Chlodnik, sledzie,salatki wszelkiego rodzaju a bigos i schaboszczaki niech sobie poczekaja na zime:))))
Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
> Chlodnik, sledzie,salatki wszelkiego rodzaju a bigos i schaboszczaki niech
> sobie poczekaja na zime:))))
masz rację zimne zupy czyli chłodniki, dziękuję bardzo za pomysł.
Jak najbardziej . schabowe ... w takiej temeraturze długo beda ciepłe ... i bigosik ze słodkiej kapusty na boczusiu ..!
Mnie tam upały nie przeszkazdają .. gdy jestem głodna .. to wciagam na co mam ochote ... !
Nie lubie zimnych zup .. typu chłodnik .. albo ziemniaki i zimne mleko lub maślanka .. ... brrr
A wracajac do tematu .. karkóweczka moze byc ... zawijance z piersi drobiowej ...
Znajdziesz masę prostych przepisów ..... Powodzenia .. !
No tak, ciagle zapominam, ze to kraj schaboszczaka rok na okraglo...........hihihihi
O Kochana .. to nie kraj mi dyktuje apetyt na .. '' cycka z kury lub schaboszczaka '' tylko mój ....apetyt , ochota !!
Obojetnie moge byc w Dani .. Japonii .. jak bede miała apetyt to zjem , poszukam ...'' nieśmietelnego schabowego '' a to nie znaczy , ze nie jestem otwarta na inne kuchnie ... !!
Ps . A mój schabowy jest zawsze długo macerowany w ziołach i .. smietance kremówce z jajkiem i nie jest szybka '' podeszwa '' z patelnii .. Mniaaaam .!!
dzięki za porady a np schabowe bez panierki,ziemniaki i maślanka super tyle że to jest impreza urodzinowa to raczej odpada ale bigos ze słodkiej kapustki da się przepchnąć
Dania z grilla- karkówkę, szaszłyki ( potrafią robić za efektowne danie), kaszankę, golonkę, skrzydełka, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki.
"Garnek" z ogniska ( w różnych regionach róznie się to nazywa- pieczonki, kućmok. W każdym razie w garnku na lisciach kapusty układa się ziemniaki, boczek, kiełbasę- i co tam ci przyjdzie do głowy.) Do popicia podaje się kefir, albo maslankę, albo kwaśne mleko.
Jak tak lubią ten bigos- to tez mozesz im dać ( tylko bigos raczej nie jest szybki)
Ognicho z pieczeniem kiełbasy na patyku...
Ognicho z pieczeniem prosiaka na ruszcie.
A zresztą ;))) daj im cokolwiek ;)) w taki upał i tak będą bardziej pić, niź jeść :)
z ogniskiem super pomysł ale nie dysponuje takim czarodziejskim garnkiem. dziękuję za odpowiedz
Nie wyobrazam sobie upalnym latem pojadac schabowy, albo bigos...:))
Moze podac jednak cos nie polskiego, cos "srodziemnomorskiego" np.salaty z roznymi dodatkami jak ryba,piers z kury, shrimps..., spagetti z zimnym sosem pomidorowym, ser owczy zapiekany z ziolami i czosnkiem, croissant z pomidorem i mozzarela lekko zapiekany, posypany swieza bazylia.................to niektore moje faworyty na upalne dni:)
Ja tez sobie nie wyobrazam :))) Widac mamy podobnie:)
Jestem za:)))
Dodałabym jeszcze schłodzony melon, arbuz i dużo innych owoców :)))
...tak,racja:)
...swieze owoce z jogurtem naturalnym, salatki ze swiezych owocow z mieta...
dziękuję za odpowiedż a przepis na sprawdzony i smaczny croissant z mozarellą i pomidorem brzmi pysznie - będę szukać chyba że mi podasz, z góry dzięki
:)
...przepisu to za bardzo nie mam to raczej sposob:)
Croissant przekrawam na pol, posypuje wewnatrz troche roznymi suszonymi ziolami (oregano, tymnianek, moze byc czosnek...), na dolnej czesci ukladam plastry pomidora, na to plastry sera mozzarella i wkladam do nagrzanego piekarnika (ok.200°), gorna czesc croissant tez, ale klade osobno,...zapiekam chwile, az sie mozzarella zaczyna lekko rozpuszczac...wyjmuje z piekarnika, sole pieprze i sypie swiezymi listkami bazylli (mozna dac dodatkowo ruccole, pyszne), przykrywam gora i podaje. Na stol stawiam balsamico crem i oliwe z oliwek i kazdy indywidualnie moze sobie polac "wnetrze". Konsumuje sie najlepiej sztuccami:))
Nie musi to byc koniecznie croissant, moze byc np. focaccia, ciabatta..., a kombinacji w nieskonczonosc np. z tunczykiem, kawalkami szynki z drobiu...
Brzmi pysznie może właśnie nadawały by sie te croissanty do barszczyku na ciepło. Bardzo dziękuje
bardzo bardzo dziękuję wszystkim którzy mnie poratowali pomysłami na letnie potrawy.
Trudno spostać podniebieniom o konserwatywnych smakach po prostu nie skosztująprzyrządzonych przezemnie nowości chociaż udało mi się przefosować brokuły z płatkami migdałów i fetą.
A może daj im, to co lubią, ale jakos inaczej rozplanuj całą imprezę.
Nie wiem, o której się zaczyna uroczystośc, ale pewnie tak gdzies koło 17- tej ( najgorszy upał) To może na początek coś w rodzaju "swojskiego" bufetu? Chłodnik, a potem dobry chleb+ smalczyk domowy+ ogórek małosolny, grzybki, w sumie sledzie tez brzmią konserwatywnie, konserwatywny talerz wędlin ( najlepiej domowych- w sensie pieczona karkówka, pieczony boczek).
Wszystko na zimno.
A jak już troszkę ochłodzi się- to jakaś tradycyjna potrawa- ale taka, która się robi w jednym piekarniku, albo jednym garnku- nie daj się wkręcić w 2-godzinne stanie nad gorąca patelnią i rozgrzanym piekarnikiem ( coby wszyscy goście dostali ciepłe), ja bym te schabowe z góry przekresliła. Nie usmazysz jednoczesnie 20, a odgrzewane w piekarniku stracą chrupkośc panierki. Tylko się umęczysz. Zawsze mnie dziwi skąd to upodobanie do schabowego...I jeszcze przekonanie, że to tradycyjna polska potrawa...
No, albo grill- jesli masz taką mozliwość. Zamarynuj sobie co tam wymyslisz i poproś o pomoc w pilnowaniu grila.
Daj znać, jak poszła impreza :)
Albo jeszcze inaczej- wszystko na zimno ( ale bez chłodnika)- w sensie: pieczone mięsa, marynaty.
A jako ciepłe danie- tradycyjna zupa, np flaki, albo zurek, albo gulaszowa- możesz podać w takich małych chlebkach ( można je kupić w makro), wtedy na pewno będą efektowne. Taką zupę zrobisz w jednym garnku, mozesz zrobić wczesniej, a na przyjeciu tylko podgrzać.
A tak swoją drogą przykro mi, jak czytam, o jakich potrawach panuje przekonanie, ze sa nasze, tradycyjne :( Przeciez kuchnia polska to dania dopasowane do pory roku- zima gęste zupy, mięcho i bigosy, a latem chłodniki, dania z owocami. Kuchnia polska to dziczyzna i grzyby, jagody, maliny, kwaśne mleko, kiszone zupy... a nie tylko bigos i już na pewno nie schabowy...
A tak swoją drogą- jak masz dostęp do dziczyzny, to możesz zrobić to danie: http://wielkiezarcie.com/recipe18376.html, tylko zastapić wołowinę zamarynowaną dziczyzną- na pewno jest efektowne i na pewno jest tradycyjne. Z kaszą gryczaną i surówką z kiszonego ogórka, musztardy i cebuli, albo z surówką z buraków.
Agik jestem pod wrażeniem Twojej kreatywności.
Ostatnie miesiące zajmuje w moim życiu cudny bobasek ma 9 miesiecy i jest małym czołgistą.
Pomysł z zupą w chlebkach jest wybitny i jak na moje możliwości całkiem realny.
Nie przyznalam się ale chodzi o urodziny mojej mamy "18 - te jak co roku" (:)).
A zrazy według Uretana pysznie wyglądają. Bardzo bardzo serdecznie dziękuję za porady i pozdrawiam
Goscie powinni byc wdzieczni za lekkie potrawy w upal:)
Tu nie chodzi tylko o podniebienie. Przy trawieniu tlustych, ciezkich potraw, organizm wytwarza duzo energi, ktora zamienia sie w cieplo...i wtedy dodatkowo sie pocimy.
Napoje tez najlepsze letnie,cieple, temp. pokojowa,a nie z lodowki.
Przy piciu bardzo zimnych napoji, organizm musi temperature wyrownac i dlatego temp. sie podnosi... i znowu pocenie:)
Zycze udanej imprezy:))
Ostanio moim gosciom (byl tez straszny upal), podalam barszcz na zimno do picia (zmiksowane warzywa z sokiem z burakow), a potem makaron na cieplo (nie goracy) z "grylowanymi" warzywami i osobno w miseczkach podalam przysmazone, male kawalki piersi kurczaka , losos i shrimps, kazdy sobie bral co lubi....do tego rozne salty zielone z pomidorem, ogorkiem, rzodkiewka, papryka...i lekkim dressingiem ocet/olej, ziola.
Wszyscy byli bardzo zadowoleni i najedzeni:))
Dziękuję Sanella za propozycje Twoich przysmaków.Barszczyk a i owszem tylko osobiście widziałabym go na ciepło jednak a do tego jakieś mufiny na wytrawnie. Bardzo bardzo dziękuję i pozdrawiam
witaj,
ja tez jestem za grillem, zamarynuj steki, karkowke, skrzydelka lub udka, moga byc hamburgery (do tego salsa pomidorowa) lub dobra kielbasa, albo szaszlyki,
kilka surowek np. coleslaw, pomidorowa, z makaronem (na zimno - z olejem), salatka grecka, ziemniaczana lub pieczone ziemniaki (dodatki smietana, bekon, zielona cebulka),
na deser tarta owocowa lub sernik na zimno i owoce, ewentualnie lody,
nie bedziesz stala przy kuchni, panowie lubia grillowac, wiec chetnie pomoga,
powodzenia i dobrej zabawy...
dzięki ursula cos z rusztu oczywiście powinno się znaleść w menu i do tego sałatki i surówki. Pozdrawiam
A może sałatka z młodych ziemniaczków, ugotowanych w mundurkach, do tego ogórki małosolne pokrojone w kosteczkę, 3-4 jajka na twardo też pokrojone, puszka kukurydzy, dużo szczypiorku, koperku i natki pietruszki, skropić to octem lub sokie z cytryny, posolić, popieprzyć i polać olejem lub oliwą z oliwek i wymieszać...polecam, pychota
Jeśli to urodzinki to pewnie procentowo:-)))?Ja latem na takie imprezki kupuję wielkiego arbuza,ścinam czubek,wydrążam,wyjmuję pestki,resztę kroję w kostkę,do pustego arbuza wlewam szampan-,,ruski,,ok.5zł,dodaję pokrojonego arbuza,można dodać plasterki cytryny lub limonki,listki świeżej mięty.Niedrogie,a jaka radocha;-)))
fajny pomysł z tym arbuzem... ale podpowiedz jak, czym i w czym to się je - pije :)
Do arbuza wkładam nabierkę,a obok stawiam szklaneczki,każdy nalewa sobie ile chce.Dodaj kostki lodu,będzie bardziej odświeżające.Prościutko:-)
Organizowane przez nas imprezy letnie odbywają się na tarasie - gril murowany lub w ogrodzie- ognisko. Oprócz dań z grila/ ogniska: warzywa,szaszłyki, mięsa, ryby, kiełbaski, kaszanka, żeberka, pieczonki, ziemniaki z ogniska...itp. podajemy: ogórki małosolne, smalec domowy z ziołami, świeże pieczywo, grillowane tosty z bagietki lub francuza skropione oliwą i natarte czosnkiem- z salsą pomidorową, dipami, sałatki z winegret, pomidory z mozzarellą (caprese), deski serowe,oliwki; a na słodko: arbuz, winogrona, morele i inne sezonowe owoce, galaretkę owocową, lody, ciasta drożdżowe z owocami. Im mniej przetworzone rzeczy, tym smaczniej, zabawniej (bo goście sami pieką coś na patyku lub przygotowują sobie szaszłyki z pokrojonych wczesniej składników)...i przy okazji Ty nie jesteś taka zmęczona (nie tylko przotowaniami ale i sprzątaniem PO, gdy impreza jest plenerowa):)
P.S. A co do bigosu- fajną alternatywa latem jest bigos z młodej kapusty (dużo lżejszy niż ten tradycyjny):)
wooow superek - wybrałam po wielu debatach z jubilatką następujące pozycje z WŻ:
rolada łososiowo-szpinakowa cudo -- zajefajnie się prezentuje ,
gyros - warstowa sałatka - alle z modyfikacjami według naszego smaku,
muffinki śniadaniowe - są naprawde smakowite,
kurczak w winogronach u nas będą udeczka,
brokuły z płatkami migdałowymi i fetą ale ja przerobiłam na wersje z sosikiem z jogurtu, majonezu i czosneczku i tylko taką zapodaję - i smakuje moim ludkom
ciacha z WŻ;
sernik pieczony z jogurtów,
rolada z jabłkami - superszybka
i nasze specjały domowe - karkóweczka duszona w piekarniku super-hiper rozpływająca się w ustach,
murzynek z boróweczkami, barszczyk czerwony,
a do imprezy pozostało 5 dni
dziękuję za porady bardzo i pozdrawiam