Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Biszkopt a termoobieg

Forum

Biszkopt a termoobieg

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 20:55:40

Może podobne pytanie juz sie pojawiło, ale pomimo to proszę o odpowiedź czy można piec biszkopt na termoobiegu?

Autor: anekaz14
Data: 2010-06-30 21:19:16

Ja zawsze piękę w termoobiegu i jest wszystko ok :)

Autor: megi65
Data: 2010-06-30 21:40:16

Juz ponad  20 lat pieke biszkopty z termoobiegiem ... 160 C ... i śliczniutki , mieciutki po 20 mint ..!!

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 22:03:32

Dziękuję za odpowiedz, bo własnie nie byłam pewna, jeszcze nigdy biszkopta nie piekłam, ale musi byc w końcu ten pierwszy raz

Autor: as
Data: 2010-06-30 22:11:12

Pewnie można jak piszą koleżanki ale ja zawsze piekę bez termoobiegu. Wiem, że z termoobiegiem temperaturę zmniejsza się o 20-30 stopni niż piekła byś bez termoobiegu

Autor: Basiek23
Data: 2010-07-02 10:46:32

o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą . Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

Autor: as
Data: 2010-07-02 13:36:14

Masz rację, że termoobieg jest po to by w całym piekarniku temperatura była jednakowa. Podobno przy włączeniu termoobiegu jest o te 20-30 stopni cieplej niż bez termoobiegu. Ja piekę z termoobiegiem tylko mięsa i wtedy zmniejszam temperaturę i szybko i ładnie mi się przyrumienia a płyn odparuje. Raz tylko próbowałam ciasteczka upiec z termmoobiegiem bo chciałam dać 2 blachy od razu i mi nie wyszło:( Ta blaszka co była wyżej się mocno przypiekła a ta co była niżej się nie dopiekła.

Autor: alman
Data: 2010-07-02 15:42:04

Użytkownik Basiek23 napisał w wiadomości:
> o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek
> czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą .
> Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na
> raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

tzn. że pieczesz w temp. 200 st. /w termoobiegu liczy się, że jest wyższa a nie niższa/

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-03 15:06:47

Biszkopt w termoobiegu = rutynowo 160 stopni i koniecznie środkowa półka!

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 09:54:45

Lubczyku, zadziwiles mnie,... czekalam  tutaj na twoja opinie:)
U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo suche powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Biszkopt pieke zawsze gora-dol w 180° i wychodzi zawsze pulchny, wyrosniety i taki troche wilgotny, dla mnie optymalny. Jeszcze nigdy biszkopta nie musialam czyms nasaczac...
W termobiegu nawet jeszcze nie odwazylam sie sprobowac...:)

Autor: Alll
Data: 2010-07-04 10:13:09

Biszkopt z termoobiegiem na środkowej półce, ale na roladę. Tylko temperaturę robię odrobinę wyższą.
Zwykły biszkopt piekę tak jak Sanella, ale na dolnej półce.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 11:04:45

Zakładam, że cały czas mówimy o biszkopcie przeznaczonym na tort, bo rolady to jest zupełnie inny rozdział.

Obie metody są godne polecenia. I termoobieg 160 stopni na środkowej półce i 180 stopni (góra + dół) na dolnej półce.
Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń a głównie od znajomości cech własnego pieca.
Znam wiejską gospodynię, która od 20 lat, zawsze z sukcesem piecze torty na zamówienie. Jej piekarnik ma tylko termoobieg więc nie ma wyboru.

Myślę, że warto jest tu zwrócić uwagę na inne aspekty. Po pierwsze piana dodana do ciasta musi być właściwie ustabilizowana. Jeżeli siądzie za wcześnie, to nie pomoże tu żaden spósób pieczenia. Jeżeli będzie za dużo suchej masy, to ciasto siądzie pod własnym ciężarem, bez względu na metodę.
Temperatura na wstępie musi "trzymać", tzn. otwarcie drzwiczek pieca nie może spowodować jej przedłużonego spadku!
Ciasto swoją objętością powinno wypełniać minimum 2/3 i max. 3/4 wysokości pierścienia tortownicy. Jeżeli sięga tlko do połowy (albo co gorsza jeszcze niżej) grozi to faktycznym wysuszeniem. Jeżeli ciasta jest nieco więcej, wystarczy pierścień zabezpieczyć dodatkowym kołnierzem z papieru do pieczenia.
Reasumując, jeżeli ciasto jest wykonane poprawnie, "obie drogi prowadzą do Rzymu".

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 11:29:24

Dziekuje za wyjasnienie i cenne wskazowki:)
Musze sie przyznac, ze pieke biszkopt na proszku do pieczenia (troche), ubijam jajka w closci prawie do bialosci, potem delikatnie mieszam z przesiana maka, (wazne! nie wstrzasam miska, ani nie otrzasam rozgi o brzeg miski),dno formy wykladam alufolia, brzegow nie smaruje,  piekarnika nie otwieram w czasie pieczenia, a po upieczeniu wyciagam natychmiast i obracam forme do gory nogami i tak zostawiam do calkowitego wystygniecia...pieke w ten sposob biszkopty od kilkunastu lat i zawsze wychodza.
Ostatnio wyprobowalam, ze bialka osobno ubijalam i biszkopt wyszedl troche suchy:)

Moglbys jeszcze cos napisac o biszkopcie na rolade:)
... ja pieke tak samo jak w tortownicy tylko wazny jest czas pieczenia, minuta za dlugo i moze wyjsc suchy.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 14:08:14

Jeżeli ubijesz całe jaja z cukrem do chwili, kiedy powstanie Ci gęsty i gładki krem (bez widocznych baniek powietrza) wówczas stosowanie proszku do pieczenia jest małym przestępstwem przeciw sztuce cukierniczej. Po co?
Prawdopodobnie robisz to ze zwykłego przyzwyczajenia. Ważne jest aby mąkę z ciastem wmieszać łyżką i to dość energicznie. Zabieg powinien trwać możliwie krótko i natychmieast do pieca. Drzwiczek nie powinno się otwierać tylko przez pierwszych 20 minut.
Później trzeba mieć możliwość sprawdzania wilgotności.

Biszkopt na roladę.

Podstawowe proporcje składników biszkopta na rolady:

 

Na 1 całe jajo (6 dag) zawsze daje się:

 

2 dag gładkiej mąki (zazwyczaj pszennej),

1 dag mąki kartoflanej (lub w zastępstwie mączki kukurydzianej)

3 dag cukru

 

Wskazana temperatura pieczenia: 180 - 200°C (niekiedy do 220°C)

 

 Do ubitych z cukrem żółtek najpierw daje się łyżkę piany ubitej z cukrem. Kolejno tak powstałą masę do reszty ubitej piany. Mąkę daje się na koniec.

 

Wymieszaną masę rozsmarowuje się na wyznaczony format na papierze do pieczenia. Przekłada się na rozgrzaną blachę, wyjętą prosto z pieca. (200°C) i natychmiast wstawia do piekarnika.

Czas pieczenia warunkuje moment, w którym ciasto zacznie nabierać złotego koloru.

Nie należy dopuszczą do zbrązowienia!

 

UWAGA! Zalecane kładzenie na gorącą blachę, daje gwarancję, że ciasto równomiernie się upiecze. Wówczas gorące powietrze od góry i rozgrzana blacha od dołu wnoszą równomierny rozkład temperatury.

Po wyjęciu z pieca, ciasto natychmiast zdejmuje się z blachy i zezłoconą stroną wykłada na papier do pieczenia dość obficie posypany cukrem.

 

Moment zwijania rolady pozostawia się własnemu doświadczeniu.

 

Zwijać roladę na bieżąco, znaczy równocześnie ją modelować aby nie pozostałą za luźna.

Na koniec „dobić” linijką.

 

Finalnie smarować z zewnątrz tym samym kremem, który jest w środku.

Autor: sanella*
Data: 2010-07-06 21:30:07

lubczyku, dziekuje za tak dokladne, fachowe wskazowki:)
Twoje posty sobie wydrukowalam i bede "eksperymentowac"...
Serdeczne dzieki :)

Wyjec

2015-08-29 06:14:33
Dżanina Fonda
Troszkę w nocy popadało. To dobrze.
2015-08-29 06:59:16
megi65
Dzień doberek
2015-08-29 06:59:45
megi65
Dzień doberek
2015-08-29 07:00:40
megi65
Po deszczowej porze zapowiada się bardzo słoneczny weekend
2015-08-29 07:01:24
megi65
I to już chyba ostatni z takimi temperaturmi
2015-08-29 07:02:04
megi65
Malgos wypoczywajcie
2015-08-29 07:03:16
megi65
Beatko i Ty '' dostaniesz'' kiedyś urlop
2015-08-29 07:56:34
Beata500
witam
2015-08-29 07:56:57
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-29 07:57:15
Beata500
megi, ja to mogę niby na zawołanie, ale wiesz jak jest
2015-08-29 07:58:56
mggi63
Beatko, wypoczywam jeszcze i nadal :-) czuję się świetnie
2015-08-29 08:01:01
Beata500
najważniejsze mggi, że dobrze się czujesz
2015-08-29 08:01:48
mggi63
jedzonko podadzą, pogoda super :-)
2015-08-29 08:03:42
mggi63
Beatko, zrób sobie mały urlopik ;-)
2015-08-29 08:04:30
Beata500
robie sobie , ale w drugiej połowie września
2015-08-29 08:04:33
mggi63
zobaczysz jak odżyjesz
2015-08-29 10:12:47
janeczka669
dzień dobry :)
2015-08-29 11:04:18
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-29 11:18:04
megi65
A ją witam was '' pracował"" ale nie markotnie
2015-08-29 11:18:58
megi65
Trzynaście kuciuki za mnie .... Pawlova dzisaij ma zatańczyć na naszym stole
2015-08-29 11:20:22
megi65
Bez cienia ironi....mąż przeważył cukier na mojej wadze i podał tel.objętość szklanych
2015-08-29 11:21:10
megi65
Na całe szczęście w domu i w pracy mam taką samą musztardowke...
2015-08-29 11:21:48
megi65
Ale jest inny problem ...cukier jest slodszy .no a no to ma miernika ...
2015-08-29 11:22:10
megi65
Tylko kubki na jezorku
2015-08-29 11:23:31
megi65
Jak wyjdzie skucha to mam inny wariant ciasto sliwkowe pieczone w formie do zapiekanki ..
2015-08-29 11:23:57
megi65
I tutaj już pojade na szklanki
2015-08-29 11:24:57
megi65
No to na tyle ,moje wyjcowe motyle
2015-08-29 12:28:59
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-29 20:34:14
janeczka669
witam wieczornie w ostatnią sobotę wakacji
2015-08-29 20:34:40
janeczka669
tak, tak to już niestety koniec dobrego :(
2015-08-29 21:45:30
mggi63
meguś jak tam Pavlowa?
2015-08-29 22:19:36
megi65
aaa Pavlowa ... powiem tak .. mnie nie zadowala .. :)))
2015-08-29 22:20:03
megi65
robiła lepsze .. ba ''nasze jajca i mój piekarnik i ... moja waga .. :DD
2015-08-29 22:21:05
megi65
ale tutaj nie spoko przejdzie ... zrobie pikny make- up ..
2015-08-29 22:21:48
megi65
czyli czapa bitej smietany z macarpone , malinami i jeżynami jak berety ...
2015-08-29 22:21:56
megi65
i pójdzie................... :DDDD
2015-08-29 22:22:31
megi65
biedna Marga startuje z 2 kg zimnych pyrów jak nazywam kartofeslat ...
2015-08-29 22:23:20
megi65
ja jako autorka kroję egoistycznie pierwszy i klinik i .. tschuss.. ))
2015-08-29 22:24:18
megi65
piekarnik super na wypasie można cuda wiankie piec ... tylko ja nie w tym charakterze tutaj występuję ... :DD
2015-08-29 22:25:04
megi65
no dobra ..koniec marudzenia ... fllm o alpinistach obejrzam i zdania nie zmieniam ...
2015-08-29 22:26:18
megi65
i nie zmienię nigdy .. :DD
2015-08-29 22:26:30
megi65
dobrej nocy Wam ..
2015-08-29 22:27:45
megi65
as .. dobranoc .... dobrze ,ze chociaż wieczore wpadniesz ..
2015-08-30 08:51:11
anrubi
Dzień dobry :) Dziś tłusta nuedziela, pozdrawiam z pracy ;) Od środy bite 2 tygodnie laby, zasłużonej :))
2015-08-30 08:52:57
anrubi
Megusiu, zjadłabym z tymi niedociągnięciami, z Twoich rąk wszystko :)
2015-08-30 08:55:13
anrubi
I tak se patrzę, co wybrać - opiekacz elektryczny do orzeszków czy patelnię???
2015-08-30 09:20:33
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-30 09:38:00
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-30 13:19:35
janeczka669
witam niedzielnie :)
2015-08-30 13:35:38
megi65
witaj Jasiu ...bardzo słonecznie.. +33C
2015-08-30 15:24:42
makusia
u nas 35......pozdrawiam gorąco ;D
2015-08-30 16:55:10
iwciaG
Pozdrowionka jeszcze urlopowe.....ale koniec bliski....czasu jednak stykło, by zrobić się na skwarkę, jak na mnie....więc nie będę płakać, że w Polsce przyszły weekend średnio się zapowiada:)
2015-08-30 20:34:48
as
Witam. u nas dziś też gorąco. Dziś była kąpiel w zalewie. Pewnie ostatnia tego roku.
2015-08-30 22:27:50
as
dobranoc
2015-08-31 08:47:05
Dżanina Fonda
Witam cieplutko. :)
2015-08-31 10:21:14
megi65
Dzień doberek w ostastniy upalny dzień roku
2015-08-31 10:56:15
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-31 12:12:36
as
Witam. u mnie jeszcze jutro ma być tak gorąco. Juz teraz jest ponad 30 stopni w cieniu
2015-08-31 12:13:31
makusia
witam, u nas niemiłosierny upał od rana ..byle do środy
2015-08-31 12:50:16
Dżanina Fonda
As, zawsze podkreślasz, że ty jesteś "moderatorem opinii". Tak trudno ci było zrobić to, o co poprosiłam na PW?? Bo to chyba właśnie moderatora opinii zadanie?
2015-08-31 13:05:19
as
Dżanina nie wiem o czym piszesz. Nie mam od Ciebie żadnej wiadomości na PW
2015-08-31 13:05:35
as
a wróżka nie jestem
2015-08-31 13:10:56
Dżanina Fonda
nie masz? wysłałam ci 18 sierpnia i już po niecałej minucie ją otworzyłaś.... dziwy nad dziwami
2015-08-31 13:11:01
Dżanina Fonda
wysyłam jeszcze raz
2015-08-31 13:17:50
as
Zrobione.
2015-08-31 13:18:05
Dżanina Fonda
dzięki wielkie
2015-08-31 13:18:29
Dżanina Fonda
dobra dziewczyny i chłopaku, zmykam poćwiczyć
2015-08-31 13:18:40
Dżanina Fonda
mam nadzieję, że nie padnę w tym upale :)
2015-08-31 13:18:46
Dżanina Fonda
do potem albo do jutra
2015-08-31 13:19:16
as
:)
2015-08-31 20:09:58
matani
wszystkiego najlepszego z okazji urodzin Aniu S :)
2015-08-31 20:11:24
matani
galowe ubranka dla dzieciakow przyszykowane? u nas ma być 29 stopni ;) dzieciaki chyba padną
2015-08-31 20:13:31
megi65
Matami od corse ...
2015-08-31 20:14:08
megi65
Mam nareszcie dla Ciebie śmiesznego newsa..
2015-08-31 20:14:37
megi65
Tylko epicko muszę to ogarnąć
2015-08-31 20:15:35
megi65
Piękny zachód słonka ale już zawiera chłodem i ołowiane niebo się zanosi
2015-08-31 20:16:05
megi65
An czy ty już na wakacjach ?
2015-08-31 20:17:17
megi65
Malgos a Ty z neptunem zabalowalas ?
2015-08-31 20:17:31
megi65
Ąni widu ani słuchu
2015-08-31 20:19:44
Lea2
Witam wieczorową porą :)
2015-08-31 20:24:30
Lea2
A u mnie wieczorkiem cichutko i cieplutko, aż przyjemniutko... :)
2015-08-31 20:44:16
Lea2
Znowu nie ma z kim pogawędzić, więc wybywam, pa, pa do kiedyś tam...
2015-08-31 21:42:51
megi65
Lea ją byłam na tel ..
2015-08-31 21:43:26
megi65
A teraz to już dobrej nocy życzę Wam
2015-08-31 22:03:37
as
matani dziękuję za życzenia. Stroje galowe przygotowane na jutro. U mnie ma być jutro 36 stopni więc współczuję dzieciakom szczególnie na akademii w szkole. Będą się rozpływać. Chyba, ze zdążą wrócić zanim zrobi się gorąco. Dziś też było 36 stopni
2015-08-31 22:35:12
as
dobranoc
2015-09-01 06:08:25
Dżanina Fonda
Wszystkiego miłego :)
2015-09-01 07:38:23
mggi63
dzień dobry :-)
2015-09-01 08:22:25
anrubi
Dzień dobry :) Megusiu, z Tobą dziś urodzinowa kawka i ciasteczko maślane :)
2015-09-01 08:22:58
anrubi
A od jutra mam wakacje, całe 2 tygodnie :)
2015-09-01 08:24:04
anrubi
Mylę się czy jak wynika z megi65 - okragła 50???
2015-09-01 08:47:11
megi65
witaj an ... )))
2015-09-01 08:47:36
megi65
hmm ... dopiero pierwsza i ... nie ostatnia ...
2015-09-01 08:47:46
megi65
moja Ty bliźniaczko ...:DDD
2015-09-01 08:47:55
megi65
później urodzona .. :DDD
2015-09-01 08:48:15
megi65
komunikat pogodowy ... leje jak z cebra ....
2015-09-01 08:48:50
megi65
optymalna pogoda ... :)) i też Waszj ulubionej Wam życzę .. :))
2015-09-01 09:59:56
makusia
Dzieńdobrek :)
2015-09-01 11:09:17
agusia040675
megi65 wszystkiego najlepszego w dniu urodzin
2015-09-01 11:23:58
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-09-01 12:38:03
matani
Madziu i Anetko urodzinowe uściski (a krzepę mam ;) )
2015-09-01 12:38:37
matani
Dziś nikt nie zemdlał, ale też pani dyrektor migiem poprowadziła uroczystość, młodszy też przeżył ;)
2015-09-01 12:39:07
matani
Udało się zmienić matematyka, może będzie w tym roku lepiej, a nie że pan nie dość, że kiepsko tłumaczy, to jeszcze nie raczy powtórzyć, ani wyjaśnić inaczej...
2015-09-01 12:39:29
matani
Plany całkiem znośne, bedziem walczyć!
2015-09-01 12:40:44
matani
Meguś, wiesz że ta jedna dziewczyna, która przeżyła z tego strasznego wypadku już dziś była w szkole :) mam jutro z nimi lekcje :)
2015-09-01 12:59:25
megi65
matani ... no to suuper .....
2015-09-01 12:59:59
megi65
życzę Tobie tylko .... dobrych stopni .. :DD
2015-09-01 14:12:04
anrubi
matani, dziękuję :)
2015-09-01 16:32:46
iwciaG
doberek.....odpoczywamy:))
2015-09-01 17:40:31
mggi63
wszystkiego najlepszego kobietki ! :-*
2015-09-01 17:41:04
mggi63
a no odpoczywamy iwciu :-D
2015-09-01 20:15:37
anrubi
mggi63, dzięki :) Nie baluję, pracuję, ale od jutra tylko relaks i tak 2 tygodnie :))
2015-09-01 22:43:01
as
dobranoc
2015-09-02 06:03:19
Dżanina Fonda
Witam cieplutko :)
2015-09-02 09:00:48
iwciaG
doberek pourlopowo.....już w domciu.....czas się i chłopaków moich ogarnąć :))
2015-09-02 09:52:41
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-09-02 10:37:16
megi65
dzień dobry ... podeszczowy
2015-09-02 11:52:55
makusia
Dzień dobry, wracam do zywych :)
2015-09-02 19:53:53
as
Witam. u mnie dzisiaj bez upałów. Było 25 stopni
2015-09-02 19:54:30
as
jutro będę marynować paprykę bo dziś wieczorem nabyłam
2015-09-02 19:54:49
as
marynata bedzie z miodem bo taka lubimy i robię od lat
2015-09-02 20:13:08
as
ale tu pusto
2015-09-03 05:40:00
megi65
Dzień dobry
2015-09-03 06:09:13
agusia040675
Dzień dobry
2015-09-03 06:10:04
Dżanina Fonda
Witam was.
2015-09-03 06:10:35
Dżanina Fonda
As, a możesz podać składniki takiej marynaty. Z miodem nie robiłam a chętnie spróbuję.
2015-09-03 08:22:40
madina99
Dzień dobry :)
2015-09-03 11:18:51
makusia
Dzień dobry :)
2015-09-03 11:52:14
iwciaG
doberek:)
2015-09-03 11:55:03
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-09-03 14:53:39
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-09-03 17:08:44
mggi63
dzień dobry :-)
2015-09-03 17:09:30
mggi63
moje byczenie dobiega końca
2015-09-03 17:10:38
mggi63
Dżani, a robiłaś z goździkami paprykę? Pyszna...
2015-09-03 17:17:03
mggi63
kobietki,powiedzcie mi jaka jest procedura weselna? Bo ja myślę,że rodzice spotykają się z młodymi i potem załatwia się salę itd? Dobrze myślę??? :-o
2015-09-03 17:18:25
mggi63
bo może to się zmieniło i ja niereformowalna jestem ;-)
2015-09-03 17:24:50
iwciaG
hej Mggi:))
2015-09-03 17:26:35
iwciaG
jak ja z M się pobieraliśmy to rodzice byli jednymi z gości, oczywista B.ważnymi, ale sami sobie wsio planowaliśmy i płaciliśmy
2015-09-03 17:28:44
iwciaG
pozałatwialiśmy wszystko i zdaliśmy relację co, kiedy i jak:))
2015-09-03 17:44:49
Bahati
Czesc . My jeszcze mamy wakacje przez 12 dni. :) buziaki i znikam.
2015-09-03 18:38:40
megi65
a ja mam jeszcze 8 dni pracy i ... wakacje ... )))
2015-09-03 18:44:27
Lea2
Hejka :)
2015-09-03 18:47:20
Lea2
A ja na urlopie jestem i niestety mam pracowity, bo jak wolne, to wiadomo - remoncik w domku...
2015-09-03 19:05:17
dorotaibasia
mggi....jeśli imprezę finansują rodzice to wypada zeby sie spotkali, poznali, ustalili to i tamto...jesli wszystko robią młodzi z własnych środków to oczywiscie rodzice obu stron poznają się wczesniej ale młodzi mogą wsio załatwic a Was jedynie poinformowac....
2015-09-03 19:07:09
dorotaibasia
zresztą chyba wszystko mozna jakoś "dogadać"...bez sztywnych reguł...kiedyś to rodzice przyszłej panny młodej zapraszali rodziców pana młodego a teraz to pełna dowolnosc....młodzi mogą rodziców do knajpy zaprosic na "wieczorek zapoznawczy" i też bedzie dobrze
2015-09-03 19:13:38
iwciaG
dokłanie Dorcia :D
2015-09-03 19:35:23
dorotaibasia
a czy naszą mggi czeka awans na teściową?
2015-09-03 20:17:55
iwciaG
cosik wspominała....czas temu jakiś :D
2015-09-03 20:33:24
dorotaibasia
a to gratuluję! widocznie akurat w dziczy i głuszy byłam bez kontaktu z cywilizacją i mi umknęło ;)
2015-09-03 20:50:30
iwciaG
dobrej nocki:))
    dorotaibasia: zresztą chyba wszystko mozna jakoś "dogadać"...bez sztywnych reguł...kiedyś to rodzice przyszłej panny młodej zapraszali rodziców pana młodego a teraz to pełna dowolnosc....młodzi mogą rodziców do knajpy zaprosic na "wieczorek zapoznawczy" i też bedzie dobrze
    iwciaG: dokłanie Dorcia :D
    dorotaibasia: a czy naszą mggi czeka awans na teściową?
    iwciaG: cosik wspominała....czas temu jakiś :D
    dorotaibasia: a to gratuluję! widocznie akurat w dziczy i głuszy byłam bez kontaktu z cywilizacją i mi umknęło ;)
    iwciaG: dobrej nocki:))

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

64011 przepisów
1218 artykułów
262601 opinii
539858 wypowiedzi na forum
145675 zdjęć
70672 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij