Jesteś tutaj: / / / przygotowanie gołąbków

Forum

przygotowanie gołąbków

Autor: aventia
Data: 2011-03-06 15:54:09

Naszła mnie wielka ochota na gołabki, ale w tygodniu po pracy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Czy można przygotować gołąbki dzień wcześniej (zawinąc farsz w liście, poukładać w naczyniu i trzymać w lodówce) i następnego dnia tylko zapiec w piekarniku? Czy może lepiej odłożyć robienie gołąbków do następnego weekendu?
Mam jeszcze drugie pytanie - chciałabym podać do tych gołąbków jeszcze jakąś surówkę, ale nie przychodzi mi do głowy nic odpowiedniego. Może macie jakieś pomysły?
Liczę na pomoc :)

Autor: Bodek
Data: 2011-03-06 17:40:55

od momentu ugotowania miesa mozesz przechowywac w lodowce przez 4 dni :)

Autor: Kluko
Data: 2011-03-07 11:26:53

Myślisz o surowych gołąbkach? Wydaje mi się, że nie powinno się nic stać, pod warunkiem, że będą trzymane w lodówce i faktycznie następnego dnia będą przygotowane. A co do surówki, to może marchew na słodko z sezamem?

Autor: Kluko
Data: 2011-03-07 11:30:02

A jak nie masz czasu na przygotowywanie gołąbków to możesz wypróbować mój przepis :) Można go zmodyfikować i dodać koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki :)http://wielkiezarcie.com/recipe23835.html

Wyjec

2016-05-25 18:04:04
ekkore
ale Krzysiek szybko dał sobie spokój. szybko to też umowne, bo jednak wiele lat przepracował
2016-05-25 18:13:31
ekkore
a siostra Tomka nie miała Renata na imię? ja chyba tylko raz ją widziałam, na ulicy, cześć, cześć i to wszystko
2016-05-25 18:14:06
ekkore
jakoś tak mi się wydaje, że oni wszyscy Renia, Renia mówili
2016-05-25 18:14:37
ekkore
ale oczywiście może mi się wydawać
2016-05-25 18:18:42
Beata500
tak, masz rację , Renia na pewno
2016-05-25 18:20:27
Beata500
ona zawsze była taka ciuchutka, nigdy nie wychodziła na podwórko po szkole . Szkoła i spotkania oazyjne to był jej świat . zawsze ze spuszczoną głową
2016-05-25 18:22:17
Beata500
byłam tak zdziwiona , że jest bardzo otwarta , taka wręcz żywiołowa w rozmowie . Byłam z Mirkiem , a ona gadała, gadała , nie ta sama osoba
2016-05-25 18:25:04
Beata500
mam bezę w piekarniku i taka jestem mądra ,że nie sprawdzilam, czy mam kremówkę w lodówce
2016-05-25 18:25:48
Beata500
i muszę jeszcze podjechać do jakiegos sklepu , bo jutro nigdzie nie kupię
2016-05-25 18:48:28
ekkore
ja się zagadalam z siostrą na viberze
2016-05-25 18:49:10
ekkore
a Ty pewnie już pojechalas i wrocilas hehehe
2016-05-25 18:49:17
iwett
Dziewczyny wybaczcie ale normalnie ........Moda na sukces........:))
2016-05-25 18:50:38
ekkore
a bo w Polsce Boże Ciało. Tu obchodzone jest w niedzielę, bez procesji, normalnie. Tylko wspomnienie w kazaniu i na początku Mszy
2016-05-25 18:51:56
ekkore
była okazja pogadać. znamy się z Wz. spotkaliśmy realnie i okazało się, że mamy wiele wspólnego
2016-05-25 18:52:29
ekkore
a nikt nigdy by tego nie podejrzewał
2016-05-25 18:53:22
ekkore
iwett, to tylko mały wycinek, behehe
2016-05-25 18:55:10
mggi63
:-)
2016-05-25 18:56:36
mggi63
dopieka mi się ciacho a zapach ojejku :-)
2016-05-25 19:04:23
iwett
fajnie, też tak bym chciała. Można gadać i gadać godzinami i nikt nie jest skrepowany :))
2016-05-25 19:05:20
iwett
mggi co pieczesz?
2016-05-25 20:05:35
mggi63
powinno byc maślankowe ale ja zrobiłam jogurtowe z jabcami i kruszonką cynamonową :-)
2016-05-25 20:06:46
mggi63
dla mamy m.in bo ona takowe może i zażyczyła sobie
2016-05-25 20:08:03
mggi63
duża blacha wyszła będzie czym dzielic :-)
2016-05-25 20:40:59
megi65
iwett ... jak sernik ... udany ...
2016-05-25 22:04:33
Wkn
masz jakiś dobry przepis na jogurtowe mggi?
2016-05-25 22:05:31
Wkn
uwielbiam takie pulchne, żółciutkie, z owocami i kruszonką - kiedyś udało mi się takie cudo kupić, myśląc, że drożdżówka, a to jogurtowe było! Oczywiście przepisu za chiny ludowe nie zdołałam wciąż odtworzyć :/
2016-05-25 22:35:36
tingra
http://smacznapyza.blogspot.se/2014/08/ciasto-z-owocami-placek-drozdzowy-na.html Hej Wkn, moze to zadowoli :) Zawsze uzywam jogurt zamiast mleka w ciastach drozdzowych:)
2016-05-26 05:53:04
Lea2
Dzień doberek :)
2016-05-26 06:52:55
agusia040675
Dzień dobry
2016-05-26 07:07:52
megi65
Dzień dobry
2016-05-26 07:21:08
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-05-26 07:53:47
Bahati
Czesc :)
2016-05-26 08:02:49
Wkn
tingra dzięki, już lukam, czy robiłam podobnie :)
2016-05-26 08:05:59
Wkn
nie, nie, absolutnie nie :) Ani trochę, to nie to :) Luknęłam też na przepis pyzy na ciasto jogurtowe - zdecydowanie nie ta struktura i puszystość. Mój niedośnigniony ideał jest wilgotny, ale puszysty i wyłącznie proszkowy :) Kiedyś mi się uda odtworzyć, może nie za szybko, bo przecież nie będę co tydzień tego samego ciasta piec :D
2016-05-26 09:17:36
mggi63
dzień dobry :-)
2016-05-26 09:20:49
mggi63
Wkn nie wkleję linka ale to przepis Anny Z "Ciasto maślankowe z porzeczkami i kruszóką ".Ja robię na jogurcie i z różnymi owockami.Szybkie i smaczne.Moze i Tobie przypasuje :-) nie wkleję linka bo telefonu klikam.
2016-05-26 09:21:19
mggi63
łoj literówka :-/
2016-05-26 09:22:37
mggi63
ja nie ciastowa ale akurat to mi smakuje i rodzince i nawet mojej mamie :-D
2016-05-26 09:23:05
mggi63
kruszonke swoją działam
2016-05-26 09:24:45
mggi63
pazurki polakierowałam i git :-)
2016-05-26 09:35:07
megi65
Wkn ... ja też chciałabym takie ciacho odtworzyć .. :))
2016-05-26 09:35:39
megi65
do tej pory wszystkie jogurtowe tak bardzo zachwalane są dla mnie .... gliniaste ...
2016-05-26 09:36:06
megi65
brak lekkkości i tej puszystosci ...
2016-05-26 09:36:47
megi65
i tak tylko sobie myślę to musi odpowienia proporcja maślanki , jogurtu do oleju ...
2016-05-26 09:37:53
megi65
jak tylko uda mi sie cukiernika na spytki wziąć ( a firma piecze pysznaiste jogurtowe z owocami ) ..
2016-05-26 09:38:01
megi65
to się z Tobą podzielę .. :))
2016-05-26 09:43:01
Beata500
Dzień dobry.
2016-05-26 09:46:36
Beata500
ekko, pewnie spisz . Kasia jest od tygodnia w Dubaju i tam niestety ani viber, ani nic innego nie działa. Można pisać ,ale nie zadzwonisz . Rozmawiamy przez skype. Jest to przez rząd ichniejszy zablokowane .
2016-05-26 09:59:01
Beata500
mnie ciasta z jourtem wychodzą zakalcowate , gdzieś popełniam bład
2016-05-26 10:04:06
mggi63
mnie wychodzą super a z tego przepisu co robię non stop to naprawdę idealne a nie gnieciuchowate
2016-05-26 10:05:26
megi65
Beatka .jak mam tak samo ....
2016-05-26 10:05:47
megi65
może nie total zakalec ale ciężkie takie kleiste ....
2016-05-26 10:06:01
mggi63
robiłam wiele ciast i też różnie wychodziły ale to jest juz na stałe w moim repertuarze i nie zamierzam zmieniac :-)
2016-05-26 10:06:34
mggi63
mam na myśli typu jogurtowego
2016-05-26 10:06:52
Beata500
mggi, mówisz o tym maslankowym Anny Z?
2016-05-26 10:07:58
mggi63
Beatko jezeli zakalcowate Ci wychodzą tzn. ze temperatura pieczenia za niska albo za krótki czas
2016-05-26 10:08:25
mggi63
tak o tym mówie
2016-05-26 10:09:18
mggi63
ja go na jogurcie pieke i to Biedronkowym :-D
2016-05-26 10:10:05
mggi63
kiedys na jakimś owocowym robiłam tez
2016-05-26 10:12:15
Beata500
mggi, spróbuję z tego przepisu , bo powiem szczerze , że się już poddałam
2016-05-26 10:13:13
Beata500
megi, to nam wychodzą takie same
2016-05-26 12:30:57
ekkore
Beata, o polskiej dziewiątej to na pewno spłam hehehhe
2016-05-26 12:33:14
ekkore
Pytałam Ślubnego o żonę Tomka. Wiedział. Widocznie tylko ja nie zarejestrowałam faktu. Albo to było w trakcie rozjazdw wycieczkowych - ja jej nie znałam wcale, nigdy nie spotkałam, to i sam fakt przeleciał
2016-05-26 12:37:23
ekkore
A w ogóle to witam wsystkich porannie
2016-05-26 12:38:17
ekkore
ciasta jogurtowego nie robiłam chyba nigdy (co najwyżej masę jogurtową), wystarczył mi eksperyment z maślankowym. Gliniaste, ciężkie i mokre
2016-05-26 12:41:24
Beata500
ekko, porannie mówisz ?
2016-05-26 12:42:11
Beata500
jogurtowe i maslankowe ja sobie dawno darowałam , ale chyba się skuszę na ten przepis od mggi
2016-05-26 12:43:04
Beata500
najwyżej się upewnię , że nia ma co sobie głowy zawracać , chociaż kupne jogurtowe bardzo mi smakują
2016-05-26 12:51:25
iwett
Cześć ! Słonecznie, porannie :)) Nie wiem jak robicie jogurtowe czy maślankowe ale nie wolno takiego ciasta absolutnie mikserem kręcić.
2016-05-26 12:53:02
iwett
Jedynie zamieszać kilka razy drewnianym widelce czy też taka rózgą od sosów. Ot, tyle. Ile mialam zakalców jak mieszałam mikserem bo wtedy to się uciera. To tylko do ciast z mlekiem.
2016-05-26 12:53:23
iwett
Spróbujcie może wyjdzie nooo jak mnie wychodza :))
2016-05-26 12:54:09
iwett
Ja męczę sernika megi ale coś mnie noga drętwieje i musze co rusz siadać .......może do wieczora skończę :))
2016-05-26 12:54:57
iwett
Aaaa już doszłam - mam zerwaną torebkę stawową ale jutro pojade do szpitala może machną jakie zdjęcie .
2016-05-26 12:58:39
megi65
iwett wspólczuje z nóżka .. i sernikiem ..
2016-05-26 12:59:17
megi65
męczysz senik w jedzeniu czy w ucieraniu ?
2016-05-26 13:12:17
iwett
ucieraniu megi właśnie się ziębią bialka bo sparzyłam jajca wrzątkiem żeby nie było "S" bo jajca podobno świeże bez pieczątk :))
2016-05-26 13:13:30
iwett
ale wiesz musiałam dać więcej cukru pudru - serek z wiadra półtłusty więc niesłodki. Najbardziej to mi podchodzi z B delfiko wanilia fajny jest
2016-05-26 13:14:50
iwett
dorzucę trochu rodzynek i brzoskwini. 2 galaretki na to. Jakby nie patrzeć 4 dni swiętowania przed nami. Mój zaopatrzył nas w skrzynkę piwa. Noooo do sernika jak ulał pasa , no nie :))
2016-05-26 13:25:14
Bahati
Tez upieklam sernik. Taki w sumie "na winie" domowa masa toffee, maka migdalowa do ciastek na spod, czekolada na wierzchu i tyle. Do tego upieklam brownie.
2016-05-26 13:25:36
Bahati
Tez dzis swietujemy: powrot M. :)
2016-05-26 13:52:22
iwett
Mąka migdałowa? A to musi być pycha. U nas takich rarytasów chyba nie ma a jeśli to pewno cena - szok!
2016-05-26 13:52:45
iwett
Bahati Ty to zawsze z niczego coś ukręcisz...:)
2016-05-26 13:53:38
iwett
czy sernik na zimno to można mrozić ? Ale ten chyba nie bo ma surowe jajca......jej wielka tortownica wyjszła. Kto to zje?
2016-05-26 13:57:16
Bahati
Kupilam za 0,50e za 250g na wyorzedazy :)
2016-05-26 13:57:37
Bahati
Normalnie kosztuje ok 5 e za 250 g.
2016-05-26 14:01:19
ania_69
Dziewczyny, czy jest możliwość wydrukowania przepisu ze zdjęciem? Pisałam do administratorów ale nie ma żadnego odzewu :(
2016-05-26 14:47:06
megi65
iwett .. ja też lubie Delfiko wanila z Pieska ... :))
2016-05-26 14:47:29
megi65
ale sie wypasik u Was szykuje ..
2016-05-26 14:47:56
megi65
Bahati .. u Ciebie też ... :))
2016-05-26 14:48:19
megi65
aniu nie wiem .. chyba nie ... ostatnio drukowałam i bez fotki wyszło
2016-05-26 14:55:41
mggi63
iwett masz rację z jogurtowym wypiekiem,że tylko zamieszac i zbytnio się nie piescic :-)
2016-05-26 14:56:58
mggi63
a skąd wiesz,ze to torebka stawowa z netu ? to nie posiłkuj się tym ;-)
2016-05-26 14:58:54
mggi63
Beatko wez pod uwagę jeszcze,że kazdy piekarnik piecze inaczej ale to chyba wiesz
2016-05-26 15:00:43
mggi63
ja np. piekę to ciasto w 195* C ale mam piekarnik gazowy
2016-05-26 15:24:36
megi65
mggi .. u mnie przy tej temp . od razu zrobiłabym skorupkę żółwika ..
2016-05-26 15:52:56
mggi63
ale Ty masz zupełnie inny piekarnik :-D
2016-05-26 16:03:09
megi65
ale temp . obojętnie czy na Saharze , Arktyce jest ta sama .. +15 C ....
2016-05-26 16:07:55
megi65
dla przykładu .....
2016-05-26 16:08:23
megi65
przecież tak przepis czytamy .. piecw temp.120 C to musi być 120 C ..
2016-05-26 16:08:50
megi65
bez wzgledu czy pieczemy w gazowym , elekrtycznym czy w ''duchówce ''
2016-05-26 16:09:03
megi65
tak sobie dsama kombinuje .. ((((
2016-05-26 16:09:13
megi65
póki co ... do wieczora .... paaaa ))
2016-05-26 16:09:20
megi65
wieś czeka !!!!!!!!!!!!!!!!
2016-05-26 16:46:45
ekkore
iwett uszkodzenia torebki stawowej tak sobie chyba nie można stwierdzić. bez diagnostyki specjalistycznej
2016-05-26 16:51:47
ekkore
Mój poprzedni tutejszy piekarnik miał zapas, spokojnie mogłam ustawiać powyżej 400 F, czyli ponad 200 C. obecny przy 400 spalił papier do pieczenia, uruchomił alarm przeciwpożarowy, dobrze, że nie mamy spryskiwaczy oraz przypiekl na czarno chleb od spodu. pierwszy raz mi się to zdarzyło, i to zaraz na początku pieczenia. myślę, że dla niego max będzie 375 F . to jest 180, chyba. no chyba, że ja przyjęłam to za 180 w starym piekarniku i większość tak pieklam
2016-05-26 17:01:48
ekkore
sprawdzilam 375 F to 190 C. Dla poprzedniego piekarnika było idealne 180, przy mniejszej temperaturze, słabo piekl
2016-05-26 17:03:13
ekkore
dla chleba używałam ok. 220, nigdy mi się nie spalił. a nowy proszę. nic trzeba się nauczyć
2016-05-26 17:18:29
iwciaG
doberek:))
2016-05-26 17:29:54
Beata500
wróciłam właśnie od rodziców , byłysmy obie z siostrą jak to na dobre córki przystało
2016-05-26 17:31:29
Beata500
ja miałam bialą pavlową , siostra sernik , a mama roladę z bitą smietaną . Nic to, tato pochłonie wszystko .
2016-05-26 17:32:19
Beata500
iwett , rtg sama sobie zrobiłaś ?
2016-05-26 17:34:09
Beata500
a mąkę migałową u nas też kupisz
2016-05-26 17:41:39
Beata500
mggi, to nie dlatego pieczesz w takiej temperaturze , że masz gazowy piekarnik, tylko z Twoim piekarnikiem cos jest nie tak
2016-05-26 17:43:21
Beata500
mój np. natawiony na 200 stopni , grzeje na 22o stopni. Sprawdzilam , bo coś mi się nie podobało i teraz mam w piekarniku na stałe termometr . A trzeba było reklamować piekarnik.
2016-05-26 17:44:06
Beata500
przegapiłam , ale teraz wiem , że musze nastawiać na 20 stopni mniej
2016-05-26 18:48:27
iwciaG
zgadzam się co do ciacha jogurtowego.........widocznie musiałam sama się przekonać, bo dziś pierwszy od napradę wielkiegoooo czasu, Zakalec mi się ,,udał" :(
2016-05-26 19:55:47
mggi63
no co Ty iwciu ? :-o
2016-05-26 19:56:20
mggi63
chyba za bardzo je dopieściłaś ;-)
2016-05-26 19:58:59
mggi63
z tym piekarnikiem to nie tak chyba Beatko bo jak ktos piecze z termobiegiem to chyba jest nizsza temperatura niz bez
2016-05-26 19:59:27
mggi63
czy pomyliło mi się ?
2016-05-26 20:00:49
mggi63
a tak w ogóle to jest mnóstwo przepisów bez podania czy pieczemy z termo czy bez
2016-05-26 20:01:12
mggi63
a to jednak wazne jest
2016-05-26 20:40:04
megi65
termo zawsze podnosi tem ok 20 C ...
2016-05-26 20:40:18
megi65
i to osoba piecząca decyduje czy włacza czy nie ...
2016-05-26 20:40:40
megi65
ja piekę tak jak mi się podoba .... trzymając tylko temperaturę ..
2016-05-26 20:41:16
megi65
gdy podaja 200 C do nastawiam 180 + termo ..
2016-05-26 20:41:34
megi65
a jak nie chce termo to tylko 200 C ... i po ptokach .. ))
2016-05-26 20:53:29
mggi63
a no to pokręciłam :-P
2016-05-26 20:55:10
ekkore
każdy piekarnik piecze inaczej. i to bez znaczenia czy z termoobiegiem czy bez. do tormoobiegu trzeba wziąć poprawkę. ja nie mam tego, nie jest stosowany tutaj. piekarnik jak stodoła, dwie blachy obok siebie wejdą, ale termoobiegu niet. I jest kolosalna różnica między starym a nowym. stary miał niżej niz6ustawienia, nowy dużo więcej. muszę się nauczyć.
2016-05-26 21:03:48
mggi63
zgadza się kazdy piekarnik inaczej piecze
2016-05-26 21:04:39
ekkore
każdy kto ma trochę doświadczenia w używaniu piekarnika, patrząc na podaną temperaturę i czas będzie wiedział czy normalne czy termoobieg
2016-05-26 21:07:13
iwciaG
Cóż.....chyba po tej ciastowej porażce, nie będzie mi chciało kolejnego klecić jutro... Jak ciacho nie uniosło ,,suchych" owoców, gdzie soki nie obciążały, to raczej więcej nie będę podchodzić do tematu
2016-05-26 21:08:19
ekkore
ja jeszcze o nowym. biszkopt upiekl mi rewelacyjnie, z 6 jaj na dużą blachę, musiałam przekrajac, a nie przypominam sobie, abym to kiedykolwiek robiła. zamiast jednego, wyszły mi dwa ciasta. a pieklam w 375
2016-05-26 21:08:49
iwciaG
szczególnie, że jest tu kilka ,,podobnych" z murowanym sukcesem :D
2016-05-26 21:09:16
ekkore
więc może tylko przy wyższych temperaturach tak działa? wyjacy alarm to koszmar...
2016-05-26 21:12:11
ekkore
ja za tydzień myślę sklecic megi plesniaka, z zurawina, bo mi się peta po zamrażarce
2016-05-26 21:15:08
ekkore
tylko zamiast smalcu, niet dam shortening, to taki roślinny smalec. nadaje super kruchość, jako dodatek rewelacyjny. jako sam, bez margaryny, mnie przeszkadza jego zapach i smak, którego przy mieszaniu z margaryna nie czuję
2016-05-26 22:06:15
mggi63
mi wystarczyło skorzystac z nowego piekarnika raz przy pieczeniu ciasta i raz mięsiwka i od razu wiadomo
2016-05-26 22:16:24
mggi63
dobranoc :-)
2016-05-26 22:40:42
as
dobranoc
2016-05-26 22:49:46
Lea2
Dobranoc :)
2016-05-27 07:00:41
agusia040675
Dzień dobry
2016-05-27 07:10:39
Lea2
Dzień doberek :)
2016-05-27 07:41:25
megi65
Dzień dobry .... i to bardzo .. )))
2016-05-27 08:05:04
Bahati
Czesc :)
2016-05-27 08:08:58
Beata500
Dzień dobry.
2016-05-27 08:31:28
mggi63
dzień dobry :-)
2016-05-27 08:32:00
mggi63
u Was też ciepełko ? :-)
2016-05-27 08:32:34
mggi63
śmigam zaraz na zakupy bucikowe
2016-05-27 08:33:52
mggi63
moje dziecia mi sprezentowały wczoraj kolczyki z cyrkoniami -piękne :-)
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij