeznaczonym na tort, bo rolady to jest zupełnie inny rozdział.

Obie metody są godne polecenia. I termoobieg 160 stopni na środkowej półce i 180 stopni (góra + dół) na dolnej półce.
Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń a głównie od znajomości cech własnego pieca.
Znam wiejską gospodynię, która od 20 lat, zawsze z sukcesem piecze torty na zamówienie. Jej piekarnik ma tylko termoobieg więc nie ma wyboru.

Myślę, że warto jest tu zwrócić uwagę na inne aspekty. Po pierwsze piana dodana do ciasta musi być właściwie ustabilizowana. Jeżeli siądzie za wcześnie, to nie pomoże tu żaden spósób pieczenia. Jeżeli będzie za dużo suchej masy, to ciasto siądzie pod własnym ciężarem, bez względu na metodę.
Temperatura na wstępie musi "trzymać", tzn. otwarcie drzwiczek pieca nie może spowodować jej przedłużonego spadku!
Ciasto swoją objętością powinno wypełniać minimum 2/3 i max. 3/4 wysokości pierścienia tortownicy. Jeżeli sięga tlko do połowy (albo co gorsza jeszcze niżej) grozi to faktycznym wysuszeniem. Jeżeli ciasta jest nieco więcej, wystarczy pierścień zabezpieczyć dodatkowym kołnierzem z papieru do pieczenia.
Reasumując, jeżeli ciasto jest wykonane poprawnie, "obie drogi prowadzą do Rzymu".

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 11:29:24

Dziekuje za wyjasnienie i cenne wskazowki:)
Musze sie przyznac, ze pieke biszkopt na proszku do pieczenia (troche), ubijam jajka w closci prawie do bialosci, potem delikatnie mieszam z przesiana maka, (wazne! nie wstrzasam miska, ani nie otrzasam rozgi o brzeg miski),dno formy wykladam alufolia, brzegow nie smaruje,  piekarnika nie otwieram w czasie pieczenia, a po upieczeniu wyciagam natychmiast i obracam forme do gory nogami i tak zostawiam do calkowitego wystygniecia...pieke w ten sposob biszkopty od kilkunastu lat i zawsze wychodza.
Ostatnio wyprobowalam, ze bialka osobno ubijalam i biszkopt wyszedl troche suchy:)

Moglbys jeszcze cos napisac o biszkopcie na rolade:)
... ja pieke tak samo jak w tortownicy tylko wazny jest czas pieczenia, minuta za dlugo i moze wyjsc suchy.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 14:08:14

Jeżeli ubijesz całe jaja z cukrem do chwili, kiedy powstanie Ci gęsty i gładki krem (bez widocznych baniek powietrza) wówczas stosowanie proszku do pieczenia jest małym przestępstwem przeciw sztuce cukierniczej. Po co?
Prawdopodobnie robisz to ze zwykłego przyzwyczajenia. Ważne jest aby mąkę z ciastem wmieszać łyżką i to dość energicznie. Zabieg powinien trwać możliwie krótko i natychmieast do pieca. Drzwiczek nie powinno się otwierać tylko przez pierwszych 20 minut.
Później trzeba mieć możliwość sprawdzania wilgotności.

Biszkopt na roladę.

Podstawowe proporcje składników biszkopta na rolady:

 

Na 1 całe jajo (6 dag) zawsze daje się:

 

2 dag gładkiej mąki (zazwyczaj pszennej),

1 dag mąki kartoflanej (lub w zastępstwie mączki kukurydzianej)

3 dag cukru

 

Wskazana temperatura pieczenia: 180 - 200°C (niekiedy do 220°C)

 

 Do ubitych z cukrem żółtek najpierw daje się łyżkę piany ubitej z cukrem. Kolejno tak powstałą masę do reszty ubitej piany. Mąkę daje się na koniec.

 

Wymieszaną masę rozsmarowuje się na wyznaczony format na papierze do pieczenia. Przekłada się na rozgrzaną blachę, wyjętą prosto z pieca. (200°C) i natychmiast wstawia do piekarnika.

Czas pieczenia warunkuje moment, w którym ciasto zacznie nabierać złotego koloru.

Nie należy dopuszczą do zbrązowienia!

 

UWAGA! Zalecane kładzenie na gorącą blachę, daje gwarancję, że ciasto równomiernie się upiecze. Wówczas gorące powietrze od góry i rozgrzana blacha od dołu wnoszą równomierny rozkład temperatury.

Po wyjęciu z pieca, ciasto natychmiast zdejmuje się z blachy i zezłoconą stroną wykłada na papier do pieczenia dość obficie posypany cukrem.

 

Moment zwijania rolady pozostawia się własnemu doświadczeniu.

 

Zwijać roladę na bieżąco, znaczy równocześnie ją modelować aby nie pozostałą za luźna.

Na koniec „dobić” linijką.

 

Finalnie smarować z zewnątrz tym samym kremem, który jest w środku.

Autor: sanella*
Data: 2010-07-06 21:30:07

lubczyku, dziekuje za tak dokladne, fachowe wskazowki:)
Twoje posty sobie wydrukowalam i bede "eksperymentowac"...
Serdeczne dzieki :)

Wyjec

2016-02-08 15:15:10
rolnik
może jest jakaś zyczliwa osoba co mieszka nad bagnami, torfowiskami, bajorami?
2016-02-08 15:27:22
ekkore
hej.
2016-02-08 15:30:33
ekkore
w leczeniu, jak we wszystkim, potrzebny jest złoty środek. W Stanach wszystko leczy się ibuprofenem albo gripexami. Do lekarza mało kto chodzi, bo to za drogie. Mało kto siedzi w domu,, dziaciaki smarkate i kaszlate chodzą do szkoły. Tylko jak jest temperatura zostają w domu
2016-02-08 15:35:07
ekkore
ja sama od jakiegoś czasu na okrągło biorę rutynę. Tylko nie dawkę z rutinoscorbinu, tylko 500. nie na przeziębienie czy odporność, tylko na uszczelnienie naczynek krwionośnych, żeby mi krew z nosa nie leciała. Na odporność wpływa przy okazji, w zasadzie chorowanie dopada mnie przy zmianie kontynentu. Odchorowalam pierwszy pobyt w Stanach, a po zmianie każdy pobyt w Polsce. Poza tym nic, mimo wielu przeziebionych w otoczeniu
2016-02-08 15:48:01
iwett
Ja tam nie pamiętam co to antybiotyk.....ani ja ani mąż. Dawno nie chorowaliśmy (jesli mówimy o przeziębieniach). Codziennie profilaktycznie magnez i rutinoskorbin.
2016-02-08 15:48:58
iwett
Z tym, że rutino też więcej biorę od 2-4 dziennie bo mam na gębie takie żyłki ,że masakra (przypadłość rodzinna:)).
2016-02-08 15:50:02
iwett
No i koniecznie piwfko wieczorem z miodzikiem. Jak coś tam niby gorzej kręci to mleko, miodek, cebula i czosnek. Miksturka jak trza :)
2016-02-08 15:50:57
iwett
A antybiotyki wyniszczają organizm i z czasem jego odporność coraz bardziej maleje. Lepiej se bańki postawić.:))
2016-02-08 15:55:08
mggi63
bańki się stawia jak się kaszle :-)
2016-02-08 15:58:36
mggi63
oczywiście,że macie racje tylko w moim przypadku to pomaga jak umarłemu kadzidło...to tak jakby choremu na raka wijącemu się z bólu podawać apap...
2016-02-08 16:00:39
mggi63
nie będę Was wtajemniczać bo jest to zbyteczne...
2016-02-08 16:01:39
mggi63
jakbym nie musiała na pewno w ten sposób bym się nie leczyła
2016-02-08 16:07:09
ekkore
a u mnie sliwowica . Jeden kieliszek. I potem do łóżka. Chorobsko ucieka.
2016-02-08 16:10:29
iwett
rolnik a co myślisz o okładach z borowiny? Mam jedną z działek ale z glinką kaolinową........ale to chyba nie to o czym myślisz :))
2016-02-08 16:11:20
iwett
a bańki wyciągają czarną zarazę z duszy..........
2016-02-08 16:13:08
rolnik
mggi63 jestem przekonana że na pewno nie musisz brać tego świnstwa
2016-02-08 16:13:30
mggi63
borowina jest ok... super rozgrzewa
2016-02-08 16:13:59
rolnik
ekkore- lek nazywa sie rutyna?
2016-02-08 16:17:14
mggi63
och rolnik a to sobie bądź :-) ja nie wiem chyba odstawie wsio i będę czekała na zgon :-D bo pewnie innych tez nie muszę wcale brac :-)
2016-02-08 16:38:28
reniutka1
Witam
2016-02-08 16:39:47
reniutka1
ekkore możesz napisać jak się nazywają te tabletki które bierzesz żeby krew z nosa nie leciała?
2016-02-08 16:40:18
reniutka1
mojemu synowi bardzo często leci krew z nosa
2016-02-08 17:30:51
mggi63
reniutka a przyczyna jaka ? Bo tak bez powodu nie leci ...
2016-02-08 17:39:55
Bahati
Czesc. Leci bez powodu, jak naczynia slabe...oj leci i to jak!!!
2016-02-08 17:40:29
Bahati
Sama tak mialam, teraz ma Tuska, zwlaszcza zima, gdy ogrzewanie wszedzie
2016-02-08 17:41:53
Bahati
Ma soecjalna masc do nisa, by zatrzymac krwawienie, jakies krople doustne i tyle. Trzeba przetrwac
2016-02-08 17:44:08
reniutka1
mojemu mężowi zaraz po ślubie bardzo często krew leciała z nosa i chyba syn odziedziczył
2016-02-08 17:45:03
reniutka1
mggi63 nie mam pojęcia jaka przyczyna, myślę że słabe naczynka
2016-02-08 17:48:15
as
Witam Mojemu synowi też łatwo z nosa krew leci. dostał od laryngologa maść Emofix. Dostał też tabletki CYCLONAMINE Nie stosowałam tego razem.
2016-02-08 17:50:04
as
mój syn ma to z powodu alergii chyba. Mamy powtórzyć testy. Kiedyś wykazały różne alergeny i lekarz zalecił powtórzyć
2016-02-08 17:50:32
as
syn ma obrzęk w nosie i słabe naczynka
2016-02-08 17:50:38
reniutka1
ok as zapiszę sobie i poczytam co to za specyfiki
2016-02-08 17:52:17
as
poczytaj. może się przyda ale nie wiem czy bez recepty kupi
2016-02-08 17:53:00
as
maść pewnie tak ale tabletki wątpię
2016-02-08 17:53:28
as
witamina c podobno też pomaga
2016-02-08 18:16:33
ekkore
w stanach nazywa się rutin. Przynajmniej o to pytam w sklepie z witaminami. na opakowaniu jest rutin 500 mg, sprawdziłam na ich stronie
2016-02-08 18:21:18
ekkore
u mnie krew leci z powodu sekundowego skoku ciśnienia. Pęka naczynko i dopóki się nie zasklepi leci. wyniki badań mam dobre, laryngolog powiedział, że muszę przyjść zaraz po, bo na normalnie to on nie widzi zmian
2016-02-08 18:22:23
ekkore
a mnie nigdy nie leci jak mogłabym pójść.
2016-02-08 18:22:57
ekkore
odkąd biorę tabletki, leci dużo rzadziej
2016-02-08 18:26:20
rolnik
prawdopodobnie na krew z nosa- kalina
2016-02-08 18:26:29
ekkore
nie wiem czy w Polsce nie używa się częściej nazwy rutozyd.
2016-02-08 18:27:28
rolnik
mggi63-nie martw sie, medycyna poszła do przodu
2016-02-08 18:29:08
mggi63
tez jestem zapisana do laryngologa ale przepisałam wizytę bo jutro miałam :-/
2016-02-08 18:31:09
mggi63
i tez z takim problemem tylko ja mam śluzówkę przesuszoną no ale mądrzejsza od lekarza nie jestem ;-) niech on się wypowie
2016-02-08 18:31:42
Bahati
Jako dzieciak mialam zabieg na naczynka w nosie i w sumie od tamtej pory masywnych krwotokow mialam kilka. Pamietam, ze sie okropnie i niepotrzebnie balam. :D
2016-02-08 18:31:52
ekkore
jak się ma cerę naczynkowa to krwawienie z nosa prawdopodobne, żylaki też. ja nie mam pekajacych naczynek, może gdzieś minimalnie na nogach. i tylko w tej jednej dziurce takie słabe.
2016-02-08 18:32:14
mggi63
rolnik wiem :-) bo inaczej by mnie tu nie było :-)
2016-02-08 18:33:48
ekkore
ja mojego nie nazwałbym krwotokiem. po prostu leci przez 2-3 minuty. jak się zasklepi to koniec. może ze trzy chusteczki zuzyje. zrobiło mi się tak kilka lat temu
2016-02-08 18:34:00
mggi63
jako nastolatka miałam krwawienia zjednej dziurki ale... jak się okazało ciśnienie
2016-02-08 18:34:51
Bahati
Kurcze, trzy tygodnie bez chlopa w domu...
2016-02-08 18:35:04
ekkore
wcześniej nigdy mi krew z nosa nie poleciała, chyba, że walnelam w słup
2016-02-08 18:35:18
mggi63
ale nic nie dzieje się bez przyczyny i dlatego należy wyjaśnic
2016-02-08 18:35:44
Bahati
U mnie jak krwotok, to sie miske podstawia, mi paznokcie robia sie sino-czarne i dzwoni po pogotowie...
2016-02-08 18:36:05
as
Bahati to kto Ci naczynia umyje przez ten czas? kiedyś pisałaś, że ci mąż myje
2016-02-08 18:36:11
mggi63
Bahati a chłop na roboty wyjechał ? :-)
2016-02-08 18:36:26
Bahati
No wlasnie nie mam pojecia, juz mam herbate w ostatnim czystym kubku...
2016-02-08 18:36:43
mggi63
zmywarka :-D
2016-02-08 18:37:02
ekkore
popatrz, a mój nigdzie nie jedzie. w firmie ograniczyli im wyjazdy, bo trzeba oszczędzać. mogą se telekonferencje zrobić
2016-02-08 18:37:08
Bahati
Verone zwiedza, zastapil szefa ekipa, bo nie dawal sobie rady z pracownikami. Moj M.wiekszy :D
2016-02-08 18:37:16
as
idę kolacje jeść bo już i tak za późno jest
2016-02-08 18:37:42
Bahati
Eko, przez telekonferencje leroya z merlinem sie nie postawi :D
2016-02-08 18:37:43
mggi63
Baiati o takie masz krwotoki ???
2016-02-08 18:38:08
Bahati
Noooo, az takie. Juz kilka lat nie mialam, na szczescie.
2016-02-08 18:38:34
mggi63
as to nie jedz :-)
2016-02-08 18:38:55
Bahati
My juz po kiolacji, mlodziez racuchy z jablkami, pies wczorajszy obiad, a ja warzywa curry.
2016-02-08 18:39:35
ekkore
u Ślubnego też wiele rzeczy konstrukcyjnych lepiej wyjaśnić na macanego. ale specjaliści po MBA mają inne zdanie, im słupki lepiej wyglądają wtedy
2016-02-08 18:40:13
mggi63
a ja jeszcze nic...ja tam jadam jak jestem głodna to i o 22 tez :-)
2016-02-08 18:40:59
mggi63
albo pozniej lub wcale
2016-02-08 18:41:49
Bahati
Kazda branza ma swoje obyczaje. :)
2016-02-08 18:46:06
Bahati
M.nie dowodzil ekipa przygotowujaca MTv EMA, bo byl akurat na Sycylii i pozniej ogladalismy w tv, jak polowa rzeczy nie dzialala:D
2016-02-08 18:47:34
Bahati
I to wlasnie tego " szefa" teraz zastepuje, chyba gościu ma juz zamiar poszukac innej roboty.
2016-02-08 18:50:18
ekkore
domyslam się, że u Ciebie działania konstrukcyjne w terenie. Ślubny to konstruktor nowości. Kiedyś jeździli na targi, uzgadniali z klientami co im potrzeba. Z roku na rok zmniejszali im wyjazdy. teraz sobie mają radzić przez telefon. telekonferencje...no chyba, że się gdzieś coś wali, to wtedy trzeba znaleźć winnego
2016-02-08 18:52:15
Bahati
Moj przygotowuje wlasnie takie targi :) od projektu po realizacje firma dziala, pokazy, koncerty, sklepy, standy, konferencje itp.
2016-02-08 22:33:45
as
ale mocno u mnie wieje wiatr
2016-02-08 22:40:23
as
dobranoc
2016-02-09 06:32:07
agusia040675
Dzień dobry
2016-02-09 07:22:32
mggi63
dzień dobry :)
2016-02-09 07:28:30
Dżanina Fonda
Witam cieplutko :)
2016-02-09 08:00:35
Bahati
Czesc. :) 2 pelne makijaze plus fryzury Z Ever Afrer High juz zrobione, czas na kawe :)
2016-02-09 08:01:45
Bahati
U nas dzis Tlusty Wtorek.
2016-02-09 08:38:59
rolnik
witam
2016-02-09 08:47:53
dorotaibasia
dzień dobry:)
2016-02-09 08:48:40
dorotaibasia
u nas dzis zgodnie z kujawską tradycją koza chodzi....basia wpada w czarną rozpacz bo na popołudnie do szkoły idzie i nie zobaczy
2016-02-09 08:53:15
iwett
Witam! Dorota......jaka koza? Co za tradycja? Myślałam, że dzisiaj śledzik........
2016-02-09 08:56:41
dorotaibasia
śledzik też:) a koza to parada przebierańców
2016-02-09 08:58:10
dorotaibasia
https://pl.wikipedia.org/wiki/Koza_%28obrz%C4%99d%29
2016-02-09 09:00:18
iwett
no to ciekawe czy u mnie na wsi też będzie :)?
2016-02-09 09:00:57
dorotaibasia
do teraz tradycja chyba tylko w Inie przetrwała....
2016-02-09 09:03:34
iwett
wygląda, że pn. Kujawy..........W Lubrańcu byłam i w Topólce......to na pn. ode mnie.......
2016-02-09 09:03:45
iwett
fajne.........
2016-02-09 09:04:25
iwett
zostaje mi śledź :))
2016-02-09 09:06:24
dorotaibasia
zawsze można do inowrocławia przyjechać :)
2016-02-09 09:06:56
dorotaibasia
chociaz to atrakcja raczej dla dzieci....
2016-02-09 09:25:34
Bahati
U nas dzis karnawalowe zabawy na glownych placach, tance, s
2016-02-09 09:26:52
Bahati
Nie cierpie takich imprez, wiec mam nadzieje, ze R.nie bedzie chciala isc.
2016-02-09 09:30:18
Dżanina Fonda
a owszem, bedzie... nie bądź naiwna :D
2016-02-09 09:30:38
Dżanina Fonda
to u mnie też dzisiaj Tłusty Wtorek - z gniazdkami :)
2016-02-09 09:35:50
Bahati
Przekupie ja czyms...od kasy po gre na konsoli, cokolwiek!!! :D
2016-02-09 09:39:21
iwett
Dżani z jakiego przepisu robisz gniazda?
2016-02-09 09:42:31
Bahati
Pewnie z klasycznego ciasta parzonego
2016-02-09 09:42:38
megi65
dzień dobry ...
2016-02-09 09:48:38
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-02-09 09:50:55
Dżanina Fonda
z Kwestii Smaku, jeszcze nie robiłam, zobaczymy co wyjdzie
2016-02-09 09:51:05
Dżanina Fonda
zaraz na pierwszej stronie jest
2016-02-09 10:08:44
Bahati
Mam zamrozone kruche ciasto, moze zrobie Mlodym szarlotke...bo mi jablka zalegaja w ilosci hurtowej wrecz. :)
2016-02-09 10:09:15
Bahati
Chociaz mam tez zamrozone ciasto na faworki, bo mi sie walkowanie w sobote znudzilo po 2/3 ciasta.
2016-02-09 10:29:03
Bahati
W kolejce do przetestowania na pierwszym miejscu stoi 15-minutowe ciasto francuskie. Moze jutro
2016-02-09 10:29:06
iwett
aaaaa
2016-02-09 10:29:25
iwett
nie wiem co jakiś czas mam problem z Wyjcem
2016-02-09 10:29:50
iwett
piszę, piszę i ....nic nie wskakuje......U Was też tak?
2016-02-09 10:30:11
iwett
może to wina mojej przeglądarki.........
2016-02-09 10:30:37
iwett
Z KS robiłam pączki i faworki. Pączki nie bardzo mi szły.......
2016-02-09 10:31:26
iwett
Za to faworki cudeńko. Chyba dodatek masła sprawił, że ciasto jest mięciutkie, fajnie się wałkuję i można sobie podsypywać mąką.
2016-02-09 10:31:37
iwett
Swietny przepis.
2016-02-09 10:35:42
mggi63
iwett jak napiszesz to odśwież
2016-02-09 10:36:39
mggi63
Bahati a komu 2 makijaże i fryzurki strzeliłaś ? :-)
2016-02-09 10:38:58
Bahati
Mlodym na impreze w szkole, w tym roku bez przebran, za to mozna bylo zostawic fartuch w domu. :)
2016-02-09 10:40:36
iwett
mggi i odświeżam i klikam enter i wrzaśnij.......teraz zamknęłam stronę i odnowa otworzyłam ale czasami i to nie pomaga.
2016-02-09 10:41:21
iwett
Mggi jak się czujesz.......antybiotyk coś pomógł.....no choć to jeszcze za wcześnie........
2016-02-09 10:58:06
mggi63
Bahati to jak modelki wygłlądają :-) woow !
2016-02-09 10:59:40
mggi63
iwett , dziękuję chyba lepiej bo zwlekłam się i trochę snuję się po domu ;-)
2016-02-09 11:00:31
mggi63
a jak Twoj teśc po zawale doszedł trochę do siebie ?
2016-02-09 11:01:36
mggi63
czasami mam wrazenie,ze ta stróa cos wariuje i stąd takie rzeczy się dzieją
2016-02-09 11:41:22
iwett
a tak doszedł.........jeszcze kostucha nie stukała :)) Chyba go wypisza w tym tygodniu......
2016-02-09 11:43:59
iwett
a niech żyje 100 lat albo i więcej..........daleko od nas :))
2016-02-09 11:49:08
iwett
mggi 82 lata ..........to juz coś znaczy.......ja to chyba nie dożyję tylu.
2016-02-09 11:50:31
iwett
ale u mojego męża taka rodzina długowieczna. Babcia jego zyła 99 lat. Ciocia co w obozie siedziała już ma 92. Wujek zmarł 2 lata temu miał 86......itp.
2016-02-09 12:03:03
Lea2
Witam :)
2016-02-09 12:04:25
Lea2
A u mnie kolejna partia ciasteczek "Słodkich usteczek"...:)
2016-02-09 12:14:35
mggi63
jejku to faktycznie wiekowy człowiek :-) ale kto ma życ to będzie :-)
2016-02-09 12:15:16
mggi63
Lea słodkościami kusi :-)
2016-02-09 12:26:52
Lea2
Tak mgii zebrało mi się na pieczenie takich słodkości, choć ostatnio rzadko jadam takie łakocie...:)
2016-02-09 14:02:04
ekkore
cześć
2016-02-09 14:03:20
ekkore
no i mnie dopadło przeziębienie, za dużo chorych w najbliższym otoczeniu. nic przyszło, pójdzie, tylko ja się czuję do d....
2016-02-09 14:48:53
mggi63
witaj w klubie chorowitków :-)
2016-02-10 06:26:37
agusia040675
Dzień dobry
2016-02-10 08:18:36
Dżanina Fonda
Heloł, człowieki.
2016-02-10 08:25:17
rolnik
witam,
2016-02-10 08:45:16
Dżanina Fonda
powiem tak: jesli komuś chce się pobawić i lubi gniazdka to polecam przepis z KS, są rewelacyjne...
2016-02-10 08:45:41
Dżanina Fonda
jak nie jadam słodyczy, to wczoraj zachowałam się wprost nieprzyzwoicie i nie mogłam sie oderwać :)
2016-02-10 09:07:01
mggi63
dzień dobry ;-)
2016-02-10 09:08:01
mggi63
Dżani ja Ciebie rozumiem i bardzo dobrze zrobiłaś :-)
2016-02-10 09:08:48
mggi63
ale jak wówczas smakuje taka słodycz ! :-D
2016-02-10 09:33:38
iwett
Dzień dobry! Jak tam śledzik? Dobrze pływał? :))
2016-02-10 09:34:39
iwett
Dżani z KS robiłam faworki.......świetne. Zresztą co tu dużo mówic kobita ma fajne przepisy........zna się na rzeczy...:))
2016-02-10 09:57:52
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-02-10 10:43:54
iwciaG
doberek:))
2016-02-10 10:44:14
iwciaG
...po feriowym wybyciu:))
2016-02-10 11:01:07
Dżanina Fonda
iwett, który? bo ma chyba trzy a ja się przymierzałam
2016-02-10 11:01:25
Dżanina Fonda
warto wiedzieć, od którego zacząć
    iwett: Dżani z KS robiłam faworki.......świetne. Zresztą co tu dużo mówic kobita ma fajne przepisy........zna się na rzeczy...:))
    Gluba666: Dzień dobry :)
    iwciaG: doberek:))
    iwciaG: ...po feriowym wybyciu:))
    Dżanina Fonda: iwett, który? bo ma chyba trzy a ja się przymierzałam
    Dżanina Fonda: warto wiedzieć, od którego zacząć

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

64186 przepisów
1243 artykułów
265224 opinii
545409 wypowiedzi na forum
149448 zdjęć
71444 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij